Акроними и определения

voic4e

New Member
Предлагам в тази тема да публикуваме на български език обяснения на различните понятия и съкращения - толкова кратки и ясни, че да ги разбере и минувач от улицата, който случайно се е спрял да разгледа форума :)


Ще се опитам да преведа и кажа с мои думи определения, дадени в различни сайтове, например Wikipedia



ad unit - рекламно поле

Affiliate marketing - "партньорски маркетинг". Представлява популяризиране на даден продукт чрез мрежа от уебсайтове. За целта производителят на даден продукт създава в своя сайт партньорска програма, предоставяща на affiliate-ите реклмни материали. Те ги поставят на своите сайтове и за всяка покупка, осъществена чрез кликане върху такава реклама, affiliate-ът получава фиксирано в условията на програмата възнаграждение.

Article - "Статия". Информация по даден проблем, продукт, излгане на лично мнение по определен въпрос и т.н.


Backlinks - всички хипервръзки от други сайтове към конкретен уеб сайт. Тяхното количество е показател за важността или популярността на въпросния сайт или страница.


Blog - уебсайт, обикновено изграждан от един човек, в който се съдържа информация на определена тематика - коментари, описания и събития, както и материали от типа на снимки и видео. [ Better Listings On Google, Bad Luck On Golf :-D ]


CPC -

CPM -


Directory Submission -

Hidden text and links - http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=66353

hyip -


Link building -

Long tail keywords -


Marketing - обществено проучване, даващо количествена оценка на търсенето на даден продукт или услуга, чиято цел е да се задоволи това търсене, а също и предприемане на действия за предизвикване на интереса на потребителите към този продукт или услуга.


PPC - Pay Per Click. Реклама при която рекламодателят заплаща според броя кликвания, а не според броя показвания (импресии) на рекламния материал

PTC - "Paid to Click". При този вид услуги Ви се плаща за това, че щракате върху реклами. Налични са програми, наречени autoclicker-и, които вършат това вместо Вас. Възможно е също да изградите мрежа под Вас - т.нар. реферали, от чиито печалби получавате процент (за това, че сте ги поканили да се регистрират)

PTP -

PTR -



Review - "Ревю". Преглед, обяснение за предимства и недостатъци.



SEM -

SEO - Search Engine Optimization - Оптимизация на съдържанието, описанието, ключовите думи и заглавията, с цел сайта да излиза на челни позиции в търсачките

SERP - "Search Engine Results Page" ...

SEW -

SMO -

Social Community -

Social Media -


Widget - рекламно поле. Синоним - ad unit
 
Последно редактирано:
Афилиейт партньор - човек/организация която получава от Вас комисионна, за това, че посредничи при разпространението/продажбата на Ваши продукти

Реферал - човек, който Ви дава комисионна, за това че сте го поканили да се регистрира за някаква услуга, предоставяна от уеб сайт на трети лица.
 
Последно редактирано:
Имаше една тема : Съкращения в Интернет Маркетинга
Ето и два сайта за търсене на акроними :
1. acronymfinder.com
2. abbreviations.com

Благодаря, Cybervn! :)

Уффффф, чак сега (25 април) видях линка към темата - там нещата са обяснени доста ясно... ако админите преценят, че не е нужно да трият моята тема, ще опитам да я направя като допълнение към по-изчерпателната. :)



Та при въпроса какво е блогинг, тя каза: "Това е начин да изразиш себе си. Дневник на това, което правиш и нищо друго...." Просълзих се...защото това момиче си вярваше.

Както споменах в друга моя тема, искам да създам блог, в който да изразя някои мои виждания (да - да изразя себе си), но от друга гледна точка ще е с определена тематика. Та в този аспект той ще е блог в истинския смисъл на думата или дневник?


Питам, защото все още не ми е напълно ясна тази тънка разлика - естествено за да съставя максимално изчерпателно определение за по-горе :)
 
Последно редактирано:
От: Акроними и определения

Благодарности:


Благодаря на cybervn за двата сайта.

Искрено благодаря на bgkulinar за това, че ми разясни понятията Article, Review и Widget/Ad unit

Благодаря на FestarBG за изчерпателното описание на bux.to, което си позволих да разкажа с мои думи и да публикувам тук.
 
Последно редактирано:

Горе