Адвокатската мафия си поръча гласуването на закон

happyslacker

New Member
Четете повече в Капитал:
Закон създава адвокатски монопол върху бизнес услуги
Внесените в парламента промени изземват голяма част от дейностите, които вършат счетоводители, юрисконсулти и консултанти


Накратко: ако до сега можеше да упълномощите счетоводителя си да носи разни бумаги при държавните бюрократи, сега вече в редица случаи ще се налага да плащате на адвокат за това. Този закон облагодетелства адвокатската мафия (адвокатите, вписани в колегията).

Освен това само адвокати (вписани в колегията) ще могат да консултират граждани и фирми във връзка с данъчните закони. Тоест няма да можете да отидете при счетоводител (или адвокат, който току що е завършил образованието си и не е платил рекет за да бъде вписан в колегията) и да го питате нещо свързано с работата му (с данъчните закони), защото това ще бъде нелегално. Изпадаме в абсурдната ситуация: отиваш при счетоводителя и той мълчи, защото ако отрони дума може да го глобят за това, че си върши работата...

Абсурдно е да се забранява на счетоводител или юрист (учили счетоводство и право) да консултират клиентите си във връзка с дейността, която извършват...

Всички, които даваме данъчно-правни съвети (безплатно) в този форум ставаме абсолютни престъпници.

Предложените промени от Висшия адвокатски съвет в Закона за адвокатурата предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи.

Има само едно добро нещо в този проектозакон: ще разчупи леко монопола на нотариусите - адвокатите ще могат да извършват удостоверяването на подписи под документи или заверяването на копия от оригинални документи (което се върши от адвокати в много други държави - само в нашата държава това е монопол на нотариусите).

"Нека не битува това виждане, че всяко нещо, което не е забранено, е разрешено", коментира Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет. Прочетете подчертаното пак. Основен принцип в правото на цивилизованите държави е именно това - всичко е разрешено, с изключение на забраненото. Адвокат да твърди обратното...

Още един бисер:

Чл. 153. Органите на съдебната и на изпълнителната власт,
нотариусите, частните съдебни изпълнители, както и всички физически и
юридически лица са длъжни да информират съответната адвокатска
колегия за извършване на нарушения по чл. 150.

Тоест този закон задължава всеки да бъде доносник. Приятно гледане на филма Доносници 2.0.

Законопроектът е внесен от осем народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, РБ и ДПС. Патриотите и ДПС нали уж се мразеха? Как така се събраха с РБ и ГЕРБ за да внесат това чудо на законодателната мисъл?

Текстът е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии, а посочваната причина за преправянето на закона е наличието на пропуски в него, които пречат на работата им.

Най-нагло си признават кой е писал закона. А тези депутати вместо да го хвърлят в кошчето го внасят за гласуване...

Коментари по темата:

intergalactic каза:
Ъъъъ. Колко изпита по право трябва да си взел, за да подадеш финансов отчет в ТР?

Да не говорим, че адвокатите нямайки ни най малка представа от счетоводство и данъци, толкова често забъркват юридически каши. Защото счетоводителите учат 2-3 семестъра право. Но адвокатите не учат нито един семестър счетоводство.


primaxm каза:
Адвокат да представлява фирмата пред НАП?!? Какво "правно" има в случая? Това е обикновена работа с документи! Да не говорим, че примерно за попълване на данъчна декларация не се изисква юридическо образования, а за носене физически до НАП дори не се изсква никакво. хахах :) Отдавна съм на мнение, че със закон трябва да е забранено на адвокати и полицаи да предлагат закони. Това са хора, които пряко работят с тази материя и са пристрастни. В случая това стърчи от 100 километра, че е лобистки текст в закона и се надявам да не мине в никакъв случай.

Селофия каза:
Един адвокат умрял и другите му събират пари за погребение.
Отива един такъв правист при Марк Твен и го моли за долар.
- Защо ви е нужен този долар?
- Ами за погребение на един адвокат.
- ... ето ви 10$, погребете 10...


today каза:
Добре, обаче примерно аз както съм поддръжка на компютри, искам абсолютно да се забрани на адвокатите да пипат каквото и да било по компютрите си, за всяко нещо да ме викат и да ми плащат по 100 лева на час, но не по-малко от 400 на посещение.
Искал да принтира документ? Няма проблем, отивам, принтираме, плаща си и всичко точно!
Хайде стига са създавали напълно ненужни, усложняващи и оскъпяващи изисквания.

dnd каза:
На това му се вика МОНОПОЛ. Каже те ми ако бъркам в коя друга професия има такава практика след като си завършил висшето си образование да заплащаш на колегия за да практикуваш? Къде е свободната конкуренция?


subaru каза:
МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ. "Не сме народ а мърша!" Законопроект, който лишава дипломирани и със съответната правоспособност специалисти да упражняват професията си. В Правото на ЕС това се нарича нерегламентирана "държавна помощ" за съответния бизнес или субекти, след което следва наказателна процедура срещу държавата. Според Конституцията законодателна инициатива в Република България имат единствено народните представители и министерския съвет. Този, който внесе подобен "законопроект", ще се демаскара като лобист на МАФИЯТА. А тези, които евентуално ще гласуват "ЗА" подобна наглост ще са част от нея! Пропуснали са да предложат те да ни пускат SMS - ите за паркиране в Синя и Зелена зона, срущу което да получават съответен процент.

