Относно задаващата се Световна Криза и Пандемията от COVID-19

Статус
Not open for further replies.
А Японците какво правят, чух че те нямало да налагат мерки, но те са си дисциплинирани и без това?
И в Америка са наложили същите мерки и там изкупуват тоалетната хартия, не знам каква е тая закономерност тоалетната първа свършва, за срането ли мислим първо независимо от раса и националност.

Но ние трябва да мислим за наще си задници все пак, не гледайте тея статистики ами да се стегнем и изолираме за известно време.
 
Аз ще продължа в предприемаческа посока, както е темата на форума. Аз съм с бизнесите, които са на 100% засегнати и следващите месеци нищо няма да се случва. Минимизирам си разходите, отлагам non-essentials плащанията и си правя план в следващите 3 месеца, в които ще има 0 поръчки какво да се случва. Ще фокусирам върху изкарването на пари с другите ми умения (програмиране), за да компенсирам липсата. Предполагам конкурентите ми ще са в същото положение и след 3 месеца някои от тях може и да ги няма.

Вие какво мислите да правите следващите 3 месеца? Как се отразява това на вашите бизнеси?
Аз както казах загубих доста пари от консултантските услуги, над 2 000лв. на месец, от които по принцип се прехранвам, точно защото бизнесите, които работеха с мен сега правят 0 поръчки - или са принудително затворени от правителствата, или са в ниши, които индиректно страдат от паниката. Все още имам някакви доходи и си търся нови клиенти, тъй като все още има някакво търсене за моите услуги, но като цяло всеки ден губя доста пари в момента, а и вече двама нови клиенти( рекламни агенции) се отказаха от работа заедно, защото 2-3 дни след като уговорихме начални дати, техните клиенти пък спряха да работят.

Най-вероятно ще се концентрирам върху монетизиране на другите ми умения, колкото и да са лимитирани те, в графичния дизайн. Може един Fiverr акаунт да направя.

За сега някои от моите собствени онлайн магазини работят откъм гледна точка на спедиция, така че сигурно и там ще хвърля повечко сили.

Като цяло съм се насочил към международния пазар на труд, услуги и продукти, тъй като в България много по-трудно се оправдава двуцифрено възнаграждение на час, когато сме в такава кофти ситуация. Даже и едноцифрено, в момента.

В момента губя по 2к на месец от спестяванията ми, т.е. приходи спрямо разходи, така че не е като да нямам мотивация... :) Ако до половин година не се оправи икономиката ще съм доста прецакан. За съжаление половината от тези разходи са медицински, така че от това повече няма как да ги свия.

Започнах да се подготвям да пиша и книга във времето, което ми остане съвсем свободно. На английски език, за да има някакъв шанс да взема пари за нея до края на 2020-та, че в България такова нещо като справедливо възнаграждение за писатели не съществува. :)

Аз лично съм отделил пари да държа фирмата ми отворена до края на Юни, ако до тогава не потръгнат пак нещата, няма да е забавно.

Също ще вкарам повече време в изкарването на пасивни доходи, но не очаквам за 5-6 месеца да успея да направя нещо повече от 300-400лв. на месец, така че не мога да разчитам на това като нещо друго освен бонус към активните ми доходи. Особено сега като всички тръгнат и те това да правят. :D

В краен случай има добра идея за офлайн + онлайн бизнес, който е директно свързан с дейността на един от онлайн магазините ми, мисля че мога да намеря 2-3ма ангел инвеститори от предишни joint ventures да стартираме нещата, но още се колебая, тъй като ще изисква доста работа от моя страна и ще значи по-малко приходи от консултантски услуги, когато тази криза се размине. Плюс самата идея ще е по-трудна за реализиране във такова време, където потребителите нямат пари.
 
Последно редактирано:
Тези, които го оприличават за медиен вирус са много по-опасни! Подценяват го, не му обръщат внимание и вменяват на другите, че е нищо особено и така други хора стават безхаберни.

Че се включим...
Поредната лъжа на русенското циганче, провокатор.
Няма "тези", само аз съм. И контекста на медиен беше друг, ама тъпак като тебе още не може да го схване. Ако ми прочетеш мненията ще видиш дали съм подценил нищо. Ма то трябва четене с разбиране, не е като да копи-пействаш заразени / умрели.
Днеска в табличките на пише нищо, дано да са решили да спрат с информацията, че да изчезнеш и ти с твоите полезни копи/пейст анализи.
 
Аз вероятно ще поведа класацията на прецаканите със загуба от около 50 000 лв. до сега, с тенденция към значително увеличаване. Вчера трбваше да откриваме магазин 400 кв. в центъра на Варна, което вероятно няма да се случи никога или поне в обозримо бъдеще. Назначени хора, оборудвано от-до, заредена стока.... и вземи тоя вирус.... Отделно три други магазина са затворени. Общо взето положението е тежко. Като гледам, вероятно ще последва голяма свиване и много хора на борсата, Мисля, да затворя всички обекти, и да остана само онлайн, като свия максимално всички разходи. За съжаление работата отива на оцеляване.
 
