Търся: Търся работа като Копирайтър/Редактор/Коректор/Преводач от английски на български език

Здравейте,

търся работа като копирайтър на български и / или английски език, редактор, коректор и преводач от английски на български език и обратно.
 
Последно редактирано:
Хубаво си решил да посочиш пример с @Александра Христова, но да беше я тагнал поне. Правя го вместо теб, защото смятам че не е много колегиално "да се говори зад гърба" на някой ;).

Важно е човек да държи на цената и труда си, но @cross донякъде е прав. При 6лв/100 думи, повечето хора предполагам ще очакват smooth, stylish, увлекателен и обаятален текст. Нещо като Приказките на Шехерезада :rolleyes: .

Както и да е, спирам с коментарите, за да не ти се разводнява темата. Основно писах относно "забележката, че си пропуснал" да тагнеш колежката :)
 
Здравейте,

търся работа като копирайтър на български и / или английски език, редактор, коректор и преводач от английски на български език и обратно.
 
Последно редактирано:
Всеки творец си обича творчеството и всяка майка рожбата. Предполагам знаеш приказката за лястовицата и гарвана ;).
И ако с 1 картина можеш да "кажеш" 1000 думи, то с 1 цифра, можеш да "опишеш" 1000 картини, особено когато става въпрос за цени, ползи и приходи. И понеже спомена агенции, много е лесно да се засече "цената" на труда ти (а и който и да било) от гледна точна на това какви ползи носи за работодателя и дали струва 3-6-20лв/100 думи от негова гледна точка (не само на творящия) ;).


Ето идеи:
* Достъп до Search Console, за да се види дали аджеба написания текст все някога ще се появи в Google търсачката (т.е. доколко е релевантен, оптимизиран, дали спазва политиката на търсачките и други).

* Добавяме и един Аналитикс и Tag Manager и ще проследим колко човека влизат и четат твоите или на който и да било статиите, колко скролват и дали скролват до край, колко време престой имат и неща от този сорт. Да не говорим, че може да се направи тунел и да се проследи дали изобщо са направили покупка след четене на статия. Варианти има и повечето агенции го знаят :)

Това, че описа копирайтърите като "нон стоп работещи на 3 пъти по-голяма цена означава няколко неща:

1. Работят Нон стоп - има доволни клиенти и/или осезаеми резултати;
2. Три пъти по-високи цени - има доволни клиенти и/или осезаеми резултати;

Колегата Cross ти даде съвет след бегло четене с цел да се подобриш или да намалиш цената. Аз ти дадох пример. Никой не те кара да правиш каквото и да било :). Дали си съгласен или не с мнението и съветите е абсолютно твоe право и решение.

Какво обаче е общественото мнение и очакване е друг въпрос. Демокрация :)!

Поздрави и успех!
 
Последно редактирано:
Здравейте,

търся работа като копирайтър на български и / или английски език, редактор, коректор и преводач от английски на български език и обратно.
 
Последно редактирано:
Той така или иначе спомена, че работи с друг копирайтър на по-ниска цена, допуснатата грешка съм я поправил, а стилът се подобрява с практика, от тема до тема има разлика, някои са написани по-добре от други.
В това магистрално изречение обясняваш как си поправил една грешка като паралелно с това си създал доста други. От колегиалност няма да скролвам и цитирам изреченията преди това ;).

И пак ще се повторя, че цената от 3 лева на 100 думи е била актуална преди 7 години. Това е лесно проверимо и в темите във форума на колегите, аз за разлика от тях съм представил публично какво съм правил досега.
Да не се ровим в теми от 2015-та. И двамата (а и много други тук) знаем, че това не е така ;).

Малко цифри....
През 2015г. минималната заплата в България е била 360лв. Една статия (стандарт 500 думи) се пише средно за плюс минус час. Работил съм и съм разговарял с колеги относно това, а и аз имам някакъв, макар и малък опит. Говорим за обширните теми като туризъм, ястия, мода, здраве и неща, различни от телескопа Джеймс Уеб, квантови флуктации и символика на окултизма (примерно).

500 думи х 3лв. прави 15лв на час през 2015г. или поне според твоето твърдение.
160 работни часа средно по 15лв на час прави 2400лв. заплата месечно за копирайтър през посочената от теб година.
Убеден съм, че много хора и в наши дни си мечтаят за такава цифра.

По твоя стандарт за 2022г. при 5лв./100 думи месечната заплата при 160 часа труд се равнява на 4 000лв., а копирайтърите по агенции даже повече, понеже ти си freelancer.

