Какво правим след регистрацията на фирма?

webstil

Well-Known Member
Здравейте маняци, пак съм аз, търговското ми дружество е успешно регистрирано- ЕООД и днес ще ходя да си правя печат, знам че в 7 дневен срок от издаването на първата фактура, която в моя случай ще е разходна съм длъжен да подам някакви заявления към НАП и НОИ, за да мога да плащам данъци и осигуровки съответно. Та имам няколко въпроса, разбира се ще се посъветвам и със счетоводител, но знам че тук има много знаещи хора, още повече в тази област и искам да чуя и вашето мнение. Последния път като имах казус с банката, там не можаха да ми дадат нужната информация и отново я получих тук. Затова и съм изключително благодарен на този форум и хората в него, защото точно тук от Вас съм научил много неща. Ето ги и въпросите:

1. Какви са тези документи за НАП и НОИ, стандартни заявления ли са, в които попълваш данните или трябва да си ги изработваш сам? Също така пише, че трябва да се предоставят по адреса на местоседалище на фирмата, а не мога ли да ги пусна през сайта на НАП с електронен подпис, ще ми спести пътувания и време?

2. Какво ще стане, ако примерно ги пусна на 8-мия или 9-ия ден от първата фактура? Просто защото не съм в момента в града, в който е регистрирана фирмата?

3. Понеже съм млад студент на 21 години, дето е решил да се мъчи да прави легален бизнес, разбрах че от университета ще спрат да ми плащат здравните осигуровки май и трябва и тях да плащам, та трябва ли да подам някакъв документ към университета или те сами ще се сетят да спрат?

Много ще се радвам някой да ми помогне със следните въпроси, а аз ще върна услугата, както мога. :)
 
Последно редактирано:
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Здрасти,

не мога да ти отговоря на въпросите но и аз имам един към теб: Колко време и пари ти излезна регистрацията на ЕООД-то? Това с всичко включено.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

1. Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице. Има си бланки които се попълват на съответните места.

2. За това не мога да ти отговоря. Предполагам ще има глоби.

3. Да от университета ще спрат да ти плащат осигуровките. За да е активна фирмата трябва да имаш поне едно осигурено лице, ако и ти си като мен и работиш сам при всички положения трябва да се осигуряваш. От университета изискват да подаваш информация дали се осигуряваш от другаде, не знам обаче дали има санкции ако не го направиш.

Съветвам те да си наемеш счетоводител, ако не си регистрирам по ДДС излиза към 60лв месечно поне при мен е толкова, че иначе 100% ще пропуснеш нещо и после ще ти излезе много по солено.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

1 и 2 счетоводителя се разправя с тези неща.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Подавате еднократно декларация за започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност – задължително се подава в 7 – дневен срок от настъпване на едно от гореизброените обстоятелства. Може да я подадете и преди издаването на първата фактура, започването на дейност не е свързано с фактурирането.


"Какво ще стане, ако примерно ги пусна на 8-мия или 9-ия ден" - за неподадена навреме декларация санкцията е 250 лв. (но може да я обжалвате за маловажност на административното нарушение по съдебен ред, според вижданията на съда може да падне или не).

След това ежемесечно трябва да подавате декларация образец 1

Здравните осигуровки ще си ги плащате независимо дали ви осигуряват на друго място.
 
Последно редактирано:
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

По точка 2.
Когато аз отрих моята фирма, счетоводителката беше пратила декларациите с 2 дни закъснение. Получих препоръчано писмо (призовка) да се ява в НАП за съставяне на акт по не помня кой член беше там. Глобата ми беше 50лв.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Има две възможности да наложат "глоба".

