Инвестиция в онлайн магазин

MComers

New Member
Здравейте. Разбирам, че е трудно да се отговори еднозначно, но бих желал да видя мнението ви по въпросите свързани с инвестицията в онлайн магазин като цяло и най-вече - в онлайн магазин за дрехи.
Според прочетеното от мен за направата на един сносен сайт отиват между 5000 - 15000+ лв. ?
Каква според запознатите трябва да е горе долу първоначалната инвестиция в дрехи и обувки и колко според вас бих били минимума за един старт? Става дума за дрехи среден и нисък клас.
Друг въпрос е свръзан с рекламата - ясна ми е колко е важна СЕО оптимизацията, реклата в Google и направата на добра Facebook страница и провеждането на рекламни кампании. Един бюджет от около 1500 лв. за реклама за старт как ви се струва или е несериозно малко.
И въобще какви са според вас стъпките, по които е най-разумно да се върви. Знам, че секторът е ужасно пренаселен, но вярвам, че с адекватна реклама, добра оптимизация и качествен продукт и обслужване може да се случат нещата.
Имам желание да разбера мнението ви, тъй като неведнъж тук съм намирал и научавал доста смислени и важни неща.

Поздрави.
 
Здравей,

тези 1500 лева на месец ли са? Или еднократно, защото са малко, особено в твоята ниша. Магазина не е нужно да струва толкова пари. Всичко зависи и какво се иска в задачата де, но като цяло заключването на много стока е винаги било проблем на повечето собственици на магазини. Били тези офлайн. Но пък и не е оферта да нямаш наличност, което изнервя потребителя много. Ако ще предлагаш дрехи е нужно да се измисли нещо, с което продуктите ти да превъзхождат конкурентите ти и не е задължително това да е цената. Аз например много се кефя на тениски и блузи, които ги няма в 80% от магазините. ;) И от там си пазарувам. Мой познат например зарежда детски дрехи, които по една или друга причина гледа да са изцяло на достъпни цени и в същото време да изглеждат скъпарски. Трудно е, но е голяма занимавка с подбора им.

И нещо друго - не мисли, че голямата инвестиция е сайта. Напротив, имаш реклама, стока.
 
Тука в форума има хора който, ще ти направят супер магазин за доста по малко пари като @СТАН например, познавам и няколко индивида, които си изкарват по една заплата от онлайн магазина си без да имат никаква налична стока, всичко се свежда до това колко си кадърен ;)
 
Според прочетеното от мен за направата на един сносен сайт отиват между 5000 - 15000+ лв. ?
По скоро от 500 до 1500 и то за повече от "сносен" интернет магазин. Поне във freelance средите.
 
Сега за дрехите си е мазало, трябва яко кинти, защото конкуренцията е огромна. Магазин, както казаха колегите с доста функционалности може да бъде създаден и за по-малки суми, вече зависи ти даи имаш някакви познания или пък хора, които да ти го направят срещу по-малка сума.
Продукта е важен, но и цената също. Или трябва да е нещо различно от другите, или пък да е на по-добри цени. Ако имаш по-качествени и продаващи снимки може даже и с по-високи цени да си, зависи.
Мен, ако питаш инвестирай в малко стока. Освен ако нямаш много излишни пари. Когато купуваш по малко ще разбереш кое върви и кое не, дори да сгрешиш с избора не е фатално и стоката няма да стои. Ако си накупил много и не я продадеш вече е кофти. С малко стока се печели по-малко и всичко става по-бавно, избора на продукти, продаването им, завъртането на парите и т.н., но пък е по-сигурно. Като купиш много неща и не се продадат си яко вътре и гаранция никога няма, аз така съм вземал неща дето съм си мислил че са много яки и вървежни и още си го мисля, ама ей на вече 3 години не мога ги продам :D
За реклама в тази ниша ще трябва да инвестираш, защото конкурентите са много, но пък и много се продава. В България най-много хората купуват дрехи. Но има и най-много занимавка с върнати дрехи.
Аз като почвах не 1500 лв. за реклама давах, ми нямах 200 лв. да си купя принтер, така че всичко е възможно. Като нямаш пари, колкото едрите риби се компенсира с работа и знания.
Откъде ще вземаш дрехите?
 