Hedger каза:
Е точно адвокатите са последните хора, които ще потърсите за данъчен съвет. Повечето от тях освен да рецитират закона друго не знаят, а и да знаят - не го разбират. Един опитен счетоводител ще ви свърши много повече работа отколкото един адвокат особено в частта ДДС. ВСС се опитва да създава изкуствени пречки пред дейности, които не изискват правно образование. Ясно е, че искат да създадат допълнително препитание на прекалено многото и с доста съмнителни качества адвокати, които се нароиха напоследък (това явно е сделка за подкрепа от адвокатските колегии на новите върховни съдии). В края на краищата законите трябва да са такива, че да могат да се изпълняват и разбират от всички. Правото не е монопол на адвокатите. Иначе счетоводителите и финансистите например могат да поискат със закон само те да могат да попълват платежни нареждания и да работят с електронно банкиране. Няма да взимат по-скъпо от адвокатите.


Йосиф Давидович каза:
Цялата работа е за пари нагласена. И то пари не за обикновенните адвокат, а за ръководителите на адвокатски колегии. Аз имам лични наблюдения от една колегия в провинцията с около 400 вписани адвокати. Таксата за вписване на адвокат е 3000лв -годишно се вписват по 30-40 нови адвокати(100 хиляди приход) Още 100 хиляди за месечна вноска по 25лв на вписан. Тази дейност се извършва от една деловодителка в една стая в местната адвокатска палата с наем окло200лв на месец+н около 100лв консумативи хайде да има и200 лв канцеларийски материали. Значи за под 1500 лв на месец разходи на месец в най-лошия случай или 18 000на година. Правят се и 2-3 дневни семинара за 5-6 часа наем зала в местен хотел за 50-60 лв на час + хонорар на лектор, но обикновенно тези семинари разходите се делят с колегията от съседния областен град, което съвсем намаля разхода. И най-важното се организира годишно по един банкет! Колкото и да ги смятаме разходиите няма да минат 30 хиляди на година,а се събират 200 хил. , а като има повече адвокати регистрирани ще остават повече пари за разпределяне. Те колегиите и данъци не плащат... Пуста алчност....


havga каза:
Тъпото е, че както винаги ябълката е гнила отвътре. Това което колегите адвокати в момента демонстрират, е опит да елиминират конкуренцията на юрисконсултите и други професии, предлагащи консултантски услуги. Сякаш парите ще се появат от инщото и ще ги посипе златен дъжд.

Тъпото е, че политиците вместо да решат проблема с ниското качество на юристите, роящите се правни факултети, корупцията и пр. чрез устойчива стратегия за развитието на сектора (съдебната система) подкрепят тази лобистка мярка на принцип "а след нас потоп".

havga каза:
Всеки юрист разбира, колко дупки отваря проекта и колко основни въпроси поставя...
Не ме е страх, че ще го приемат в този вид, защото много от тестовете биха паднали в КС.
Ужасява ме мисълта, че е подкрепен от 4 партии в парламента, на които възлагаме надежди да подобрят живота ни....
 
Последно редактирано:
От: Адвокатската мафия си поръча гласуването на закон

Че такива неща вече изненадват ли някого? Отдавна дори не си правят и труда да прикрият факта, че всички закони се пишат във всякакви други интереси, но не и в интерес на народа.
 
От: Адвокатската мафия си поръча гласуването на закон

Следващата стъпка: смяната на изгоряла крушка да става само от лицензиран електротехник, член на електротехническата колегия. Всички следва да доносничат срещу лицата, които сменят крушки нелегално. После ще въведат изискване маслото на колата да се сменя само от лицензиран машинен инженер, входа да се чисти само от лицензиран хигиенист...
 
От: Адвокатската мафия си поръча гласуването на закон

И ще се търсят само лицензирани уеб дизайнери и програмисти за изграждането на адвокатски онлайн услуги (вписани в колегията). Вместо да обърнат внимание на правата ни на избор (че са нарушени относно задължителните имунизации), намират пропуски в закона, които пречат на работата им.
 

Горе