Бизнес сектор - уеб development

Дискусията в 'Пари от Интернет - Make Money Online' стартирана от otspace, Февру 27, 2018.

 1. otspace

  otspace Active Member

  Рег.:
  Окт 18, 2013
  Съобщения:
  297
  Харесвания:
  63
  Точки:
  28
  Здраввейте,

  Както се разбира от заглавието ще обсъждаме фирмите в България които предлагат уеб изработка и поддръжка.

  Общо взето съм тръгнал да правя проучване какъв е пазара и каква е конкуренцията в него, с чисто информативна цел.

  Така на пръв прочит се виждат някои неща:

  Фирмите които предлагат изработка на сайт ги категоризират горе-долу по следния начин :

  -Landing Page - static - цена : между 100-200 лв

  Тук общо взето това което предлагат е готов шаблон на bootstrap предимно или някои от другите. Глезотиите тука са че можеш да си избираш цветовете по сайта, можеш да добавиш и някои slider с снимки, едно видео някъде и понеже е static нямаш администрация. Изпращаш целия контент (снимки,текстове) те ти го залагат в html-а и въпроса е приключен. Има и други опции в които ти предлагат и custom design направен от тях за нуждите на клиента това го оскъпява някаде между 100+ лева.

  -Landing Page - dynamic - цена : между 100-300 лв

  Динамичните варират много и дори ако човек си направи сметката правилно му излиза по-евтино да си закупи динамичен сайт по готов шаблон. Ако добавиш вече и custom design цената може да скочи и до 500 лв на места зависи от дизайна. Главното покачване на цената идва от използването на база данни.Тук и глезотиите са повече като контактна форма и тем подобни компоненти.

  Доста се предлагат тези landing pages сигурно поради ред причини, но главната е че това играе ролята на визитка. Очевидно голяма част от бизнесите просто нямат нужда от комплексни страници с множество вътрешни връзки. Идеята като цяло на тези уеб сайтовете е просто да можеш да получиш информация за фирмата къде се намира,телефон емайл и това е.

  -Website multiple pages - dynamic - цена : 300 - 1000 лв

  Цената тук разбира се е много условна примерно ако искаш да е респонсив или да не е.Предлагат се предимно системи от рода на wordpress,joomla има и много които си имат фирмени cms. Прави впечатление че голяма част ти предлагат сайт с 5 страници като основа с фиксирана цена. Страниците са предимно homepage,about,services,portfolio,contact. Ако искаш допълнителна страница се доплаща. Можеш да избираш дали да са под ниво на някоя друга от съществуващите страници или да си е отделно като другите. Колко се доплаща за още една страница е пак условно.но като гледам си е към едно 100 лв за да си го добавиш.

  -Online store

  Е тука вече е голям качамак,затова неможах да определя някакъв интервал от цени. От 100 лв до 10000 лв можем спокойно да сложим такъв голям диапазон. Конкуренцията е убииствена. Компонентите които могат да се добавят са хиляди от онлайн поръчка,доставка,чат,категории,миграция на данни от един магазин към друг и т.н. Тук вече се заплаща и много за поддръжка на магазина. Имах преди години взимане даване със summer card и това което ми направи впечатление при тях е че те печелят най-много от техническата поддръжка на техните магазини. Всеки един отделен модул се заплаща и струваше изключилно скъпо за мойте представи. Примерно ако искаш да добавиш нов тип разглеждане на продукт или някаква опция за отстъпка се бръкваш в джоба едно между 400-1000 лв което на мен ми се струваше абсурдно като цена, при положение че не е нищо къстъм направено специално за теб а е разработен модул които го се прилага с 3 натискания примерно.Общо взето се оказва че е доста скъпо удоволствие да имаш online магазин.

  Описаното по-горе от мен разбира се е много повърхностен поглед на този сектор. Ще се радвам да чуя и вашата гледна точка по въпроса.
   
  Последно редактирано: Февру 27, 2018
  Svetliooo харесва това.
 2. Sky

  Sky Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  8,825
  Харесвания:
  651
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Стара Загора
  КВи са тия фирми дето вземат на страница :D че и по 300 лева за сайт ;D
   
 3. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  171
  Харесвания:
  94
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Интересно. Аз от известно време си мисля да поръчам някой да ми направи един landing page, че не ми се занимава с дизайни и кодване.
  А къде смятате, че конкуренцията е най-голяма ? Имам приятели, които смятат да се занимават с outsourcing и се чудя на къде да ги насоча.
   
 4. otspace

  otspace Active Member

  Рег.:
  Окт 18, 2013
  Съобщения:
  297
  Харесвания:
  63
  Точки:
  28
  Ми почти всички, дори и тези които не го предлагат, ако се разбереш с тях няма да ти откажат сигурно. Цената е такава поради причината че една landing page с готов template се прави буквално за някакви часове.Дори и динамична да е фирмите си имат cms които се слага много бързо за да я управлява. Общо взето за такъв тип страници по шаблон с промяна на някви дребни детайли се правят бързо. Затова и цената е ниска за тях.

  Относно multipage сайтове и при тях ако се работи по шаблон без custom design отново не изисква кои знае какво време ако имаш предварително изграден framework с cms. Евтината изработка ти дава шанс да потбиеш цените ако имаш готов framework + cms които да приложиш.

  Обърни внимание че този тип страници са предимно представителни и единственото което правят е да показват информация, без да приемат такава. Това ги прави евтини.
   
 5. otspace

  otspace Active Member

  Рег.:
  Окт 18, 2013
  Съобщения:
  297
  Харесвания:
  63
  Точки:
  28
  Определено при online магазините е най-голяма конкуренцията и за нея си има обективни причини разбира се.

  Първо като се има предвид масовото навлизане на интернет навсякаде, това принуждава бизнеса да го използва. От бизнес гледна точка най-облагодетелствани са търговците и производителите на стоки, защото буквално разширяват бизнеса си с един магазин и го правят достъпен за всеки а не само хората които живят,работят или минават покрай него.

  А това тепърва се развива в България. На запад това е до такава степен развито,че няма да видиш цех,предприятие,завод които произвежда стоки без да има online магазин. Друг е въпроса че в България няма много такива обекти, но това е друга тема.

  Аз съм работил с българи които живеят в САЩ/Канада и се занимават с online магазини за фамацефтични компании (щото там такъв тип търговия е позволена с ограничения разбира се) и мога да ти кажа че едвам смогват да ги изработват на цени които в България никои няма да плати.

  Ако имат възможност да аутсорсват магазини е супер, но и конкуренцията е меко казана огромна което не е нещо страшно.

  При добра изработка и доволни клиенти, клиантелата бързо се развива. Да не говорим че годишно много фирми сменят магазините си и ги прехвърлят на друг да ги изработва и поддържа поради ред причини. Така че този пазар винаги ще има хляб за този които разбира какво прави.
   
  Последно редактирано: Февру 28, 2018

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice