Помощ за избор на HDD/SSD

Welder

Active Member
От доста време не съм пазарувал дискове и не знам какви са тенденциите. Трябва ми съвет към какво да се насоча. Търся диск около или повече от 500 GB, 2.5", SATA. Не е толкова важно с каква скорост пише и чете. По-важно е да е надежден. Ще е добре ако е около 100-тина лева. Като гледам какво се предлага на пазара, SSD около тази цена не намирам. От една страна SSD няма движещи се части, но от друга страна съм чувал за изпържени чипове, а там спасение няма. На първо време се колебая дали да е HDD или SSD. Какво ще препоръчате?
 
При HDD данните за записани върху магнитен носител и независимо дали електрониката изгори - те са си там и могат да се извадят. При SSD не знам дали горят самите данни и дали някой се занимава да ги спасява ако чиповете с памет са здрави. Така че да, HDD са по-надеждни ако ще се ползват за архив. В най-добрия случай обаче записваш важните данни на 2 или повече места :)
 
Да, за изпържени чипове е така, HDD е доста трудно да се сдуха случайно, но пък се случва в края на живота му. Изпускал съм си лаптоп, и диска (HDD) беше пълна щета и не палеше, но някак си пак успяха да му извадят данните. За мое щастие и се надявам в момента подобно нещо да не ми се случи с SSD-то, с което съм сега. Но намирам някаква разлика в бързодействието. За жалост не работя с много тежки софтове, но и с тия маломощните го чувствам по-добре. За сторидж, HDD, не за друго - можеш повече да вземеш за парите. При SSD-то за сторидж, не знам, малко дебело идва. За някакви тегави операции, вече да. :)
 
до 100 лв.
500GB или повече
надеждност - да
скорост - не

За съжаление SSD няма как да вместиш в тези параметри. Уточни все пак каква е текущата конфигурация и за какво предимно я използваш.
 
Последно редактирано:
Доста поевтиняха SSD-тата, като цената им доскоро беше ~1GB/1 лев.
Ето пример.

Аз съм от началото на годината с SSD и съм повече от доволен - 256GB ми стъпа около 70-75 лева с доставката.
Има SSD Kingston 2.5" 480GB за 101 лева: https://ssd-hard-disk.pazaruvaj.com/kingston/a400-2-5-480gb-sata3-sa400s37480g-p366046999/

Чувал съм, че за SSD е хубаво да се взимат гигабайти, отговарящи на степента на 2-ката (256, 512, 1024ГБ...), защото останалите, които са с кръгли (240, 480, 500ГБ...) са с други (по кофти) чипове.

ПС: Сега се разтърсих повече за Silicon Power (този, който и аз имам 256GB, обаче), та виж това: https://ssd-hard-disk.pazaruvaj.com/silicon-power/a55-2-5-512gb-sata3-sp512gbss3a55s25-p396243267/
Би ти излязал около 110 лева, а марката е читава.
 
Ако сигурността на данните е на първо място - нямаш дилема - за HDD има голям шанс за спасение, за SSD - почти никакъв.
Във всичко друго SSD e по-добре - скорост, ток, устойчивост на движение, тегло, шум, .... (виж повече тук)

Обаче - ако данните са ти толкова важни - просто ги дръж на 2 или повече места. Инак за 500GB диск в момента да купуваш HDD си е направо престъпление :), при сегашната ниска цена на SSD.
 
Благодаря за отговорите. Диска ще се ползва за архив на снимки. Няма да е закачен постоянно на компа, ще се връзва само когато трябва да се записва нещо. Скоростта не е от значение. По-важното е надеждност и дали може нещо да се спаси, ако стане някоя беля. Май нещата клонят към HDD. В такъв случай да препоръчате нещо около 1ТВ.
 
Брей какви кретени били по дейта центровете да ползват ССД-та.
Ама няма кой да им каже, че ссд-то не може да му се вярва...
 
Ssd без репликация едва ли има в дейтацентър, така че примера е доста безсмислен.
А какво пречи да се направи у дома? Още повече че имаме супер важна информация?
 
Най-разумното, според мен е SSD + облак, където да са снимките, още повече, че ако спихне след някакво време HDD-то, то пак ще се вайкаш, че не са качени някъде.
Но пък, ако ще взимаш нещо, което ще използваш само за пазене на снимки, то от SSD няма реален смисъл.
 
SSD е минимум токова здраво, колкото HDD. Дори не е нужно да е enterprise grade, просто да не е TLC. При всяко положение ако информацията е важна, трябва бекъп или поне два диска в райд. Ама по-добре бекъп.
 
Диска ще се ползва за архив на снимки.
Взимай HDD просто защото е по-евтино.
"Твърдите дискове са устройства за временно съхранение на данни. Те биват два вида: повредени и такива, които ще се повредят." :)

Все пак какъв да е HDD?
WD и Seagate доминират пазара. Другите производители съществуват единствено заради антимонополните правила в HDD сегмента.

Дисковете на WD са по цветове:
blue(all users)
green(like blue, but eco frendly)
black(best user performance)
red(NAS)
purple(video servilliance 24/7/365)
gold (datacenters)

На Seagate сериите са с имена и цветове:
Green - Barracuda - PC & Gaming - HDD - (това са баракуда моделите за всеобща употреба)
Orange - Firecuda - PC & Gaming - SSHD - микс от SSD и HDD. Малко по обем SSD играещо ролята на кеш, понеже е по-скъпо и голям HDD. Двете технологии в едно = два пъти по голям шанс да се оплеска нещо :)
Red - Ironwolf - Network-Attached Storage (NAS)
Blue - Skyhawk - Surveillance
Barracuda и Ironwolf имат и про версии.

От четено из интернет: от известно време SG така конфигуритат електрониката, че при повреда само оторизирани от тях сервзизи да могат да извършват ремонт/възстановяване на данните. Така че, може би това не е най-добрия вариант за ново устройство.
Фирми в БГ, които се занимават професионално с възстановяване на данни: ИТЕМА-В и Дейтарекoвери БГ

-----

Относно SSD-тата, freelancer-a е дал линк към сайта на modsbg.com. Mоже би най-грамотната статия на български.
Това, което ми се струва важно като добавка. Mного голямо значениe при избора на SSD се отдава на контролера, който управлява и се грижи за реда, в който се изпълняват циклите. Между TLC диск с еднакъв размер произведен Q1 2016 и такъв от Q3 2018 може да има разлика в цената, ако контролера на първия е по-нов.
Относно размера, защо при SSD-тата има дискове с капацитет 120, 240, 480 и т.н.
What is Garbage Collection - http://www.thessdreview.com/daily-n...ion-and-trim-in-ssds-explained-an-ssd-primer/
What is TRIM - https://searchstorage.techtarget.com/definition/TRIM
What is Wear Leveling - https://www.ontrack.com/blog/2016/10/25/wear-leveling/
Докато примерно при едно EVO256, си инсталирате отделно софтуера и през него указвате колко точно място искате да заделите. Може да има и както казва 4moki повредени чипове. Част от тях да влизат в това предварително заделено пространство и така да намалят брака. Преди, ако се сещате при процесорите имаше някаква подобна практика.
В този ред на мисли е по-добре да имате един 120/128GB SSD за операционна система, която да речем заема 50GB, отколкото един 64GB със отново заети 50GB. Празните незаети клетки за работните и временни файлове са много по-малко и съответно живота на диска може да се скъси. За това и на контролера се отдава толкова значение.
 
Последно редактирано:

Горе