Правна защита от кражба на сайт

Здравейте,

Каква кражба имате предвид?

Сещам се за 3 варианта:

- някой взима съдържанието на вашия сайт и го качва на негов си домейн (това вероятно ще го направи конкурент и този проблем сме го решили със специален вид договор, който да обезпечи евентуално доказването на факта, че базата данни е създадена от нас)
- някой ви взима домейна и прави копие на сайта ви на свой хостинг;
- някой се представя за вас и вашите данни при хостинг провайдера ви със свои.
 
Ако целта ти е никой да не може да прави сайт с твоята идея, ще те разочаровам. Според закона, идеите не са обект на авторско право и не можеш да ги запазиш. Те се разпространяват свободно.

И това е нормално. Иначе първият производител на мобилни телефони, щеше да е и единствен, първият производител на лаптопи - също. Първата социална мрежа (може би MySpace или Friendster) щеше да е осъдила Facebook. Продавалник / OLX щеше да е единствен ... И т.н., и т.н. Огледай се: всички компании за коли правят модели с 4 колела, купе, скорости и т.н. Т.е. - добрите идеи се взаимстват във всички браншове.

Обект на авторско право могат да са съдържанието, дизайнът и други елементи на сайта.

Обект на търговска марка може да е името, логото и др.

Обект на патент може да е начинът на прилагане на идеите.

Това е територията, на която можеш да си защитаваш идеята. Но просто приеми, че ако направиш сайт и той е успешен, ще се появят и други. Така става във всеки сегмент. Така функционира пазарът от край време и това няма нищо общо с ГЕРБ или която и да е друга партия.

За теб остава да си 1) по-иновативен и винаги да измисляш новости, с които да изпъкваш; 2) по-разпознаваем (още със старта да направиш силен маркетинг и като влязат други играчи, да са далеч след теб).

Поздрави
 
По начина ти на писане и глупостите, които вмяташ между въпросите си, мисля, че по-добре да си останеш сервитьор ;)
 

Горе