Очаквам рязко свиване на приходите в категория луксозни стоки, където съм и аз. При дрехи, обувки, бижутерия, чанти, очила, аксесоари, смартфони и т.н пада търсенето и логично ще доведе до затваряне на много търговски обекти по моловете и централните улици, което пък ще се отрази негативно на цените на бизнес имотите и наемите. Част от тези фалирали бизнеси ще се преустроят само в онлайн магазини, което ще увеличи конкуренцията. Без значение дали сте в реалния или онлайн бизнес, от тук нататък става все по-трудно. А и да не забравяме "ТОВА Е ПРОСТО ГРИП"
 
Вие какво мислите да правите следващите 3 месеца? Как се отразява това на вашите бизнеси?

Аз не мога много да се нарека предприемач и работата винаги е била непостоянна (2 месеца има, 1 няма), така че не е нещо твърде странно за мен поне. Клиентите ми са по-скоро стартиращи бизнеси / стартъпи със софтуерни продукти (web/mobile apps). Не знам колко нови такива ще има. Имах късмет с няколко нови проекта в началото на тази година, които ще спасят положението за момента, но не се знае.

Като цяло си мисля, че добрите предприемачи и качествените работници ще се възстановят бързо след кризата. Ако на един успял човек му вземеш всичко и го сложиш в най-скапаната ситуация, пак ще се оправи рано или късно. Стига да не е умрял... Иначе не съм много икономически грамотен и не мога да си представя точно през какво минават по-големите бизнеси.

Трудно ми е да мисля за икономиката, когато става въпрос за човешки животи. По-добре да останеш без работа, отколкото да си умрял, стига да не са твърде близо двете състояния. Ако живееш от заплата до заплата и спестяванията ти са на минус, не знам.

От доста време не е имало тежка глобална криза от такъв мащаб и много от нас, особено по-младите, си мислят че всичко винаги ще е розово и безпроблемно. И аз бях курназ преди 1 месец, но бързо си промених нагласата.

Колкото и зле да е ситуацията, от време на време е добре да се стресне човечеството, да се събуди и да си седне на задника за 5 минути.
През последните години консуматорството и печалбарството минаха всякакви граници. Ненаядохме се, дето се вика :)
 
Най-добре са тези които посрещнат кризата с капитали. Вижте как Уорън Бъфет разпродаде яко активи в края на миналата година. Сякаш е знаел...

Въпросът е как точно могат да се инвестират такива капитали за да се стартира след края на кризат, без да се загубят и да се постигне максимална до ходност.

Дали с покупки на недвижимости, дали барсови активи, дали облигации, дали стартиране на производство. Абе сложна материя.
 
Ама няма бе , нанди банди иска да се разхожда , иска да си изгради имунитет. Какво и пука на нея че може да разпространява зараза - естествен подбор (по нейни думи). Няма паника , лъжат телевизиите и Годжи дето изнася данните от щаба. Сега си представете, че с такова мислене , не е само банди, а още една камара маймуни и нещата стават - Италия.
 
Ама няма бе , нанди банди иска да се разхожда , иска да си изгради имунитет. Какво и пука на нея че може да разпространява зараза - естествен подбор (по нейни думи). Няма паника , лъжат телевизиите и Годжи дето изнася данните от щаба. Сега си представете, че с такова мислене , не е само банди, а още една камара маймуни и нещата стават - Италия.
Аз, гледайки през прозореца, тъй като от седмица съм почти и само вкъщи, виждам че 90% от българите са така. Любимото ми е като мине градския транспорт - шофьора без ръкавици и маска, кондуктурката също, а от хората ... тук-там някой с маска и тя свалена.
 
Аз, гледайки през прозореца, тъй като от седмица съм почти и само вкъщи, виждам че 90% от българите са така. Любимото ми е като мине градския транспорт - шофьора без ръкавици и маска, кондуктурката също, а от хората ... тук-там някой с маска и тя свалена.
Навсякъде за съжаление в България е така....
 
Маските са най-ефикасни, ако всички ги носят, всички да носят и ръкавици, така няма да има заразени повърхности, няма да има ръка почесване по устата очите равно на риск от зараза, а също и телефоните дори и да си с ръкавица телефона е най-опасен щото го лепваш на лицето.
Но... тук има едно голямо НО, колкото и да се крием, колкото и да се маскираме един ден ще трябва да кажем мамка му не става така, та аз ще умрем от глад ако всичко това продължи, а то няма да спре току така.
Целта е както споменаха много колеги да не колабира здравната система и всичко да се проточи малко във времето нищо друго, ясно, че тази изолация не може да трае вечно, както и че не можем да тръгнем всички в скафандри.
 
