Какво мислите за цветарски магазин?

jamesonWar

New Member
Здравейте на всички!
Напоследък много се замислям дали да не си отворя един магазин за цветя, понеже в квартала в който живея, няма друг наблизо.
Може ли някой да ми сподели каквато и да е информация относно този вид бизнес.
Например дали е печеливш, колко трябва да е минималния капитал за да започнеш този вид бизнес и други подобни въпроси.
Ще се радвам много на професионални отговори.
Благодаря предварително!
 
Ако локацията на квартала е добра с движение, то можеш да правиш луди пари. Да кажем под моя блок отвориха такъв на пъпа на центъра е и в близост има още 2-3. Не знам точно какви са печалбите, но често съм засичал дневно да доставят по няколко пъти нова стока с камиони. Разбира се в пиковите дати навсякъде ще гърми, но цветя се ползват за много неща. Сватби, празници и т.н. ако имаш опит и в онлайн маркетинга можеш да си направиш много добра реклама и да дириш големи клиенти.
 
Много благодаря за бързия отговор!
Ще се радвам да чуя още професионални мнения.
 
Краткотрйна стока са цветята, умират бързо. Ще трябва да вземеш хладилници или да прибегнеш до по често зареждане. Съветвам те да вземеш човек, който се е занимавал (продавал) цветя. Правене на букети и аранжиране за сватби и погребения е предимство.повечето такива си работят за себе си така че обмисли хубава заплата, това ще ти спести брак на цветя. Абе трябва си опит понеже от където купуваш цветята и те гледат и те да те прецакат с по старички. И тнт.
Едит:
Ако искаш ти да си взимаш цветята от София се приготви да ставаш 2-3 часа сутринта.
 
Здравейте на всички!
Напоследък много се замислям дали да не си отворя един магазин за цветя, понеже в квартала в който живея, няма друг наблизо.
Може ли някой да ми сподели каквато и да е информация относно този вид бизнес.
Например дали е печеливш, колко трябва да е минималния капитал за да започнеш този вид бизнес и други подобни въпроси.
Ще се радвам много на професионални отговори.
Благодаря предварително!
Здравей. Идеята ти е добра, подсилена с някой друг онлайн магазин или фейсбук страница за приемане на поръчки или по-специфични заявки. Трябва ти само да проучиш, ако можеш колко конкуренцията в квартала, ако имаш такава. Колко е населението на квартала. Може да ти се стори малко глупаво, но колко от тях са жени/мъже и вече може да придобиеш и представа за потенциала.

Другото, което е: Ако ще взимаш някакви помещение, виж дали е на добро място и може да направиш бързо проучване какъв в човеко-потока. След време, след като стане популярно, ще се увеличи заради теб там. И вече навиците на клиентите - какво харесват, какво купуват и най-вече какво ще е вървежно по време на празниците, в които се купуват най-много цветя и не само - рождени дни, именни дни, юбилей и прочие. ;)

А дали е печеливш вече зависи от търговската ти надценка, броя продажбите, разходите. Но винаги може да си направиш и сам сметките. Ако искаш, разпиши си добре всичко и виж, по-добре е да го направиш сега, а не да го разбираш в движение. ;)
 
С "жива" стока не се захващай, ако не си много навътре в нещата.
 
Имах един познат, който направи борса за цветя. Хвалеше се как е намерил доставчици, как всички ще зареждат от него и колко ще печели. Изкара няколко месеца и я закри, така че явно не е толкова лесно. За целта трябва да разбираш от стоката, която ще продаваш, да знаеш тънкостите и т.н. По принцип за всичко е така.
 
Аз да питам автора, наясно ли е как точно се правят заявки и как се зарежда подобен магазин, така, че брака да не ти изяде печалбите, защото това наистина е стока, която не мисля, че държи повече от 5 дни. Особено вече накиснатите във вода цвята, отрязани. Но не всички са на загуба, да не кажа почти никой с много добри познания в областта и вече изградена система.
 
Здравей,
имам приятел, който се занимава с цветя. Общо взето оферта е, ако имаш твое превозно средство ( ван е идеален), за да можеш сам да си купуваш цветята от борсата. Имай предвид, че при цветята брака е голям и доста често трябва да ги хвърляш. Ако правиш букети от по 100 и нагоре рози и доставяш сам, ще имаш по-голям шанс за печалби. Съвет- недей да си конструираш бизнес плана въз основа на ниска цена и конкуренция, защото в този бизнес е важно да изградиш клиентела.
Мястото е от значение, но ако разчиташ на случайни минувачи си обречен. Мое мнение.
 
Клиентелата е важна. Малко насоки от къде да докараш поръчки, пусни рекламни материали във:
  • Сватбена агенция
  • Погребална агенция
  • Училища
  • Фирми и офиси ( винаги някой има рожден ден и поръчват цветя)
  • Болница
  • В банки и институции
  • Клиенти като общината на населеното място
  • Реклама в местен сайт и бизнес
Както се казва продажбите на едро те вдигат в тоя бизнес а не онзи, който иска да вземе една роза за гаджето. Също така в магазина може да пуснеш разни услуги и подаръчета, плюшени меченца, изкуствени цветя, опаковане на подаръци и сувенирчета. Голяма предна витрина е добре. Има скъпи и евтини цветя в зависимост от клиентите ти
 
Според мен не си струва за обикновен квартален магазин. Ако ще го правиш в някой мол, където хората са склонни да дадат стотина лева за хубав букет си струва със сигурност, но ако нямаш достатъчно платежоспособни клиенти наоколо хубавата стока ще залежава и ще се продават само карамфили по 1 лев :)
Което пък изключва варианта да си правиш реклама в Instagram, да продаваш през интернет и т.н.

С две думи - ако не е в центъра/мол/много оживено място, но не в краен квартал не бих се захванал.
 
Зависи къде продаваш, ако си до гробищата също може да печелиш. Разказвали са ми там каква мафия са - плащат на някакви цигани да събират цветя от гробовете и после пак ги продават. Не знам дали е истина, просто слухове, но нищо чудно и да е така.
 
Благодаря на всички за изказаните мнения!
Мястото където замислям отваряне на магазина е доста оживено. Има движение постоянно, от сутрин до вечер.
Друг важен въпрос беше, с каква сума мога да направя първото си зареждане?
Дали някой може да направи такава прогноза?
 
Зависи къде продаваш, ако си до гробищата също може да печелиш. Разказвали са ми там каква мафия са - плащат на някакви цигани да събират цветя от гробовете и после пак ги продават. Не знам дали е истина, просто слухове, но нищо чудно и да е така.
Не са слухове. Има го този номер. Дори знам една, която не е толкова брутална от гробовете, но взимаше от градини, бере си където намери нещо някъде по дворовете. Абе там е едно 100% печалба. :)

Колкото до прогнозата. Няма нещо точно, има някакви рамки, поне според мен. И това зависи изцяло от какъв точно трафик минава и какво ще им продаваш. Първите няколко зареждания ще са малко стреляне в нищото, но няма как. За да минимизираш тези загуби в началото, това е начина. Няма как да знаеш на база трафик колко са ти клиенти, но поне ще имаш общо взето представа колко минават и от там поне кои биха купили. Тази прогноза е на база трафик, съпътстващи празници или събития (ако са лични - малко трудно се преценяват), но все пак е по-добре от това да заредиш много и да не се продадат дори и половината.
 

Горе