Българска фирма за миньорски ригове - Препоръчайте

Миленски

Active Member
Моля препоръчайте някоя(или няколко), фирма/и от които мога да си закупя риг за копаене на криптовалути.

Благодаря ви за отделеното време и се извинявам за спама отностно крипто копаенето. :)
 
Лично аз те съветвам, да си накупиш всичко сам и просто да си го сглобиш и настроиш, така ще ти излезе в пъти по-евтино, а и с картите, може да вземеш отстъпка при по-голяма бройка (повечето търговци, за 5 до 10 карти могат да ти смъкнат от 50 до 400 лева на карта, в зависимост каква и е цената на бройка в момента). Като пример за сравнение, търсих риг с 1070ti 6 броя, цената му беше, 9к и малко отгоре, а след като разрових и пресметнах колко ще ми струва всичко ако си го взема отделно + вече договорена отстъпка от търговеца за голямата сума, всичко излиза на 8к, което ми намаля над 1000 лева от цената на цялостен и готов риг.
 
Да така е. Гледах един български сайт за ригове и нямаше цена под 4 хиляди, че и на всичкото отгоре и хешрейта им малък(и някак неверен).

Изчетох и доста за видеокарти за копаене и всички казват че AMD са най най. Пак в български сайт видях и че се продава дънна платка на добра цена(280лв). Захранването обаче все още не знам какво е за риговете(едва ли е обикновено). Та от целия риг с най скъпата видеокарта(1500лв. Поне до толкова има), ако 6 на брой стъпват на 9 хиляди само картите. Нали като те са най най модели в България. Ще видим, продължава ровенето и търсенето :)
 
Аз когато започнах да копая бях само с една радеонка, добре се справяше и да, аз също това съм чувал и чел, че амд са за предпочитане (като цяло). Относно картите, ако са nvidia, съветвам да са 1070ti, като вариант за по-евтино или ако разполагаш със средства, направо 1080ti иначе не си струва, за 1-2 рига, да си с 1060 на примерно. А за захранването, никога не взимай нещо евтино и измислено, аз като цяло дори за pc-то не вземам захранване под 400-500 лева. Считай, че е желателно, всичко да ти е най (най), ако си решил да правиш нещо, което евентуално ще ти плаща някоя сметка. Не съветвам да се използват и слаби процесори, рам памети и смешни дъна. Това е мой съвет от лично мои си експерименти, въпреки, че на всякъде пише обратното. След всичко което съм правил, ме е оставило с впечатлението, че слаби и евтини компоненти и не вършат достатъчно добре работа. Ако процесора е слаб, то в един момент, ще ти е необходим малко по-силен, а ако е пък рамта, то ще се наложи след време да слагаш още и по-бърза.
Пак да напомня, че това са мои препоръки от мои си експерименти и наблюдения, които съм извършвал, а не защото само така съм си сметнал и въпреки всичко, това не означава, че трябва да се действа като мен.
 
Да прав си и за компонентите, доста народ казва че колкото са по качествени толкова по добра работа върши копача.

И аз имам едно стааааро радеонче на компа, ама мъничко е 30h/s които освен за лиготия за друго не стават :D Блажил съм окото на едни по яки аемдета за които казват че дават по 1000h/s и са по 1000/1200лв в България.

Ако може сподели информация за компоненти и за магазини с тях :)
 
Аз честно казано съм доста объркан :D
Една видеокарта на AMD модел преди 5 или 6 месеца дава към 1000/1100h/s!

А ТИЯ в описанието са написали стойност на целия копач че дава 185.4 Mh/s....!!!! :D Или аз не мога да смятам или видеокартите им са баси яките деа... :D

То ако наистина даде такъв хешрейт за Монерото за седмици човек може да стане милионер... защото стоиността на целия пуул е 17mh/s :D
 
А и няма да лошо ако човек си купува готов копач да изиска тест на копача преди покупката! Не са малко пари това за да се хвърлят на вятъра. А и ако стойностите са верни куповача ще се върне при тях с по голяма поръчка!
 
Аз бих предпочел Nvidia. AMD може да са по-евтини за един и същи ETH хешрейт, но качествата им се изчерпват с това. С останалите алгоритми Nvidia се справят много по-добре. AMD са и трудни за настройване, трябва да им се флашва BIOS много внимателно, да им се слагат специални драйвери, да се изключват ъпдейти... докато на Nvidia им слагаш последните драйвери и готово. RX570 и RX580 харчат може би 10-20% повече ток от GTX1060 и GTX1070. Тока не само струва пари, ами в зависимост колко рига имаш, трябва да мислиш за ел.мрежата, бушони, контакти...

RX580, както и GTX1070 копаят ETH с хешрейт около 30-31 MH/s. Никога 1 бройка карта на която и да е фирма не е копаела Ethereum с 1000 MH/s, просто си гледал друго число. Скоростта на хеширане на ETH зависи от скоростта на достъп до паметта, която просто е еднаква при тези модели. Но всеки алгоритъм за копаене е различен, не можеш да сравняваш ETH с Monero или Bitcoin. Различни алгоритми, различни числа... само тока дето харчат е един и същ :) Е, някои койни използват същия алгоритъм като на ETH, например ETC, Pirl, Ubiq и разни други.

