Крионика. Какво мислите

@NEROMARE Аз самия съм съм създавал изцяло нова разновидност на риби, но явно съм сънувал или халюцинирал... Вирусите ги създават специално в лаборатороии, а преди е нямало вируси :D
Като няма еволюция, защо в различните земни слоеве има НАПЪЛНО различни видове? Или някой специално е ходил да наглася земните слоеве, за да бърка учените :D
 
Та къде са мутациите?

Е ти е*ати въпроса зададе.
Този линк е платен, но може някъде да го има безплатно, а и има доста подобни материали, само че не толкова сериозни като този: http://science.sciencemag.org/content/early/2016/10/12/science.aag0776 .
Поинтересувай се повече. Дори и човека, въпреки че вече няма нужда да еволюира, се променя много бързо.

Еволюция има при всички видове, а маймуните не стават на хора вероятно защото никога не са ставали, но това не значи ,че и те не еволюират.
Змийте са най-ярък пример, особено когато се окажат на ново място, понеже на тях им се налага да оцеляват, което е и в сновата на еволюцията. В и около Австралия, например, там където змиите са се нанелси на преди това необитаеми острови, тотално са променили размера и вида си в рамките на няколко поколения заради условията и храната (или липсата й). Има филмчета по темата и хора, на които им е много интересно да ги снимат как се променят.

Накратко: Човешкия вид се е изменил сериозно от гледна точка на височина, търпимост към лактоза, нива на инсулина, тегло при раждане, размер на главата при раждане. Цикъла и фертилността при жените идва значително по-рано, менопаузата идва значително по-късно, таза и бедрата са се променили също доста (тук може да е макдоналдс еволюция, не знам). Това са само някои от нещата.
 
Последно редактирано:
Направо във философския факултет на СУ ще я изучават. :D:D:D
 
Всъщност от както научих за криптото, искам да се занимавам с него. Ще ти прозвучи малко тъпо или може би наивно, но аз вярвам в бъдещето на криптото и в самата идея за дигиталните валути. Бих искал да попитам ти с какво се занимавам в момента? Журналист ли си?
Поздрави
И още 2 дейности. Криптото като идея е добро, но ще го съсипят, или ще намерят начин да го направят нелегално ако не успеят да го регулират.
 
Булшит. Когато живея в Швеция и заради това ми се промени тена на кожата, това не е еволюция. По твоята логика и боята на колата ми еволюира изложена на слънце.

Спрете с булшита. Много Покемон играете. Спрете с ш*бания Покемон.
 
И още 2 дейности. Криптото като идея е добро, но ще го съсипят, или ще намерят начин да го направят нелегално ако не успеят да го регулират.
И нелегално да го направят, пак не може да спряно от употреба. Биткойн дава големи възможности, не само за плащания. Знаеш ли че в блокчейна на Биткойн, има криптирани съобщения? Това тука е доста интересна тема. Ако имам време тези дни ще напиша една статия. Доста интересни работи има в блокчейна :D
 
И нелегално да го направят, пак не може да спряно от употреба. Биткойн дава големи възможности, не само за плащания. Знаеш ли че в блокчейна на Биткойн, има криптирани съобщения? Това тука е доста интересна тема. Ако имам време тези дни ще напиша една статия. Доста интересни работи има в блокчейна :D
Постни да чета, интересно е. Не, не знаех.
 
Не мисля, че разбираш как работи еволюцията изобщо. Хората все още еволюираме, както и всичко останало. Важно е да разбереш, че еволюцията няма крайна цел, именно затова еволюцията никога не спира и за да разбереш еволюцията трябва да си обясниш няколко термина - натурална селекция, адаптация, мутация, вариации и общи "корени" и микроеволюция.
Много е важно също да разберете, че еволюцията не се цели към интелигентност и не винаги е перфектна, но ще дойдем и до там.

