Предлагам: Анкета във връзка с конкурсите

Да се въведе ли минимален праг за нагардата в конкурсите за лого дизайн и не само?

  • Да и той да е не по-малко от 100 лв.

    Votes: 17 30.4%
  • Да не по-малко от 150 лв.

    Votes: 8 14.3%
  • Не, по-добре да не се организират кокурси, ако ще се въвежда праг

    Votes: 10 17.9%
  • Друго

    Votes: 5 8.9%
  • Всичко да остане както си е

    Votes: 16 28.6%

  • Общо гласове
    56
Не бях видял темата, докато не ме тагна @WPNewbie .
Според мен труда, който влагаш при един конкурс е право пропорционален на наградата.
Ако имате клиент, който ви предплати 300 лв. очаква от вас ако не да разработите цялостната идентичност на бранда то поне графичния знак и цветовите схеми, в които това би следвало да се случва.
- Често макар и да са заплатени три концепции се налага да бъдат направени 10 - 15 - 20 - с допълнителни доработки.
- В някои случаи комуникацията е тромава и изнервяща.
- От дизайнера се искат неща, които противоречат на неговото усещане и е сигурен, че няма да се получи нищо, но трябва да го направи (визуализира), за да се убеди клиента, че не го иска в този вариант.
Тези допълнителни кратки вметки, никой не обича да ги плаща, особено стартиращите бизнеси, които са основните клиенти в тази ниша. Така че, конкурсите имат предимство от гледна точка на свободата, която дават - дизайнера предлага своето усещене за графичен знак, ако има хрумка, ако му е интересно, ако иска, ако няма работа, ако иска да упражни някоя новонаучена техника, или каквото щете... пък ако наградата е по - сериозна може и да помисли малко върху желанието на клиента, но не е
длъжен.

Смятам, че хората, които търсят високо качество, знаят кой е успешния модел и могат да преценят дали да обявят идея за конкурс с 50 лв. награден фонд, или да влязат в дизайнерско студио и да наемат екип, който да им угажда на прищевките с месеци наред за 10 000 к. например. Както винаги истината е по - средата. Виждал съм конкурси с награден фонд от 3000 лв., които получават много предложение с ниско качество. Аз участвах и също не можах да направя нищо добро - признавам си.
И така темата е дълга. Смятам, че хората, които ще се стремят да налагат бранд са готови да платят, за лого останалите искат нещо набързо и евтино.
Стана дълго, а хората малко се дразнят от такива монолози ...
 
Аз все пак не разбрах, @petya77 , как се обръща от разтерно във векторно изображение казваш?

Не работя с онлайн фотоедитор. С такъв не се архивира файл под векторно изображение. С Adobe Photoshop работя. Неуместно предположение в предишния ти коментар.
 
А ако обещая да използвам логото само на телефони ще има ли отстъпка ?
Обаче пък на жената телефона е с по-голяма разделителна способност от твоя монитор - 1440 px х 2560 px - за там дали мога да искам още отстъпка, че то 10х10 ще е като точка в края на изречението ... :)

Зависи от марката на телефона. Ако логото ще се ползва за телефон, тогава е 27% от цената на устройството + квадратурата в пиксели разделена на 2. :)

Аз все пак не разбрах, @petya77 , как се обръща от разтерно във векторно изображение казваш?

Ако файлът на изображението е с разширение .jpg, променяш го на .eps и става векторно.
 
Не разбрах защо сега така се хванахте да се заяждате с момичето.....
Другото което не разбрах е как е името на картела и кой наложи монопола :D:D:D
Аз не се имам за дизайнер, имам си друга работа за момента слава богу ама нещата според мен седят така:
Даваш 50лв - получаваш 15 мин. от времето на дизайнер във форума.
Даваш 100лв. и се радваш на по-голямо внимание, а ако проекта е добър и се развихри спортен дух у дизайнерите, може да се получи доста качествен продукт.
Искаш по-голям избор и "по-високо качество" - приготвяш си поне 150$ и отиваш в чуждите сайтове.
Искаш още по-голям избор и внимание - даваш 300$ пак в някой от онези сайтове.
Искаш някоя фирма да ти ближе петите и да ти сваля звезди - даваш нужната сума в някое дизайнерско студио .

