Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

happyslacker

New Member
Облагат печалбите от хазарт и от борсата - сега, след време - и транзакциите

Смятам, че когато е въведен в България плоският данък, това е било правилно за онзи период, смятам, че на този етап не би трябвало да се променя, но в бъдеще в държавата трябва да се въведе скала на доходите.

Познайте дали след въвеждане на тази скала ще се понижи или ще се повиши данъчната ставка.

Надявам се, че до края на годината ще бъдат обложени и доходите от капиталовите пазари. Това е идеята, ако имаш най-нисък данък в ЕС, трябва всички доходи да се облагат без изключение, не трябва да имаш дупки. Идеята на плоския данък е да има еднакво третиране. Данъкът върху лихвите на депозитите трябва да се разшири с данък върху печалбите от борсите и данък върху печалбите от хазарта, каза Дянков.

Към момента само доходите от спекулация с акции на БФБ и други европейски фондови борси са освободени от данък (но не и дивидентите - при тях положението е сложно и ако получите дивидент е невъзможно да спазите буквата на закона заради бъгав закон в случай, че емитентът на акциите е европейска фирма, при БФБ този проблем го няма). Това е направено с цел да се стимулира хората да инвестират парите си вместо да ги държат под дюшека или по банките.

Напомням, че имаше обещания, че няма да се вдигат съществуващите данъци и няма да се измислят нови. Отново се нарушава това обещание.

Така беше и като казахме, че трябва да свържем касовите апарати с НАП. Всяка нова идея в началото се отхвърля.

Признание, че приемат идеи, които гражданите отхвърлят?

Пенсиите не трябва да се облагат, те трябва да са без данък, колкото и да са големи. Хората са си заслужили тези пари, посочи той. Не съм привърженик на частните пенсионни фондове. Смятам, че това е грешка, направена през 90-те години. Вижда се, че това не работи. Всяка година НАП събират парите, дават ги на частните пенсионни фондове и те всяка година губят процент от тези пари. Затова трябва да се направи така - хората да имат право на избор – дали да влагат парите си в държавното или в частното осигуряване.

Глупости. Изборът на хората трябва да се разшири - те трябва да могат да избират да си отворят пенсионен депозит в банка. Защото по този начин парите им поне няма да намаляват (даже ще имат малка лихвичка).

след време - и транзакциите

Значи дори и да сте купили и продали акции на загуба - пак ще ви дерат кожата! Какво стана със справедливостта? Нали данък се плащаше в зависимост от печалбата (колкото повече печалба - толкова повече данък)?

Данъкът върху транзакциите ще намали ликвидността и ще доведе до по-големи флуктуации в цените на финансовите инструменти. Напомням, че пенсионно-осигурителните дружества инвестират в същите тези финансови инструменти и понижената ликвидност ще означава повече разходи за тях при покупка и продажба на тези финансови инструменти (т.е. пенсионерите, които са дали парите си на частен пенсионен фонд ще обедняват повече).

(Коя беше онази дума, която се ползва като синоним на флуктуации когато става въпрос за цени на финансови инструменти?)
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Дянков омекнал. От "твърд" станал "мек" противник на антипазарните закони за данъци върху транзакциите:

От "твърд" противник финансистът станал "мек" противник на данък върху финансовите транзакции

Като следващи стъпки Дянков вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране.

Това с падането на тавана за осигуровките е добре. Въпросът е колко ще падне. Ако падне достатъчно хората няма да имат мотив да укриват доходи, защото данъкът (все още) е само 10% (хората си крият доходите заради жестоките осигуровки, не заради данъка върху доходите). Това значи, че ще се увеличи събираемостта на данъците.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Това с отлагането е известна тактика за въвеждането на закони, които не се одобряват от гражданите. Дянков разбира от психология. Може би повече отколкото разбира от пазарна икономика.

Вицепремиерът смята, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.
По-горе се говори за "падане на тавана", тук казва "премахване на максималния осигурителен праг". Май "падане" не означава "намаляване", а увеличаване до безкрайност... Според речника на Дянков.

„Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето”, допълни вицепремиерът.

Значи ще намалят данъка за "бедните" от 10 на по-малко проценти без да увеличат данъка за "богатите" (да се чете: хората с доходи над минималната работна заплата) над 10%? Съмнявам се.
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Хепи в скоро време ФБ групата "Да се помолим на Милен Велчев да се върне като финансов министър" ще стане май най голямата група във ФБ
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Бойко Борисов дава лоши сигнали - ще се вдигат данъците!

Бойко Борисов: Засега няма да променяме плоския данък

Бойко Борисов каза:
За момента няма да променяме плоския данък, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите

Това значи, че в бъдеще данъкът ще бъде променен (т.е. увеличен). Нали не мислите, че "промяна" значи "намаляване"?

Гласувайте дали да се премахне плоския данък (да се вдигнат данъците) тук и вижте резултатите от гласуването.

Въпросът е зададен манипулативно.

