Помогнете на децата 2

Moko

Well-Known Member
Здравейте, колеги!

Който се сеща, миналата година по това време заедно спретнахме една кампания, която се казваше "Купи реклама - помогни на децата" . Понеже кампанията мина дори по-добре от очакваното, реших тази година да повторя.

За тези, които не знаят, става въпрос за закупуване на рекламен линк в блог, а парите отиват за благотворителност.

Ето снимки на квитанцията за парите от миналата година :

IMG_4170.JPG


IMG_4168.JPG

http://1.bp.blogspot.com/_l4ffMivdNCk/TS8YRu8xpBI/AAAAAAAAAcw/EsfFKE6H7lU/s1600/IMG_4168.JPG (ето и линк за цялата снимка)

Датата на дарението наистина е 21 септември, но дарения направиха доста хора и то в доста дълъг период от време, като мисля, че получих последното дарение месец Май, а лятото, точно след пожара в дома, не ми обърнаха внимание, затова ги дадох по-късно. Най-важното е, че парите отидоха по предназначение. Имам и фактура и касова бележка за закупуването на матраците, но те са вкъщи и като се прибера другия месец ще ги снимам и ще ги кача и тях.

Миналата година аз определих цената на линковете, но като цяло идеята май не беше много добра. Мисля, че сега ще бъде най-добре да определим някакъв минимален праг и всеки да даде колкото може и колкото иска. Приемат се и други предложения за определяне цената на линка.

Освен благодарността на децата, които спят на нови матраци, както и чувството, че вече са по-добри хора, дарителите от миналата година получиха и шанс да "прихванат" нещо от 27 625 уникални посетители, от 33 260 посещения и 71 563 импресии, като това е статистиката до 12 Януари, включително (от 1 Февруари 2010 г. до 12 Януари 2011 г.).

Така, за дарението ще получите линк от 1 Февруари 2011 до 31 януари 2012 година.
И не забравяйте, че всичко отива за добри цели!

А има и още един въпрос - къде да отидат парите този път? Отново в дома за сираци "Таню войвода" в Асеновград, в дом за деца във Варна, понеже за момента съм тук, или да ги дарим на някое болно детенце ? Приемат се предложения :)

Получавате линк в блогът за Левски

p.s
на фона на двата невзети изпита във ВИНС и на цялата мизерия покрай тях, поне едно хубаво нещо да направя :D
 
От: Помогнете на децата 2

Има много нуждаещи се от помощ, а тъй като ние няма да съберем много пари, ще трябва да изберем кауза, на която и малкото пари да са от полза. Ето едно момиче, което се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък, а сайта, който и помага е много сериозен и няма вероятност да бъдем подведени. Все пак нека Моко да реши, сайта е негов и идеята също.
 
От: Помогнете на децата 2

Ако има банер ми пратете, за да го сложа на един от сайтовете
468x60 или 300x250
 
От: Помогнете на децата 2

Мислех да пропусна да се разпиша в тази тема, защото не исках да се изказвам толкова негативно, но нещо все ме човърка извътре.
С риск да поема негативизма и червените точките на голяма част от потребителите, ще кажа, че аз съм против подобни инициативи и ще изброя причините за това:
1. Плащаме здравни и пенсионни осигуровки, нали, всеки месец? Къде отиват тези пари? Какво лечение получаваме за тези вноски? Номера е всеки месец в държавата да се наливат по минимум 80 лв. от трудоспособен човек, а в замяна той да не получава нищо.
2. Кандидатстваме по европейски програми за какви ли не (ще ме извинявате за езика) хуйни, обаче всичките пари които ни се дават като субсидия заминават в нечий джоб, що ли? Наскоро даваха по бТВ, за поредния "ремонтиран" дом, в който един спирачен кран струва 12 500 лева. (за да не се бъркате - дванадесет хиляди и петстотин лева)
3. Държавата ни скубе перата като на пилци, нито аз, нито Моко, нито който и да е било получават нещо от това. Баба ми е работила в продължение на 40 години и в момента взима 89 лева пенсия. Защо се е блъскала? Какво е получила от внесените парични средства? Колко от тези внесени средства са отишли там където трябва?

Всичко което е завършило с въпросителен знак по-горе е реторичен въпрос, не искам отговори, аз си ги знам за себе си.

Мога да изброя поне още стотина други причини, но не искам да влизам в дълбоки пререкания и скандали.
Всяка година по телевизиите има какви ли не предавания, "под патронажа на бай ти Гоце тракториста" или "под патронажа на нашият велик министър ББ".
Да ме прощават господата, ама не си вършат работата. Този ПР, който си правят на гърба на дадена благотворителна кауза не им прави чест, даже напротив - след като държавата е закъсала за пари, за да се помогне на дете, две или три, и има нужда от "благотворителни акции"- то държавата просто не работи както трябва.

На мнение съм, че по-скоро ако се събират пари за каквото и да е било, то трябва да бъде за едно от следните две неща:
1. Качествен адвокат, който да осъди държавата, за неизпълняване на отговорността си към населението и.
2. За кебапчета, които да хранят хората които отидат пред Народното Събрание, за да покажат, че държавата се ръководи от нас ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ, а не от партийни членове, членки и останалите видове гениталии.

Извинявам се още веднъж за острото ми мнение, но мисля, че няма човек който да не се съгласи, че сме заобиколени от "каузи", за които държавата трябва да е отговорна.

Добавка: И за да не бъда разбран неправилно - не съм против всичко това, напротив - подкрепям го. Майка ми работеше в такава "институция" до преди години и всяка година отделяме колко можем за да помогнем по някакъв начин на дома, т.е. децата, но не мисля, че това е правилно, защото ползи няма - тази година ще помогнем с каквото можем, догодина пак, а след това?

Едит: Няма как да не добавя нещо което един потребител във форума ползваше дълго време като подпис: Ние сме овце!
 
Последно редактирано:
Ти си прав, разбира се, че това е работа на "държавата". Но аз подобна позиция "Няма да направя нищо, понеже не е моя работа" не мога да я разбера. Това е и наша работа. Ако видиш някой паднал на улицата, предполагам пак няма да спреш да му помогнеш, защото е работа на бърза помощ? Или пък да бият някой - нека си го бият, има си полиция? Подобно мислене само показва до колко се е сбъднала мечтата ни да стигнем американците. А ако този някой е твой роднина, работата по-различна ли ще е? Не забравяй, че е изключително лесно да изпаднеш в ситуация на теб да трябва да ти се помага и да чакаш от държавата. Животът е шарен и пълен с изненади. Твърде малко зависи от нас. Днес имаш здраве и много пари - утре не. Може да се случи буквално за час.

Ние сме овце! Държавата е скапана! Да, това са неоспорими факти. Но двата въпроса нямат почти нищо общо. Благотворителност има дори и в най-развитите държави. Дали ще помогнеш на някой зависи от личните ти убеждения, морал и т.н. Всичко останало са просто удобни извинения за това, че не искаш да си създаваш негативни емоции и/или допълнителни разходи.

"Държавата" е много малко вероятно да се промени. Имайки предвид и това, че никой не прави нищо по въпроса, освен да повтаря "ние сме оФце, някой трябва да я осъди тази държава, някой трябва да им покаже на тия политици кой ги е назначил", най-вероятно това никога няма да стане. Пък и за какво да става, май тя си е точно такава, каквато ни се полага.

Днес например ще има протест пред исул, във връзка с поредното убито от лекари дете. Ти ще ходиш ли? Или след като имаш идеи за какво да съберем пари, защо не направиш малко организация и да почваме?

За бтв се сещам за тия ремонтирани домове, имаше тука една Силвия, която си позволи да изкаже мнение, че нещо не е съвсем чиста работата. Е веднага се намериха няколко дървени философа (особено един ганьовец), които и обясниха колко е тъпа, проста и как трябва да си трайка и да не пита. Тя май от тогава спря да влиза. Типично българска работа - някой ако се опита да се надигне, веднага десет други го хващат и почват да го теглят на обратно.

(с последното не искам да кажа, че ти си дървен философ :). даже съм на обратното мнение)
 
Последно редактирано:
От: Помогнете на децата 2

Всеки има право да мисли каквото си ще, аз също не участвам във всички благотворителни инициативи, особено ако са свързани с цигански контингент, но в случая нашият колега Моко има желанието да дари парите от рекламата в сайта си и това е негово право, а дори и необходимост и затова аз лично ще го подкрепя. Дори щях да му предложа нещо, което ми светна тази сутрин - миналата зима изгоря половината манастир Света Петка над Асеновград. Мястото в което се е укривал Васил Левски, за щастие точно дупката в която се е крил не е пострадала. Из целия град се събират пари за ремонт на манастира, включително и доброволци ходят да работят. Та сайта е за Васил Левски, манастира е свързан с него, сега през февруари ще бъде традиционният, ежегоден поход на асеновградчани до Света Петка - събитие, което се случва от години в Асеновград в първата неделя, която е най-близка до датата 18-ти февруари. Даже ако се съберат парите дотогава, може да отидем на похода и да дадем парите точно в паметния ден. Ако има доброволци за поход, да знаят че пътят е дълъг, а има участъци в които пушачите ще издъхнат тотално. И се ходи пеш. Това е само една моя идея, не я натрапвам изобщо.
Та оставяйки настрана гореказаното - Моко, отново се включвам с 60 лв, като миналата година.
 
