Това нормално натоварване ли е за неизползван VPS?

Attacker

Well-Known Member
Здравейте. По-долу има графика на load average-а на един 4-ядрен VPS, който няма абсолютно никакъв трафик. Има инсталиран WHM/cPanel върху CentOS и това е. Нормално ли е да има такива пикове при това положение?


9119115F.png
 
Какъв е типът на виртуализацията?
Хостват ли се някакви сайтове в момента (дори и неизползваеми) на този VPS?
Top показва ли нещо?

Отделно, прегледай всички логове и кронове.
 
Никакви сайтове не се хостват, това е чисто нова инсталация на CentOS и WHM/cPanel. Използва се OpenVZ. Натоварването на процесора е винаги почти нулево, използваната RAM памет е минимална, което ме навежда на мисълта, че проблемът е причинен от някакъв I/O bottleneck или проблем с disk array-я на хостинга. Но първо бих искал да знам дали такъв load average е нормален за неизползван VPS, за да преценя дали да наема човек, който да се рови по-надълбоко, защото аз не съм много наясно с администрацията на сървъри.
 
Според мен, съдейки по информацията, която си споделил, по-скоро предположението ти е вярно - може би е oversell-нат node-а, на който си в момента малко повечко...

Евентуално можеш да поискаш от хоста ти да те прехвърлят на друг node, който е по-малко натоварен.
 
Рових из кроновете на VPS-а и не видях нищо извън нормалното. Колкото повече гледам, толкова повече си мисля, че причината не е в самия VPS, а е външна. Ще тествам с нов VPS на същия хостинг доставчик и ако и там е така, ще сменя доставчика.
 
Направи няколко теста за CPU и I/O и виж дали след 5 или 10 последователни теста резултатите са консистентни.

Примерно:

CPU: for a in {1..10}; do time echo "scale=5000; a(1)*4" | bc -l > /dev/null; done

I/O: mkdir temp; for a in {1..10}; do time for ((i = 1; i < 5000; i++)); do touch temp/$i.foo; done; rm temp/*; done && rm -rf temp

Ако има големи разлики това ще е сигурен знак, че сървъра е натоварен от съседите ти.
 

Горе