Краят на глобалната финансова система наближава

Те и първите банки така са започнали, със 100% покритие :)

И каква му е идеята - да пази златото на повече и повече хора, тъй като е много загрижен за тяхното финансово благосъстояние. И в един момент имаме хиляди хора с пластики в ръка, докато в същото време един човек пази огромни количества от магическия жълтеникав метал. Веднага се сещам се за още една поговорка - Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Дори сега всичко да изглежда наред, това не е гаранция че утре няма да се развали. Но и да не гепи златото, има и други зловещи сценарии. Може да пукне. Може да го пукне някой. Може да конфискуват това злато в името на народа. Има варианти.

Аз не знам дали има някой дето да не хвали златото. Но виж сега, и аз съм добър и честен човек. Ето какво ще ти предложа - ако имаш злато, донеси го при мен да ти го пазя. Ще ти дам една пластика в замяна, даже такса за съхранение няма да ти взимам :)
Технически си прав, добри доводи, но не и по темата.

1-во това не е хартиено злато, както писа по-горе - т.е. златен сертификат за притежание на злато.
2-ро това е банков продукт, който е обезпечен със злато!
3-то случайно да видя къде има отпускане на кредити?
4-то има интерес и вярва в него - така и аз, дори обмисляме бъдещ бизнес на златен дилър в БГ, ако капитала е осигурен. Това си е бизнес, накрая печалбата според теб дали не си я разпределя в ново злато?
5-то да всеки колкото и авторитет да е може да се поквари и затова можеш сам да избираш какво да правиш - но за жалост колко са само златните депозитари, които може ги линкнеш към IBAN, без да отпускат кредити?
 
1 - Имало ли е златни сертификати в миналото и валидни ли са днес?
2 - Имало ли е банкови продукти, обезпечени със злато в миналото, и валидни ли са те днес?
3 - Не съм говорил за кредити, а за съхранение :)
4 - Както той, така и ти, така и аз, така и всички. По много въпроси хората са 50:50, но по въпроса за златото май всички са единодушни. И без неговите речи има хора, които говорят същите неща, без да се правят на банки.
5 - И да се поквари, няма да е първия или последния. Хората са адаптивни, ще се справят със загубите.

Ето, и аз ще кажа - ще има финансов колапс в най-скоро време. Такова твърдение просто е с висока вероятност да се случи, особено след като е минало вече доста (финансово) време от последните запомнящи се (финансови) катаклизми. Дори от скука ако щеш, ще се случи. Финансовите работи са толкова чупливи, че просто няма как. Все едно да караш с 320 по магистрала, която става все по-натоварена. И то виж, че само за миналата година катастрофираха няколко икономики. Е няма как при това положение всичко да стане розово завинаги. И не че Питър Шиф има някакви уникални предсказателски дарби да познава, че нещо ще се случи. Просто работата му е да говори такива неща по всяко време, работата му е да предсказва лесни за предсказване неща. И явно не е лоша работа, като се замислиш :)
 
Никой не е казал, че той е уникален в прогнозите си или дарбите - човекът следва Австрийска Икономическа мисъл и е либертарианец - така че има различни ценности и виждания от мейнстрийма. Другото е просто да събереш 2 и 2, Шиф е това, което е не заради прогнозите, а че от преди крахът говори какво ще стане в Мейнстрийм Тв-та, когато всичко едва ли не го каниха да се гаврят с него, но всеки път получаваха ясни и точни аргументи - та това е. Няма нищо специално, но не е видиш ли от скука казва, че ще има крах - все едно да кажеш, че в Сахара ще завали и ранно или късно ще излезеш прав.

Не знам дали следиш много Шиф, но рядко го канят в мейснтрийм ТВ-то , защо ли :D Технически не е много лесно предсказването заради времевият фактори - тук таймингът е трудният момент(преди го нацели и имаше куражът да излезе и играе контра, това е. Всичко друго е кредибилност и авторитет - все пак колко милионери си виждал да правят това:

Именно заради това и доста други негови изяви прави разликата от някой със стойност и друг, който е само балон от въздух.

