Има ли смисъл за развитие на малък бизнес в България?

santiago

New Member
Здравейте,

През изминалите няколко години (близо 6) освен да УЧА и да Работя главно друго не съм правил, пределно ми беше ясно,че дори и след като завърша работа без връзки трудно да си намеря или поне такава която да ми допада, не само да взимаш някакви пари.

Работех по 12-14 часа на ден + Неделя, купувах/продавах/препродавах стоки, ползвах фирмата на баща ми и така помагах и на тях... Но вече искам да опитам нещо ново да се отделя напълно.

Живея в сравнително добър и малък град(петрич) разположен на добра локация, между две граници, има няколко по-известни туристически дестинации(Рупите, Самуилова Крепост, къщата на Баба Ванга, Хераклея синтика, Парк Беласица) с добър климат. От към развитие на търговия града е просто залят от всякакви видове стоки и услуги.

По-край гърци/македонци има огромно количество на Застрах.Дружества, счетов.къщи, адвокатски кантори и прочие. За развитие на подобно нещо ще са нужни прекалено много средства и чужда помощ, по образование съм Финансист с магистърска степен.

Идеята ми е да отворя някакъв магазин: Имам достъп до пазар на ЕДРО на дамски стоки, мъжки стоки..., но пазара е изцяло залят и като виждам как се движат нещата то едвам ще идвам на нулата.
Друго като идея е да съм представител на някоя по-голяма фирма която ниша все още не е заета или слабо развита, мислих, разпитвах, допитах се до две-три фирми от София, за такъв малък град и твърде малък пазар не проявяваха интерес.


Бюджета с който разполагам е около 20 000лв
+ Евентуално кредит от банка(до 5/10хил лв, с тези лихви дори и за тези пари не ми се струва рентабилно)

В малък град какво може да се развие? Спрямо бюджета?
1.Кафене тип Клуб - трябва ми топ локация( която е невъзможно да се намери Поне за момента)
2.Детски кът + забавления - Тук има търсене, но бюджета не мисля,че ще е ми е достатъчен.
3.Хран. Добавки - в града доста хора тренират и спортуват и за добавки пари не пестят(лично го виждам тренирайки) - примерно представител на определена фирма като Sila.bg? тук да ли би имало смисъл? има около 3-4фитнеса
4.Магазин за Футбол(спортни аксесоари) - това ми е идея от малък. В града има два отбора с по няколко групи в различни възраст + 6-7 отбора от селата.
5.Магазин за Автоаксесоари - да ли е подходящо?
6.За бързо хранене - дюнери/бургери/ пици - тук вече трябва нещо което наистина е различно иначе пазара е запълнен.
7.Земеделие - да произвеждаш каквото и да било при тези условия на пазара и ниски цени на вносни стоки е адски трудно(имам познати)
...
Ако нещо друго се сетя или пък някой друг потребител предложи като идея ще ги добавям в горния списък.

Благодаря предварително и за положителните и отрицателните и градивните мнения.
 
Здравей.

Колеги сме по образование, а градовете ни са почти еднакви(аз съм от старата столица).

Също като теб, през 2015г реших, че не ми се занимава с мишкарски онлайн изпълнения и в очите ми сериозния бизнес беше еднозначно на магазин под наем/собствен, голямо зареждане за стока, местна реклама, луксозно оборудване и като цяло всеки месец да даваш едни 1000лв+ за фиксирани разходи си изгледаше сериозна работа в очите ми. Хвърлихме 20к лв и отворихме магазин в туристическата част на града - основно аксесоари, сувенири, часовници, картини и т.н.

Първоначално нещата тръгнаха добре, въпреки че нямах никаква визия, а просто исках да съм в "бизнеса". Обаче в последствие конкуренцията започна на натиска и изместихме фокуса само върху ръчни часовници, понеже там нямаше кой да пречи. Успоредно това развивах и онлайн магазин, като рекламния бюджет на сайта беше 5пъти по-малък от фиксираните разходи на физическия магазин. Когато накрая теглих чертата се оказа, че ако бях давал всеки месец 1000лв+ за онлайн реклама, а не за наеми, ток, СОД, КА, трудова медицина и т.н., то щях да имам 5 пъти повече продажби. През зимните месеци онлайн магазина плащаше разходите на физическия магазин.

