Бизнес не се прави с дребнави сметки!

xland

Active Member
Рейтинг - 100%
5   0   0
На мен ли ми е широко около врата или някои други ‘бизнесмени’ смятат 250 лв. За много пари. Попаднах в следната ситуация: Прекрасната 2012 година, конкурс за лого дизайн във weld1 (http://weld1.bg/view_project.php?project=93 ) , Обърнете внимание на заданието. Подчертавам следното от там: Победителят в конкурса ще получи парична награда в размер на 250 лв. Ще има и една поощрителна награда в размер на 50 лв. - за варианта, събрал най-много гласове. Участвах в конкурса със следното предложение: http://weld1.bg/view_entry_detail.php?entry=7199 обърнете внимание и на коментарите към него. Последва и второ аналогично предложение http://weld1.bg/view_entry_detail.php?entry=7283 . Успях да събера най-много гласове във фейсбук страницата им с този проект. След приключване на конкурса ‘бизнес клиента’ се покри. От няма и накъде си потърсих правата, чрез мотивирано възмутително съобщение във тяхната ФБ страница, както и във weld1 за поощрителната награда, която със сигурност бях спечелил. (http://weld1.bg/view_discusion.php?project=93) Реагираха бързо и се свързаха със мен. По телефона ми казаха, че харесват логото, но искат козметични промени. Направих им ги! Платиха ми поощрителната награда от 50 лв. и поискаха още една козметична промяна. Нещата се ‘размиха’ и на база тяхната безкрайна незаинтересованост останах с впечатление, че проекта не ги интересува. ОК платиха си поощрителната награда, аз го обявих на всеослушание във ФБ и weld1 и нещата приключиха. Реших, че сме се разминали в идеен аспект относно: как трябва да изглежда тяхното лого. Минаха месеци преди да погледна страницата с лично завиден интерес какво лого са си сложили. Бяха със типографско (без икона) напълно различно лого. Вчера си цъкам в нета и търся да си купя една италианска камина. Понеже, струва доста пари и аз като един ‘user’ цъкам в нета да я намеря с 200-300 лв. надолу. В един момент попадам на ‘техния’ сайт http://infocall.bg/ и какво да видя ... моето неплатено лого. В началото смятах да им звъня и да се разберем, но после се сетих във какъв филм се вкарах заради 50-те лв. И не си мислете, че 50 лв. ме бъркат – въпросът беше принципен. Нагледах се на несериозно отношение от ‘клиенти’ към дизайнери в БГ. Мисълта ми е, че колкото и да си скъсан и нямаш лев, измамата с публичен конкурс не е начина да се гради сериозен бизнес. Имат ми телефона и мейла, но въпреки това никой не ми звънна или писа да ми каже, че ще го ползват и платят. Бизнес не се прави така! Още се чудя как да постъпя с тях.
...извинявам се, ако темата не за този раздел.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Впечатляващо много такива случаи има, особено, когато работиш с "българския бизнес елит". Като цяло, ако бях на твое място, не бих се занимавал с тях. Забелязал съм, че българските далавераджии (голяма група "бизнесмени" със съмнителни методи, съществуваща в България) не смятат графичния дизайн и фирмената идентичност за нещо важно и значимо, и поради тая причина се опитват да минат метър и да сложат и те там нещо цветно за възможно най-малко пари. Изобщо не ми се мисли какво е станало с първенеца в конкурса...

Относно това с колко пари се прави бизнес и т.н. може и да поспорим, но това в случая не е намаляване на разходите, а чиста селска измама. И все пак смятам, че ще си спестиш доста нерви, ако не се занимаваш. Като влезеш в конфронтация с простаците веднъж, няма да се отървеш лесно и да си вземеш парите утре...
 
Не само логото бате, но и фавиконката са си вкарали такава. ;) Сменили са само цветовете. Няма да се учудваш на такива мишкарски истории. Да ги ринеш с лопата. Но реално вие дизайнерите не представят ли вариантите си с някакви щампи или водни знаци? Не че е голямата защита, но ще им излезе повече от 50 лева да го премахнат. Мишкарска история на всякъде човек. Все им е скъпо, все минават тънко и накрая нито ти си доволен от това, което си изкарал, нито те, от това което имат. И нищо реално е крайния резултат. Иначе на кафе с iphone 6 и доволна усмивка - бизнесмен баце. :) Като им гледам и бизнеса, поредния каталог. :) На срещата на Sofia SEO Meet Up много им се смяхме на такива. :) Поредния повод да се посмеем още повече, лошото, е колега е потърпевш в тази ситуация.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