Тия ASUS Mining са като обикновените видеокарти, само че нямат видео изходи и не могат да се ползват за игри. Малко са по-евтини, но е спорно дали си заслужават, щото такива карти никога няма да можеш да продадеш на геймъри.

Ето два сайта дето имат данни за скоростите и приходите при различните карти:
https://whattomine.com/coins
https://www.nicehash.com/profitability-calculator

Процесора и паметта не мисля че са ограничаващ фактор, след като видеокартите сами си вършат цялата работа. Захранванията няма смисъл да са чак от 400лв, има едни Fortron от 100 и нещо дето вършат работа. При захранванията обаче доста важни са кабелите, защото обикновено не им стига броя на Molex конекторите (класическите с 4 дупки). Зависи какви са видеокартите де, по-точно колко конектора трябва да им боднеш отгоре. И като свършат конекторите на захранването се слагат едни други кабелченца, дърпа се ток от по-слабите SATA конектори, те прегряват и въобще става интересно.

Най-важния въпрос е обаче дали си заслужава цялата магария. Към момента инвестицията в ригове не изглежда добра. Една видеокарта струва стотици долари, а вади по-малко от долар на ден => ROI е в рамките на години. На всичкото отгоре и трудността на копаене не спира да расте, и то при издишащ пазар. То е въпрос на желание и на възможности, и на надеждата че цените ще се вдигнат някой ден отново :)
 
Доооста изчерпателен и страхотен отговор AseasRoa... но не Мега хешове(МН), а 1000 хеша в секунда. Но да наистина тази стойност може да е за точно определен алгоритъм който за жалост не посочват.

Трудността на Монерото вчера беше над 50, днес няма и да поглеждам защото ще ми умре желанието :D За бития кон (bitcoin), изобщо не се и наемам да правя нещо, там вече трябва огромен ресурс за да може човек да изкара нещо за месеца. Не че може и с риговете... може ама не съм сигурен дали си струва да се копае биткоин с ригове а не с Asic.

Може да си зглобя два малки рига, един с Nvidiq и един с AMD. С по три карти на всеки, и вече да преценя коя марка ще се ползва за бъдеща ферма.

А пазара ме съмнява да е издишащ, вярно е че цените падат яко надолу в момента, но пък и черния пазар, хакери и прочие... употребяват тези цифрови валути. Та по край тях може и ние малко да изкараме :D

Аз съм си начинаещ в тази сфера, и ми е интересно. А пък и от както разбрах(за себе си открих топлия кран), че компа може да копае кинти, си казах, тъпак а ти ко прайш ве? Вярно си е че е трудно, и малко финансово непостижимо. Но да опитам пък ще видим. Или ще черпя за победата или ще плача над риговете :D
 
Моето старо радеонче за копаене на биткоин дава 30 мега хеша в секунда, но за монеро 30 хеша в свкунда. Което е гадно ама алгоритми ко да се прави.

В MinerGate вчера гледах че има копачи с по 1 милион хеша в секунда.... та... или имат ферма колкото едно село... или не знам :D
 
И да кажа... не съм флашвал или клоквал каквото и да било, но с новите може и да го направя.
 
ASIC устройствата не че са скъпи, но са шумни като прахосмукачки и дори само заради това не стават за домашна употреба. Виж в Youtube, има клипчета. Който ги е конструирал явно е глух и още не е разбрал какво е сътворил :)

Един риг обикновено е с 6-7 видеокарти и могат да се комбинират различни марки и модели ако е тоя зор. 3 AMD и 3 Nvidia могат да работят на една дънна платка, не е проблем.
 
Дааа доста шимни са, ако събереш стотина Asic машинки на едно място горе долу ще докараш шума на самолетен двигател хахаха

Да могат да работят на една дънна платка, но целта на разделянето е да видя сам кои са по производителни(немай си работа човек). :D

А дъното не е ли като на обикновен геймърски компютър, или греша? Мисълта ми е че ако е така то може и на мойта щайга да сложа една видеокарта и да я пусна пак да си копае но с повече хешове(този път).?!?
 
Ама верно си немаш работа :) Всякакво дъно става, стига да има колкото ти трябват PCI Express слотове. Сега си представям как навличаш някоя дреха набързо и се втурваш към най-близкия магазин за нова видеокарта :)
 
Хахахах неммм има още малко време до като дойде момента за покупки :D Инак Vega 56 ми харесва и по изчисленията на NiceHash дава хубав хашрейт на CriptoNight V7.... 1.6kh/s по шест е идеално за един риг. И дори и с три карти само пак ще успея да изкарвам на месец за ток и цигари :D по 0.43 монеро на седмица... еха... :D

Но идеята е друга, не само да се тормозят машините а и да има истински смисъл от тях. Но ще си поръчам де то това се знае хахаха
 
Копането да не удари кръста:)
 
Копането да не удари кръста:)

Кръста не ама акъла Да :D чувствам че силата е с мен и съм готов за джедай :D

Инак нещата вървят добре за сега и дааааааайййй боже следващия месец ще сглобя първия си риг.... <3
 

Горе