В крайна сметка решихме да затворим магазина и наехме един склад за стоките с много нисък наем. За 3 години успях да продам през сайта заредената стока(имай предвид, че голямо количество беше брак, заради следите от употреба при пробване и не можеш да ги продаваш като нови). Около 5000лв отидоха на вятъра(ремонт по магазина и витрини по поръчка, дето не стават за продажба).

Даже по едно време се чудех защо изобщо хвърлих 20к лв и на месец щях да печеля по 800лв, ако бях почнал някаква нормална работа за друг, пак щях да вземам същата заплата, но тези 20к щяха да са в джоба ми...

Дните на физическите магазини са броени, в момента съм в козметичния сектор и имаме търговски представители на терен, които обикалят малките парфюмерии. Малкия бизнес бавно, но славно продължава да фалира, понеже е-магазините ги изместват. Който има изпреварващо мислене, ще се адаптира и ще промени бизнес модела си. Който е твърдоглав... е, всеки ден ги виждам как ми се оплакват, че от България не става нищо...

Моят съвет е, ако нещо може да се купи през интернет, не го продавай през физически магазин. Дори сега да е вървежно, замисли се след 5 години дали ще е така?
 
Бързооборотни стоки. Мислил ли си над темата. Това е "пирамида" редиш камък върху камък и само надграждаш. Постепенно мачкаш конкуренцията и тя фалира... и и купуваш обекта барабар с всичко.

Правиш хубаво име - и работиш за името. После името работи за теб... стоки за трите класи:

1. Бедни
2. Средна класа
3. Богатите

Работно време с два екипа 24/7/365 - всеки купува бързооборотни стоки. Всеки... от хляб до вестници и пиячка. Но надграждаш поетапно и наблюдаваш конкурентите.... и ако нещо има в тях, което ти може да развиеш по-добре - мачкай.

Примерно ако всички продават 3 сорта домати - ти продавай винаги 5. Да се отличаваш. Ако всички слагат доматите в гадните шумулящи торбички - ти ги слагай в нормални кафяви хартиени пликове - 0,03 стинки са.
 
Задължитено правиш един сайт - тип каталог на стоките, които не са ти налични - но можеш да доставиш от 2 до 5 работни дни в магазина си по заявка с капаро.... и правиш визитка на сайта с як слоган..... и във всяка покупка по една визитка. И на бабичките давай - те имат внучки и са интернет грамотни внучките им.

Така ще имаш два потока от приходи и никой не може да те конкурира в Петрич - никой. Защото уиски за 360 лв си е по заявка и ти идва със стандартната заявка, която правиш всеки ден за пиячката.

Клиента дава 150 лв - пускаш му бон и ти има доверие.
 
Здравей.

Колеги сме по образование, а градовете ни са почти еднакви(аз съм от старата столица).

Също като теб, през 2015г реших, че не ми се занимава с мишкарски онлайн изпълнения и в очите ми сериозния бизнес беше еднозначно на магазин под наем/собствен, голямо зареждане за с.............

..Моят съвет е, ако нещо може да се купи през интернет, не го продавай през физически магазин. Дори сега да е вървежно, замисли се след 5 години дали ще е така?

Като цяло си прав за интернет продажбите, забелязал съм че всеки познат, роднина, приятел постоянно коментира за това как е поръчал нещо от интернет, като цяло интернет вече изцяло изяжда работата на физическите магазини. Тук е въпроса,че вече всеки втори се опитва в този интернет да продава и ми се струва,че вече става и заливане и на онлайн пазара от стоки.

(малко отклонение,но)
Да кажем,че отвориш магазин за определена стока, Примерно Спортна екипировка, работиш месец,два, година и идва момент в който Гигант като Емаг решава,че освен Ел.техника реши да продава и точно това което ти искаш, нямаш шанс да оцелееш ( това всъщно се случи Емаг в началото продаваха едни стоки, в момента е от пиле-мляко). В същото време те мачкат с ниска цена и постоянна ТВ реклама, без какъвто и да било Държавен контрол.