Вземи например ларингеалния нерв. При някои риби този нерв започва от мозъка, минава през сърцето и стига до хрилете. След милиони години въпросния нерв е останал и при някои бозайници - жирафи, хора и т.н.. Когато питаш креационисти защо този техен господ е направил такава грешка, и защо този нерв обикаля и се връща без да има смисъл, отговора им е - "магия". Еволюцията обяснява въпросния нерв, докато креационистите казват "мистериозен начин".
За жирафите е интересно, че много от децата им, се раждат с къси вратове - половината са с дълги, другата половина с къси или по-къси. Тук се намесва естествения подбор, тези които имат въпросните гени, които отговарят за дългите вратове, имат по-голям шанс да оцелеят, защото достигат по-лесно до храната си. След хиляди години навярно, изобщо няма да се раждат жирафи с къси вратове или ако се раждат такива, ще са вледствие на случайна мутация.
Друг пример са например прасетата - в продължение на много години, сме отглеждали диви прасета, в изкуствена за тях среда. Резултата го виждаме - прасета, които имат повече мас, по-тънка кожа, повече месо. Някой ще си пък каже - защо прасетата не са еволюирали да са отровни например. Ами навярно и такава мутация е имало, мутациите се случват на случаен принцип, просто въпросните прасета не са продължили рода, докато другите прасета, които са полезни на нас, са оцелели, и под оцеляване визирам продължаване на "рода". Примери много.
За животните може много да се говори, жирафи, полярни мечки, котки, можем да наблюдаваме адаптация и вариации спрямо спредата навсякъде.

За хората наблюдяваме и вмомента мутации, или микромутации, които преди време ги е нямало:
'- поносимост към лактоза - тук може да намесим адаптацията като фактор. Преди време знаем, че само бебетата са можели да консумират мляко, след това се развива непоносимост. В определени региони започнали да отглеждат животни за мляко ( Европа ), затова тук много хора имат поносимост към лактоза, за разлика от региони, където това не е било практика - Азия.
- мъдреците - някои хора имат, някои нямат, зъбите ни също са по-малки от предшествениците ни. След хиляди години мъдреци изобщо няма да има.
- сините очи - в началото всички са били с кафяви, въпросната мутация е оцеляла и до ден днешен.
- височината ни
- окосмяването - по времето когато сме започнали да обличаме кожи, постепенно окосмяването намалява, впоследствие напълно ще изчезне след хиляди години.
- самият гръбнак е устроен да сме на четири крака, затова имаме често проблеми с гърба, още се приспобяваме.
- малкия пръст на краката постепенно закърнява при всички. След хиляди години няма да го има, преди сме го използвали за да се държим на клоните, вече е напълно излишен, в някои изследвания четох че е напълно възможно изобщо да не ни трябват пръстите на краката, защото не ги използваме за баланс вече.

Споделяме и много общи неща с общи наследници, като се започне от мускулите на ушите, които позволяват да ги мърдаме ( не при всички, защото този ген постепенно отпада, защото нямаме нужда от него ), дълъг тесен мускул се простира от лакътя до китката и липсва при 11% от хората днес. В миналото е бил важен заради непрекъснатото катерене, което е практикувал човекът, сега нямаме нужда от него.
Опашната кост също е пример за остатъчна еволюция и общи наследници, също така предшественик на птиците и бозайниците е имал мембрана за защита на окото и изхвърляне на частици, попаднали в него. Хората сме запазили тази част от трети клепач във вътрешния ъгъл на окото. Примери много, само че за да се разберат, трябва да се изучава анатомия и редица други сфери, чрез които може да наблюдяваме еволюцията и как работи.

Важно е да разберете, че еволюцията не е случайна, да - мутациите са случайни, това е факт, мутации се срещат постоянно, въпроса е че с течение на времето, ако генът продължава да се развива и да преминава напред, в един момент може да стане постоянен. Някои мутации са полезни, други не - ако се появи мутация, промяна в един индивид, която ще му помогне да оцелее и да направи по-голямо поколение - генът ще се запази и ще се предаде на въпросното поколение, което има голям шанс също да го предаде нататък. Ако това нещо се повтаря няколко хиляди години, и е "полезно" ( тоест помага за оцеляването на популацията, спрямо други, които го нямат и умират ) - тук се намесва естествения подбор, който е механизъм на еволюцията.

