ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървахме

Ще ви споделя историята, как нашата малка прохождаща фирмичка стана жертва на измама, как преминахме през деветте кръга на ада и как по някакво невероятно чудо излязохме сухи от водата. Умишлено пускам темата тук, защото става дума за измама именно на онлайн магазини и бих искал, колкото може повече хора да я прочетат, защото се оказа, че сме шестата пострадала фирма за два месеца. Ще бъда подробен, ще опиша в детайли всичко които преживях и видях през очите си. Шокът, ужасът и стресът не знам дали ще мога. Тъй като темата става доста дълга, за удобство ще я разделя на няколко части. Така че който няма търпение и не му се чете, по-добре да затваря страницата.

ЧАСТ I
Всичко започна в понеделник сутрин, 28 Април 2014. Пиех си кафето пред компютъра и си работих кротко по сайта. От няколко месеца имаме онлайн магазин GigaComp.BG, в който продаваме лаптопи, таблети, смартфони, монитори и всякакъв друг вид IT техника. Върви бавничко, имаме мъничко посещения, а броя на продажбите се срамувам да ви го кажа. Около 9:00 получихме запитване, за 2 броя предлаган от нас модел лаптоп Toshiba и дали имаме възможност да го доставим в рамките на деня. Запитването бе от фирма Джоя Трейд ЕООД и аз кореспондирах с господин, който се представи като Петков, както по имейла, така и по телефона. Телефонът му е 0878903350 и звучеше като млад, възпитан, учтив човек. В тона му се долавяше тревога и подлагаше на съмнение коректността и произхода на услугите и стоките ни. Приятен, но мнителен събеседник. След като уточнихме поръчката и направихме лек коментар на цената, аз бях изправен пред няколко проблема за реализацията й. Първо клиентът искаше фактура, ние не бяхме издавали до сега и нямахме софтуер за това, както и да е намерих някакво решение с InvoicePro, за което имах някакви съмнения, че се свързвах със съпорта им, но както и да. Второ искаше плащане по банка, защото работят с обществени поръчки и няма как да плащат в брой. Хубаво, ама ние каквито сме си зелени, нямаме фирмена сметка. Имаме набирателна от 6 месеца, която още не сме закрили. Дадох си лична сметка, която е обвързана с мой кредит именно по развитието на бизнеса и се молих това да не е проблем. И трето фирмата ни от Ст. Загора, клиента и нашия доставчик - в София. Сумата на поръчката бе на обща стойност 3700 лв. с ДДС, предполагам тези от вас които се занимават с търговия на IT техника са наясно колко са малки маржовете в този бранш и че всъщност печалбата ни от тази сделка доста пъти по малка като сума. Въпреки това пресметнах, че мога да отида до София и да се справя и то с малка печалба, защото колата ми е на евтино гориво.

Всичко това ми от около час и половина, докато му пусна фактурата. 15 минути по-късно се обади човека и изрази почти с намерение за отказ от сделката, че тяхната банка е различна от нашата и няма да можем да видим превода веднага. Аз, подчертавам аз, го уверих, че няма никакъв проблем - праща ми сканирано извлечение от платежното и всичко е ОК. Нави се! Близо 5 години вече работя в сферата на търговията и то в разнородни браншове. Срещал съм какви ли не типове. Този ми бе много приятен и разбран. За тези години съм виждал доста фирми, които не плащат като им се даде отложено и никога не имало проблем с предложения от мен вариант. На бегом отидох до банката и изтеглих 4000 лв.

Разбира се, направих едно бързо проучване в Интернет за въпросната фирма, но нямаха сайт, нямаше почти нищо за тях. За това и пиша това сега за да има, за това толкова подробно ще им разясня и схемата, и как са способни да манипулират един човек.

Беше почти 13:00. Платежното още го нямаше. Звънях, човекът ме помоли да изчакам, застъпили сме обедната почивка на счетоводството им. Нормално, аз бързах за да мога да стигна на време. И след мъничко дойде платежното, взех необходимите ми документи и хукнах към колата. Обадих се и на г-н Петков, че всичко е точно, а той помоли да доставим стоката 15:30-16:00 най-късно. Пишейки тези редове, сега осъзнавам защо именно е избрал тези часове.
attachment.php

Вижте платежното, напълно нормално е, макар че бих имал повече доверие на сканирано хартиено такова. Начина по който бяха написани имейлите, пунктуация, стилът и това че бяха на mail.bg, затвърдиха у мен, че тези хора не са много компютърно грамотни, камо ли да разбират от Photoshop или да правят каквито и да било манипулации. Всичко изглежда редовно, трима човека го гледахме и тримата сме на това мнение.