Най- важно е да си отговориш на въпросът - от къде ще взема стоката и на каква цена ще я продавам.
Защо клиента ще купи от мен а не от другият онлайн магазин.
 
Стоката мисля да я внасям от Китай. Първоначалната инвестиция в стока мисля да е около 30-40 000 лв. Вие как смятате ? Това как ви звучи. Като конкурентни предимства смятам да заложа на работещ и добре оптимизиран сайт и да наблегна на качествен снимков материал. Като стана дума - имате ли предства как вървят цените за направа на снимки, тъй като на 1-2 места се поинтересувах и искаха по 12! лв на артикул за 3 обработени снимки? Имам много въпросителни в главата, тъй като бюджетът е ограничен и не знам на кое да заложа - повече модели с по 2-3 бройки и 2-3 размера или по-малко бройки с по-голяма наличност. Защотото 2-3 бройки от модел ми се струва твърде малко.
Бих искал да ви попитам според вас как е най-удачно да се процедира по-нататък - след първоначалното зареждане, което най-вероятно ще е групаж в контейнер, след това ? Да се допоръчват бройки и с въздушно карго или ?
Простете, че пиша толкова разпиляно, но въпроси в главата ми много, акъл малко ..
С оптимизацията на сайта ще се занимават хора, които се изхранват с това, тъй като аз не бих се нагърбил, тъй като съм по-скоро лаик. Чудя се за поддръжката и управлението на Facebook страницата, дали да не я поверя също на професионалисти, поне на първо време. А колкото до бюджета за реклама смятах, че тези 1000-1500 лв ще са за период от може би 6 месеца.
 
Грешна ти е стратегията според мен. Имаш 30-40 000 лв., това не са никак малко пари, ако знаеш какво правиш. Глупаво е да ги забиваш в стока. Няма да имаш посетители в сайта и няма да има кой да купува. За да купуват трябва качествен продукт, хубава цена и най-важното- трафик. Купи по-малко стока и остави повече пари за реклама и SEO. Когато продадеш част от нещата и ако добре си ги сметнал, ще имаш нови свежи пари и с тях ще купиш още стока. Ако я купиш наведнъж и не тръгнат продажбите, което трудно ще стане защото бюджета за реклама е малък, след известно време просто ще се чудиш кво да я правиш тая стока.
Вземаш повече модели и по-малко бройки от всеки. Колкото повече разнообразие толкова по-голям шанс клиентите да купят и да си харесат нещо. Всеки има различен вкус. И да отнема много време все да избираш, гледаш и т.н. Много по-лесно е да ги вкараш наведнъж парите и после не се занимаваш и квото продадеш. Взел си повечко бройки и знаеш, че няма да се занимаваш после. Но не става. Освен ако нямаш резервни още едни 30-40 000, с които да купиш нова стока, като тази дето си я взел вече не може да я продадеш.

Другото, което е, че не знам дали си намерил добри дрехи от Китай, което ще да рече прилично качество, да не са съвсем зле и на ниски цени. Понеже аз внасям някои неща оттам, търсил съм за дрехи, но нищо сносно не намерих на такива цени, че да се прави хубава печалба. Смятай ги добре нещата.
 
Да разбирам, че особено в началото най-трябва да се наблегне на създаването на добро впечатление, на качеството и на добрата реклама ?
Според вас колко средства е нужно да се отделят през първите 6 месеца за реклама в социалните мрежи и оптимизация ? Удачно ли е да се плаща на човек, който да е специалист по социалните мрежи, за да менажира профил и рекламни кампании във Facebook ?
 