Ако беше така, повечето програмисти нямаше да си чукат главата с 5 програмни езика, а щяха да научат само един (родния) и да взимат що годе същите пари.

Вярно, вероятно има копирайтъри милионери, но те са доказани с опит, продажби, успеваемост и перфекционизъм.
Сам каза, че се учиш - "стилът се подобрява с практика", а и аз и @cross ти намерихме доста грешки ;).

Другото е, че пишеш предимно описателни и информативни текстове. Поне това, което прочетох де, но пък ме съмнява да си знаел тази информация от преди, което те прави рирайтър, а не копирайтър, но така и така понятията в БГ са размити. Няма да го коментирам.
Твоето мнение не е обществено мнение, а лично мнение.
100% съгласен. Абсолютно лично виждане и мнение.

Съвет:
Всеки може да продава труда си на каквато цена прецени. Щом ти си оценил своя и го го написал - ОК.
Да твърдиш обаче, че 3лв. на 100 думи са взимали копиратъри през 2015г. е малко обидно за членовете от форума. Аз лично през 2015г. даже не знаех, че съществува predpriemach.com, но тук има потребители, които са буквално изляти в основите на форума. Те знаят цени, време и труд за всеки един сегмент, който се коментира тук. Не ги предизвиквай ;). Силно ме съмнява, че и ти изобщо си имал опит в тази ниша през 2015г. за да ми говориш за цени, но това е отделен въпрос :).
 
Здравейте,

търся работа като копирайтър на български и / или английски език, редактор, коректор и преводач от английски на български език и обратно.
 
Последно редактирано:
На всички е ясно, че конкуренцията е голяма и работата като се разпредели на всички копирайтъри е много далеч от 160 часа.
Иначе съм напълно съгласен, че ако има достатъчно статии за пълна заетост, тогава цената трябва да бъде по-ниска. Но клиентите, с които съм работил досега, не са предлагали такива обеми от работа.
На мен ми е предлагана работа на трудов договор като копирайтър от няколко компании базирана на моята автобиография и на двата блога

Да обобщим: Предлагаш такава цена, защото си фриланър. Съгласен си, че цената може да е и по-ниска, но не можеш да си го позволиш, защото не си на трудов договор, макар че са ти предлагали.


За това, че текста ти е обяснителен или информативен по желания на клиента съм абсолютно ОК. Просто споменах, че не е точно копирайт, но както казах - понятието е доста размито по родни земи, така че тук без коментар. Така са ти казали или такъв ти е стила - така пишеш. Това не означава, че текста не е интересен или качествен :)

Това, че не съм имал опит като копирайтър през 2015-та година не променя този факт. Както и не дава основание за заяждане, защото информирането за цени и заплати не е задължително обвързано с предишен опит, а с проучване.
Цена от 3 лв. за 100 думи не отговаря на "солиден опит", а е минимална цена от човек, който подбива пазара и конкурентите си и разчита на големи обеми за да "компенсира" ниската цена. На такава цена работи Александра Христова, която е добре известна на форума
допуснатата грешка съм я поправил, а стилът се подобрява с практика
Тук не съм 100% сигурен дали изобщо има нужда от коментар...

П.С. Не се заяждам. Съжалявам, ако ти изглежда така. И преди съм ти давал съвети на Л.С. (виждам, че си ги приел, макар и да не отговори), но както виждаш си противоречиш сам. Всеки има право сам да си определя цената, of course! Ти си си оценил труда на 5-6лв за 100 думи - ОК! Но това, което ме "подразни" е, че посочваш колеги за да вдигнеш пагоните, а ти сам си на не много по различно ниво донякъде. Другото, което не ми допада е, че правиш колегите тук на глупаци и ми говориш за цени от 3лв през 2015г. Хайде да не се ровим в архивите на Блинки и да видим кои оферти са повече през 2015г - тези от 3лв или тези, клонящи към левче ;).

Заключение: Нямам и съм нямал никакво намерение да ти разводнявам темата или оспорвам труда и цената. Обясних по-горе, защо се намесих. Предлагам да спрем аргументите и да го кажем, че сме се изяснили, за да ти върви темата гладко :).

Желая ти бърз прогрес и успех!
 
Здравейте,

търся работа като копирайтър на български и / или английски език, редактор, коректор и преводач от английски на български език и обратно.
 