Следва едно летене по магистралата със старата ми, но лачена черна Мазда, ходене при дистрибутора и бавене, бавене, притеснения... Човекът ми звънил по пътя - не съм чул, звънил на съдружника ми - той на мене, притеснен бил дали ще стигне стоката на време, после аз му звънях... а бе ужас. Успях! В 16:10 стоката бе доставена на адрес София, НПЗ Искър, ул. Мюнхен 14, някаква складова база Мараната. Всъщност там имаше няколко складови бази, с общо ограждения и охрана, бариери, а бе сериозна работа. Дори видях и склад на една голяма старозагорска фирма за мебели - Роси. Всичко е добре щом свършва добре. Пих едно кафе в София, всъщност обядвах с приятна компания, една разходка и към 19:00 тръгнах да се прибирам. Но за нещастие колата ми се развали насред Драган Цанков и Г.М. Димитров, да, там до метрото и се наложи да бъда изтеглен до сервиз. Нощувах в София с мисълта, че от днешната сделка, ще остана почти без печалба, на нула.
 

Прикачени файлове

  • giga group.jpg
    giga group.jpg
    63.4 KB · Преглеждания: 1,328
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Ще има ли втора част?

Няколко грешки като за начало сте допуснали:
1. Не може да почвате бизнес камо ли онлайн без имате фирмена сметка и софтуер за фактури.
2. Ако сте малка фирма, задължително трябва да си определите лимит над който плащането да минава по бавков път, така че, винаги парите да са при вас преди да купите и пратите стоката. Защото една блокирана стока за 4к бона си е кофти работа. По същата схема някой конкурент може да си поръчка 3 лаптопа за 6 бона с наложен платен и да не ги плати, какво ще правите тогава?
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

ЧАСТ II
На следващия ден пътувайки с метрото, получих имейл от същата фирма Джоя Трейд ЕООД (запомнете това име!), който обработих на смартфона си. Ставаше дума за доставка на още 10 лаптопа, друг модел, на обща стойност 5350 лв., но да бъдат доставени до 13:00 днес. Всяко зло, за добро! Тук ще ви спестя подробностите със сервиза, транспорта, накратко - ползвах моя близка приятелка транспорт. Схема бе същата, вижте новото платежно.
giga group -2 .jpg
По пътя обсъдихме с клиента, че дори за следващия ден ще трябва още 10 лаптопа, за сега май 5 били сигурни. Пуснаха запитвания и за някакви HP, съдружника ми ги обработва от Ст. Загора. А бе викам се брей, бизнеса тръгна! Бях на седмото небе, вече щях да си покрия ремонта по колата, щяха да ми останат и парички да си купя нещичко. Супер!

При доставчика ни, обаче ударихме на камък. Тъй като нямах вече пари в брой, реших да ползваме правото си на 14 дни отложено плащане. Уви, не стана. Нямали сме някаква кредитна линия. Лицето, което ни обслужва бе в отпуск, в чужбина. Отказаха ни - или в брой, или предварително по банка. Ами сега?! Това са 15 лаптопа, как ще ги изпуснем?! А беше 12:30 вече станало! Взех да мътя клиента, проблеми с транспорта, склад извън София, бус ще ги докара... Айде измислих схемата - тегля от банката вчерашните пари, но те не стигат. Колегата пуска остатъка от Ст. Загора до доставчика и работата заспива. Супер! Измислихме го! Отивам в банката да тегля парите. Аз имам пасивно онлайн банкиране, но от бързината предния ден, паролите ми останаха вкъщи и не ги знаех. За мое учудване в банката ми съобщиха, че нямам достатъчна наличност, т.е. вчерашните пари още не са дошли. Звъня веднага на колегата, почваме да мислим - от къде пари. Правим цял пъзел от сметки за да можем да вземам необходимата сума, И в един момент, чакай! Ами ако нещо ни мамят! Защо парите още ги няма?! Но нали видяхме платежното от вчера, всичко е ОК. Не може да е измама, по-скоро някакъв проблем с банките. Но какво да правим?! Мисля, че всичко е точно, но дай за всеки случай да се застраховаме и да не даваме тези нови лаптопи, по-добре да изпуснем поръчката, от колкото да ни набутат с толкова много пари. Все пак печалбата ни е малка, въртим пари за хиляди левове.

