Добър избор на банка за жилищен кредит?

desoe

Well-Known Member
Здравейте, с жена ми искаме да си закупим жилище в София, но досега нямаме опит с толкова големи заеми и се чудим към коя банка е добре да се насочим (или да не се насочваме). Аз съм клиент на Райфайзен, тя е към ОББ. Но сме готови да се обърнем и към друга банка, ако има добри условия. Вие имате ли опит в този аспект и коя бихте препоръчали да изберем или да бягаме от нея?
 
Нещата са динамични и това, което е добро предложение този месец, може да не е толкова добро следващия. А и зависи какви точно са твоите изисквания, какъв процент ще финансираш с лични средства и т.н. ПИБ имаха добри предложения, Алианц също. Райфайзен не включват в офертите и в ГПР-то застраховките, които иначе са задължителни и офертите им са леко измамно привлекателни. ЦКБ предлагаха най-нисък процент на хартия (ако допуснем, че си с добър легален доход), но лихвения им процент се изчислява по една ееееейййй такава формула, която общо взето казва, че ако банката е добре и лихвата ти ще е добре, ако банката закъса и лихвата ти ще скочи.

Основните неща, за които да гледаш:
- Прозрачно определяне на лихвен процент. Трябва да е фиксирано число (например 3%) + надбавка. Понеже СОФИБОР беше прекратен, не знам с какво го замениха банките, но трябва да е нещо, върху което банката няма контрол. Изчислява ли се по крива формула, бягай надалеч.
- Дали са включени застраховките и ако не са, дали са задължителни и на каква сума. При някои банки застраховките са включени в кредита, при други си ги плащаш отделно и сумата хич не е за пренебрегване. Застраховката на имота е задължителна, застраховката живот не е, макар и това второто някои банки да го признават хъката-мъката.
- На каква оценка ще ти отпуснат кредита. Някои банки твърдят, че финансират до 80-90-100% от оценката и чак после разбираш, че има няколко вида оценки - пазарна, ликвидационна и не знам си каква още. Може да се окаже, че банката финансира по ликвидационна оценка, т.е. оценката на която биха продали жилището още утре, ако се наложи, тя е с 30-40% под пазарната. Това няма да е проблем, ако имаш голям процент от сумата, която ще е извън кредита.
- Фиксираният лихвен процент за Х години може да е нож с две остриета. На практика това е малко хазарт - ако лихвите се качват фиксираният ще работи в твоя полза, но ако продължат да падат може да е в твоя вреда. Просто имай предвид, че фиксираният процент не е мега привилегия, както се опитват да го изкарат банките.
- Кредитът задължително да е във валутата, в която си получаваш основния доход.

Можеш да се допиташ и до кредитен консултант. На теория би трябвало да са независими, т.е. да им кажеш какво търсиш и те да ти кажат най-доброто за теб. Може и да ти предложат по-добра оферта от това, което сам може да намериш, понеже банките им предлагат отстъпки за обеми. Точно тия стимули малко повлияват независимостта им и не трябва да им се доверяваш безрезервно. Но услугите им са безплатни, така че нищо не пречи да свериш с консултант това което сам си открил. Или даже с няколко консултанти.

Аз бих започнал с ПИБ и Алианц като начален старт, после не пречи да обиколиш всички банки да видиш какво ще дадат, банките в България не са чак толкова много. Можеш да ги обиколиш повечето с една разходка по Дондуков. Не пречи директно да ги съпоставяш и да им казваш "еди къде си ми предложиха това, вие може ли да го биете и с кое вашата оферта е по-добра". Доста са гъвкави и може да си договориш лични условия, непубликувани в публичните оферти, особено ако си с нискорисков профил, жилището е добро в хубав квартал и т.н.
 
Също така не се мами много по рекламите от типа 3 % лихва или нещо от сорта. В нея не влиза т.нар. ГПР, което е 1,2 мисля, че или нещо от сорта. Макс 1,5 и като го сложиш него лихвата ти стават 4,5.
 