В крайна сметка това си е изцяло нелоялна конкуренция, защото никой не ги проверява, а целия капитал се изнася извън България и освен да печелят с нищо не допринасят на икономиката на страната. Запознат съм защото съм имал достъп (на стаж при един служител на НАП) проверка на точно такава фирма която е снабдител на някоя от стоките в ЕМАГ, като цяло попълнените декларации от страна на тези "дъщерни" фирми просто се поставят в папка "ненужно" и продължават напред. В същото време за друга фирма заради разминаване на декларирания доход и от реалния, ставане дума за сума около 75/80лв бяха привикани и се търсеха обяснения и глупости.


Бързооборотни стоки. Мислил ли си над темата. Това е "пирамида" редиш камък върху камък и само надграждаш. Постепенно мачкаш конкуренцията и тя фалира... и и купуваш обекта барабар с всичко.

Правиш хубаво име - и работиш за името. После името работи за теб... стоки за трите класи:

1. Бедни
2. Средна класа
3. Богатите

Работно време с два екипа 24/7/365 - всеки купува бързооборотни стоки. Всеки... от хляб до вестници и пиячка. Но надграждаш поетапно и наблюдаваш конкурентите.... и ако нещо има в тях, което ти може да развиеш по-добре - мачкай.

Примерно ако всички продават 3 сорта домати - ти продавай винаги 5. Да се отличаваш. Ако всички слагат доматите в гадните шумулящи торбички - ти ги слагай в нормални кафяви хартиени пликове - 0,03 стинки са.

Бързооборотни стоки това наистина добро стига да успееш да направиш добро име, но като цяло за вестници, храни и напитки с подобни на: Lafka и табако нонстопи са като гъби в цяла България.
 
Като цяло си прав за интернет продажбите,

Мисля, че сериозно сте в грешка.

97% от всички сериозни покупки, които правя са от интернет сайтове, които са собственост на физически магазини или верига + складове. Те са 60-90% от "интернет търговията" в България.

Работят в радиус 30 км офлайн и до 100 км ако имаш кола... всичко останало е:

- Хора, които нямат време да дойдат до магазина
- Хора от други градове
- Други

Тоест рядко пазарувам от 100% онлайн сайтове. Освен книги...

Сайтовете на физическите магазини ми управляват време... нерви и организация у дома.

Дори услуги вече пазарувам - бръснарници и запазване на час...
 
А какво мислите за продажба на висок клас продукти. Примерно чанти ФУРЛА/Майкъл Корс и тн. Физически магазин + онлайн. Разбира се за по-голям град. Бизнесмодела е да се продават скъпи стоки с малко на брой видове артикули. Може и да не е чанти, а нещо друго.
 
Разбира се за по-голям град.

Топ 5 са кои градове. Имаш ли представа за България и по кои критерии:

1. Най-много богати хора
2. Най-добър за бизнес
3. Най-много живеещи чужденци
4. Най-много магазини
5. Най-много ....
6. Най-много банки
7. Най-скъпи сгради и жилища (населени). Съответно ако е купил жилище за 100 000 евро - ще ти дойде да си купи луксозен кожен портфейл за 250 лв.

И т н...

Подготви си проект!

Главен булевард. Главна улица. Пешеходна зона или + коли.
 
@santiago , супер, че си поел по този път и имаш желание да направиш нещо. За което един голям RESPECT. ;)

Моята лична препоръка е преди да почнеш да правиш каквото и да е, да си направиш едно проучване. Ще попиташ как, ама какво да питам, ама има ли нужна, ама не е ли загуба на време. Отговорите са: Не е загуба на време, хиляди неща може да питаш хората, има нужда от такова нещо, за да уцелиш точно в целта. Анализирането и прогнозирането може да бъде добре представено с един елементарен пример. Представи си, че си стрелец и се целиш в една мишена. Никога няма да насочиш оръжието и просто да стреляш, нали? Първо преценяваш разстоянието, после дали ще имаш някакво отклонение от ветровете или теченията. Прицелваш се и стреляш. По този начин шанса да си по-близо до целта е в пъти по-голям. Надявам се, че успях да загатна какво се иска опреди каквито и да е действия, свързани с инвестиране.

