Въпрос за пощенски запис

От: Re: Въпрос за пощенски запис

1. Отиваш в най-близката поща в района ти;
2. Попълваш бележка, като трябва да имаш:
- трите имена на получателя
- градът, в който е той
- ЕГН
Не можеш да знаеш ЕГН на някого. И не можеш ей така да му го искаш.
Това влиза в обсега на Комисията за защита на личните данни - администратори на лични данни.
 
Реално вярвах, че преди да ги сложат на гише, имат няколко дни, часове, месеци обучение или поне плътно седене до някой, който го прави и е работата му. Както си му е реда. Образованието е май за тези, които искат да се развиват в детайли, като за основните процеси, след практика, не би им било много в полза. Не казвам, че е излишно де.

Определено си пролича, че си доста по-навътре не само от практикуващите, но и от тези, които са се сблъсквали с много проблеми. :)

Мда, точно с 2те имена имах проблем. Всичко друго си беше ОК. Само не си спомнях дали не бях сбъркал някоя буква или просто на този адрес нямаше човек с такова име, което реално е един тип грешка там, но различно при мен, като потребител на услугата.

А имали ли сте брандинг на тази услуга или кампания стимулираща нейното ползване и развиване на популярността й? Интересно ми е, защото всеки, които я ползваше до мен не само не знаеш, че има разлика межди пощенски и телеграфен запис (както бях и аз в началото), но и беше учуден как аджеба ще се докаже, че всичко е минало гладко. :)
 
Re: От: Re: Въпрос за пощенски запис

Не можеш да знаеш ЕГН на някого. И не можеш ей така да му го искаш.
Това влиза в обсега на Комисията за защита на личните данни - администратори на лични данни.
Явно не съм бил много добре запознат. Не знам защо го споменах. Реално и аз се замислих, че е голяма глупост да се изисква ЕГН. Ще го редактирам, за да не обърквам. :)
 
От: Въпрос за пощенски запис

„Български пощи” толкова по инерция са оставили да им се движат нещата, че...без думи. К`ъв брандинг – те тази дума чували ли са я някога, че и сега. Те работят с клиентите, които са им били и преди 50 години. Не само „пощенски”/”телеграфни”, ами утре хората няма да знаят, че въобще пощата извършва парични преводи. Тези са едва ли не най-яркият пример за „държавното е еквивалент на пълно безхаберие”.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Недейте сега така по пощите. Хората извършват услуги, които не се предлагат никъде другаде (при все конуренцията на спедиторите) на много добри цени. Вярно, че са малко задръстени и бюрократични, но като им свикнеш става бързо и лесно.
 
Re: От: Въпрос за пощенски запис

Недейте сега така по пощите. Хората извършват услуги, които не се предлагат никъде другаде (при все конуренцията на спедиторите) на много добри цени. Вярно, че са малко задръстени и бюрократични, но като им свикнеш става бързо и лесно.
Аз мисля, че тук критиката е предимно за това, че не са познати тези услуги на повечето хора. Няма какво да си говорим, аз разбрах за тях от съответния потребител, който ме помоли (да помоли ме, защото и двата сме IT хора) да му преведа по този начин дължимата от мен сума.

Вярвам, че ако имат желание, ще направят нещо по въпроса. :) Никога не е късно да се развиеш, когато имаш потенциал. Реално услугата е за всеки, който праща пари на други. А вече самите хора ще си преценят кое им е по-удобно, те нека само имат опции. С добра стратегия и отличителна черта могат да изядат пазара на много играчи. Аз ги ползвах и останах очарован, в интерес на истината. И все пак имах paypal. Другата страна нямаше де. Бих ги имал в предвид и в бъдеще, но колко са като мен.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Аз съм супер доволен от цените им за обемисти, но леки товари. За сравнение - спиди ми искат 180 лв, еконт 90, пощите 18 :). С таксите за обявена стойност и наложен платеж - 22. Пристига на следващия работен ден.
Лично аз се опитвам да ги налагам, но като държавно предприятие не им е до реклама. А дано не ги приватизират обаче, че тогава ще ги затрият.
 
Да, като такова учреждение едва ли ще гледат да рекламират много много. Абе луд ли съм, бълнувал ли съм, но ми в мозъка ми прескачат кадри на тяхно присъствие по някоя телевизия преди време. Може и да греша.

Аз само преводите са им ползвал, но знам, че за пратки пак съм си получавал нещата, малко не в оригиналния им вид, но все пак всичко е пристигало. ;)
 
От: Въпрос за пощенски запис

Ползвам ги редовно, особено за изпращане на стоки към UK и САЩ. За последната година имам изпратени над 50 пратки и само една се забави повече. За цените няма да коментирам. Безобразно ниски в сравнение с Еконт и DHL, както за страната, така и за чужбина.
Наложеният им платеж е също доста по-евтин от този на другите куриери.
В клона вече ме познават и нямам оплакване за обслужването.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Доста изчерпателни отговори имаше, благодаря на всички : )
 
Според мен пощенския запис е доста остарял метод. Ползва се единствено, за да се прати до доста недостъпни места, които в повечето случаи са бг села с население не повече от 50-100 души. Какво точно се иска в задачата, за да видим дали няма нещо по-подходящо от пощенския запис, @Атанас Прокопиев . ;) Лично аз го ползвах, за да си плащам фриланс услуги, щото ни спряха пейпала тогава, а еконт нямаха такива услуги, а банките деряха кожи, а ипей тамън навлизаше. Беше в зората на чековете. :)
 

Горе