Понеже СОФИБОР беше прекратен, не знам с какво го замениха банките, но трябва да е нещо, върху което банката няма контрол. Изчислява ли се по крива формула, бягай надалеч.
Само информативно, коефициентът СОФИБОР беше заменен от новия "ПРАЙМ", който е с по-компрометирана независимост от банките...
 
  • Like
Реакции: jair
Съвет от мен - разпитвай добре обслужващия служител, задавай му и тъпите въпроси, защото често забравят да споменат дребни детайли, които след време се оказва, че не са толкова дребни. Чувал съм добри отзиви за ПИБ, но не съм теглил кредит.
 
ОББ до скоро имах промо лихва от 3% което е най ниското на пазара
 
Не слушай банките, че при тях си е е*ал* капаците :).

Преди много години като реших че ще се загробвам и аз с кредит позлвах услугите на creditland.bg (мисля че сайта моитепари към който има линк в темата е техен).
Безплатната им услуга включваше да ми предложат оферти от различни банки като най-важното беше че имаше графа "Колко плащам реално на месец" (или нещо такова).

Младежа беше включил всички такси към месечната цена и така си ибзрах тези при които (ако СОФИБОР индекса не се променяше) да платя най-малко. За 7-8 годни този индекс така и не се промени, предполагам и наследника му ще е същият.

Случайно миналата година разбрах за една оферта от Пощенска банка - ако имаш налични пари в сметката си при тях то вноската ти за кредите се смята на база разликата между дължими пари и тези които имаш. Идеята била, че щом ги имаш налично по всяко време можеш да погасиш част или целият заем.

При всички може да договориш еднаква лихва (както вече споменаха въпросните 2.95%) - въпроса е обаче какво не се включва в това:
- я застраховка живот;
- я застраховка имот;
- я такса разглежда на документи;
- я така одобрение на кредит :D;

Може вече и други такси да са измислили кой ги знае.

И най-важното не забравяй всяка година да се пазариш за по-добри условия. Тогава ще разбереш, че "промо лихва от 3% което е най ниското на пазара" е само по рекламите, а реалностите са малко по различни. Спокойно можеш да се пребориш за 2.75% ако най-ниската по рекламите е 3% в банка Х или в най-лошяит случай да намалиш до 3% също като при конкуренцията.

Моят креди го приключих преди 15-16 месеца на лихва от 2.65% (като плащах годишно по 100-120лв. някаква застраховка)
 
лелеее, това си е страшна оферта по 2.65% с 100/120 лв годишна застраховка. Можеш ли да ми дадеш малко повече информация на съобщение, много ти благодаря !

Поздрави,
Людмил
 
Как са ДСК? Едно време, преди 5 години някъде имаха не лоши жилищни кредити с опция и за погасяване на големи суми. :) И още нещо, според мен кредита не е много добра опция за жилище (създаваш си дълготраен пасив), но определено е много симпатично по две основни причини - банката проверява на 100% всичко, за да не се обвърже в сделка с "кофти" документално минало и разсроченото плащане на имот определено не бие на очи като да извадиш да речем 100 000 евра на куп. :) Така че, ако някой е решил да купува на кредит, въпреки, че има кеша, нека все пак види колко ще се оскъпи и да мине през банка. :) Освен, ако няма много добър брокер, но пак идва момента с ваденето на куп. ;)
 
@Blinky имаш ли варианат да ги докажеш, какъв е проблема..
Пък и това е само при вариант за проверка, която може да не стане
До колкото гледах статистиката за 2018 - Над 25% са минали без кредит, от всички сделки в НИ / Което ме замисля, че това са хиляди сделки и хиляди проверки би трябвало да настанат, но едва ли ще се случи...
* Ако статията която четох е била подвеждаща.. съжелявам, не съм гледал официалните статистики
 
@cellbg харесай си банка и преговаряй. Аз съм сменял три банки, като едната не беше по мое желание, а служебна продажба на кредит.