Последно редактирано:
Здравейте,
Дължина на колана
Размерът на етикета на колана отговаря на обиколката на талията, за която се отнася. Например колан с размер 90-95 е подходящ за талия между 90 (см.) и 95 см. Задължително е да знаете обиколката на талията ви, за да си купите подходящия за вас колан.

Размерът на етикета на колана отговаря на обиколката на талията
Задължително е да знаете обиколката на талията ви, за да си купите подходящия за вас колан.


Някой езиковед може ли да поправи грешките.Тъй, като моя речитатив е аглутиниращ и не успях.
 
Всеки творец си обича творчеството и всяка майка рожбата. Предполагам знаеш приказката за лястовицата и гарвана ;).
И ако с 1 картина можеш да "кажеш" 1000 думи, то с 1 цифра, можеш да "опишеш" 1000 картини, особено когато става въпрос за цени, ползи и приходи.
Искам приказката и описанието левче срещу хиляди картини.Не вдянах.Сериозно нещо от Кунфуциий ли е?
 
Искам приказката и описанието левче срещу хиляди картини.Не вдянах.Сериозно нещо от Кунфуциий ли е?
Първото е българска народна приказка, така че отвори някоя детска книжка и ще я намериш. Не е като да не е известна. Ако си изкарал детство без таблет 100% ще я знаеш :).
За второто и аз не "вдянах" какво искаш да кажеш, но нямам представа кой е измислил поговорката. Вероятно Паулу Куелю :rolleyes: :D
 
Първото е българска народна приказка, така че отвори някоя детска книжка и ще я намериш. Не е като да не е известна. Ако си изкарал детство без таблет 100% ще я знаеш :).
За второто и аз не "вдянах" какво искаш да кажеш, но нямам представа кой е измислил поговорката. Вероятно Паулу Куелю :rolleyes: :D
Честно не я знаех.Намерих я. Аз си знам-Косето Босето-дай едно яйчице!

Някога, преди много години, на брега на планинско езеро долетяла лястовица. Щом напълнила човчицата си с вода, тя се приготвила да излети отново. Една врана, следяща я отстрани, кацнала на клона на едно дърво и се зачудила:
- Защо толкова бързаш да отлетиш, щом си жадна и уморена
Лястовицата й отвърнала:
- Там, зад планините, жесток владетел нареди да хвърлят в огъня справедлив човек. Много искам да му помогна и да загася огъня.
Враната почнала високо да се смее:
- Как ти, такава малка лястовица, с малка човка, би могла да загасиш огромен огън?
Лястовицата отвърнала:
- Правя това, което е по силите ми, останалото е от Бога...
Напълнила човчицата с вода и отлетяла. Враната решила да погледа безумното дело на малката птичка и я последвала. Докато летели, враната шумно се подигравала на лястовицата, но изведнъж млъкнала, когато стигнали до целта. Тъмен облак бил надвиснал над огъня, но не дъждовен, а от хиляди и хиляди лястовички, кръжащи около мястото и нито един лъч не можел да проникне през тях. В следващия миг всяка лястовица отворила човката си, пълна с вода, и хиляди капки се устремили към огъня.
Огънят бил потушен, а човекът - спасен.
 
Честно не я знаех.Намерих я. Аз си знам-Косето Босето-дай едно яйчице!

Някога, преди много години, на брега на планинско езеро долетяла лястовица. Щом напълнила човчицата си с вода, тя се приготвила да излети отново. Една врана, следяща я отстрани, кацнала на клона на едно дърво и се зачудила:
- Защо толкова бързаш да отлетиш, щом си жадна и уморена
Лястовицата й отвърнала:
- Там, зад планините, жесток владетел нареди да хвърлят в огъня справедлив човек. Много искам да му помогна и да загася огъня.
Враната почнала високо да се смее:
- Как ти, такава малка лястовица, с малка човка, би могла да загасиш огромен огън?
Лястовицата отвърнала:
- Правя това, което е по силите ми, останалото е от Бога...
Напълнила човчицата с вода и отлетяла. Враната решила да погледа безумното дело на малката птичка и я последвала. Докато летели, враната шумно се подигравала на лястовицата, но изведнъж млъкнала, когато стигнали до целта. Тъмен облак бил надвиснал над огъня, но не дъждовен, а от хиляди и хиляди лястовички, кръжащи около мястото и нито един лъч не можел да проникне през тях. В следващия миг всяка лястовица отворила човката си, пълна с вода, и хиляди капки се устремили към огъня.
Огънят бил потушен, а човекът - спасен.
Не бе човек, друга приказка е хахаха. Тази нямаше общо с темата на Филип Колов и примера, който дадох. Приказката е с 2 думи, че лястовицата помолила гаргата да занесе храна на детето й (на лястовицата), защото тя имала много работа (нали са работливи лястовиците, за разлика от гаргите хаха). Та гаргата питала "еми как да ти позная детето", на което й се отговорило "Много лесно. Моето дете е най-красивото в класа". И гаргата отишла и го дала на нейното си дете :D :D :D. Затова посочих примера с тази народна приказка. Всеки си обича труда и детето най-много.

