Онлайн-аптека. Търся съдружници и съвети

Работих с фирма върху подобен проект, който се осъществи на 1/4 от замисленото. Моят съвет е да се допиташ освен до адвокати, счетоводители и бабите на пейката - до най-важното, а именно контролните органи. Не е толкова лесно и е ходене по мъките, а актовете са много сериозни. Така че си опичай акъла, защото идеята е добра, но в България става така, че 5 страни ще ти разрешат, 6-тата ще те глоби до бъбрек. :)
 
Четем, но май ти не четеш. Онлайн магазин за лекарства имат право да имат само аптеки, онлайн магазинът за лекарства е свързан с аптеката. Ти не можеш да направиш твой онлайн магазин и да представляваш някаква аптека!

Разбира се, че ще пише коя аптека представлява въпросния онлайн магазин. Без съгласието им няма как да стане. За можене мога. Точно на две аптеки мога да продавам стоката по тези условия които написах в предния пост.

От друга страна може и следния начин. Фирма, вади си там каквито там разрешителни са необходими, наема си един студент по фармация след 3тата година имат право да работят в аптеки и си прави изцяло независим онлайн магазин - аптека. Собственика на аптеката може да няма никаква връзка с фармацията.
 
Не, в сайта никъде не видях да фигурира името на аптеката. Открих я в друга публикация. И забележете, че доставката се извършва от онлайн магазина!


Онлайн магазинът еbag вече предлага и аптечни продукти



Автор: Регал 30 юни 2016

ОБРАТНО КЪМ СТАТИЯТА

Онлайн магазинът за супермаркетни стоки еbag.bg, който тръгна преди година и е ексклузивен партньор на "Фантастико", от дни предлага на клиентите си и аптечни продукти.

Към 10-те основни категории бързооборотни стоки в менюто на сайта е добавена и 11-а - "аптека".

Отворихме еbag.bg като market space за външни партньори. (Според концепцията за мarket space в това пространство се разменят информация и/или физичeски стоки и транзакциите се осъществяват чрез компютри и електронни мрежи б.р.).

През онлайн платформата предлагаме продукти на "Галатея фарм", обясни Иван Александров, създател на ebag.

Не съм имала амбициите да продавам онлайн, но предложените условия много ми допаднаха, каза Юлия Трифонова, собственик на "Галатея фарм", верига с две аптеки в София. Те имаха готова платформа, работеща от година, с готова клиентела. Осъществяват логистиката. Всичко беше, така да се каже, наготово, добави тя.

Работата по проекта им е отнела около шест месеца. Основните трудности са били от юридическо естество - свързани с необходимостта да бъде уведомена Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), веригата аптеки да изгради собствен сайт и др. В хода на работата партньорите са изградили и доверие помежду си.

Както и с "Фантастико" и-тейлърът се придържа към ценовата политика на компанията и поддържа същите цени, каквито са и във физическите обети. Онлайн магазинът се грижи за продажбите и за дистрибуцията, а партньорът плаща такса на базата на реализираните продажби.

Сега към портфолиото от над 12 000 бързооборотни стоки, отразяващи асортимента на "Фантастико", се добавят над 600 аптечни - лекарства без рецепта, хранителни добавки, медицинска козметика, хомеопатия.

За ориентир - асортиментът на малък магазин физически "Фантастико" е около 7000 артикула, а на голям – 15 000.

Онлайн предлаганите продукти са около 1/5 от асортимента на "Галатея фарм". Продукти, които присъстват и в портфолиото на основния партньор "Фантастико" - като например бебешки пелени или козметика, не са качвани.

При минимална цена на поръчка от 30 лева, колкото по-голямо е разнообразието на продукти на сайта, толкова по-голям избор има потребителят, обясни Александров. Освен това добави, че супермаркетните и аптечните стоки са допълващи се продукти, което е видимо и от практиката на физическите магазини.

Плановете на еbag.bg са да продължи да се развива като market space. Това означава, че скоро може да се очаква да бъдат добавени и други продуктови категории през външни партньори.

Надявам се, че ако проектът се развие, това ще спести необходимостта да отворим нова физическа аптека, каза Юлия Трифонова.
 
Не се знае кой точно издава фактурата също. Физическата диставка може да се извърши от всеки, но реално излиза от склада на аптеката.
Също така, замислете се колко продукта изобщо са лекарства, тези който са без рецепта. Това че например ви ги дават в аптеката без нуждата от рецепта, не значи, че принципно са без рецепта, това е нещо съвсем различно. Това обаче няма как да се приложи онлайн..
Ако се загледаш в "лекарствата", които реално могат да се закупят онлайн, в който и да е шоп, ще видиш, че всъщност няма лекарства сред тях :) ако има такива, то те седят само като информация, но не могат да се поръчат дефакто. Но пък могат да имат цена, което в крайна сметка се явява и реклама на фирмата/аптеката.
 
Аз съм правил онлайн апктека за мой клиент.
Разбира се той си има и офлайн такава... Не мога да дам подробности тук онлайн, няма да е коректно но ако искаш на лично пиши.

Като цяло няма нищо невъзможно когато човек иска ще си извади всички необходими докс и разрешителни ще си направи всичко.
А когато нещата се правят както трябва няма начин да не успее проекта
 
Бих искал да допълня нещо много важно. Търговията с лекарствени продукти в Европейския съюз попада под регулацията на Ръководство от 7 март 2013 година за добра дистрибуторска практика при търговията с лекарствени продукти за хуманна употреба и в частност за България под Наредба № 39 от 13 септември 2007 г. за принципите и изискванията за добрата дистрибуторска практика. Двата документа са идентични и определят изискванията, на които всеки търговец на лекарства трябва да отговаря. Това включва и не се ограничава до:
  • осигуряване, че стоката се съхранява при условията, определени от нормативните изисквания и производителя по време на целия ѝ път от производителя до пациента. Т.е. ако на опаковката пише, че трябва да се съхранява на температура до 25 градуса, в склада и превозните средства, с които се транспортират лекарствата, трябва да има климатизация и термометър, показанията му да се регистрират;
  • редовна дезинфекция на складовите помещения и автомобилите;
  • обучение на персонала;
  • проверки на доставчиците;
  • проверка на клиентите и много, много други.
Моят съвет е, без да се опитвам да налагам мнението си по никакъв начин, ако имате пари за инвестиране вложете ги другаде. Изискванията са много, понякога са толкова педантични, че граничат с абсурда, а контролните органи не са от широко скроените. Това, че ако някои вози лекарства с куриерска фирма или пък си ги вози сам със скутер, далеч не означава, че това напълно съответства на закона. Според мен по-скоро не.

Поздрави и успех!
 
Не разбрах къде е цялата драма дали аптеката ще си пусне обява в сайт за обяви или ще ползва платформата на колегата е едно и също. Продажбата се зивършва от аптеката не от него. Той просто получава % дали за продажбата дали фиктивно за наем на обявата е все тая.
 

Горе