Тук бих искал да добавя, че аз съм още младо момче на 27 години, несемеен, образован, амбициозен да ставам предприемач, да работя за себе си. Въпреки възрастта си не се определям като глупав и наивен човек. Напротив дори съм доста мнителен и недоверчив. Смея да твърдя, че дълги години съм занимавал и продължавам да се занимавам с практическа психология, взаимоотношения, общуване, изчел съм доста томове книги на тази тематика. Просто това ми е нещо като хоби. Повечето ми приятели са на мнение, че много добре умея да преценявам хората и гледам реално и обективно дадена ситуацията. Често се шегуват, че познавам бъдещето.

Довърших разговора с колегата ми по телефона, че ще откажа следващата поръчка на клиента, но съм убеден, че някакъв технически проблем и имам пълно доверие на клиента, шансът за измама е малък, почти нищожен. Свързах се с Петков - бе учуден, че парите още ги няма, попита това ли е проблема, за който има бавим лаптопите, бе обиден, но му обяснях, че докато не видим поне първата транзакция няма да доставим нищо повече. И така това бе началото на дълго чакане и обикаляне по банки. Още няколко пъти се чух с него съшия ден, приказки за оувърдрафт, но пари все още нямаше. Започнах да се изнервям. Взех си колата от сервзиза и останах още една вечер в София.

На следващия ден рано-рано отидох в банката, още към 10:00, трябваше да се отразила транзакцията, но пак нищо. Притесненията започнаха да стават все по-големи, проверих в банката на клиента, там на едно скапана никакво обслужване, не получих никаква информация. Сами виждате коя е банката от извлечението, няма да я коментирам. Към 11:00 се чухме с Петков, разтревожен ми обеща, че ще коментира с банката казуса и пак ще ми върне обаждане. Към 13:30 тъкмо поех по околовръстното да се прибирам към дома, кога ми звънна моя клиент, с който, вече бяхме станали почти приятели. С угроза разбрах, че първия превод незнайно защо не бил минал. Човекът ми се извини и обеща да пусне парите веднага отново. Аз обаче му предложих, да ползва сметката на моя съдружник, която е на неговата банка, за да можем да видим транзакцията веднага и да доставим останалите 15 лаптопа. Все още имам надежда да си изкарам някаква печалба, да не съм на нула. Но той изрази недоверие в това, че тази сметка не е фирмена, а на частно лице, реши да направи консултация с тяхното счетоводство и да се разберем.

И наистина след известно време, ми обясни, че няма как да ми пусне парите на частно лице, получавала се междуфирмена задлъжнялост, искаше ръчно да внася парите, но аз му обясних, че и другата сметка е на частно лице и за пръв път тона малко се промени. Той почти ми се скара и ни обвини, че това е незаконно и не е редовно, да ползваме сметка на частно лице за фирмени транзакции, нещо което и до днес не знам дали е така. Извиних му се и стопирах нещата.

Обръщам внимание, че това е последният работен ден от месеца и предстоят 7 почивни дни. Можете да си представите или дори да си спомните каква лудница бе в София следобед същия ден. Следва от моя страна обикаляне на една - не много хора има, втора - пак много хора, и трета банка, в която обърнах набирателната ни сметка в разплащателна (в ПИБ), но не успях да направя дори и пасивно онлайн банкиране. В 16:10 бях готов и му пуснах сметката на SMS. След което се чухме, той ми обеща да говори със счетоводството, изрази желание всичко да ОК. Няколко пъти се възмути от това как можем без сметка да сме карали до сега и защо сме му дали такава на частно лице. Последваха извинения и си пожелахме весели празници, че ще се чуем първия работен ден. Прибрах се в Ст. Загора.