От: Помогнете на децата 2

vaskoa, както си прав, така и не си. Оказаната помощ и подкрепа винаги са хубаво нещо, но винаги са по-лесният вариант за нуждаещите се. Много по-лесно е да получиш дарение отколкото да накараш държавата да си върши работата. Искам да кажа че с дарения се поддържа овчия нрав на българина. Дори и сайтове като http://www.save-darina.org/ трябва да наблегнат повече на политическата част отколкото социалната. Оня бастун БББ винаги може да му се спъне ПР-а и да се говори анти из тези популярни сайтове. Какво пречи с анти-ПР на властта да се издействат помощи да това и онова. Какво пречи да пингваш медийните мейли с актуална информация какво БББ не е свършил с някои по брутални заглавия за по голям ефект. Креативност трябва навсякъде за да оцелее човек. Когато човек остане гладен и жаден някак си по има сили да се бори със всичко.

Не съм твърдо против даренията, просто изтъквам негативите от нашите действия които си мислим, че са благородни. Колкото и да се пънем, душевната чекия от едно дарение няма да оправи положението. Друг е начина да се помогне.
 
Овчия нрав на българина не се поддържа с дарения. Той си му е вграден от векове и няма почти никакъв шанс да се промени.

Кажи ми как децата от един социален дом да накарат държавата да си свърши работата? Това е невъзможно. Единствено ние (така наречените граждани) можем да го направим. Ние обаче освен да приказваме по форумите друго не правим. Последните митинги и протести събират по 100 - 1000 човека, смешно направо. Жалка картинка. Като го сравня с митинга на цариградско преди години или като горя парламента ... Жорж Ганчев като се сетя как спринтира, за да се спаси от тълпата и ми става едно благо на душата :). Не знам защо и кога се променихме така. Може би всички са твърде обезверени и отегчени. Или може би по-младите, които обикновено са в основата на подобни събития се интересуват само от концертите на планета. Или просто повечето хора са доволни и живеят добре.

Желанието да се помогне по никакъв начин не изключва желанието да се промени нещо в държавата. Аз мисля, че двете трябва да се съчетават. И то редовно, ежедневно. Съвсем не говоря за еднократни душевни чекии.

Оказаната помощ и подкрепа винаги са хубаво нещо, но винаги са по-лесният вариант за нуждаещите се.
Със сигурност не бих помогнал на хора, които имат повече от един вариант. Ако имаш друга възможност, но въпреки това просиш и чакаш другите да ти помогнат, си просто поредната отрепка.


Всяка задача трябва да се решава според приоритета и наличните ресурси. Е, да кажем, че има две задачи - 1. да се промени държавата и 2. да се помогне на едно дете (в срок 5 месеца примерно). За втората имаме две решения - да решим първата или ние да помогнем. Първата обаче не може да бъде решена в близките години. Какво остава? Да помогнем ние и след това да продължим да действаме по първата задача. Или да заебем втората (и евентуално да се смеем на тези, които искат да помогнат).
 
От: Помогнете на децата 2

Искам да се включа в дарението, което решите да направите. Като вземете решение, моля, пратете ми лично съобщение да ми кажете, какво сте решили. Да не ме подминете. Ще чакам.
 
От: Помогнете на децата 2

Даренията от граждани за граждани няма да решат генерално проблемите на нуждаещите се.Това е задължение на държавния апарат.Винаги съм си мислел,че тъй наречените дарители всъщност правят услуга на себе си,а не на хората,към които е отправено дарението за да погалят собствения си егоцентризъм или да ''подхранят'' собствената си душевна хармония.Знам,че много от хората тук няма да одобрят мнението ми,но нещата стоят общо взето по този начин.Разбирам,че болшинството от дарителите не даряват средства с подобна нагласа,но подсъзнателно това са причините.
 
