3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

blackout8

Well-Known Member
Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана, е заявил днес управителят на БНБ Иван Искров, предава БТА.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира. В редакцията на Investor.bg не беше получена никаква информация за събитието, не са поискани и данни за акредитация.

"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров.

"Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка. Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.
Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5 лв. за брой.

http://www.investor.bg/novini-i-ana...a-ktb-smetkite-otivat-v-kredi-agrikol,176016/

BNB къде са спали? 1к души работят там а не виждат дупка от 3.5 - това е показателно за държавният корпоративизъм БНБ нарочно затавяря очи, докато КТБ расте ли расте и то нездравословно - сега се пита тези 3.5 милиарда как ще ги финансираме като ББР и фонда за депозитите да капитализират макс 2 милиарда. И още нещо това си е показано кой ще плати сметката на кражбата - все пак за няколко години 3.5 милиарда кражба не е зле!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

надяваме се да не се приемат законодателните промени и да изгорят юридическите лица, топката е у бойко, да видим как ще гласува, вече няма измъкване и ще се види колко дясна партия е герб...
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Разрешението от ЕК за 3.3 милиарда май не е случайна а? :)

Айде малоумната БНБ в действие:

Много вероятно е документите за 3,5 млрд. кредити да са унищожени, се казва в доклада за състоянието на банката

http://www.investor.bg/ikonomika-i-...ieta-za-poveche-ot-polovinata-krediti,176030/

От сега ви казвам, решението ще е още повече държавност, контрол, регулации и т.н :D Смях, а то БНБ си бърка в дупето и нослето!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Изгореха милионите на тиквоций:D
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

А Пеевски няма да връща заеми , народа ще ги плати. Само БСП+ДПС !
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

И какво става сега с парите на хората които са в КТБ ?
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

И какво става сега с парите на хората които са в КТБ ?

Откраднати са , но ще се възстановят от народа във времето. Сега ще се възстановят с нов заем и ще са налични от 21ви.
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Американски сценарии в България! Източва се една банка и след това обикновенните хора плащат за спасяването и. Народа губи, а банкерите в рамките на 1-2 месеца удвояват парите си. Банковата ни система наистина е стабилна и работи. Стабилно работи по американски модел!!!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

какъв американски модел бе, то лирическият герой го е казал - като свършат чуждите пари, свършва и комунизма!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

0447344001401054376_33859_600x458.jpg

Дебелото момче от снимката е злото тровещо България. България се гордее с такива умни и красиви народни представители ! Вечна дружба БКП и ДПС ! Девиз :Заедно , докато има да се краде !
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Питай Боко що не му направи нещо, като имаше възможност и цялата власт!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Питай Боко що не му направи нещо, като имаше възможност и цялата власт!

А Боко ли да питам за 3,5 МИЛИАРДА дето ще ги плащат всички работещи българи ? Боко ли да питам защо пак има спрени пари по Европейски програми ? Боко ли да питам защо е на път да се провали проекта Южен Поток ?

25 години БСП! 25 години РАЗРУХА! 25 години МИЗЕРИЯ

1-во БСП правителство с премиер Андрей Луканов
При първия опит за управление на страната БСП опита да убие гражданите на България, защото ги имаше за поданици. Изведнъж започнаха големите опашки, в магазините изчезнаха стоките от първа необходимост, спря токът, България мръзнеше 2 часа и 2 се грееше. Западните журналисти оприличиха състоянието на държавата на дискотека. Хлябът се купуваше с купони, а млякото се раздаваше в 4 часа сутринта.

2- ро БСП правителство с премиер Жан Виденов
За втория червен премиер на БСП Жан Виденов може да се каже със сигурност, че той разори България. Този политически лаик превърна страната ни в гробище, а народа в духове по време на управлението си от 1995 до 1997 г. Народът бе гладен и затова пак излезе на площада. През 1996 цената на един български лев спрямо един щатски долар скача до 500 лв. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достигна до 3000 лв., фалират 15 банки, като много българи остават без спестяванията си, трупани в продължение на години. 1 л бензин е 1000 лв., хлябът е 340 лв.! Заплатата от 14 500 лв., т.е. цял месец сe работи за 14 л. бензин. Цената на салама - 8500 лв., захар - 1700 лв., олио - 950 лв., Средната заплата пада до 5 $. на месец

3- то БСП правителство с премиер Сергей Дмитриевич 2005-2009
Организираната престъпност в България е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите. Корупцията в кабинета и полицията е всеобхватна, практически безнаказана. Ендемична корупция, конфликти на интереси, политически чадъри над мафията, липса на политическа воля за контрол над източването на европари... С такива характеристики ЕК определя България след приемането й 2007 в oбщността

4- то ... неконтролируема смесица от последните две БСП правителства, доминирани и под кронтрола на ДПС - ПО-ПАГУБНО ОТ ВСИЧКИ ДО СЕГА!