В петък, 2 Май, част от клоновете на FiBank работеха и още в 10:00, посетихме един с колегата ми, но... пари пак нямаше. Още преди да успея да кажа нещо, служителката вежливо ни осведоми, че щом е междубанков превод е нормално да я няма транзакцията и тя ще бъде отразена чак на първия работен ден - 7 Май, сряда към 10:00. Междувременно си направихме и върпосното пасивно онлайн банкиране, за да не търчим от клон на клон. И зачакахме. Това бяха най-омразните ми почивни дни през живота ми. Не можех да свърша нищо, не можех да мисля трезво. През главата ми минаха хиляди въпроси и варианти. Със съдружника ми обсъждахме и обсъждахме варианти. Той не вярвяше, преди години е имал бизнес и са го завличали. Според него работата на Петков 100% не бе чиста, аз не бях съгласен. Да, подлагах на съмнение, но смятах, че е това технически проблем на проклетите банки, До момента, в който измислих една що годе правдоподобна оправдателна причина - името на бенифициената и IBAN не съвпадат, т.е. той пиша получател Гига Груп ЕООД, а получател съм аз. Това ме поуспокои, колега пита негова позната, служителка в банка - и да, потвърди се, възможно е това да причината. И продължехме да чакаме до 7-ми.
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Наистина не е прияно но и Вие я карате малко в сивия сектор. Фактурирането е важно. Айде банковата сметка можем да я пропуснем, ако до момента сте получавали само наложен платеж но фактурите няма как.

На скрийншота големия зелен бутон "Потвърди" не ти ли направи впечатление? Добре е да се запознаеш с електронното банкиране. Ако на авизото, което са ти пратили не виждаш текст "Референтен номер" и съответния номер до / под него можеш да си 100% сигурен, че превода не е нареден.

Лична сметка за фирмени нужди е лоша идея, не знам кой ти е счетоводител но определено имаш нужда от нов.
 
Последно редактирано:
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Кога ще има 3-та част?

Иначе и вие сте за бой, няма какво да си говорим. Аз ползвам същатата банка(ДСК) и това мога да ти го изкарам без да съм ти платил, защото отдолу(как не сте го видяли не знам...) има един голям зелен бутон "ПОТВЪРДИ", докато не бъде натиснат няма да бъде пуснат превода.
За фактурите - трябва да си имате, няма как.
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Брей всякакви измамници са се извъдили :)
Наистина забележката на колегата по горе е много уместна - банкова сметка, софтуер, касов апарат се набавят още преди да си започнал дейността...

Нас са се опитвали да ни цакат с стока за над 50 бона, обаче не бяха Българи а "Англичани" пак, много бързаха и пак платежните и всичко им бяха перфектни...

Така, че пращане след плащане си е най-удачния вариант...
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Стоката се праща след потвърждаване на превода, така правят всички магазини и така би трябвало да бъде, човек се подвежда да не изпусне печалбата, но ако се отърси от еуфорията и помисли малко трезво ще си даде сметка и ще прецени реално нещата.

Аз така на времето имах едно магазинче скоро го бях отворил и оборота беше зле в началото въпреки, че беше в центъра и някакъв идва и иска 20 шоколада, но имал 100$ и не му се занимавало да ги обменя и бързал( всички бързат:), и поръчват много).
Аз се подведох не , че ще спечеля кой знае колко ами от факта, че най-после като че ли потръгва и даже на едро:) и набързо прибрах стотачката и му върнах левове, колко съм се псувал след това като видях колко елементарно са ме измамили с принтирана банкнота, но в еуфорията кой да види:)
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

ЧАСТ III Развръзката
Сряда, 7 Май 2014. Буден съм от 6:30. Търся си нещо да се развличам, да не мисля за транзакцията и се надявам всичко да бъде ОК. Отново около 9:00 получаваме следни имейл с точния текст:
здравеите ,

моля изпратете фактурата с вярната сметка за да можем да я наредим възможно най рано , не успяхме в послденият работен ден ,поради голямото натоварване !