Ключовият въпрос за стоковите запаси е каймака на търговската логистика. Има много методологии. Най-простата е принципно да се държи на склад стока на стойност равна на месечния ти оборот. В твоя случай с вноса, става по-трудно, защото контейнерите могат да пътуват доста повече от месец, а като дойдат, вече трябва да правиш поръчка за следващите доставки - което ще те вкара в казуса да вкараш не 40, а 80 хиляди в стока. Въобще не ми се навлиза в подробности за другите модели, адаптивните заявки, и сезонност, защото според мен не си на такъв етап да се гмурнеш толкова дълбоко. Твоето намерение с такъв мащаб от стокови запаси може да го направи някой с вече развита магазинна мрежа и налични дрехи и в магазините и в склад. Не, че и твоето не е стратегия, защото и това съм виждал - едни познати внесоха количества от един витамин (най-търсения), равно на 5 годишното потребление в България, което им осигури цена, която никой друг не може да постигне и известно време бяха монополисти. Но те бяха търговци на едро. Та ако това ти е стратегията, направи си екзит варианти - ако имаш неуспех, да се договориш на кой да препродадеш стоката на едро.
Понеже споменах сезонност, твоите продукти са в друга категория - мода, т.е. някои дрехи живеят само един сезон и след това са демоде. Сигурно си има специфики и това.
Аз съм работил с електронен магазин за дрехи. Броят на SKU-тата е колосално по-голям от броя на продуктите, с пъти. Голям склад е нужен. Една е роклята, но има три разцветки и четири размера.
Прави са колегите, че диспропорцията между парите, които си готов да дадеш за стока и за реклама е огромна. Нали за да ликвидираш количествата, трябва да имаш силна реклама.
В крайна сметка моят съвет е да натиснеш на клиентите, т.е. рекламата ти е номер едно нужда, а стоката да я набавяш от някой местен търговец на едро и ли да я вземеш на консигнация. И за да ти е по-лесно, отпусни срока на доставката да не е ден-два, ами 10-15 дни, за да можеш да си поемаш въздух. Като цяло, за разработване на бизнес е прието да стартираш с половинчат, недовършен продукт, за да намалиш рисковете. Ако имаш финансовата мощ да си перфектен от самото начало, то инвестирай в ноу-хау - не само хората, които ще ти правят FB и SEO-то, но и продуктовите мениджъри, които разбират от стоките (дрехи), тенденциите, знаят кое върви кое не, за да ти формират микса от първоначалната покупка.
И още нещо ми хрумна - като ще внасяш цял контейнер, защо не си направиш собствена марка, да ти идват брандирани. Не разбирам от дрехи, но мисля, че много от клиентите са негативно чувствителни към китайското, и са много позитивно чувствителни към марковото. Ако сайтът ти ще е за low-cost дрехи, то поне всичко около него като послания и визия го направи да е в този стил. Така лесно ще намираш, клиентите, които са за теб.
Успех.
P.S.: Сетих се за един пример, противоположен на твоята идея да се презапасиш със стока. Има един проект за "български" компютри и смартфони с марката "Правец". Наскоро течеше въвеждането на смартфоните, но на сайта беше обявено, че се събират заявки предварително, защото им трябват 1000 бройки, което е минимарната поръчка в Китай. Едно такова предложение звучи, а и е доста несериозно.
 
Много благодаря за изчерпателните отговори!
Само да вметна, че за цял контейнер нямам възможности на този етап, та евентуално някакъв групаж.
Днес докато размишлявах и се замислих дали не е добре пъвроначално да стартирам с някакъв набор от стоки, които съм внесъл и по-голямата част от нещата в сайта да са дропшипинг? Така смятам, че ще мога да се ориентирам кое как върви. Може би основно притеснение към момента ми е начинът, по които ще си набавям изчерпаните продукти от внос.
За изработка на сайт и поддръжка вниманието ми привлякоха фирми като 'eTel', 'superhosting.bg' и 'cloudcart'.
Бих бил благодарен, ако някой сподели мнение и по този въпрос.
Поздрави.
 
Най-добре да си направиш Онлайн магазина и хостинг плана по отделно - така и двете ще се получат добре. Тея дето дават две в едно- едното все нещо куца. потърси някой от тука да ти направи магазина. Има Богове в някой от електронните системи за пазаруване тук. Суперхостинг са добри - мое мнение - аз съм доволен. Щом искаш да е български хостинга де. Има и едни ХостингБГ.