Само за финал понеже споменах полярните мечки, те са красноречив пример за естествения подбор. Бялата козина се е случила напълно случайно, чрез мутация, което е довело до разликата в ДНК структурата на дадения индивид. Понеже това им е било полезно в зимна среда, популацията е продължила да се увеличава, а тези които се раждали с кафява козина умирали, защото не се справяли със средата. Същото е и когато мечка с бяла козина се роди някъде, където няма сняг - не се справят с уцеляването и умират, тоест въпросния ген не се предава напред. По тази причина и много животни, когато се раждат имат камуфлажна козина / цвят, които им помага да бъдат "скрити" докато пораснат, да и това се е случило случайно чрез мутация, и въпросния ген е оцелял.


Поста стана прекалено дълъг, исках да напиша няколко неща и за хората и как сме устроени, но друг път. Само ще вметна факта, че дишаме от същото място, през което ядем, което води до доста смърт чрез задушаване. Този "господ" май не е мислил много като ни е създавал, като се вземат и другите неща, като очите и някои други органи, но за тях в друг пост.
 
Последно редактирано:

Не се хаби да им обясняваш. :)

Бог е създал света преди 5000 години, точка. Всички "булшити" за въглероден разпад, еволюция и т.н. са съчинени за заблуда на масите от рептилите, масоните, илюминатите и евреите.
 
Не и по физически маркери. Ако беше така, щеше да има real life X-Men.

Не знам изобщо дали разбра и дали си чел поста ми. Еволюцията не прави видовете по-силни, да, понякога се случва, но това е въпрос на мутация, която продължава /увеличава поколението чрез размножаване, като например полярните мечки и цвета на козината им. Представи си, че имаме много тънка кожа, в продължение на хиляди години, благодарение на случайни мутации, някои хора ще имат по-здрава такава, защото оцеляват и имат възможност да продължат въпросния ген чрез размножаване. И еволюцията се развива бавно, представи си 100 години, това са около 4 поколения. За да се запази някой ген и да се наложи като тенденция при повечето трябва да минат ужасно много години.
А относно супергероите, не съм гледал xman и не знам какво прави, но вмомента хората живеем в community, тоест няма нужда, да има силни индивидуални хора за да се размножаваме и да оцеляваме ( като вид) , както и не сме изложени на сериозен вид риск от изчезване. Тук се сещам само да спомена, че от от няколко стотин години, хората вмомента имаме няколко различни генома, които отговарят за борба с вируси, които също са следствие на еволюцията и преди ги е нямало. Имай напредвид, че вмомента 99.9% от видовете на Земята вече ги няма.
Мисля, че изобщо не разбираш, че еволюцията не е нещо, което наблюдава видовете, и като види, че някой вид умира по един начин, създава мутация, която му помага да оцелява. Това, че умираш от нещо, не означава, че със сигурност след няколко хиляди поколения, ще имаш мутация, която ти гарантира оцеляването от.
Хората освен, че живеем в community, малко сме пренебрегнали "survival of the fittest", толкова сме напреднали, че може сами да адаптираме средата в която живеем, вместо да ни се налага ние да се адаптираме към нея. Строим къщи, имаме климатици, имаме наука, дори успяваме да преодолеем гравитацията, дори да напускаме планетата, би ли ми обяснил защо е наложително да има супер човеци? Кое застрашава вида ни, след като ние можем да адаптираме средата, без да се налага да се адаптираме към нея. И въпреки че е така, обясних ти че еволюцията е в ход и в този момент. Пръстите на краката, апендиксът, кътниците, ръста ни, гръбначния стълб, закърнели кости и т.н..
 
Последно редактирано:
Интересна тема,
но леко се измести от пътя.
Какво леко, тя направо направи обратен завой! Къде е крионика, къде еволюция! Тука даже има един който не вярва във физичните закони, мисли, че земята е плоска и господ ни е създал и няма как да еволюираме... обаче много се кефи на криптовалутите, които навярно също господ е създал...
 
Не влизам в спорове, но ми беше интересно, как от двете страни защитават своите гледни точка, но дали са прави?
Нещо, което е написано от човек, може да бъде манипулиран по-всякакъв начин, няма зчанение на каква тема.

Относно темата преди има няма 10 години гледах филм. Има ли вероятност да ни подготвят, за да го възприеме по-лесно или фантазията на пича, който измислил филма е голяма.

Времето ще си покаже, както знаем истината избива отнякъде.
 

Горе