Само, че проблема на днешния български "предприемач" е, че иска безплатен хостинг, безплатен сайт, да не си плати за логото и да стане милионер за 2 месеца ..... :eek:
Пазарна икономика, маркетинг, идентичност, ала бала, искате с трици маймуни да ловите ...... еми някои хора си уважават труда.
Ако уважаваш това което искаш да направиш и искаш да изглеждаш добре на пазара и пред потенциалните ти клиенти, ще отделиш правилната сума за да изградиш правилната си идентичност.
Разбира се, че има много стартиращи бизнеси с малки бюджети, но знете, че за да направите нещо от нищото си трябват лишения.
Абе само цигарите ви за месеца са повече пари отколкото отделяте за логото си ..... o_O

Без лоши чувства, само споделям мнение! :cool:
 
Последно редактирано:
Зависи от марката на телефона. Ако логото ще се ползва за телефон, тогава е 27% от цената на устройството + квадратурата в пиксели разделена на 2. :)



Ако файлът на изображението е с разширение .jpg, променяш го на .eps и става векторно.

Еееееее, к'ви са тия подсказки, аз момичето питах. Дам ... дрънкам се. Ама някои хора просто си заслужават. Ползвал съм услугите на няколко човека тук относно графичен дизайн, включително на един, който каза, че понеже е нов, ще направи дизайн на някого безплатно. Могат да кажат хората, когато аз давам промоции, дали качеството е намалено. 'Щото въпросния пич ми даде нещо, което бих си сглобил на paint и то би станало по-добре. Изводът е, че има и хора, и хора. Има, разбира се и професионалисти тук, но далеч не всички самообявили се за такива са такива.
 
А ако обещая да използвам логото само на телефони ще има ли отстъпка ?
Обаче пък на жената телефона е с по-голяма разделителна способност от твоя монитор - 1440 px х 2560 px - за там дали мога да искам още отстъпка, че то 10х10 ще е като точка в края на изречението ... :)
Не знам питай който предлага цената на пиксел.:D
Аз никъде не съм казал каква разделителна способност има моят монитор. Моя е 4к - 10 битов цвят.
 
Последно редактирано:
@Stefan_T, заяждането не ми прави впечатление. По-скоро е прикрита контролна проверка. ;)

WPNewbie, пикселът си е пиксел. Дали логото ще е на сайт или на приложение, дали ще се гледа от компютър или от мобилно устройство, то трябва да е със съответните размери за съответните устройства. Лого с 2 GB и 50 000 пиксела няма да замени точката в края на изречението. То ще се вмести в размерите, зададени в стиловите стойности на даден сайт (200, 300 или 400 пиксела). Освен ако е предвидена "случайна" стойност само с width:100% за десктоп версията, ще се вижда като закотвен мечи попъндер, колкото и да се мащабират процентите на монитора. :D Дали ще е лого, банер или изображение, то трябва да е компресирано и с точни размери за съответната CMS система. Никой няма да чака 2 минути да се зареди тежък сайт.