ПП Златото е на съхранение в Perth Mint, а не при него.
 
Не знам дали следиш много Шиф
Ами не много. Той е от тия дето приказват, приказват, приказват... и накрая ако съм разбрал 5% от всичко би било чудесно. Говори все на аларма. Ако трябва да го следя ще изперкам. За научаване на неща предпочитам примерно Mike Maloney, той поне говори спокойно и интересно.
 
Ами не много. Той е от тия дето приказват, приказват, приказват... и накрая ако съм разбрал 5% от всичко би било чудесно. Говори все на аларма. Ако трябва да го следя ще изперкам. За научаване на неща предпочитам примерно Mike Maloney, той поне говори спокойно и интересно.
Ето тогава:
watch
 
Ами не много. Той е от тия дето приказват, приказват, приказват... и накрая ако съм разбрал 5% от всичко би било чудесно. Говори все на аларма. Ако трябва да го следя ще изперкам. За научаване на неща предпочитам примерно Mike Maloney, той поне говори спокойно и интересно.
Да ти кажа разлика между двамата освен темперамента не виждам.
 
Абе не е само темперамента. Пускам си днес това да чуя какво има да каже по повод Тръмп -
- бла, бла, бла, Тръмп няма да направи нищобла, бла, бла... да се вдигнат данъците на средната класа (след 27 минута). Моля, какво? :confused: Викам си, дали не разбрах нещо погрешно, ама не... ето и едно видео от 2014 дето приказва същото:

Значи, идиота през 2011 застава с табелка "Аз съм от 1%" сред гражданите за да им обяснява как правителството било му взимало половината пари и трябвало да се махнат данъците. Било добре за бизнесите, щяли да създават повече работни места, цветя и рози. След няколко години добавя, че средната класа трябва да го духа с по-високи такси, понеже са долни консуматори и трябва да имат по-малко свободни пари за харчене.

Съжалявам, че ще нараня чувствата на някои, но целта му на този е да се облагодетелства лично. Или просто не е наред с главата. Дори от речите му не личи загриженост към обществото, всичко дето говори явно са неговите разсъждения по отношение на собствения му бизнес. Все едно застава пред огледалото и започва да реди всички пречки, които смята че му пречат. Даже критикува икономическите решения на някой, който е в пъти по-богат от него. С биткойни не се занимава, ама и за тях дава мнение.

EDIT: Първия клип исках да излезе само като линк, пък той взе че излезе в пълен размер. Ама и така ми харесва, някак е по-разчупено.
 
Колега вчера като си писал поста не знам дали ти се е спало много, или нещо друго е, защото изобщо не си хванал контекста на това, което говори.
За 1-вото видео говори, че ако наистина някой вярва, че с данъците ще стане(той вярва, че не става!) то няма да стане с данъчни облекчения на средната класа, а обратно на upper income-a защото това ще се обърне в повече инвестиции, но ако наистина искат се вдигат данъци, то трябва са на средна класа - заради търговските дефицити.
Същото се повтаря и във 2-рото видео пусни си след 42 секунда - if we're going to raise taxes AT ALL, if we really WANTED reduce the deficit with taxc increases ...
Той казва - ако така и така ще вдигаме данъците и ако искахме да намали дефицита с данъчно увеличение, то .... не съм чул или видял да казва, аз искам увеличение на данъци, това, което чувам е че иска free markets.
 
...което чувам е че иска...
Иска на него да му е добре, това е което аз чувам. Сам се причислява към групата от 1% и се разграничава от всички останали. А после бълва разсъждения (видеа), които се гледат от тези всички останали. На мен ми е някак фалшив, независимо какво казва.