Ето няколко стъпки, които могат да ти подскажат какво точно би могъл да стартираш:

1. Избери локация, на която искаш да позиционираш физическия магазин/офис.
2. Проучи конкуренцията - пряка и косвена (пряка е ако ти продаваш дюнери и на 200 метра от теб например продават също дюнер, косвена е ако ти продаваш дюнери, а на 200 метра от теб - някакви сандвичи или пица на парче, някаква храна също).
3. Виж човеко-трафика и сметни колко от него са ти потенциални клиенти.
4. В зависимост от типа бизнес, виж кои са пиковете ти часове и виж дали тогава правят някакви изменения от средните стойности за деня (сигурен съм, че ще има такива, особено при закусвалня).
5. Ако все пак ще имаш не малка конкуренция - определено проучи в какво ще си по-добър, за да отчупиш добро парче от общия за региона пазарен пай.
6. Направи си анкета, с която да може да обиколиш сам или с твои приятели, или с хора, които биха го направили срещу някакво заплащане в даденото място. Питай въпроси като: Пазарувате ли Х, колко често пазарувате от тук, какво гледате при покупката на Х, защо точно това Х и неща, които да те насочат още повече - да ти дадат още повече информация за ситуацията и то в детайли дори.

Звучи като някакъв велик бизнес анализ, но не е толкова трудно и сложно, да не говорим, че това ще е най-добрия гарант, че няма да се провалиш. Точните статистики в началото се оправдават в бъдеще. Не случайно има има цели екипи и отдели за анализ и прогнозиране. И повечето ще си кажат "Да бе, за неква бутка ще правя тия всички щуротии". Да, ама това е правилното. И това е добре да се направи не само защото ще ти даде по-голяма мотивация (ако нещата са все положителни де), но и ще ти създаде навик с всяко друго нещо да подхождаш така в бъдеще. Това е правилното.
 
Сфери като човешки ресурси, обучение- продажби и CRM, остават незасегнати. Щом можеш да продаваш продавай неща, които ги няма на българския пазар. Бизнеса има нужда знания и визия, а точно там изостава.
 
Сфери като човешки ресурси, обучение- продажби и CRM, остават незасегнати. Щом можеш да продаваш продавай неща, които ги няма на българския пазар. Бизнеса има нужда знания и визия, а точно там изостава.
Да, прав си. Лошото е, че повечето бизнеси не им пука. :)
 
5-7 милиона туристи посещават БГ(незнам колко са преминаващи и българи летовници), но медицински транспорт на пострадали по различни причини предполагам е добро начинание. Трябва да се свържеш със чуждестранни застрахователи и местни частни линейки и доктори( или нещо подобно).

Онлайн асистенти за дребни предприемачи и занаятчий, примерно водопроводчици или ел техници. Ако са в ранен период за личен асистент с офис и всичките му разходи, но пък от количеството работа немогат да отговарят на всяко обаждане. Ще трябва софтуер! Завършил си финанси може нещо още да добавиш като услуга.

Летищен транспорт, по точно като агент между чуждестранни травел агенции и местни превозвачи. Малко остаряло, но знае ли човек.

Вече е време бизнеса да погледне на изток, туристи или стока. ЕУ и Япония са с нов дил от 1 феб тази година.

И прочие .....
 
Не искам да те разочаровам, но Петрич е всичко, но не и добра локация. Добра локация е морето. Добра локация е София. Тъй като си близо до Гърция, можеш да предлагаш нещо за гръцки клиенти. Нещо насочено за тях, на гръцки език. Бих се целил към клиенти за дадена услуга или продукт, които са от Серес и после Солун. Има стереотип, който може и да е до голяма степен верен — че гърците са стиснати. Вземи и това на предвид. Не завишавай цените. Предлагай нещо евтино. Услугата или продукт, които ще предлагаш, гледай да не се дублират в Сандански, който е на 2 крачки от теб.
 