От: Помогнете на децата 2

Надве-натри видях кой какво е писал. Всеки има право на мнение, но моля, темата е с конкретна цел, а именно - купуване на реклама с цел благотворителност. Ако искате да обсъждате кой за какво плаща и как не трябва да си помагаме един на друг, защото държавата спи - отворете друга тема :)
@rak
Вярно, че манастира беше изгорял... Това също е добра идея! Честно казано аз съм "за" !
 
Re: От: Помогнете на децата 2

@rak Вярно, че манастира беше изгорял... Това също е добра идея! Честно казано аз съм "за" !

Стига бе, вие сериозно ли? Манастир? Не знам църквата нещо да го е закъсала за пари. Че те са най-голямата фирма в света. Да не говорим що за отрепки са 99% от тях.
 
От: Помогнете на децата 2

Важното е с парите да се помогне някъде, но така като гледам, тази година май няма да се събере кой знае каква сума.
Домът в Асеновград отпада, причината - директорката е педал.
Манастирът "св.Петка" явно също не се харесва, причината - синода има достатъчно пари за джипове и ланци, трябва да има и за манастира.

Тогава да влезем в DMS или Save-Darina и да ги дарим на някое дете от там, какво ще кажете?
 
От: Помогнете на децата 2

може ли малко повече информация ? каква е минималната сума? и как става плащането ?

аз мога да помогна но не с много, за съжаление ... :(
 
От: Помогнете на децата 2

До 1-2 дни ще финализирам нещата и ще пиша :) Плащането ще става по банков път, на ръка, с ипей, пейпал - кой каквото има ;)
 
От: Помогнете на децата 2

Браво Moko! Идеята с която си се захванал е много благородна и същевременна неблагодарна. Българите не са свикнали да дават, те са свикнали само да вземат и реакциите срещу теб в тази тема са логични защото се отличаваш от общата маса хора. Това не бива по никакъв начин да те разколебава. Единственото важно е, че за себе си знаеш, че си прав и намеренията ти са чисти. Само това има значение. Занимавам се от време на време с дейност подобна на твоята. В началото приемах всякакви познати и непознати съмишленици, но след време установих каква част от хората наистина стават и сега си правим акции само с тях. Събираме каквото трябва помежду си и даряваме без да обявяваме нищо никъде.
 
От: Помогнете на децата 2

Лично аз смятам, че за децата ДЪРЖАВИЦАТА ни може повече! Трябва повече да прави! В момента сме активни всички ние - като единици. Реално държавата трябва да помисли на тази тема!
Иначе поздрави за кампанията - "Купи реклама - помогни на децата"
 
От: Помогнете на децата 2

Благодаря, test!
Въпреки, че някой може да ме обвини, че едва ли не, подхранвам егото си по този начин, ще го напиша това нещо ;)
Чувството, че си по-добър човек е несравнимо, нали? Ти знаеш :)

Много е кофти да определяш цени, особено когато знаеш, че хората нямат възможност, а имат желание... Смятам тази година да се сложи минимален праг на цената, а ако някой реши, че може и че иска, нека даде и повече. Нека минимума да е 20 лева за година, т.е за да се включите в дарението, трябва да дадете поне 20 лева, като за тези 20 лева ще получите линк в блога за една година - линка се слага Февруари и пада Януари догодина.
Колкото по-голямо е дарението, толкова по-нагоре и с по-дебел шрифт, ще бъде линка.

Т.е , ако трима човека дарят съответно 20, 30 и 40 лева, най-горе ще е линка за 40 лева, под него този за 30 и най-долу пада линка за 20 лева.

Сега като се поразгледах, видях линка за дома за сираци Св. Николай на отец Иван (вече Йеромонах Йоан) - този дом се издържа изцяло от добрината на хората и се зачудих дали да не пратим парите там? В сайта има банкова сметка, както и директен бутон от ePay.bg , което ще улесни и самото дарение. Другия вариант е да ги дарим за операция на болно дете.

Дайте своето мнение, защото вие сте тези, които дават средствата :) (не го разбирайте погрешно - и аз ще се включа в дарението :D )

Дарение можете да направите по банков път, през ePay, на ръка (ако някой от Варна иска да се включи), или през PayPal.

P.S.
Ако някъде се упоменава нещо за дарението (кой го прави), може да пишем, че е от форума на Предприемач ;) естествено, ако администраторите нямат нищо против?
 
От: Помогнете на децата 2

Днес ще пускам новите линкове :) Засега се включиха rak, Xopacuo и kpan, има ли и други желаещи? :)
 

Горе