:) естествено, че оригиналните векторни проекти са при мен. Мога да докажа, че логото е мое дело по идеен и графичен аспект. Има ли смисъл да го правя се чудя. В понеделник, ще говоря с адвокатката ми и ако тя ми каже, че ще изкарам пари в съдебен спор - скачам. Ако пък не ... да са живи и здрави :) По закон доколкото съм запознат, ще трябва да платят обявената сума (250лв)+ разходите по делото, което на практика не си заслужава.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

В понеделник, ще говоря с адвокатката ми и ако тя ми каже, че ще изкарам пари в съдебен спор - скачам. Ако пък не ... да са живи и здрави :) По закон доколкото съм запознат, ще трябва да платят обявената сума (250лв)+ разходите по делото, което на практика не си заслужава.

Ееее, ти пък... що минаваш тънко? Я сложи морални загуби, също така не забравяй материални загуби (не си включил логото в твой каталог като портфолио) .... и така сумата за която ще ги осъдиш вече е пет-шест цифрена.

Предполагам като разберат, че ще раздухаш случая и ще си платят, иначе ще се усетят, че не е хубаво да имат лоша слава... но пък знае ли човек, може и да са някакви дебили.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Основния въпрос е дали си подписвал документ, че им даваш правата над логото? Ако е така, за съжаление, едвали ще имаш успех в съда. Ако не е имаш големи шансове. Първо казах, че аз не бих се занимавал, тъй като не си струват всичките усилия и нерви за 250 лв. Но пък от друга страна точно заради това има такива измамници на пазара. Тъй че, в името на справедливостта, наистина е по-добре да ги понакажеш.

"Победителите се задължават да подпишат декларация, че предоставят безсрочно и безусловно всички права върху логото на „Некст кол” ЕООД срещу конкурсното възнаграждение." - това ще рече, че както първенеца, така и ти, сте длъжни да подпишете такава декларация при получаване на съответната сума, и че те имат право да ползват както неговото, така и твоето лого, независимо от разликите в наградата. Въпроса е, подписвал ли си, дори и несъзнателно, подобно споразумение?
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Не съм подписвал нищо. Имам пратени 50 лв. в пейпал от тях - ще погледна какво е основанието за превода. Няма и победител в конкурса, както споменах и по-горе, те се покриха за известно време. След, като няма победител, не би трябвало да използват конкурсните предложения. 'Копнали' са си го и даже не са се постарали да го променят малко. Направо не знам с какъв акъл са го направили.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Според мен вина има и самия сайт, чиято задача е да гарантира коректното отношение между двете страни.
А най-добре е изобщо да не се участва в конкурси с негарантирани награди.
А това, че са ти свили логото да ги съдиш няма смисъл с българската правосъдна система само загуба на нерви, пари и време, те на тва рачитат де..., но си е така.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Няма какво да се занимаваш за 250 лева, забрави ги и гледай да се защитиш по някакъв начин следващия път. Както Блинки каза, водния знак може би е добра идея, макар и да не разбирам от дизайна.

Аз повече се чудя, за какво си губиш времето с такива конкурси и т.н. Защо не си в английския пазар и не си погълнат от поръчки по 200-1500$, които знаеш че ще ти платят? Като може да правиш лога, поне ги прави там където плащат най-много, а ако много харесваш конкурсите 99designs.com, мисля, че навремето под 250$ конкурс не бях виждал там, а плащането ти е гарантирано.

В крайна сметка, няма какво да си губиш енергията, нервейки се, особенно ако ги съдиш, това ще е огромна грешка за теб. България, не ти е САЩ например, тук такова дело до нищо няма да доведе. Ще пръснеш енергия и ресурси, вместо това, нападай английския пазар. Не че там няма да има подобни индивиди, обаче поне ще работиш за повече пари. И сериозно трябва да се замислиш как да се предпазиш следващия път, защото измамения е виновен колкото измамника.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Хората банкноти копират :) какво остана за една графика на лого. Графиката си ми е защитена и подписана. Създаването на един проект никога не съм смятал за загуба на време, бил и той загубена кауза. Предостатъчно работа си имам тук, за да 'поглеждам' пак на ‘запад’ вкл и 99design от където се върнах преди 2 години.