Плод-зеленчук е доходоносно ако продаваш да кажем поне 5-6 вида,но поне един/два зеленчука да ги произвеждаш сам за да държиш цена, но ако всичко взимаш на едро и препродаваш дори през минимални проценти( взимаш Домати на1.30лв, продаваш 1.60лв и въртиш) за да дърпаш клиенти към себе си, не знам да ли би се получило( при такъв малък град). Ако ставаше дума за препродажба на Едро тогава има смисъл,но това със сигурност не става толкова лесно..

+ това преди година отвориха нов градски пазар за плод-зеленчук, който е почти запълнен и освен Бабките от квартала и жените след работа други не пазаруват.

Към коментара на: NEROMARE

С гръцки клиенти съм работил още дори като бях дете/юноша, тогава имаше Бум на Гърците по 10-15 рейса минимум идваха, пазаруваха хората, имаше "алъж вериж".."пълнеха торбите", но откакто ги удари кризата, няма и помен от онзи бум, повечето които идват са или български цигани работещи по близките градчета отвъд Кулата.. или старци които идват на разходка и да убият време. През същия тоя бум в петрич и околията се отвориха десетки цехове, какво ли не се шиеше, сега нито един от тези цехове не работи - шивачи,кроячи всички напуснаха посока Чужбина, толкова е зле положението с гърците,че ако трябва да разчитам на тях по-добре да емигрирам още утре и аз за чужбина, казвам го от личен опит.

Впрочем вчера ми излезе предложение за помещение под наем около 60кв.м. намира се в центъра, разпитах как стоят нещата: Наем/ток/вода/сод ще ми излезе около 700лв месечно.
Отделно вече да си направя нова Фирма, касов апарат, счетоводител.. тези неща са ясни...
Тук идва въпроса, какво аджеба мога да го направя това магазинче/помещение? на 10м е до Къщата на Баба Ванга, но от към туристи няма голям наплив(освен в неделя и то пак е слабо), като цяло малко скучна улица и пътнико-потока от купувачи минава на 20метра от нея където се намира и Градския пазар.

Честно казано мястото не хич ТОП, цената не е висока спрямо квадратурата, но пък за сметка на това е едно от малкото свободни места(общо 2), Много рядко в града видиш ДАВА се под наем,а "уж криза"(обяснявам си го,че повечето, имитират дейност/препират пари,но това е друга ракия)

Плод/зеленчук казахме ясно тук трудно.
Магазин за Детска/мъжка/дамска стока препълнено.
Магазин за маратонки Евтини - навсякъде по пазара е пълно, Маркови има вече около 7магазина, няма как.
(преди време имах идея за представителство ма м-н на Matstar(познавам се със собственика и дори предлагаше стока на консигнация) в Петрич, но като цяло в всеки втори магазин виждах техни модели, не рискувах тогава)
Като цяло търся нещо което до момента все още не развито или не заето от чак толкова голям брой магазини.

Направих си проучване, разхождах се гледах, снимах, интересувах се:

Спрямо местоположението на обекта (какво не трябва пробвам или ако пробвам риска ще голям) и в близост до него има следните магазини/обекти
GSM аксесоари(4),
Детски магазини(6 + 4 за играчки),
Дамски( около 14-15),
мъжко(14),
Маратонки(20+),
Компютри-подръжка (2),
спортни стоки( 7-8 + градския пазар е залят),
магазин тип за 1ЛЕВ(5),
Хранителни стоки( 4 + Била)
Нонстоп (2)
Баничарница(2)
Магазин за Очила( 3)
Магазин за чанти ( 4)
Бързо Хранене( 3)
Кафе(3)
Магазин за бельо(1 + 5сергии на пазара)
Ключар (2ма)
Ел.техника/домашни потреби (3-4) в "ГУМ"
Счетоводни къщи (6)
Застраховки (10)
М-н за злато/сребро(4)

След допитване до познати и бивши колеги, като цяло всичко е замряло, освен за храна и да излезе човек навън на кафе друго за нищо не си дава парите или по празниците, Замислих за едно друго нещо което много често се къса и често се купува без много да се мисли:
Чорапи/ по край тях и.. гащи/ Това са единствените места на които забелязах(не само от сега и от преди),че хората се редят за да пазаруват кой по 2 кой по 5чифта ..
Като сметнем,че са евтини 1.50/2лв и са нисък клас, хората като ги скъсат не им мислят много и директно за нови.

