Малко градивна критика от експерти ако може

Харесва ли ви идеята?

  • Да

    Votes: 1 50.0%
  • Не

    Votes: 0 0.0%
  • Трябва да се подобри!

    Votes: 1 50.0%

  • Общо гласове
    2

arcsales

Active Member
Здравейте,
През последните няколко месеца развивах уебсайта си за обяви и през това време се появиха, няколко човека, които пожелаха да прехвърлят всичките си обяви от конкурентните сайтове в моя. Директното дърпане на техните обяви е невъзможно по ред причини и реших, че мога да направя нещо по въпроса, като предоставя опция чрез, която да могат да се качват повечко обяви на един път тъй като това беше основния проблем....времето е ценно за всички ни и качването на 800 обяви една по една си е съмоубийство.

Разработихме опция за масово качване на обяви чрез XML и всичко е вече готово и тествано, но остава да избегна човешкия фактор за потенциални грешки при създаването на файловете. За това реших, че ще опиша процеса подробно на потребителите и след като сами създадът файловете и ни ги изпратят ние ще преглеждаме ръчно, за да помогнем допълнително при добавянето понеже не можем да очакваме от всеки потребител, че ще се справи сам.

Описах каквото можах по начина, по който ми се стори най-разбираем, но не знам дали все пак съм направил описанието на достъпно за всички ниво. Понякога, когато всекидневно се занимаваш с нещо идва момент, в който усвояваш някой умения и те стават машинални без даже да се замисляш за тях. Предполагам, че и при мен има неща, за който въобще не се замислям. Точно за това ми трябва малко градивна критика. Да видим дали не съм пропуснал да обясня нещо или съм го обяснил по начин, който не е достъпен за всички.

След като описах функцията, която съм на път да представя, предполагам сте добили представа какво ще се прави и каква е крайната цел. Ако има добри или "зли" душички, които искат да помогнат, моля изтеглете архива, прегледайте информационните файлове и кажете...къде и колко съм се олял. Архива се намира ТУК
 
Да, това определено изглежда в пъти по-просто от моя вариант...аз мислих, че може би трябва да го раздробя и обясня подробно, за да е разбираемо за всеки, но може би не си струва.

Абе то хубаво ама в xml кой ще ги напише ?
Скоро правих нещо подобно. Един партньор ми изпрати excel файл с около 200 продукта. Аз го конвертирах в XML и след като го преработих малко ги пуснах продуктите в сайта ми. Като цяло ми отне 3 дни работа (преработвах заглавията и описанията за уникалност) да добавя тези 200 обяви. Представи си да ги добавяш 1 по 1. Струва си играта...

Моята идея е да привлека хора с малко по-напреднало мислене, които вече са били достатъчно умни да си съберат продуктите в някакъв тип файлове. След като вече имат продуктите подредени и сортирани е много по-лесно да се преработи произволния файл в XML. Освен това почти всяка платформа за онлайн търговия има опция за екпорт на продуктите чрез хмл.
 
Здравейте,
xml файла е добре за четене от сървър (JSON според мен е по - добре). На описание тага, мисля че е добре да има CDATA. Описанието може да бъде и html.
Потребителя не мисля, че ще се оправи с толкова тагове. Защо не помислите в насоката едно приложение за десктоп с улеснен интерфейс да генерира въпросния xml и чак след това да се качва на сървъра.
 
Здравейте,
xml файла е добре за четене от сървър (JSON според мен е по - добре). На описание тага, мисля че е добре да има CDATA. Описанието може да бъде и html.
Потребителя не мисля, че ще се оправи с толкова тагове. Защо не помислите в насоката едно приложение за десктоп с улеснен интерфейс да генерира въпросния xml и чак след това да се качва на сървъра.

JSON ми изглежда по-лесен, но дали ще изглежда по-лесен на потребителите?
Ще добавя CDATA.
Приложението звучи чудесно. Потребителя да си изсипе снимките и после да подбира, коя за където поиска. Ще го обмислим като допълнение.


Според мен е най-добре да помислиш за човек който да ги въвежда.
Не е изключено. То така или иначе, като знам какви глупости ще ни изпращат, пак ще трябва някой да ги преглежда преди да ги пусне за качване.
 
Без значение е формата. Дали json/xml все тая, проблема на теб ти е друг.
Най-просто решение е да искаш от хората да ти изпращат екселски файл като всеки ред да бъде обява. Като първата колона да е Х, втората У и т.н.

Всеки ще може да го направо това, защото за xml/json или какъвто и да е друг формат ще ти трябва доста повече знания за да се направи! Докато в ексела просто ще се клика с мишката.

След това експортваш в csv (или направо го искаш от потребителя) и импорта става за секунди. Може да драснеш едни инструмент за чекване на файла, за слагане на имена на колоните, така че дори и в различен ред да са сложени да става лесно добавянето.

Това с уникалността ме разби.
Ако искам да продам стария си лаптоп и го пусна на две места ти няма да ми разрешиш, 'щото описанието ми не е уникално ли?
 
Това предложение на AMitrev според мен е доста разумен компромис и може би единствен реално действащ вариант.
 
С ексел всичко е чудесно докато не стигнем до снимките. Там ще е голямото мазало. 200 артикула с по 5 снимки да кажем стават 1000 снимки в директория. Колкото и да си добър ще се замотаеш (особено със стандартните имена P_002344.jpeg). Именно затова предложих приложение. Човека си въвежда име, описание drag/drop на снимките и next. Като естествено програмчето си копира снимките в директория близо до изходния xml/json или каквото е там.
 
Приложението е най-безумното нещо. Хем има риск в него да има скрити "благинки", хем трябва да го поддържаш, а и работи като уеб интерфейса на сайта. Да не говорим, че като дойде следващия и каже ама как да го пусна това на моя мак?

И какво като стигнем до снимките? Имаме списък с 1,5,10-100 адреса, все тая. Какво значи ще се замотаеш? Няколко реда код се пишат веднъж, а след това се ползват N на брой пъти.

Пък и говорим за сайт за обяви, колко са хората които ще искат да качват по двуцифрено-трицифрено число обяви автоматично ;).
 
Ок... с оглед на коментарите мисля, че трябва да добавим една допълнителна опция на самата страница за добавяне на обяви, която да позволява вместо да се добавя по 1 обява, да може да се добавят по 10-20 обяви на един път, като това няма да спести много време, но все пак ще е от ползва за хората с не толкова много обяви.

Относно другите неща, може би трябва да приемаме всякакъв тип файлове: XML, JSON, excel и т.н. Ясно е, че всеки ползва различен тип файлове според нуждите си. За приложението мисля, че може да се измисли нещо, но ще е на по късен етап. Както казахте...иска си подръжка.
 
за файловете - просто направи така че като се експортене от някоя друга система (сайт) да може да се вкара веднага.
 
@hristonev разбира се, че може да има дори ако си писал софтуера на Питон. Върви на всички OS, но не точно. За Windows се изискват допълнителна инсталация.

Типът на файла не е от значние, а неговото форматирена. Ти може да приемаш xml/plist/json/csv/txt/etc, но ако са форматирани не по твоя начин пак нищо няма да стане.

Дали ще ги въвеждаш една по една или накуп е все тая. Най-просто ти решение е с ексел, защото от xml/json/etc. имаш онлайн конвертиро до екселски файл. След това човека Х ще се наложи да размести 2-3 колони и хоп получава това което ти си написал като условие.

Ако потребиртел Х няма ексел ще ползва този на Гугъл ;) и пак ще може да си нагласи нещата. Просто е, иска малко поддръжка и върши работа за всички.
 

Горе