Иначе ето вижданията му за таксите от Wikipedia:
In March 2011, Schiff stated that a national sales tax should replace both personal and corporate income taxes, as he believes that the latter discourages work as opposed to a consumption tax. Schiff's second choice is a flat tax rate, which would abolish all deductions including the very popular home mortgage tax deduction, as Schiff believes that the state should not subsidize buying homes as opposed to renting.

Значи да не се таксуват приходите (браво), вместо това да се таксуват харчовете. Сякаш консуматорите сега си живеят перфектно в планините им от кредити :)

Но нали всичко е система, бизнесите и консуматорите са взаимно свързани. По класическата схема в един бизнес влизат X пари и бизнеса трябва да се прости с една част (Y) от тях заради досадни входни такси. Бизнеса разполага с X-Y пари да оперира. По другата схема тежестта се прехвърля върху консуматорите, които всъщност вкарват парите в този бизнес. Но те вече не искат да харчат толкова и така в бизнеса пак влизат X-Y пари. От трън та на глог, щот е по-висок :)

Като ще предлага нещо нашия Шиф, по-добре да предложи 0% за всички и да не разтяга повече локуми.
 
Отново си в грешка:
"We need to reduce the size of government. In fact, if we can cut government enough, then we can reduce taxes," he tells Henry Blodget in the accompanying clip.
http://www.businessinsider.com/pete...sh-corporate-and-personal-income-taxes-2011-3

Не знам защо го хейтиш, но си в грешка в доводите.
Това, което си постанал е перфеткна обосновка - режеш таксуване на приходи за сметка на харчове, в момента имаш таксуване и на приход и на харч.
Ако вникнеш внимателно ще видиш и логиката - ти можеш да харчиш Х стоки, но като бачкаш повече от друг накрая влизаш в по-горен бракет на данъка и взимаш по-малко чисто и водиш до спад на харча.
Идеята тук е че всеки сам избира в/у какво да харчи парите си има личен стимул за това, но когато го ударят през прекият подоходен данък той няма стимул да бачка - кажи какъв е стимулът ти утре като дойде БСП да бачкаш от 9к на 10к като ти вземат 20%?
Също така като таксуваш бизнесът корп. и с данък удряш инвестициите му.
Технически като нулираш прекият данък, така стимулираш той да работи още и да създава стойност и в добавка, ще има много повече кеш - както за спествяване, и нови инвестиции така и за харчене - като тук всички през харча се третират еднакво.

Така, че с тази планина от кредити при липсата на директен данък ще има много повече кеш и стимули за изплащане на кредитът.

И да Шиф предлага 0% - всеки път говори за свободни пазари и търговия, но живеем в текущата реалност където ако ще има данъци, то логичният избор е да се преминава през косвени данъци - БГ е типичен пример където огромна част е от косвени данъци, следващата стъпка е орязване на държавата, после нови орязвания на данъците и така докато се нулира %.
 
кажи какъв е стимулът ти утре като дойде БСП да бачкаш от 9к на 10к като ти вземат 20%?
Мейби защото на 10к плащаш 1К и ти остават 9.
А на 11К плащаш за 10К 1К + за тези 1К над 10 още 200 и ти остават 9.8К.
 
Мейби защото на 10к плащаш 1К и ти остават 9.
А на 11К плащаш за 10К 1К + за тези 1К над 10 още 200 и ти остават 9.8К.
А ако ти направят тази сметка 20% на 11к, какво правим.
Или пък от 2к почва прогресивно да расте и над 10к вече е 35%?
Политиците могат си играят както си поискат.
 
"Петродоларите и часът на истината за управляващите в Саудитска Арабия.

Евентуален край на системата на петродоларите несъмнено ще е промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 г."


http://www.investor.bg/analizi/91/a...-upravliavashtite-v-sauditska-arabiia-235613/
 
Aко това стане факт ще съм от първите изтеглил си парите от тъпите банки. И без това лихвите им станаха отрицателни.
 

Горе