Същото се отнася и за Дамски сутиени( но някак си тази стока, трябва да наема и някого който да я продава,че мъж не се връзва да я продава)

>>Магазин за чорапи има (2) + 5сергии. <<

Приемам всякакви предложения или насоки с които по-някакъв начин да се ориентирам ( ако някой желае може да ми пише и на лично съобщение или на мейл: [email protected] )
 
Ще ти кажа как се действа на наситен пазар. Гледаш къде са концентрирани най много магазини от една ниша и се набиваш точно между тях, ама ако можеш точно на най централното място. На пръв поглед може да ти се вижда абсурдно, но логиката е следната - Хората инстинктивно ходят на места, където знаят, че ще намерят това, което търсят на най-добрата цена, а това естествено са най-конкурентно натоварените позиции. Дефакто имаш готов развит пазар, на който можеш да се намърдаш много бързо. Естествено трябва да можеш да предложиш нещо повече от останалите около теб. Примерно кафе, при теб е най-доброто кафе, гащи - най-яките гащи, на най-добрата цена и тн. Естествено маркетинга трябва да е на ниво, защото ако никой не знае, че твоето е най-доброто, файда няма.

Някъде ми се мерна, че става въпрос за Петрич, което изобщо не е задължително да е лошо, напротив. Това значи, че най-големите лъвове не присъстват на ограничения пазар, защото хапката е твърде малка за техните размери. Която хапка пък е добра за теб, ако ме разбираш. :)

Единственото условие, пак казвам, на тази стратегия е да предложиш нещо повече. Примерно много сериозно онлайн присъствие на локалния пазар, което повечето офлайн магазини пропускат.

Единия ми магазин е между три хипермаркета, които продават същото, като най-големия и най-стария е на 3 минути пеш, другия е на 10 минути, третия на 15, но всичко е точно. Печелим с лично отношение и масирано локално онлайн присъствие.

Другия магазин е на самия център на Варна, на 300 метра от катедралата, в радиус от 1 километър има толкова магазини за всичко, че нямат изброяване, а на 500 метра нагоре е колхозния пазар. Просто е лудница... ама пак всичко е точно. Хората идват от другия край на града при нас, щото сме ги поканили по някакъв начин онлайн, дали с промоция, дали с артикул, който го има само при нас, няма значение, начини има.

Та искам да кажа, да не търсиш само ниша без конкуренция и уникална идея, защото да наложиш такова нещо на малък пазар е много трудно и отнема много време. Гледай къде евентуалните ти конкуренти са застинали някъде в 90те и се възползвай от предимствата на технологиите, които ти предлага настоящето. Повечето локални, офлайн бизнеси се управляват от чичаци и лели, които не могат да се адаптират към настоящето и са обречени на изчезване. Все някой ще трябва да ги замести обаче, защото пазара не търпи вакум, що пък да не си ти :)

Дано съм ти дал малко по различна перспектива за размисли :)



Плод-зеленчук е доходоносно ако продаваш да кажем поне 5-6 вида,но поне един/два зеленчука да ги произвеждаш сам за да държиш цена, но ако всичко взимаш на едро и препродаваш дори през минимални проценти( взимаш Домати на1.30лв, продаваш 1.60лв и въртиш) за да дърпаш клиенти към себе си, не знам да ли би се получило( при такъв малък град). Ако ставаше дума за препродажба на Едро тогава има смисъл,но това със сигурност не става толкова лесно..

+ това преди година отвориха нов градски пазар за плод-зеленчук, който е почти запълнен и освен Бабките от квартала и жените след работа други не пазаруват.