чл.31 от ЗАНН - от 2 до 50 лева.
другия е по чл.355, ал.2 от КСО - глоба от 250 лв. за всеки отделен случай, ако не подлежи на по-тежко наказание (този вариант е по-често използван).
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

1. Трябва да подадеш декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице (образец ОКД-5) - ето бланка: http://nap.bg/document?id=1450. Подава се в НАП по постоянен адрес (този по лична карта), както вече си разбрал - в 7-дневен срок от стартирането на дейност. Тази декларация, за разлика от много други, не може да се подаде по електронен път, но може по пощата, но задължително с обратна разписка. Оттам нататък трябва да се подава ежемесечно декларация образец 1 и веднъж годишно декларация образец 6. В някои случаи има и опция, вместо ежемесечно, декларация 1 да се подава веднъж годишно.

2. Глобата е 250лв, но практиката показва, че е малко вероятно да те глобят. Разбира се, закъснението в срока не трябва да личи в самата декларация. Тоест, ако в декларацията пише, че стартираш на 01 октомври и я подадеш на 09 октомври - да, ще те глобят. Затова просто измести датата на стартиране на дейността с няколко дни напред (примерно 03 октомври), така че в декларацията да не личи просрочие.

3. Длъжен си да декларираш в университета, че започваш да се самоосигуряваш като самоосигуряващо се лице - съответно да бъде преустановено здравното осигуряване през учебното заведение. Повечето университети имат едни недогледани бланки и искат вътре да посочиш работодател и т. н, което няма как да важи за твоя случай, затова, ако няма изрично поле, пишеш отдолу, че се самоосигуряваш като самоосигуряващо се лице, считано от еди кога си - и искаш копие с входящ номер, за да си нямаш грижи по-натам.

Успех с начинанието! :)
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Малко офтопик, защо не се смени цветът на линка, защото така не е видно кога дадена дума е линк или обикновен текст.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Малко офтопик, защо не се смени цветът на линка, защото така не е видно кога дадена дума е линк или обикновен текст.

Текстът е в черно, линкът е в светлосин цвят, поне на Old скина. Ако си с някой шантав скин, по-добре го смени.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Мерси много на всички за ценната информация. Златни сте. Надявам се, че ще бъде много полезна и за други във форума.
Да обобщим трябва да си принтирам тази декларация за самоосигуряващо лице, аз я бях свалил и преди, но не бях сигурен че е тя, след което да се посъветвам със счетоводителя относно самото осигуряване, имам предвид, че има някои допълнителни опции и осигуряване за различни неща, както и разлики в зависимост коя година си роден и едто там доброволно-задължително осигуряване. Абе все неща, от които не разбирам много и трябва да се обсъдят. Като я притнирам, отвам в НАП на място попълвам я и предавам. Друго към този момент няма, а от следващия месец евентуално декларация образец 1. Данъците знам че са някъде 10% корпоративен, накрая на годината.

Но понеже аз още на практика не съм започнал дейност, защото чакам печат, регистрация на една банкова карта, която ще стане чак към края на месеца и едва тогава, ще мога да издам първите разходни фактури, а пък приходните ги чакам чак декември евентуално, не мога ли примерно сега другата седмица да си я подам декларацията, но да напиша, че започвам дейност от 1-ви ноември? Или трябва задължително първо да имам издадена фактура и после да си осигурявам? Мисълта ми е, че като почвам дейност другия месец да си спестя евентуално този месец осигуровки :)

garnet относно регистрацията ето какво похарчих аз:
-80лв. такса държавна
-70 лв. електронен подпис
- Документите сам съм си ги правил, но прегледай че от тази година се изисква една нова декларация, която в повечето комплекти в нета я няма и ако не я сложиш при документите, може и да ти дадат отказ. Тя е елементарна, но просто трябва да я има от тази година
-6 лв. е нотариалната заверка на спесимента и 6 лв. за сканирането на документите, ба тва сканиране много ми се видя, не е като копирането :D
-И някъде 30-40лв. там в банката и зависи вече колко ти е капитала, трябва да внесеш до 70 процента от него.