Брат ми, макар че е в Южна Италия където нещата са по-спокойни, си седи вкъщи от 25-ти Февруари още, отива един път на седмица да си зареди храна. Неговият съквартирант отначало беше много неебателен към вируса и той, но като спряха работното му място и наложиха карантинния режим, и той се кротна. Цял Неапол е в режим lock-down, работят само хранителните магазини и аптеките, ако отидеш да си купиш нещо се редиш на опашка през един метър. Ако излезеш след 6 вечерта навън, след вечерния час, отиваш директно в районното да поспиш там известно време.

От 25-ти Февруари до сега в аптеките няма маски, последните се разпродадоха някъде тогава по 5-10 евро бройката. Няма и как да си поръчаш онлайн, защото пощи и куриери не работят, няма Амазон, няма еМаг, няма Фрамар, тотален лок-даун на онлайн търговията.

Чак сега са намерили по някакъв начин да си поръчат маски за 25 евро стотина броя след един месец търсене.

Нямат право да напускат района без основателна причина, нямат право да летят извън страната, нямат право да се влаят наляво-надясно навън безпричинно. На една стъпка са от военно положение през целия ден, като в различните области някои от кметовете обмислят затягане на моментните мерки, ако разни индивидуалности продължават като чакрата да се правят на прекалено велики пред вируса.

Не знам защо хората си мислят, че щом това може да се случи на Италия, невъобразимо по-богата и добре подготвена страна от България, тук сме имунизирани срещу потенциална епидемия. Ние даже и с моментната ситуация от едва неколкостотин случая едвам се оправяме да ги лекуваме тези хора и държим под карантина, а представете си да станат 50 000 като в Италия, където 10 000 от тях ще се нуждаят да прекарат един месец в болница закачени на обдишващи апарати, които ги нямаме.

Хората гледат смъртността в чуждите страни и не мислят, че там поне имат апаратура хората, или и да я нямат, те там я произвеждат, и като има поръчка и лист на изчакващи, България ще е някъде много накрая на списъка, дори да имаме парите да поръчаме необходимите апарати.

Въобще... разкарвайте се по Витоша още.
 
fgh657.png

Сащ ако не успеят да въведат всички мерки като Китай и да спрат заразата докато е рано - много бързо ще отидат на положението на Италия.
 
На мен мие интересно страна като Индия с милярд и кусур население и хигиена нулева и намиращи се близо до епицентъра на тръгването на заразата, как така има толкова малко заразени?
Най-вероятно не са диагностицирани, не вярвам вродения им имунитет да е по-силен, но може и така да е, та те серат, пият вода и с и хвърлят труповете в една река и още не са изпукали та некъв си вирус ще ги стресне.
 
Само да внетна на насраните от страх - не забравяйте да бъдете ЧОВЕЦИ и МЪЖЕ. Нандито все пак е дама и ме е гнус да чета епитетите по неин адрес. Никакъв страх и паника не оправдават (все още) да излизаме от човешката си кожа.
 
Нандито още преди Коронавируса, Чумата и Испанския грип са я разбрали всички ЧОВЕЦИ и МЪЖЕ, че е тук да отбива време и да троши нервите на хората, не й е коронавируса виновен, а чакрата която все не я свърта да се обади на всяка манджа и тя. :)

Плюс това ние се опитваме да я предпазим от самата нея, както и околните от нея, което е доста по-достойно за адмирации от някакви там рицарски възражения.

Това са 5-те фази на страданието:
Denial, anger, bargaining, depression and acceptance

Време е който още не е свалил помощните колела да спре да отхвърля реалността, да мине през ядът и яроста, след това през фазата където се опитва да се самоубеди, че ситуацията при него ще се размине по-леко от очакваното, малко депресия и накрая приемане на реалността, която е, че ако не спрете да си развявате чакрите, на никой не помагате.
 
Последно редактирано:
Виж файлът 18906

Сащ ако не успеят да въведат всички мерки като Китай и да спрат заразата докато е рано - много бързо ще отидат на положението на Италия.

Те отекоха американците... Много скоро там ще е страшно. Дано издържат. Само ме притеснява това, че макар и с много малко, в последните 3-4 дни случаите в Китай се увеличават. По едно време бяха по 13-14. Дано не повтори там или пък да е тръгнала друга област.


Иначе аз си мисля, че повечето хора във форума не ги е страх от това че те ще се заразят. Аз съм на 24 години, за щастие нямам някакви хранични проблеми, но ме е страх от това което може да се случи - да прекараме огромна епидемия, страх ме е за близките ми, страх ме е за икономиката, бъдещето и т.н. Да това и вземаме мерки да предпазим обществото и сигурността за напред.
 
Статус
Not open for further replies.

Горе