Към коментара на: NEROMARE

С гръцки клиенти съм работил още дори като бях дете/юноша, тогава имаше Бум на Гърците по 10-15 рейса минимум идваха, пазаруваха хората, имаше "алъж вериж".."пълнеха торбите", но откакто ги удари кризата, няма и помен от онзи бум, повечето които идват са или български цигани работещи по близките градчета отвъд Кулата.. или старци които идват на разходка и да убият време. През същия тоя бум в петрич и околията се отвориха десетки цехове, какво ли не се шиеше, сега нито един от тези цехове не работи - шивачи,кроячи всички напуснаха посока Чужбина, толкова е зле положението с гърците,че ако трябва да разчитам на тях по-добре да емигрирам още утре и аз за чужбина, казвам го от личен опит.

Впрочем вчера ми излезе предложение за помещение под наем около 60кв.м. намира се в центъра, разпитах как стоят нещата: Наем/ток/вода/сод ще ми излезе около 700лв месечно.
Отделно вече да си направя нова Фирма, касов апарат, счетоводител.. тези неща са ясни...
Тук идва въпроса, какво аджеба мога да го направя това магазинче/помещение? на 10м е до Къщата на Баба Ванга, но от към туристи няма голям наплив(освен в неделя и то пак е слабо), като цяло малко скучна улица и пътнико-потока от купувачи минава на 20метра от нея където се намира и Градския пазар.

Честно казано мястото не хич ТОП, цената не е висока спрямо квадратурата, но пък за сметка на това е едно от малкото свободни места(общо 2), Много рядко в града видиш ДАВА се под наем,а "уж криза"(обяснявам си го,че повечето, имитират дейност/препират пари,но това е друга ракия)

Плод/зеленчук казахме ясно тук трудно.
Магазин за Детска/мъжка/дамска стока препълнено.
Магазин за маратонки Евтини - навсякъде по пазара е пълно, Маркови има вече около 7магазина, няма как.
(преди време имах идея за представителство ма м-н на Matstar(познавам се със собственика и дори предлагаше стока на консигнация) в Петрич, но като цяло в всеки втори магазин виждах техни модели, не рискувах тогава)
Като цяло търся нещо което до момента все още не развито или не заето от чак толкова голям брой магазини.

Направих си проучване, разхождах се гледах, снимах, интересувах се:

Спрямо местоположението на обекта (какво не трябва пробвам или ако пробвам риска ще голям) и в близост до него има следните магазини/обекти
GSM аксесоари(4),
Детски магазини(6 + 4 за играчки),
Дамски( около 14-15),
мъжко(14),
Маратонки(20+),
Компютри-подръжка (2),
спортни стоки( 7-8 + градския пазар е залят),
магазин тип за 1ЛЕВ(5),
Хранителни стоки( 4 + Била)
Нонстоп (2)
Баничарница(2)
Магазин за Очила( 3)
Магазин за чанти ( 4)
Бързо Хранене( 3)
Кафе(3)
Магазин за бельо(1 + 5сергии на пазара)
Ключар (2ма)
Ел.техника/домашни потреби (3-4) в "ГУМ"
Счетоводни къщи (6)
Застраховки (10)
М-н за злато/сребро(4)

След допитване до познати и бивши колеги, като цяло всичко е замряло, освен за храна и да излезе човек навън на кафе друго за нищо не си дава парите или по празниците, Замислих за едно друго нещо което много често се къса и често се купува без много да се мисли:
Чорапи/ по край тях и.. гащи/ Това са единствените места на които забелязах(не само от сега и от преди),че хората се редят за да пазаруват кой по 2 кой по 5чифта ..
Като сметнем,че са евтини 1.50/2лв и са нисък клас, хората като ги скъсат не им мислят много и директно за нови.

Същото се отнася и за Дамски сутиени( но някак си тази стока, трябва да наема и някого който да я продава,че мъж не се връзва да я продава)

>>Магазин за чорапи има (2) + 5сергии. <<

Приемам всякакви предложения или насоки с които по-някакъв начин да се ориентирам ( ако някой желае може да ми пише и на лично съобщение или на мейл: [email protected] )
 

Горе