Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Force

Active Member
Здравейте Колеги. Реших да внедря системата на големите компании за фронт и бек-енд продукти при извършването на продажби. Но от юридическа гледна точка ми се струва малко несигурна идеята. И ето каква е тя:

Бизнеса е магазин за часовници. Последните месеци човекопотока е слаб. Конверсията е висока - над 70% от клиентите, влезли в магазина си купуват продукт. Проблем: влизат малко хора. Причина: магазинът не е популярен, понеже е нов. Традиционната реклама се пренебрегва. И ето решението:

Предлагам безплатно обслужване на стария часовник на клиента - смяна на батерия и почистване(стойността на батерията и услугата не се заплащат). Единственото изискване е докато работя за 2 минути клиента да разгледа витрините(защото като чака няма какво да прави). Голяма вероятност след това ще си купи нещо от мен. В най-лошия случай ще натрупам опит при разглобяването на часовници.

Обаче в същото време "крада" бизнеса на местните часовникари, които вземат 2+лв. за батерия + 1лв. за смяна. Въпрос: Могат ли да изявят някакви претенции, че върша всичко това безплатно?
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Това ми звучи все едно да се скарат часовникарите помежду си, защо другия ремонтира часовници. :)
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Според мен човек, който идва при теб да му смениш батерията, едва ли иска да си купи нов часовник.
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Това го правя от години(5+)Единственото,което е гадно-че има часовници,които няма да можеш да обслужиш-сигурен съм в това(случвало ми се е няколко пъти)!А принципно-това е търговски въпрос и касае твоята политика!Успех!
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Единствените претенции, които ще изявят към теб е като те понатупат, ако решат
иначе от законова гледна точка няма какво да направят

ПС: Има ли още часовници.. аз отдавна оставих моите да "спят"
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

И аз съм мислил за това, е човека като си възстанови стария часовник, за какво му е да си купува нов. Но тук влияят достъпните цени - за часовници от нисък клас в гамата 8 - 58лв. всеки би си купил нещо. Най-младия часовникар в града е на 68, едва ли ще му се занимава на някого. Иначе е ясно, че не мога да обслужа всичко, но поне голяма част от клиентите ще ми бъдат благодарни. 100 часовника да обслужа, това са 100 нови клиента. Цената за мен - 0.04лв. за една батерия + натрупан опит. Тоест сметката е за 4лв. да вкараш 100 човека в магазина. И то не какви да са, а такива които са носили часовници - все пак има някакъв таргет. Евтина реклама ми се вижда...
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Законово няма смисъл да извършваш дейност на загуба, но при тези минимални разходи не мисля, че е проблем а и си докрваш потенциални клиенти на крака при теб. Идеята е хитра, адмирации за нея :)
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

На мен идеята ти не ми харесва, звучи ми курв**ско спрямо часовникарите, които не продават джунджурии отделно като теб, а това им е основното препитание.
Второ- за да се научиш да поддържаш всякакви часовници, ще са ти нужни и скъпи инструменти, които се избиват за години, в противен случай рискуваш да надраскаш или повредиш чужд часовник, което ще ти донесе само неприятности и загуби. Ако пък си подбираш клиентите, ще имаш разправии с това че за едни може, а за други не. Ще стане ясно че си неподготвен и зелен.

Според мен имаш два варианта: Зарязваш часовниците като ниша или се отдаваш по професионално на обслужването на такива. В това като занимание има много хляб, всеки вижда как часовникарите изчезват.
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Разбира се, че при офертата ще има уточнение, че часовници на стойност над 100лв., както и подобни японски и швейцарски механизми няма да се обслужват. Те са много по-сложни както за отваряне, така и за профилактика и в последствие затваряне на задния капак(има си специални преси). И да не мислиш, че човек който ми носи Тисот за 1000лв. ще си купи Curren с бутафорни стрелки за 30лв. Едва ли ще си свали класа дотолкова. Затова по-заможните в момента не са ми таргет. Те отиват при професионалните часовникари. При мен са масовите китайски боклуци, дето мацките вкъщи правят колекция с тях, понеже за всяка рокля си имат отделен часовник...
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

Аз нищо не мисля, ти да не го мислиш :)
 
От: Безплатен фронт-енд продукт. Въпроси...

... И да не мислиш, че човек който ми носи Тисот за 1000лв. ще си купи Curren с бутафорни стрелки за 30лв. Едва ли ще си свали класа дотолкова...
Аз нищо не мисля, ти да не го мислиш :)
Сори за дублажа!
 

Горе