Да се премахне ли плоският данък?
() Да, той наистина не е социален!
() Не, в никакъв случай, ще загубим конкурентно предимство!
() Не мога да преценя.

Плоският данък наистина е несправедлив и несоциален, но още по-несправедливо и несоциално е прогресивното облагане. Най-справедливо според мен е регресивното облагане - т.е. да има таван и за данъка върху доходите както има таван за осигуровките.

В момента осигуровки се плащат върху максимална данъчна основа от 2000 лв, горницата над 2000 лева не се облага с осигуровки, но се облага с данъци. Причината да има такъв таван е факта, че не е справедливо да плащаш повече, а да получаваш същото.

Недостатъка в това да има лимит върху данъчната основа на данъка върху дохода е възможността да се заобикаля този данък като двама човека се разберат само единия да получава приходи (формално) за да може да се спестят данъци. Например двама души могат да сключат граждански брак и само единия да получава доходите. Ако има таван върху данъчното облагане в размер на 10 000 лв месечно и доходите на всеки от съпрузите е 10 000 лв, те биха могли да направят така, че само единия да получава всички доходи (20 000 лева месечно) и така да се плати по-малко данък. Възможно е и повече лица да се обединят в нелегални сдружения и само едно от лицата формално да получава доходите на всичките (и след получаване на дохода нелегално да се прави разпределение на парите между лицата, членуващи в ленегалната организация).

Затова плоския данък е добър компромис - хем е донякъде справедлив, хем злоупотреби като посочената по-горе схема, са невъзможни.

Премиерът Бойко Борисов определи бюджета за следващата година като възможно най-добрия, предаде БТА. По думите на министър-председателя пък плоският данък е „антисоциален“.

"Плоския данък не случайно го въведоха социалистите, защото е несоциален", коментира Борисов изказването на финансовия министър от вчера, че при евентуален следващ мандат на ГЕРБ може да се мисли за промяна на налога от 10%.

Прогресивния данък е възможно най-несправедливия, защото не е справедливо да платиш непропорционално повече, а да получаваш от държавата същото, което получават и лицата, които изобщо не плащат данъци или плащат малко данъци. Няма нищо социално в това да плащаш твърде много, а да получаваш почти нищо!

Поради същите причини корпоративния данък не трябва да е нито прогресивен, нито регресивен. Плоския корпоративен данък е много по-справедлив от регресивния и от прогресивния. Защото регресивния ще даде предимство на по-големите корпорации, а прогресивния ще даде предимство на по-малките. Държавата не трябва да създава различни условия за различните субекти, всички трябва да се третират еднакво. Оптималното решение според мен е да няма корпоративен данък, само физически лица да се облагат с данъци. Облагането на юридически и после на физически лица е двойно данъчно облагане, което поставя в неравностойно положение фирмите и гражданите, които работят на свободна практика (без регистрация на юридическо лице) и усложнява счетоводството. Данъкът на ЕТ също е някакво безумие, няма логика ЕТ да се облага с 15% данък, а ООД и АД да се облагат с 10%.
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Идеята, че хората с повече доходи трябва да плащат повече, е компромисен вариант между идеалната справедливост (всеки да плаща толкова, колкото получава от държавата - т.е. еднакви данъци за всички) и благотворителността (хората, които не са бедни да раздадат "излишните" си пари на "бедните").

Прогресивния данък обаче е социалистическо извращение. Защото при прогресивното облагане хората с повече доходи не просто се облагат повече, а непропорционално повече в сравнение с хората със средни доходи.
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

За каква държава мечтае г-н Борисов

2qk6nme.jpg

На картинката: "Аз съм от правителството, аз съм тук за да помогна".

Българските социалисти сигурно вече са доста притеснени, защото след като се обяви за предводител на българската десница, г-н Борисов дава заявка да олицетвори и левицата. И като стори това, най-вероятно знамето на ГЕРБ ще започне да изглежда по нов начин – половината синьо, половината червено, а отгоре с жълти звезди са изобразени сърп и чук. В „Дневник” четем:

„Г-н Борисов е категоричен, че при плосък данък от 10%, който е въведен в години на икономически растеж, е много трудно да се прави социална държава. По думите му – след като фирмите си приспаднат разходите, остават около 7 % за облагане. Борисов заяви, че в същото време всички хора искат да им се вдигат доходите, а всъщност те могат да се вдигнат само от тези 7 %”.

Да оставим настрана ексцентричното схващане на премиера, че доходите на хората се образуват от данъците, които фирмите плащат на държавата – той изглежда не разбира, че фирмите (дори и държавните) плащат данъци, след като са платили заплати на служителите си, или пък мечтае лично да събере всичко, спечелено от всекиго, пък после да го раздава комуто и както пожелае. По-интересно е отношението му към плоския данък. На 14 септември 2009 г. правителството на г-н Борисов в лицето на финансовия му министър Симеон Дянков коментира идеята за премахването на плоския данък така: „Тя дори не е необмислена идея или некомпетентна, тя е малоумна идея”. Види се, след 3 години управление г-н Борисов вече не намира премахването на плоския данък за малоумна идея, както впрочем не го намира и Симеон Дянков, който в зората на политическото си възшествие го нарече така. Наистина интересна еволюция, но още по-интересно е за какво плоският данък пречи на г-н Борисов – пречи му, създава му трудности да „прави социална държава”!

