Април 2012 г. на пазар за Facebook акции!

Blinky

Owner
През есента (април месец) на 2012 г. facebook планира да излезе на борксата, като за момента компанията е оценена за 100 милиарда долара. Чрез пускането на IPO акции, най-голямата социална мрежа в света ще се опита да набере капитал от 10 милд.

Процедурата може да бъде задействана още тази година, разкриаха от агенцията по цени книжа, но собственика и не бил още взел крайното решение. Ако наистина цената на компанията е 100 милиарда долара, то това би означавало, че цената и 2 пъти повече от гинатна HP, което си е лека спаколация. Това ще бъде и най-голямата борсова опрерация на технологични IPO акции в историята, но при положение, че всички те бъдат разпордадени в планирания обем от $10 милиарда.

Както знаем през 2004 г. Google набра $1,9 млрд., най-голяма борсова операция си остава тази за $21,9 млрд. при пускането на акции на банката Industrial and Commercial Bank of China през 2006-та. г. Както всяка компания, така и facebook, ще бъде принудена да публикува отчетите си след април месец на 2012 г, тъй като тя става публична и ще се тъговат акциите на борсата. Както се знае, всеки чака да види с нетърпение тези отчети, като това е част от очакваните моменти. Интересно е също така, че до пускането й през 2012 г., ще се очакват печлби от рода на $ 4 млрд. на годиншна база, като това е както изненада, така и не е, сподели Wall Street Journal. Тези прогнози се базират основно върху бързия растеж на най-популярната соц. мрежа, като от сегашните 800 млн. потребители, имало възможност да скочат с 5-10% повече до листването и на борсата. Много инвестициони банки се наредиха да помогнат с консултациите за излизане на борсата, но при толкова голям интерес към FB, то това би било излишно за момента. Примера с Google, който прескочи банките и пусна с онлайн търг акциите си доста показателен за това колко са нужни посредници при силно тъсене.

Ако някой има коментари. :) Няма да са лоши тези кации, но май са вече в пика си. :) Освен ако слуховете за HTC и Facebook в изработването на общ телефон не се окажат истински. :)
 
От: Април 2012 г. на пазар за Facebook акции!

Аз в балони не инвестирам, справка с Дот.ком кризата, в края на 90-те началото на 21 век
 
От: Април 2012 г. на пазар за Facebook акции!

оххх колко се лъжеш, само ти си знаеш - ако инвестираш в стойност, нещата бързо се променят - дори и на нашето БФБ има няколко набелязани компании, като едната направо е бетон :p е стига да знаеш кво да купуваш де
 
От: Април 2012 г. на пазар за Facebook акции!

Вече изтече инфо, че Марк Закърбърг е достигнал богатство от 24 млрд. долара, което не е никак зле за възрастта му. С това му състояние той влезе в челната 15-торка на най-богатите хора на планетата. Ето така се прави. :) Да са му честити. :)
 
От: Април 2012 г. на пазар за Facebook акции!

Абе те неговите пари са просто оценка на Goldman Sachs, цялата стойност на компанията и нашия има около 25% и нормлано да има толкова милярда да е жив и здрав - но само на теория си ги има толкова :) гледай какво ще стане след 1 седмица след ИПО-то на Фейсбук, вече пазарно като се определя цената на акцията. Просто голдман бяха си купили доста акции и яко надуват за да вържат проспекта за ИПО-то с висока цена - нищо повече. Как една компания с 2 милярда приходи от тях 500 милиона печалба се оценява на 100 милярда :D
 

Горе