Време е да намалим/премахнем банковите такси.

garnet

Well-Known Member
От 18 септ 2016 е в сила директива 2014/92/ЕС. Което означава, че можете да си отворите сметка във всяка държава от ЕС без да живеете там постоянно. Което си е супер. Препоръчвам Лондон и метробанк.


в точка 46 се казва:

Държавите членки следва да определят какво означава приемлива такса въз основа на обстоятелствата в конкретната държава членка.

Кой в БГ контролира банките? Ако някой иска да прати мейл и да пита има ли вече определен рзамер за приемлива такса. Щото сега е ясно, че таксите са неприемливи и са прекалено много като брой.


http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-BG/TXT/?uri=CELEX:32014L0092&from=BG
 
  1. Това не променя фактът, че трябва да се ходи ръчно/offline до X държавата;
  2. Новото е, че единствено отпада документът за задължително изискване на domestic „Proof of Address“, след като може да се даде локален такъв от съответната държава Utility Bill, където пребивава. Но не променя фактът, че ако той е на кирилица, да не го приемат и да изисква „Ами върнете се до BG, за да го преведете със заклед преводач, с подпис, печат и мокър печат + нотариус заверка“;
  3. Идеята е да става отдалечено чрез пращане на документи по физическата поща с писмо (ID + PoA) и така да отварят банкомата сметка. Преди време търсих за DE, имаше 2-3 банки, от които едната не работеше с Балканските държави, а със Западните европейски само. Другата имаше втори проблеми, последната единствено ставаща можеше да стане с изтегляне на PDF-ът на немски и да се попълни, впоследствие даде на нотариус, знаещ задължително немски за проверка, сверка, верификация и даване на подпис, мокър печат, и вече пращане до DE по пощата. Така и не съм го тествал това, твърде много бюрокрация и hassle.
  4. За UK отдавна (е, септември 2015 де) опцията за знаеш коя и без да я споменавам за Genuine Bank acc с Visa карта отдалечено, но само през Android (дали са направили за iOS не знам), не и за Desktop PC. ID + PoA + снимане (selfie). Проблемът е, че за DE няма като Eurozone EUR country;
  5. От предходната точка „проблемът“ се решава чрез използването на PaySera (Ivan Davidov е тествал и разиграл вариант, който него го устройства) – IBAN:
    upload_2016-9-22_15-35-14.png
  6. Или LeuPay (fees), също имат BG reps поддръжка, част от отзивите:

    upload_2016-9-22_15-39-34.png
    upload_2016-9-22_15-40-30.png
    upload_2016-9-22_15-41-30.png

  7. Общо взето дали ще се използват латвийски LTIBANs или малтийски MTIBANs – важното е, че и 2-те са в Eurozone, може в EUR и напълно ефективни варианти, вкл. за верификациите онлайн (ID + PoA), без ходене никъде офлайн, самолети и т.н.
  8. Остава решение по въпросът за USD Genuine Bank, там е малко по-сложно и повече търсене отнема за вариант, различен от (сравнително скъпия) Payo (всеизвестен, всестранно дискутиран и saturated). Eurozone EUR IBAN + British GBP Account (Sort Code & Account Number) са решени, макар и с fees, макар и отдалечено и без ходене никъде.

Btw, между март-юни имаше една камара новини за БНБ относно специален портал за сравнения на таксите. Той беше ДО 18 септември. Е, и до днес все така нищо се не случва.

  • Също относно тях – SEPA преводите от ComputerWorld: „Регламент (ЕС) № 260/2012 определя за държавите извън еврозоната, каквато е и България, срок, най-късно до 31 октомври 2016 г., за миграция на доставчиците на платежни услуги към SEPA кредитни преводи и директни дебити и за отпадане на изискването за посочване на BIC от ползвателите на платежни услуги.“ Е, да, ама в сайта на БНБ пише: „а за държавите извън еврозоната - най-късно от 31 октомври 2016 г. или до една година след приемането на еврото, ако това стане преди тази дата. След тези дати съществуващите национални схеми за кредитни преводи и директни дебити в евро ще бъдат заменени от техните SEPA алтернативи.“

Иди разбери ДО ли е, ОТ ли е. Аз вярвам на нищослучването обаче.

Поне от страна на банките се случва нещо и то e:
 
Е деба, билета до Лондон е 20лв. Ще си направиш един уикенд пачанга и МЕЖДУ другото ще си откриеш сметка в метробанк. Става на място и ти дават картата веднага.

Метробанк мастеркард няма никакви такси за теглене в БГ на банкомат (и ЕИЗ). Превалутира на най-добрия курс £/лв.
 
Е деба, билета до Лондон е 20лв. Ще си направиш един уикенд пачанга и МЕЖДУ другото ще си откриеш сметка в метробанк. Става на място и ти дават картата веднага.

Метробанк мастеркард няма никакви такси за теглене в БГ на банкомат (и ЕИЗ). Превалутира на най-добрия курс £/лв.

А таксито от летището до банката и обратно смяташ ли го? :confused:
 
А таксито от летището до банката и обратно смяташ ли го? :confused:
Извинете Сър! Забравих, че Вие само с такси се движите (в най-лошия случай с частен шофер с лимузина).

ПС.
Деба и глупака
 
Банките изпратиха най-добрата година от 2008 г. насам @ за първите 11 месеца на 2016 г. финансовите институции са генерирали печалба от общо 1.28 млрд. лв., което е с 38% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Някои от банките повишиха таксите си за дадени услуги с анонси през ноември. До 01.02.2017г. ще се случи (я се случи, я не) относно намаляване на таксите за „основните операции“, което авт. значи, че таксите за всички НЕосновни операции, ползвани навярно от болшинството (?), ще се вдигнат, логично, за да компенсират.

Тези, които са виждали/ползвали от старите кантари с тежести или нивелири, знаят за какво става дума.
 
Ще чакаме края на февруари когато трябва да влезе регламент от европейската комисия за намаляване таксите на банките, да видим нашите колко ще се съобразят с това
 
Със сигурност и тогава ще намерят вратички, как да измъкнат и полседните парички на бедния българин.
 
Ха! Мерси за това инфо. Миналата година исках да си отворя сметка във френска банка и директно ме отрязаха... Ще опитам пак!
 
Е деба, билета до Лондон е 20лв. Ще си направиш един уикенд пачанга и МЕЖДУ другото ще си откриеш сметка в метробанк. Става на място и ти дават картата веднага.

Метробанк мастеркард няма никакви такси за теглене в БГ на банкомат (и ЕИЗ). Превалутира на най-добрия курс £/лв.
Къде продават билети до Лондон за 20 лв?
 
Масовите са €5-€20 (source от 26.12.2016). Цаката е, че цакат в багажа и всичките там други „екстри“ (иначе безплатни или мега евтини при средно и високотарифните компании), ако се пожелаят такива. Втората цака е, че билетите за връщане са на космически цени (обикновено, но НЕ винаги!). Третата е, че не винаги можеш да се върнеш със същата авиокомпания. Общо взето нискотарифните залагат много капани. Високотарифните обикновено няма такива, но там е за гъзари и бизнесмени.

upload_2017-1-17_17-26-7.png

За „на минус“ не съм виждал.
 

Горе