Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Така е, по-важното е, че не спрели да се занимаваме с това и се развиваме, всеки минава през различни трудности и ги преодолява и върви напред.
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Аз искам само да вметна, че кодери и дизайнери си докарват по 3к+ заплата в някоя фирма и отделно си хващат частно за някакви по-дребни суми, което им докарва месечен доход над 5к.
Не може да се отрече, че това са добри доходи. Хубаво го казаха някои, че от всичко се печели, стига да можеш.
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Иво, разбира се, че пари има. То и в събмита има пари. Въпросът е колко. Ти обаче говориш за заплати. Тук ти е грешката ;) Трябва да говорим за печалба, а не за заплата.
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Става си разговор тука :)

пари има във всичко - факт. различните хора имат различни представи за добри пари - за един 1000 лв/месец са супер, за други 3000 лв/месеца са малко.

Аз съм частник в друга част на ИТ, не мога да кажа, че съм предприемач в нета. Обаче винаги ме е притяснявало това да работиш през ФБ, свежо и тн. То се видя - свежо умре => трафик = 0. ФБ страниците - не са решили не са го направили при публикация на твоята си страница никой фен да не вижда нищо на стената/фийда с. Т.е. правят ги пасивни един вид, ако узера икса идва на ФБ страницата ти и вижда кво става, но не получава известия.

За мен да си предприемач в нета е нещо като бг-мамма, гсмарена, дир и подобни сайтове. Това е сигурно и сериозно.
Но пък хубавото да си предприемач е, че фалираш, ставаш и почваш пак. Лошо няма, даже е добре да пофалираш, за опит и отрезвяване.
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Garnet, прав си братче. Обаче за такива сайтове се искат две неща - или късмет, или много пари. Факт е, че покрай несериозните, възникват и доста сериозни проекти. А колкото до опасността, навсякъде я има. Гугъл, Фейсбук - стават фалове. Да стоиш обаче и да не правиш нищо, защото евентуално нещо можело да стане. Ами по тази логика, не трябва да ставаш от леглото, защото ако излезеш може да те блъсне кола на тротоара.
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Най-голямата грешка е да се опасяваш и затова да не действаш! Може и да е изтъркано, но е факт, че който рискува - печели.

Има хиляди спънки, които биха могли да спрат един човек да действа и да успее - били те малки или големи.

Например имате идея за сайт, но се страхувате, че няма да успеете да я реализирате, че нямате достатъчно пари за финансиране, че нямате пари за сървър, пък видиш ли на хост не може да разчиташ,че нямате офис, персонал и т.н. По същия начин стои въпроса и с другите видове бизнес.

Тук решението е само едно: Сядате си на четирибуквието и опитвате. Ако стане -супер, ако не - здраве да е! Това ще Ви послужи за опит и минавате към следващата идея. Нямате пари - пробвате безплатно. Нямате персонал - измислете алтернатива за самостоятелно справяне. Направете план, та това е начина за успех.

Още веднъж браво на redrum - не се е отказал, въпреки трудностите. Вземете си поука! Щом не може по прекия начин - алтернативата е най-добрия вариант.
 
  • Like
Реакции: Sky
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Част 3 - Фейсбук, Фейсбук спам и пак Фейсбук

И така, продължавахме да си работим сайтовете, да развиваме страниците си и прочее. Докато един ден моя приятел с голямата страница не видя цветните квадратчета. Преди да разкажа за тях, искам да помоля предварително хората четящи разказите ми, да спестят нравоучителните си коментари. За мен фейсбук е една експлоатираща човешките чувства платформа, която прави милиарди долари от човешката суета и личната информация на потребителите си. Така че, спрямо нея - нямам скрупули, защото черните/сивите техники са начинът да направиш нещо без пари. В момента не използвам никакви подобни техники, защото съм видял че рискът е неприемлив, но преди две години нещата стояха по различен начин.За човек почнал с нулев капитал, нямаш друг избор. А вредите, които "нанасяш" са по-скоро имагинерни, т.е. няма разлика между това дали ще присъединиш някой без той да знае или фейсбук ще му набута реклама в нюзфийда. Та така, голямата страница започна да бълва спамове и от това направихме много малки странички. По това време този вид лайкджакинг (така се нарича) беше станал хит и адски много хора го правеха, та чак имаше доброволни формирования за борба срещу спама от хора наричащи се "фейсбук полицаи", които се организираха за да докладват спам страниците и да пазят фейсбук "чист", все едно не става въпрос за маркетинг платформа, а за нещо, което е тяхна собственост. Аз съм убеден, че фейсбук знаеха за тези схеми, защото съм имал случаи, в които се трие аватар на такава страница, а самата страница не се закача. От десетки страници, единствено една беше изтрита и то заради името. Освен това, никъде в условията на фейсбук нямаше забрана да се използват лайк бутоните по този начин. Е, правихме каквото правихме с тези бутони и след като развихме фен базта, те останаха в историята. Не съжалявам, нито крия че съм правил тези неща, това беше единственият начин да правиш нещо полулегално и да се развиваш без ресурс.

