Има ли изискване клиента на услуга да е регистриран по ДДС?

mazoku

Member
Здравейте,
има ли изискване чуждестранен клиент, получател на услуга от държава от Евросъюза да е регистран по ДДС. Т.е на мен като предлагащ услугата ми искат регистрация, за клиента има ли такова задължение за да работя аз с него?
 
Не виждам логика да има, но нека да се изкажат специалисти по темата.
 
Вътрешнообщностните сделки изискват и двете страни да с ДДС регистрация, без значение доставчик или получател на услугата си. Това ако и двете страни са от ЕС, ако клиента е извън ЕС, мисля че не е задължителна ДДС регистрация, но изчакай и друго мнение, че нямам опит там.
 
И аз не виждам логика.
Примерно, малка българсака фирма не регистрирана по ДДС да не може да плати за хостинг услуга предлагана от фирма от ЕС.
 
Няма логика, ама е така. Представиш ли такава разходна фактура, глобата е до 3000 лв., без значение оборота.

И аз не виждам логика.
Примерно, малка българсака фирма не регистрирана по ДДС да не може да плати за хостинг услуга предлагана от фирма от ЕС.
 
В общия случай няма изискване за задължителна регистация. Т.е. всяко физическо лице от ЕС може да ти бъде клиент. Но ако не ти посочи VAT номер, ще му начислиш ДДС. Все пак има частни случаи в които има значение каква е услугата, къде се определя мястото на изпълнение на услугата, дали данъка е дължим от изискуем от получателя на услугата, а не от доставчика и дали получената услуга е свързана с лични нужди на субекта или е закупена във връзка с извършване на независима икономическа дейност. Така както си задал въпорса отговора е "И да, и не". Ако го обогатиш откъм факти може и да ти даде някой конкретен отговор.
 
Няма значение дали е физическо или юридическо лице. А дали има или няма регистрация по ДДС. И физичеките лица могат да се регистрират по ДДС.
Както @s1yf0x посочи, има значение вида на услугата, мястото на изпълнение, мястото където ще се използва услугата и тн. Може даже да се наложи да се регистрираш и по MOSS
Би получи по ясен отговор ако обясниш точно за какво става въпрос
 
Изработка на софтуерен продукт по поръчка. Аз съм регистрирана по ДДС. Клиента отсреща не е. До сега съм работила само с регистрирани. Клиента е малка фирма.
 
Консултирай се със счетеводител все пак, но аз го разбирам по следният начин: това е услуга предоставена по електронен път и крайният продукт от тази услуга следва да бъде реално ползвана в страната от ЕС извън България. Тогава:
Регистрираш се по MOSS: https://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/moss-scheme/index_bg.htm
Издаваш му фактура и начисляваш ДДС.
На всяко тримесечие подаваш MOSS декларация и изплащаш това събрано ДДС
 
Специално за MOSS предлагаха да има облекчен режим от началото н 2018 (т.е не е нужно да се регистрираш по MOSS ако в рамките на 12 месеца назад нямаш оборот от 10К евро от клиенти от ЕС без ДДС регистрации) но май са го отложили за 2019: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4404_en.htm (edit) Този линк май се отнася за физически продукти и май облекчението вече е в сила, виж тези въпроси отговори: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-3746_en.htm
 
Последно редактирано:
За Мосс не е ли за хора нерегистрирани по ВАТ. Т.е за чужденци, които търгуват с хора от еу които не са регистрирани по ВАТ и самите те нерегистрирани по ват. МОСС го водят облекчено ВАТ.
 
За Мосс не е ли за хора нерегистрирани по ВАТ. Т.е за чужденци, които търгуват с хора от еу които не са регистрирани по ВАТ и самите те нерегистрирани по ват. МОСС го водят облекчено ВАТ.
Изобщо не е така, както си го разбрал.
 
https://europa.eu/youreurope/business/vat-customs/moss-scheme/index_bg.htm
Преди 2015г. много големи световни компании предлагащи предимно електронни услуги си регистрираха фирмите в Люксембур. Причината бе ниската ставка на ДДС в Люксембург (мисля, че беше 3%). По този начин могаха да предлагат конкурентни цени на европейския пазар а и Люксембур прибираше ДДС'то от всички частни клиенти от ЕС. Затова ЕС реши да се бори с тази практика и взеха решение относно услуги като телекомуникацционни, радио-телевизионни излъчвания и услуги, предоставяни по електронен път за място на испълнение да се смята страната в която тя се ползва реално. Но това налагаше фирмите да се регистрират във всяка една страна от ЕС, къде искат да си предложат гореспоменатите услуги. Затова измислиха МОСС, регистираш се в една страна, регистрираш се в МОСС, събираш ДДС, според страната, от която е клиента и на тримесечи подаваш МОСС декаларация и внасяш това събрано ДДС.

МОСС е задължителен само, когато предлагаш гореспоменатите услуги и имаш частни клиенти в други страни от ЕС (клиенти без валиден ДДС(VAT) номер).

МОСС не е задължителен, ако работиш само с клиенти с ДДС номера.
 
Последно редактирано:

Горе