Когато мащабираш сайт до най-ниските проценти, текстът чете ли се? Не. Същото е и с логото. :)

Напоследък се ползват SVG+XML изображенията. :)

Относно промяната на разширението на файл - това не означава конвертирането му в съответния формат. :)
 
Последно редактирано:
Мила Петя,
Благодаря за изнесената информация.
От дизайнер оценящ труда си на база пиксели, до този момент не съм ”пазарувал”. Последния електронен магазин по който работих, логото е с размер да кажем 400х80 пиксела. Обаче забележи - не знам как става, но когато скролна надолу, логото и менюто се преместват в горната част на страницата, и там вече пустото му лого е да кажем 250х50 пиксела.
А онзи ден отворих страницата през телефона абе пустото лого е не повече от 120х25 пиксела ...
Щях да искам, ако може да ме таксувате за едно от трите, щото ако ще плащам и трите не знам дали няма да се наложи да пусна колата в мобиле-то .
Другия вариант е за 2 лева да ми изработиш лого 2х2 пиксела и да ми пратиш векторите и аз да се спасявам по някакъв начин ... ;)
 
Сериозно се върза на пикселния пазар. По-горе писах, че исках да разведря темата. Нищо чудно. Вероятно е да "захапе" и подобен стандарт...

Относно автоматичното свиване на логото, което описваш, разбирам, че кодът на системата е програмиран така. Затова е препоръчително логото да е максимално изчистено и семпло, с подходящ шрифт. Както и да е с варианти за съответните размери, които системата "кропва". Може да се редактират стиловите стойности (CSS) с фиксирани размери за логото, като това ще е верижно свързано с още редакции по кода, за да не се наруши визуалната структура на сайта ти. :)
 
Вярно трябва да се внимава със сарказма в интернет :D Утре като нищо някой ще си обяви "квадратурата" в изискванията или офертата.
 
Тази анкета и няколко от последните конкурси ме накараха да преосмисля изцяло някой неща и мисля, че усилията които се хвърлят за поддържане на сравнително качествени конкурси, въпреки бюджетите, са усилия хвърлени на вятъра.

И аз лично смятам да сведа участието си в конкурси във форума до минимум, не виждам смисъл да се правят усилия да се поддържа нещо което не се дооценява, не говоря само финансово, говоря и за елементарно уважение към трудът на дизайнерите.
 
жалко за тази част от форума ...
За коя част, за конкурсите ли?
Те ще продължат да си съществуват, но просто няма вече да са същите, а може и да са по-добри знае ли човек, на много от дизайнерите им се отвориха очите благодарение на тази дискусия , а и не само, поне така се надявам:).
Разбира се винаги ще има и нови и нови дизайнери, добри и по-малко добри, няма незаменими хора, така, че "всичко е точно" :D
 
Дискусия ОК, но тази анкета е безсмислена. Или поне да не беше анонимна. Предполагам, че голяма част от гласувалите за праг са дизайнери и хора участвали в конкурсите.
И не си мислете, че като сте "най-добрите" не е невъзможно конкурса, да се спечели от някой, който не се занимава професионално с този тип дейност.
Аз гласувах, да си остане както си е сега. Който иска участва, който не иска не участва. Всеки си цени труда по своему.
 
Интересна дискусия се е заформила тук.
Някои дизайнери сигурно са задобрели, но има и посредствени, някои ще им е за първи път или още прохождат.
Също така, ако няма конкурси за 50лв, няма да има и за 500лв.
Нека всеки прецени дали му се работи.

Аз гласувах за "Всичко да остане както си е".

Да си кажа честно бях ги загледал тези конкурси. Викам си - колко е добре че може да излезе смислено лого за нормални пари. Това е възможност и за млади творци, за скръндзи бизнесмени, за създаване на връзки, абе ... случва се нещо.
И като не-дизайнер ... някои конкурси бяха сполучливи, но някои завършиха доста зле :)
 
Не мисля, че ме разбра. Цената почва от 350 лв и вече зависи от вида и работата по него, нагоре.
:)
Съвсем ясно разбрах. Колко струва според теб изкарване на дата с PHP във формат DD:MM:YY? Може би 351лв. Както и преди написах цената я определям спрямо работата.
Да почнах да ги разбирам, явно съм бил сляп за някой неща;)
Добре, че на мене не ми отвориха очите! Все още съм сляп, обаче с работа.
 

Горе