Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит

smith

Member
Доста интересна и полезна информация, как бихте я коментирали?

Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни, младежи до 29 г. и хора с увреждания, за да започнат свой собствен бизнес.

Кандидат-бизнесмените могат да получат заем между 5000 лв и 48 895 лв. срещу лихви между 2,9% и 7,2 на сто. За целта те трябва да кандидатстват по схема на социалното министерство, която се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вчера Фондът на фондовете и МТСП подписаха 2 споразумения с финансови посредници.

Договорените средства, до които ще има достъп от началото на следващата година, са 3,4 млн. лева. Общият ресурс по оперативната програма, насочен към кредитните инструменти, е в размер на 70 млн. лв. Срокът за погасяване на заемите е до 10 г. с възможност за 2-годишен гратисен период.


"Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

За да получат право на нисколихвен кредит, безработните кандидати трябва да са регистрирани в бюрото по труда поне 6 месеца преди кандидатстването.

"Важна е и подкрепата на млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. Това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес", каза Русинова.

Мераклиите за създаване на собствен бизнес трябва само да представят проект за бъдещата си фирма, без значение от икономическата сфера, в която ще се развива.

В рамките на срока за усвояване на кредитите ще се организират семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове, обясниха от социалното ведомство.

От министерството отчетоха, че досега със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 45 000 безработни са били наети на работа, 40 000 младежи са се включили в пазара на труда, а над 48 000 души с увреждания са получили социални услуги.

Източник: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017...na-bezrabotni-za-start-na-malyk-biznes.361769
 
Като поредната схема за източване на едни пари :)
По-малоумно нещо от това да започнеш бизнес с кредит и без да имаш нужните умения няма!
 

Горе