лек и успешен ден
Изтръпнах при появата му. Още не са пратили парите?! След 10 минути им беше пусната новата фактура. Според моето проучване системата Бисера опреснява транзакциите 3 пъти на ден - в 10:00, 13:30 и 16:00 и ако бяха направили превода до половин час, щяхме да видим парите - уви не. Чаках до 10:20, ядосах се и им пратих следния мейл
Здравейте,

Тъй като до момента нямаме никакво отразено плащане в нито една от посочените сметки, по нито една от фактурите, а стоката е доставена преди седмица и половина, очакваме дължимата сума да се отрази при нас в рамките на деня. Молим ви и се надяваме да бъдете коректни! В противен случай, ще бъдем принудени, да потърсим съдействието на компетентните органи.
Звъннах на Петков, увери ме, че всичко е точно и до минутки чакал счетоводителката, да ни пусне парите.

Нищо до 14:00. Започнах да звъня - не вдига, други телефони - пак. Вече наистина се притесних и изгубих напълно доверие. Към 15:30 той ми се обади и ми обясни, че имали проблем и са ни пуснали парите от друга тяхна сметка в друга, но аз вече не му вярвах. Все още държахме добрия тон, говорихме си на Вие, извини ме се, че не можел да вдигне и така. Няколко пъти потвърди, че не става дума за измама. Със съдружника ми решихме да изчакаме до 10:00 на следващия ден и да тръгнем да го търсим тоя.

Това бе една кошмарна нощ. Има ли изобщо такава фирма Джоя Трейд? Колегата беше намерил връзка с нея и някакъв сайт laptopite.net, който не работеше, но пък продаваше такава техника в Rio.bg. И то с оферти на ниски цени от директен вносител! Защо като са вносител купуват от нас?! И как така ще са директен вносител? Имали изобщо такъв човек Петков? И работи ли в тази фирма? А фирмата дали е още в състоятелност?

На следващия, пак по обичайното време около 9:00 получихме поредния имейл, че парите снощи били пратени от тяхна си сметка в ЦКБ и днес до края на деня, ще се при нас. Но след като и в 10:30 нямаше нищо, решихме да не му даваме повече време и потеглихме за София. Отидохме на мястото на регистрация на фирмата - ул. Илия Бешков 8, което се оказа на 10 минути път от там, където бях доставил лаптопите. След малко лутане се оказа, че там има друга фирма. Хората ни обясниха, че познават въпросния човек и не очаквали такова нещо от него. Какво?! Такова мило младо момче, идвали да го търсят и други хора, дължал им пари, нещо някакви си телевизори, лаптопи, полиция също го търсила, идвал с някаква русенска кола, бил спокоен и си знаел, нямало проблем... На въпросните хора също дължал пари за наем, около 4000 лв., всъщност той там си регистрирал фирмата, на адрес, на който е под наем. А фирмата на жена му ли, или вероятно приятелка - Гергана Хаджийска. И да има такъв човек Петков, Цецо му викат - Цветан Петков, дори мисля е Цветан Петков Петков, набор '87, но това по непотвърдена информация. Живеел някъде наоколо, но къде точно не знаеха хора.

Започнахме да обикаляме тази част на Дружба със съдружника ми и да търсим русенска кола. Бях като попарен след последния разговор. Не можех да повярвам. До последно имах някаква искрица, че става дума за някаква грешка. Чувствах се предаден, ограбен, без капка надежда. Ревеше ми се и още ми се реве, от това което преживяхме. С толкова зор успяваш да изтеглиш някакъв кредит и накрая някакъв си мошеник ти задига по-голямата част от него за един ден. А в същото време ти се свиди да дадеш едни 300-400 лв. за едно SEO, че белким се отпуши пустия му сайт и тръгнат наистина приходи. И накрая какво?! Имаш идея да ставаш предприемач, поемаш хиляди рискове и един миг живота ти се обръща на 180 градуса и се обричаш да станеш длъжник на банките с години, 5-10, може би, принуден да работиш за някого на ниска заплата. Защото нямаш вече избор, нямаш изход. Всичко приключи! Край! Живота ти е вече друг! Гневът напираше в мен и яростно търсих този обирджия, само да можеше да ми падне. Въпреки леко мутренско-побойническия ми вид, който последно време поддържам, всъщност никога не бих нападнал и наранил човек без причина и без да бъда сериозно застрашен. Най-големите престъпления, които съм извършвал се свеждат до това до няколко пътувания гратис в градския транспорт и може би неволно задигнати химикалки от някоя институция. Затова сигурно съм на това дередже и поддържам скромен начин на живот. И сега какво?! Един изпечен актьор ни метна?! В главата ми вече се появиха схеми, с кои хора ще се свържа, на кои как и колко ще платя, за да могат да го набарат и да си взема поне част от паричките. Кои лихвари каква работа ще ми свършат. Тоя не знаеш какво му готвя! Но какво от това?! Това щеше ли да оправи нещата? Ами ако му бяхме дали още 15 лаптопа. Нали знаете с какъв бюджет разполага в началото един онлайн магазин и сте наясно с 4K назад какво е за него? Ами ако бяха 10К, както щеше да стане?!