по друг въпрос - гледай Дропшипинга да е един. Да дава добър процент - всичко под 15 процента си е на кантар. Проблема който е най наложащ е когато един човек си поръча една стока от твоите налични и една от дропшипъра. Тогава се оказва две куриерски пратки да плаща а уж от един магазин. Затова или ги отдели добре в сайта да са на различни места и да е ясно подчертано, че ще трябва две пратки или най добре е някой от твоите стоки да ги плащаш с безплатна доставка. Естествено ако може да се позволиш такава надценка. Иначе да хубаво е да проучиш пазара. Но преди Коледа точно пазара е в разцвета си - така че дерзай, че после януари и февруари....

Само казвам мнение надявам се да не бъда нападнат от Колеги.
 
Здравей, ако имаш нужда от качествени снимки пиши ми или разгледай в сайта ми в подписа

Иначе ако ще се занимаваш с това, първото нещо, което трябва да измислиш е бранда. И после да инвестираш в бранда. Този пазар е изцяло брандов. И трябва да гарантираш с бранда си добре подбрана стока.
После си поръчваш етикети и ребрандираш, както правят всички. И разбира се ножичка за чистене на конци и шевна машина за ремонти на дрехите

Моят онлайн магазин е на 7 години, 1/3 от трафика е брандов или директен. Едва когато почнах да правя сносни снимки почнах да продавам, инвестирал съм много усилия в направата на фотостудио. Много колеги си мислят, че със снимки от телефони ще стане и се провалят, пазарът изобщо не прощава това.
 
Последно редактирано:
Относно дропшипинга - как "най-безболезнено" да се справя с този проблем с цената на доставката? Защото примерно, ако имам доставчик на якета и друг на часовници ?
Брандът и според мен е важна част от бизнеса. Какъв е начинът за това ? Отивам в шивашка фирма Х и се догововарям да ми постарят етикети с логото ?
 
Бранд означава хората да търсят твоята стока по име примерно Xfashion , а не по дамска блуза

Много хора си поръчват дрехи на ишлеме и си слагат своите етикети или като дойдат от китай сменят етикетите или идват направо с техните си етикети,въпрос на организация
 
Някой, който има представа, би ли ми казал какъв горе-долу е минимумът бюджет на месец за реклама и кой според вас е най-ефективният начин за реклама ? Защо ?
 
Някой, който има представа, би ли ми казал какъв горе-долу е минимумът бюджет на месец за реклама и кой според вас е най-ефективният начин за реклама ? Защо ?
Така.....бюджета е много субективно понятие. За да видиш какво дават конкурентите, какъв пазарен дял искаш с определен бюджет и добре управлявани кампании, е нужно да направиш проучване. Едно от най лесните неща, които може да направиш за момента е да проследиш поне 4ма от топ конкурентите и няколко в дъното - малките конкуренти. Така ще имаш и идея за средата. В адуърдс примерно може лесно да се види, ако си запознат с платформата и какво предлага, за да си наясно дълбините на нишата и играчите в нея. Ефект има от SEO, добре направен AdWords и Facebook. Прост отговор на защо? Там е трафика. Също бих те насочил и към специализираниете сайтове в твоята област. Да речем имаш детска градина и търсиш хора да запишат децата си - то тогава сайтовете трябва да са нещо от рода на бг мама, 9 месеца и подобни онлайн издание. ;)
 
А какво е мнението ви за това да се повери управлението на Facebook страницата и кампаниите в нея на специализирана фирма ? И още нещо - има ли някакъв смисъл според вас и полза от купуване на facebook фенове и последователи ? Гледам цени около 100 лв за 10 000 лайка ?
 
А какво е мнението ви за това да се повери управлението на Facebook страницата и кампаниите в нея на специализирана фирма ? И още нещо - има ли някакъв смисъл според вас и полза от купуване на facebook фенове и последователи ? Гледам цени около 100 лв за 10 000 лайка ?
По-скоро на някой специалист, а то имат много. Както обясних на един приятел, че има два начина - или да седне да експерементира и да го научи или да плати на някой, а той да си гледа бизнеса както си му е редно. Разбира се, при стартиращ бизнес си one man show, но при вече някакъв персонал, да взимаш какви ли не и не един, който малко да вдява от това и да го развива...седи си без сайт и онлайн присъствие. Споменавам го, защото ми е много прясно и човека тъпче на едно място. :)
 

Горе