Виж файлът 11165
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Аз съм в графата бизнесмени, които плащат на фриленсъри за някоя работа от време на време. За съжаление, от такива простотии само се увеличава недоверието между двете страни. Има и възлагатели идиоти и изпълнители идиоти.

Аз съветвам да ги гониш тия хора, защото така може да имат едно наум другия път. И дано се разчуе, за да намалеят подобни случаи. А за кофти фриленсърите - за тях работи пазарния принцип. Радвам се, че във форума съм попадал само на свестни хора, които си изпълняват поетите ангажименти, както сме се уговорили - с едно малко изключение.

Въобще бизнеса в България - фирми, частни клиенти, фриленсъри, държава, майстори от всякакъв тип все повече ме втрещява. Имам лошото чувство, че не се оправяме. Гледа се ден за ден, днес от един 20,00лв, утре от друг 200,00лв и така колкото паднат. Вече ме е страх да поръчвам, да купувам, да чакам майстор...

Онзи ден звъня на фирма с национален телефон - никой не ми вдигна. След 5 мин ми се звъни от някакъв мобилен телефон:
- "Ало, търсили сте ме".
- "Не, не съм Ви звънял" - отговарям аз, защото гледам номера ми е напълно непознат.
- "Е, как не, виждам Ви номера тук, звъняли сте преди 5 минути" - отсреща.
- "На кой съм звънял" - сещайки се, че май е онази фирма, но...
- "Е как на кой - на мене си звънял" - отсреща нещо ми се поизнерви човека, а аз затворих, че ми писна.


Кво става - национален телефон?!?! ОК случва се, не вдигнали, ама после не казва името на фирмата. Къде отиваме?!?!

Сори за офтопика, но простотиите край нямат. Обади им се и им казвай, че си видял какво са направили. Да ти плащат и това е.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

И аз подкрепям мнението, че става въпрос не за "дребна сметка", а за измама. Затова като участвате в подобни конкурси слагайте водни знаци на творенията си и не давайте оригиналите, докато не ви платят пълната сума.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

А имали някакъв начин да ги съдиш? Това е "нормално" в България. Знаеш ли ги имената им? Макар че това ще е голяма занимавка. Ако има с нещо да ти помогнем кажи.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Напиши един хубав материал как се направили на интересни, и го класирай на 1 страница по техния бранд.
В един момент ще ти се примолят да го свали, като ти компенсират и логото и моралните щети.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Всъщност защо не пробваш първо просто да им пишеш един мейл, че не си им давал правата над логото и че трябва да си платят, за подпишеш такъв документ. Ако се заядат - изяж ги. Но според мен сами ще осъзнаят какво можеш да им причиниш на "бранда", ако откажат да си платят. И така с най-малко нерви от твоя страна ще си получиш изработеното.
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Сега и на мен ми ‘светна’ за какво става въпрос. При сравнение на оригинала и копието установих няколко разлики:
- леко сплескан целият логосимвол
- ‘изтънен’ шрифт на текста ‘infocall’
- символите ‘О’ и ‘С’ в копието са променени с ‘по-заоблени’
Явно става въпрос за кражба на основната идея и голяма част от контурите на графичният проект. Може би са си мислели, че ако променят малко нещата, ще си го ползват, като тяхно. Искам да припомня, че едно лого се гради на няколко етапа. В общи линии се свеждат до два - идеен и графичен проект. При лого дизайна идейният проект е 90-95% от цялостният труд. Следователно става въпрос за присвояване на основната идея на проекта, както и посланието, което той носи с цялата си графична яснота.

Виж файлът 11169
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Благодаря на всички за моралната подкрепа! Ще изчакам началото на идната седмица за да се посъветвам с адвокат. Ще ви държа в течение за развитието на нещата и ако имам нужда от помощ ще се възползвам от предложенията ви. Благодаря още веднъж!
 
От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Благодаря на всички за моралната подкрепа! Ще изчакам началото на идната седмица за да се посъветвам с адвокат. Ще ви държа в течение за развитието на нещата и ако имам нужда от помощ ще се възползвам от предложенията ви. Благодаря още веднъж!

Дръж ни в течение на казуса, как ще се разреши. :)
 
Re: От: Бизнес не се прави с дребнави сметки!

Дръж ни в течение на казуса, как ще се разреши. :)

Да, кажи ни какво е станало. Аз скоро ще пиша за един сервиз в който ми "оправиха" телефона и още ми държат за "оправяне" таблета. :) Баси аматьорските фирми са плъзнали в тази икономика. :)
 

Горе