Цялата статия: За каква държава мечтае г-н Борисов

Мнението на Дянков през 2009 година: Дянков: Отмяната на плоския данък е малоумна идея

Идеята за отмяна на плоския данък е малоумна. Това бе категоричният коментар на финансовия министър Симеон Дянков по отношение на предложените промени в икономическата политика. Те са плод на колективния труд на група икономисти и включват премахване на плоския данък, необлагаем праг за доходи под 1000 лв. и 20% данъчна ставка за гражданите с високи доходи.

Вицепремиерът и министър на финансите обясни, че в условия на криза подобни заигравания с данъчната политика са изключително опасни, и защити плоския данък като полезен за българската икономика.

Документа включва още идеи за диференцирани ставки на ДДС върху лекарствата, но те също бяха категорично отхвърлени от финансовия министър. Като се въведе една диференцирана ставка, веднага има натиск от отделни групи и за тяхната продукция да се направи изключение. "Така можем да мислим за диференцирана ставка за книгите на френски, за да стимулираме изучаването на този език, а защо не и за книгите на руски", пошегува се министърът.

Бившият финансов министър и настоящ банкер Стоян Александров пък каза, че докладът не изразява позицията на президента, а е документ, изготвен от различни икономисти. Целта му е да представи на президента алтернативна гледна точка, а не да го обвърже с конкретна позиция. "Дори ние помежду си не сме напълно съгласни с част от предложенията на наши колеги и това ясно е посочено. Подобна алтернатива трябваше да се изложи, въпреки че аз самият съм против промени в данъчната политика, както навярно колегите не са съгласни с мои виждания, които също са изложени отделно", каза Александров.

Тази година обаче Дянков си смени мнението (вероятно по заповед на Бойко Борисов).
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Борисов: И при втори мандат, няма да пипаме плоския данък

Нашият велик вожд се смили над бедния народ и няма да вдига плоския данък и през следващия мандат. Призна, че данъчната стабилност е много важна.

10-процентният плосък данък върху доходите няма да бъде отменен, заяви още в морския град премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Данъчната стабилност е много важна за инвеститорите и затова не се налага промяна в размера на налозите, каза той. "Плоският данък не случайно го въведоха социалистите, защото е несоциален. На практика след като фирмите биват обложени, на базата на 7% влизат данъци в държавата. Така че Станишев като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. Това ни отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако нямаше финансово-икономическата криза. Сега вече няма да го пипаме, защото данъчната стабилност е много важна и за бизнеса, и за инвеститорите", каза още премиерът и подчерта: плоският данък няма да бъде пипан дори и при втори мандат на ГЕРБ.

Това обаче може да се окаже намек, че очаква преизбиране и в третия мандат може и да вдигнат данъците (ако изобщо някой гласува за тях трети път).

Дали с Дянков не играят на "лошо" и "добро" ченге?

С подобни категорични изявления Бойко Борисов затвърждава образа си на велик вожд, заповедите на който се изпълняват от законодателя (депутатите гласуват каквото каже вожда). Може би има добри психолози като консултанти по PR. На бедния и прост български народ това му трябва - "твърда ръка", диктатор, който да го "оправи".
 
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи

Абе те кво обещават не може да им се вярва.
Много непопулярни мерки приеха и за това се отказаха, но щом опипват почвата, може и да го направят.
Той Бойко винаги кара някой друг да предложи някакви промени, особено ако са непопулярни, ослушва се за общественото мнение и накрая излиза на сцената и си казва тежката генералската дума.
Пълно театро, да се кефи народа, пуска и запомнящи се лафове от време навреме, изобщо любимец на публиката.
Само, че за втори мандат не знам дали ще му се отвори парашута.
 
Последно редактирано:
От: Дянков иска да вдига данъците и да облага и необлагаеми към момента доходи


Правителството отпуска 5 милиона в подкрепа на иновациите


Да се чете: правителството ще раздава 5 милиона на определени лица (за сметка на всички данъкоплатци).

Не е редно държавата да решава кои иновации да "подкрепи", това трябва да го решава само пазара. Само потребителите трябва да решават за кои иновации да гласуват с парите си. Защото когато някой гласува със собствените си пари, той го прави разумно. Когато някой харчи чужди пари е доста съмнително дали ще вземе разумно решение как да ги изхарчи.

Повече за това как пазарната икономика прави хората по-богати и защо плановата икономика се проваля: Пътят към забогатяване [PDF] (безплатно изтегляне)
 

Горе