@Blinky ще се оскъпи с колкото ти избереш. Единствено първата година имаш условие за какъв процент от кредита може да погасиш. Зависи тази първа година какви ще са вноски, каква лихва си договорил и т.н. Да не говорим, че ако се ползва услугата на Пощенска (може и други да я предлагат) да взимат предвид парите в сметка ти... то може същото да ти излезе :D
 
Повечето хора гледат да съберат поне в 3 банки предложения за кредит. Честно казано малко се подвеждат по рекламите, правят си собствено проучване. Все пак става дума за плащане на имот в рамките на години. От това, което наблюдавам - някои си избират банката чрез връзки, когато става дума за такива думи. Поне два случая знам на теглен кредит за недвижимо имущество от хора с познати в дадена банка. Защо? Защото така се доверяват не само на банката, но най-вече на човека, който си е направил труда да им даде ин-хаус инфо + това, че знае, че там има лице.

Други пък избират банката, в която имат сметка или са имали отношения с нея, и разбира се са останали доволни. Да, на лице е разбира се и какви условия ще предложи и няма начин да не ги сравниш поне с на още 1-2 банки.

@V.Andreev , съгласен съм с теб. То един продава имоти, друг ниви, трети - коли, четвърти е яко с сивата и то за това са и тия 25%. :) Просто мислех, че някак ще си хем под радара и хем ще имаш сериозен преглед на каквито и да е документи по имота. Защото каквото и да си говорим, доста мърляви брокери и юристи има. :)
 
Абе човек, иди в три банки (или повече), вземи си персонална оферта, включваща всички видове такси, процент лихва и т.н. Седнете с жената и направете сметката, много е лесно и просто! Единствено трябва да знаеш, че където е ипотеката ще искат там да ти се превежда заплатата, това е! Тия проценти на сухо недей гледа, като ти набият застраховка живот, имущество и т.н. към вноската и тия 2.9% леко ще се изменят.
 
Аз бих събрал поне 30% от сумата и тогава бих теглил кредит. А ако може да си го позволиш - по-големи вноски, за по-малък период. Първите месеци слагат най-голям процент от вноската като лихва. Така че на практика ако вземеш за 10-20 години заем, първите години плащаш 60-70% лихва от месечната вноска. Другите форумци са ти написали - фиксирана лихва е ок за дълги периоди, някаква гаранция е, но ако е за по-къс период е по-добре плаваща лихва. По този начин моожеш да си предоговориш лихвата (много познати постигнаха по-нисък процент със заплахи, че ще реинвестират в друга банка). Или пък директно да си прехвърлиш заема в друга банка (което хич не е без допълнителни такси, но в повечето случаи е ок). Все пак икономическата среда се променя. Преди 10-15 години, лихвите бяха около 9-14% (фиксирана), днес доколкото знам са 5-9%. А плаващите са около 3 до 4%.
 
Забелязах, че и доста хора около мен са си взели жилища с кредит тия месеци, години. Което на мен ми говори две неща - усещат стабилност на работното си място, което си е вече до вътрешно усещане и условията, както и пазара го позволяват. Изключвам и момента, че са на около моите години +/- 6 години.
 
Обикаляш няколко банки и им искаш оферта за една и съща сума с описани всички такси. После сравняваш. ЦКБ и ъъъ Българо Американска Търговска Банка ми вкараха най-добри оферти.
 
Случайно миналата година разбрах за една оферта от Пощенска банка - ако имаш налични пари в сметката си при тях то вноската ти за кредите се смята на база разликата между дължими пари и тези които имаш. Идеята била, че щом ги имаш налично по всяко време можеш да погасиш част или целият заем.
Това може ли някой да го потвърди? Не намирам такава информация в сайта им!
 
Това може ли някой да го потвърди? Не намирам такава информация в сайта им!
Това с погасяването на вноски, големи, малки или цяла сума май си е нещо, което се договаря персонално, защото се преизчисляват %-ти, лихви, такси. Някъде дори слагат и наказателна такса, ако искаш да погасиш на веднъж, след някоя година.
 

Горе