След краткото търсене из Дружба и за малко не пострадаха едни момчета с една русенска Astra отидох бесен в склада на Мараната. Там ме посрещна един мангал, извинявам се израза, никой не искам да обидя, но този е точно от тия, които наричам така. Питах за Джоя Трейд, че ни дължат пари и оня ми се ухили. За малко дето не го смачках там, но той спече и ме препрати на колегата си, по-възрастен, не знам може би той прие стоката от мен, не помня. И едва ли не, това си били някакви наши проблеми - те били транзитен склад, друга фирма и няма ли нищо общо и ми се смеят на среща. Направи ми забележка, че не мога да обикалям просто така склада и че въпросните лаптопи отдавна ги няма, да не търся. Тоя човечец дори не осъзнаваше, че утре ще дойдат 3 джипа с дебели вратове, бръснати глава и тежки ланци и ще му обърнат целия склад наопаки, а той ще трябва да изпее всичко. На въпросите ни отговаряха половинчато, уклончиво и с досада. Заплаших ги с полиция и ги обявих за съучастници, а склада за местопрестъпление. Но не им пукаше! Дебили! Звъня на оня - не вдига! Тръгнах от това проклето място и бях сигурен, че веднага ще му се обадят. Така и стана.

Пред 8-му РПУ, Петков ми се обадя, пак с типичния негов спокоен тон и пак ме уверяваше, че вече парите са пуснати и е въпрос на половин час да ги видя, бе станало 15:30. Обяви, че ще му дължи извинение за случилото се. Ега ти наглото колепе. Аз обаче му "обясних" с викове, че тоя път наистина е загазил, защото е сбъркал хората и ще си отнесе последствията. Исках лично да се срещна с него, но отказа, бил свободен на следващия ден. Прие ни следователят, чието име ще запазя в анонимност по негова молба, стабилен мъж. Още като му каза името на фирмата, каза че сме поредните за този месец и още шест са подали оплаквания. Имаше фирми изгорели с много повече пари, суми от порядъка 36 000 лв., големи фирми, близки до вериги. В транзитния склад успяхме да изкопчим от ония паразити, че дори от Solytron са го търсили. С въпросния случай се занимава, колегата на нашия следовател, който в момента отсъстваше, но човека бе така добър да ни обслужи. Докато представяхме доказателствата - фактури, транзакции, имейли, Петков ми звънна отново, но говори със следователя и пак по същия начин, със същата любезност и него го увери, че всичко е наред, просто има забавяне и че ще си получим парите. Но оня го награби по телефона използва изрази, които са нецензурни да ги пиша сега, уговори среща с него и го заплаши с национално издирване. Обясни му, че така или иначе отива на топло и го попита защо продължава да го прави. Преди празниците точно завлякъл още някакъв човек с онлайн магазин от Враждебна. Продължих да си пиша жалбата, но точно в 16:00 пак ми се обади нашия човек, каза ми че всичко е ОК, вече мога да си видя парите и не искал извинение, по-скоро за хората склада, които били друга фирма. Затворих му и проверих фирмената ни сметка. И о чудо 1950 лв. имаше вътре! Да, не бяха всички, но поне сме с по-малко пари вътре! Олекна ми. Не можах да повярвам. Истинско чудо.