Това май е като разходи, освен ако не забравям нещо, някъде към 200лв. излиза. А относно времето може да го направиш за една седмица и за един месец, зависи как си с другите задачи и дали само с това се занимаваш, на мен ми отне повечко време, защото имаше някои неща, в които не бях сигурен и някакви малки спънки, пък и се занимавах и с доста други неща в този период. Иначе в момента, в който пуснеш документите по електронен път, когато всичко е наред, някъде 4 дни отиват, а директно в Агенцията май е малко повече.

cyberpower няма да се регистрирам по ДДС, но не знам къде си намерил счетоводител за 60лв. Аз за по-малко от 100-120лв. не съм чувал. Имам счетоводител в семейството и ще се опитам поне до Нова година да разчитам на него, а после евентуално да си наема друг, но гледам поне за два месеца, ако мога да спестя това като разход, още повече че приходите ми ще са евентуално чак декември, а и не се знае дали приходите ще покриват разходите. Но важното е да се пробва и да е легално всичко, както си му е реда. Пък после квото стане. Аз го правя за себедоказване повече отколкото за пари, навсякъде като отидеш ти казват твърде млад си нз си какво и те гледат странно, искам да докажа, че не съм някак си! :D
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Това колко ще те таксува счетоводителя зависи зависи колко счетоводна работа има по фирмата ти, аз обясних на моята счетоводителка като почвах че не търгувам със стока, работя сам в областта на услугите и че най-много ще издавам по 1-2 фактури на месец.

В момента и аз плащам към 120лв но след като към фирмата прехвърлих един хранителен магазин и вече има и още едно лице което се осигурява към фирмата.

Не знам дали аз съм изкарал късмет, защото не съм обикалял отидох при първата цената ме устройваше и я наех и доста добре си върши работата.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

За печата има ли някакво значение формата и трябва ли да има ЕИК, четох че ако се осъществява внос трябва да пише и ЕИК, а една тук в книжарницата за печати иска да ми продаде кръгъл, защото било задължително да е кръгъл за фирмите, ама нещо не и вярвам, че такова нещо никъде не съм чел, а по-скоро тя иска да ми продаде по-скъпия печат, който никой не си го купува :D
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

За печата има ли някакво значение формата и трябва ли да има ЕИК, четох че ако се осъществява внос трябва да пише и ЕИК, а една тук в книжарницата за печати иска да ми продаде кръгъл, защото било задължително да е кръгъл за фирмите, ама нещо не и вярвам, че такова нещо никъде не съм чел, а по-скоро тя иска да ми продаде по-скъпия печат, който никой не си го купува :D

Печата може да ти е ромб, паралелепиепд, пирамида каквот ти душа иска.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Не си спомням вече но печатите май вече не са задължителни

А по темата - След като регистрираш фирмата търси хубаво качествено въже - Сгодни дървета все още се намират
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Печата може да е в каквато ти душа иска форма, а това с ЕИК-то е още по-голяма измишльотина! На печата ми пише само името на фирмата и града, и то защото така исках. Внасяли сме и подобно нещо за ЕИК на печат никой не е и питал дори...
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Печата не е задължителен при издаване на фактури, но някои институции все още изискват документите които им се представят от името на дружеството да са задължително подпечатани.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Абе те могат да си ги изискват въпроса е че нямат право защото печатът е задължителен само за нотариусите и държавните-общинските служби до колкото си спомням
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Дали имат право или не може да си реши сам, но със сигурност няма да може да си подаде годишната данъчна декларация, нито в банката ще му приемат платежни без да са подпечатани.

Отделно в ЗСч в чл.34, ал.4, т.2 се изисква на финансовият отчет на предприятие да се поставя и печатът на предприятието.

Разбира се може и да не си прави, въпрос на избор.

Иначе съм съгласен, че е един излишен атрибут, но без него за сега няма как да се развива дейност в България.
 
От: Какво правим след регистрацията на фирма?

Има още леб да ручаме докато станем бяла държава - Най лошото е че ние сами си го правим да ни е трудно - В УК печата е почти непознато устройство за фирмите - и да искаш няма къде да го сложиш - Почти всички взаимоотношения с администрацията са онлайн
 

Горе