Вече беше станала пролетта на 2011 мисля, когато изнамерих един видео скрипт, който беше клонинг на един френски сайт поразяващ с големия си трафик - нонстоп по 2-3 хиляди човека си висяха на него. Този скрипт искаше споделяне на клипа, за да можеш да го изгледаш. Пак се експлоатираше най-слабата човешка страна - любопитството. Та, купихме го ние от някакъв индиец и направихме такъв сайт. Трафикът беше доста добър. След това ни хрумна да сменим шеър бутона с лайк и направихме такъв бум, че хората чак почнаха да пишат плъгини, които да премахват защитата на клипчетата. Но и това не беше нелегално, защото бутонът дори не беше скрит - потребителят сам избираше дали да цъкен или не, но пусто любопитство. Сайтът правеше зверски трафик, стигал е до 200 000 уникални на ден. Водил съм спорове дори с хора, които пишеха против тази модификация, но просто нямаше какво да кажат. Пишеха на фейсбук, пускаха теми във фб форумите - нямаше никаква реакция от страна на мрежата. Това продължи 3-4 месеца, в които натрупахме някакъв капитал заради големия трафик. Също така бяхме сложили и фейсбук лайк кутия в сайта и без да лъжем някой, страницата стана 200 000 човека за десет дни. И до днес си я има и е доста активна :) Интересното, което позволяваше тогава фейсбук е създаването на специални скрити от обикновените потребители страници, които се получават когато някой хареса даден пост. С видеотата и тази модификация, никому неизвестна, успяхме да направим огромен брой от 20 до 100 000-ни страници. Хората не можеха лесно да ги отхаресват, защото когато се цъкнеше на името на страницата не водеше до фейсбук страница, а до външния сайт. Всяко нещо обаче си има начало и край, след 3тия месец трафикът не беше както преди, започнаха да се появяват разни копия на нашия сайт (izgledai.me му беше домейна за любопитните) и решихме, че вече си имаме стабилна фен база, която можем да използваме без защитата. Съответно махнахме лайк бутона от сайта и хората бяха доволни.

Следващите няколко месеца, започнахме да мислим за английските пазари и да се опитваме да намерим страници. За това обаче в следващата част на разказа.

Изводите от тази част:

  • Ако работиш без капитал, понякога не е лошо да използваш и блекхет/сиви техники. Трябва обаче да знаеш какво правиш и кога да спреш.
  • Не се вживявай прекалено много в социалните мрежи, не трябва да те интересува толкова мнението на хората, колкото резултатите които постигаш. Социалните мрежи не са реалния живот, а просто инструмент за правене на пари.
  • Интересувай се от бранша, виждай новостите, ако работиш на локален пазар, опитай се да бъдеш първи. Тези, които са първи - печелят, имитаторите са просто имитатори.
  • Адсенс плащат доста добре, а Фейсбук е машина за трафик.
 
От: От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Изводите от тази част:

  • за да намериш това, в което си добър, неизбежно трябва да минеш през много неща, в които не си добър.
  • всичко е плод на много труд, постоянство и желание за успех. Съдбата обича смелите, успехът бяга от мързеливите.
  • в хостинга и уеб дизайна в България, няма пари за обикновените хора, които нямат връзки и капитал да започнат ударно.
  • Фейсбук е страхотен източник на масов трафик.
  • има добри хора, които помагат, без да искат нищо в замяна (човекът с 200к страница и линукс админчето).


[/QUOTE



по мое скромно мнение това трябва да се лепне някъде като картинка с рамка, да се вижда от всеки посетител на форума. Колко би струвало? мога да даря нещо..
 
Последно редактирано:
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

[има добри хора, които помагат, без да искат нищо в замяна/QUOTE]

Във ФБ е пълно с такива :)
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Привет
Благодарен съм за 3те части ама има обещание и за четвърта, пък нещо темата позамряла :)
 
От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Нямам вдъхновение да разказвам нещо напоследък, пък и имам много работа. Скоро надявам се ще намеря време да драсна някой ред. Съжалявам за бялото петно в темата :)
 
Re: От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач

Привет
Благодарен съм за 3те части ама има обещание и за четвърта, пък нещо темата позамряла :)
Сега като автора я погледне и по-конкретно този коментар, няма начин да не се включи. :)
 

Горе