Една забранена партия 25 години ни държи в мизерия!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Ами питай го що не натири Пеевски, като имаше власт да го направи бе чугунена главо. Боко 4 години си бара макарите, въобще не трябваше да ги допуска тия да са на власт, ама го направи. Пропусна исторически шанс, точно както Костов преди него. И това ли не признаваш?
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Ами питай го що не натири Пеевски, като имаше власт да го направи бе чугунена главо. Боко 4 години си бара макарите, въобще не трябваше да ги допуска тия да са на власт, ама го направи. Пропусна исторически шанс, точно както Костов преди него. И това ли не признаваш?
Пропусна тоя шанс да затвори големите риби. Но не допусна да банкрутира страната по-времето на икономическата криза. Виж БСП без скандали и кражби не си отива никога.
След като и за слепците вече е ясно как режисираха всичко , че да плаща народа, време е на новите избори да дадем 2ри шанс на Бойко да вкара крадливите псета в затворите.
И да обобщим твоето мнение - Бойко изпуснал да затвори Пеевски , а БСП му позволи да окраде държавата и ти си против Бойко ... страхотна логика!
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

какъв американски модел бе, то лирическият герой го е казал - като свършат чуждите пари, свършва и комунизма!
Нужно ли е да ти припомням какво се случи с банките в САЩ?
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Пропусна тоя шанс да затвори големите риби. Но не допусна да банкрутира страната по-времето на икономическата криза. Виж БСП без скандали и кражби не си отива никога.
След като и за слепците вече е ясно как режисираха всичко , че да плаща народа, време е на новите избори да дадем 2ри шанс на Бойко да вкара крадливите псета в затворите.
И да обобщим твоето мнение - Бойко изпуснал да затвори Пеевски , а БСП му позволи да окраде държавата и ти си против Бойко ... страхотна логика!
Опитваш се да мислиш - похвално. Ама не си дори и близо. Боко можеше да им разбие схемите, ама той тогава беше комбина с дебелия. Ще дадеш шанс на Боко, то държава няма бе.
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Може да са били комбина,но в държавата беше спокойно.Нямаше лафки,нямаше и фалирали банки и страниците ни правеха повече рийч ;) :D
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Опитваш се да мислиш - похвално. Ама не си дори и близо. Боко можеше да им разбие схемите, ама той тогава беше комбина с дебелия. Ще дадеш шанс на Боко, то държава няма бе.
Няма държава и доверието към всички институции клони към 0 , защото БСП и ДПС си сложиха поставени лица навсякъде във всички системи. Сега ще трябва голяма чистка и да се реже до кокал. А дори да е бил в комбина с дебелата свиня не го сложи начело в Данс нали ? Нямаше и банкрутирала банка , от която мистериозно да изчезнат заемите на дебелата свиня ? Всичко това говори , че дебелата свиня не е правила каквото си иска. А сега го прави и се изживява като господар на България. Ти гласувай за когото искаш , аз ще гласувам за Герб.
 
От: 3.5 мрд липса в КТБ - БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

Забелязах, че се правят опити за внушение, че липсват 3,5 милиарда лева. Обаче след внимателен прочит става ясно, че не липсват пари, а липсват някакви си там бумаги свързани с отпуснатите кредити („части от кредитните досиета“). Тоест знае се на кого са отпуснати кредити и колко (тъй като базата от данни с информацията за банковите сметки е налична - за сега), но се прави внушение, че лошите кредити били 3,5 милиарда лева (тоест щом липсват кредитни досиета - значи кредитите са лоши).

Има ли данни за длъжници, които са спрели да си обслужват кредитите? Ако длъжниците продължават да си плащат вноските какъв е проблема, че някакви си там бумаги липсват?

От информацията в медиите стигам до извода, че се краде банка (не се обира банка, а направо се краде цялата банка - ползва се евфемизма „национализация“, банката се „спасява“). Организирана престъпна група е рекетирала Цветан Василев, той очевидно е отказвал да им плаща и сега му крадат банката с участието на държавата (мафията си има държава в България). Тази хипотеза се подкрепя от писмото на Цветан Василев:

Цветан Василев каза:
Уважаеми дами и господа,
Скъпи колеги,

От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име. Основната цел на безпрецедентния натиск от медии, дирижирани от определени кръгове, е Корпоративна търговска банка АД. Връх на кампанията е днешната пресконференция на БНБ, която само доказва конспиративния сценарий за разбиване на доверието в банката и продажбата на безценица на финансираните чрез нея активи.

Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката? Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи.

Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?

Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ АД? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ АД.

Господин гуверньор,
Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор! Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение че от 10.06.2014 г. аз не съм бил в България. Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, рекетиращи мен и КТБ АД в продължение на години, държа да информирам обществеността, че съм дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз.

Размахването на недоказани и скалъпени обвинения, с помощта на смазани от страх и насилие хора, не е повод за самодоволство!

Уважаеми Клиенти на Корпоративна банка,
С тези специални редове се обръщам към Вас, за да Ви благодаря за доверието и да Ви уверя, че няма да позволя цената на разчистването на сметките с мен да бъде платена от Вас. Убеден съм, че скоро Вашите интереси ще бъдат защитени адекватно.
Що се отнася до институциите, които съдействаха и бездействаха, за да се случи всичко това – с тях ще си говорим в съда.

С уважение,
Цветан Василев
 

Горе