П.П. Май е добре да се самотерминирам и да алармирам Блинкито да ни изтрие последните няколко приказки, че правим офтопик на човека :oops: :(
 
Не бе човек, друга приказка е хахаха. Тази нямаше общо с темата на Филип Колов и примера, който дадох. Приказката е с 2 думи, че лястовицата помолила гаргата да занесе храна на детето й (на лястовицата), защото тя имала много работа (нали са работливи лястовиците, за разлика от гаргите хаха). Та гаргата питала "еми как да ти позная детето", на което й се отговорило "Много лесно. Моето дете е най-красивото в класа". И гаргата отишла и го дала на нейното си дете :D :D :D. Затова посочих примера с тази народна приказка. Всеки си обича труда и детето най-много.

П.П. Май е добре да се самотерминирам и да алармирам Блинкито да ни изтрие последните няколко приказки, че правим офтопик на човека :oops: :(
Да тази я знам.В училище я четяхме, но отдавна не бях я чувал.Ех времена.
Сякаш с лопата изринаха всичко от соца.Тогава бяхме конкурентни на запада.
Днеска със сина на един познат говоря.Викам му как върви даскалото-висшето.
Преподавателя ми по финанси ме учи с трикове, как да забогатеем, а той самия е с кредити.Смешно!
Както винаги съм казвал.Мойто средно живково образование се равнява на 4-ри сегашни висши.Но какво да се прави университетите трябва да пИчелят независимо дали дават знания!
 
Да тази я знам.В училище я четяхме, но отдавна не бях я чувал.Ех времена.
Сякаш с лопата изринаха всичко от соца.Тогава бяхме конкурентни на запада.
Днеска със сина на един познат говоря.Викам му как върви даскалото-висшето.
Преподавателя ми по финанси ме учи с трикове, как да забогатеем, а той самия е с кредити.Смешно!
Както винаги съм казвал.Мойто средно живково образование се равнява на 4-ри сегашни висши.Но какво да се прави университетите трябва да пИчелят независимо дали дават знания!
Хубаво мислене, а и в подписа ти е един от любимите ми филми. Не е проблем да продължим, но нека е в отделна тема или на съобщенния. Нека не спамим темата на човека, въпреки че да си призная аз бях от първите, които я разводниха, но се обясних за причината :).

Хайде още веднъж успех на автора на темата и нека Блинки ресетне нещата, ако прецени, че май стана множко спама (макар, че отчасти си заслужаваше) :).
 
Хубаво мислене, а и в подписа ти е един от любимите ми филми. Не е проблем да продължим, но нека е в отделна тема или на съобщенния. Нека не спамим темата на човека, въпреки че да си призная аз бях от първите, които я разводниха, но се обясних за причината :).

Хайде още веднъж успех на автора на темата и нека Блинки ресетне нещата, ако прецени, че май стана множко спама (макар, че отчасти си заслужаваше) :).
Чакай сега.Мисля, че важно е заглавието на темата!И така я поддържаме на повърхността.
Всеки ще го потърси или наеме още от описанието на услугите му в първия пост.Нас за лястовиците едва ли ще ни четат.Но определено, сериозно и ми е интересно, как един филолог би променил изречението.Това с многото предлози.Нали в предлозите му е майката.
Под предлог да си пишете домашните я каниш в квартирата.И сега домашното.:)
"Размерът на етикета на колана отговаря на обиколката на талията". Написано е доста разбираемо!
И аз да измисля нещо:
Формата на зърното на женската гръд на проститутката, сякаш подсказваше страстта на плътта й.
Хубаво е-нали, но дали е правилно-да кажат филолозите!

А сега филолога да обясни защо съм писал женската гръд, а не само гръдта.
Давам жокер - България не подписа Истанбулската конвенция!
 
Последно редактирано:

Горе