Въпроси относно домейн и хостинг

Alexa

New Member
Здравейте! Въобще не знам дали темата е за тук и предварително се извинявам, ако не е. Също така пуснах нова тема, за някои пояснения понеже колкото повече чета, толкова повече не знам какво да правя. Студентка съм по информационни технологии и реших чисто любителски да си направя сайт на wordpress. По скоро като "портфолио" за кандидатстване на работа. Мога да изградя wordpress сайт, но колкото повече се ровя в интернет, толкова повече разбирам, че не е толкова просто да го направя. Имам въпроси относно хостинг и домейн. Има ли безплатни, ако не - каква им е цената ( До колкото разбрах в нета няма безплатен хостинг, но има домейн. За сега съм решила, че искам разширението на домейна да е .com ). Освен домейн, хостинг и самото изграждане на сайта има ли и други неща, които трябва да направя? Също така, за да го изградя самия сайт на wordpress, какво трябва да имам инсталирано на лаптопа, освен wampserver? Кога по-точно се закупуват домейн и хостинга? Ако някой ми отговори на някои въпроси понеже вече много се обърках, бих била много благодарна!
 
Ако просто искате да имате Wordpress сайт, то няма много за правене и изграждане. Първо купувате домейн и хостинг. В контролния панел на хостинга имате възможността да инсталирате Wordpress с натискането на един-два бутона, след което остава да се запознаете с контролния панел на самия Wordpress, за да можете да си публикувате съдържанието.
Wamp не е нужен, защото няма да си хоствате сайта на лаптопа вкъщи (затова е хостинга, който купувате).
 
Съвсем се обърках. "Знанията", които имам са от университета и ютуб клипчета. И на двете знам, че трябва да имам wamp и след това phpmyadmin регистрация >инсталиране на wordpress през техния сайт > база данни и ми излиза контролния панел. Искам също да си развивам евентуално сайта. Къде мога да закупя домейн и хостинг на удобни цени? Като цяло наистина много се обърках, първо се купуват, а после се прави сайт? Ако не ви се обяснява бих била благодарна, ако ми постнете някакъв линк, който ще ми помогне да си разясня нещата.
 
Аз са обърках...
Искаш да се научиш да работиш с wordpress, хостинг и домейни защото ще се развиваш/учиш в тази сфера?
Искаш да си направиш портфолио, с което да кандидатстваш за конкретна работа?
Как така можеш да изградиш wordpress сайт, а питаш какво да си инсталираш на лаптопа?

И да съм полезен :)
1. Има безплатни хост планове google: "безплатен хостинг за wordpress" планът на първия резултат (зета...) не изглежда зле за любителско начало.
2. Домейн .com безплатен няма, освен ако не е част от промоция с покупка на хостинг
3. Другите неща са постоянна поддръжка на съдържанието и базова оптимизация по ключова дума, например "Alexa", ако искаш да те намират в търсачките.
 
Има много теми и стотици статии на тези теми... хубаво е да прочетете първо и после да прецените как да действате
 
Прежали 6-7лв и си купи хостинг за един месец, или в icn, или в superhosting. От там почни да цъкаш из контрол панела - инсталация на уърдпрес, каквото те кефи. Ако прецакаш нещо, трий всичко и почвай отначало. Така ще се научиш най-бързо и ще схванеш за какво иде реч (хич не е сложно!) вместо да ти се обяснява по туториали и разкази с картинки.
 
Уча задочно и предмета, по който изучавахме как се прави сайт с wordpress както и упражненията бяха точно 3 дена по цял ден. На мен ми стана много интересно и реших, че и аз искам да си направя сайт, да го развивам и да ми послужи един вид като предимство при евентуално кандидатстване за стаж или работа. Понеже в университета всеки компютър има инсталиран wamp и phpmyadmin, ние просто действахме. Аз лично направих папка в wamp, свалих wordpress от сайта им, създадох база данни и тн., но като реших реално да го направя унас на моя лаптоп и започнах осъзнах, че нямам wamp :D Това са стъпките, по който съм правила сайт в университета, а доцентката нищо съществено не обясни относно хостинг и домейн. А относно горния коментар от прекалено много четене из сайтовете и чудене какво се прави се обърках много и затова реших да пиша тук. Дано някой да ме е разбрал. :D Главно искам да разбера по този начин, по който са ме учили да създавам сайт къде и как присъства часта с хостинга и домейна и как по-точно става. Както знаете за 3 дена съм научила главните неща и в университета честно казано обяснят на 2-3 и това е.
 
Процедурата е почти същата. Само дето сървъра не е на твоя машина, а на чужда и си плащаш за да ползваш ресурса.

Просто нещата няма как да се обяснят във форум с два, три пост-а.

Щом имаш желание и ти е интересно, инвестираш 100тина лв. (хост и домейн при и ц н) за година напред и си ти.
 
Но защо да е на чужда машина, като може да е на моята (както в уни са ни учили с wamp сървър). Аз от форума исках да разбера къде и как стават нещата с хостинга и домейна понеже в уни не ни обясниха.
 
Ами пробвай да отвориш сайта, който си правила в "уни" и ще си отговориш на въпроса защо ти трябва хост+домейн ;)
 

Горе