Продължих с писането на жалбата. Тоя изрод съвсем безскрупулно си ползва истинското име Цветан Петков и фирма и си мами хората. Явно краде стока по такъв начин и я продава в сайтовете а колективно пазаруване на цени без конкуренция, с около 30% под реалната. И където мине, мине. Половин час по-късно отново ми се обади, да провери дали съм "доволен", че всичко точно, накараме да проверя пак сметка и... да, наистина бе превел всичко. Наистина! Бях смаян. И така извъртя ситуацията по телефона, за пореден път, че всичко си е точно, просто ние напразно сме пуснали жалба в полицията. Говореше доста обидено и помоли да му достави новата фактура с подпис и печат, което и сторих малко по-късно.

Искам да благодаря на Бога, че някакво чудо, истинско чудо си взехме парите, които бях отписал. Благодаря и на Следователя с главно "С", да е жив и здрав човека, че помогна и не ни отсвири, както очаквах. Това бе най-големият ми кошмар, който съм преживявал и най-големия ми житейски урок. За тези от вас, които се питат как ни е измамил - усетих схемата се докато си пишех показанията. Елементарно, разгледайте пак двете платежни и обърнете внимание долу в дясно върху текста "Преводът е изпълнен". Не ви ли се струва, че между "Преводът" и "е изпълнен" разстоянието е малко ненормално голямо. Колко малко, ами колкото за една частица "не" да кажем. Не се искат познания по Photoshop и с Paint става номера.
izmama.jpg
Изводът е никога не давайте стока, вие млади предприемачи, защото знам, че старите го знаят, без да си видите парите или без някаква форма на гаранция. Никога! И не допускайте такива грешки като нас с банки и без счетоводство и така нататък, защото така ставате още по-уязвими, заради вашата нередност. Оправете си всичко, бъдете чисти, за да не изпадате в такива ситуации като нас. Ние извадихме късмет и аз не знам как, може би ако не беше следователя или не бяхме ходили да го търсим, но тоя се спече. И така и трябваше. Не знам такива хора не се страхуват, че така ограбвайки и прецаквайки цели човешки съдби, че рано или касно ще си понесат последствията, че някой ще им остави друг спомен за цял живот.
Бъдете внимателни, бъдете мнителни. А сега моята работа е да вкарам в ред всичко, което за половин година не бях, да си плати за едно SEO и продължа напред с една обеца на ухото, която ще помня винаги.

Пускам тази тема, не просто, за да ви споделя една моя неприятна случка или защото ми се пише разказ, а с надеждата да бъде прочетена от колкото може повече хора и да бъдат предпазени и да не станат жертви като нас, от нашата глупост, нашата уязвимост и нашите грешки. Този човек продължава. Не е спрял и няма да спре. Утре може да пише и на вас. Мисля, че е луд и наистина си вярва. На никого не пожелавам да преживее това, което преживях аз и моя съдружник. Разрешавам, дори препоръчвам, който иска да споделя тази история да достигне до максимална общественост и да има гласност, за да има по-малко потърпевши. Ако модераторите сметнат, могат да преместят темата в по-подходяща категория, ако сметнат могат дори да я направят и важна. За мен е такава, дори много важна. Благодаря на всички, които имаха търпението да изчетат всичко това.
 
Последно редактирано:
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Нямам представа какво имаш предвид, като казваш, че сте "излезли сухи", но подозирам, че сте си получили парите. Което означава само едно - не сте жертви на никаква измама, а сами сте се вкарали в някакъв филм, поради липса на опит и донякъде на счетоводител (или ефективна комуникация с него). Очевидно са Ви пратили платежно нареждане, което е било подготвено, но не е било наредено. След като бъде наредено на него се изписва т. нар. банков референтен (системен) номер на операцията, който на практика замества подписа и печата от хартиеното платежно. Четейки историята допускам, че не е било нарочно, а просто е било пропуск на клиента Ви или на техен служител, който е било редно Вие да засечете още на момента, получавайки това копие от платежното нареждане.

Освен това - да, не е нормално и не е законно да ползвате лична банкова сметка за фирмените нужди. При една данъчна проверка ще имаш повод да напишеш още една подобна тема тук. :)

Казваш 3700лв с ДДС... Да не би на всичкото отгоре да сте регистрирани и по ЗДДС?
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Като се абстрахирам от емоционалната част, благодарствените молитви и разсъжденията за възможностите на paint и тн. направо онемявам. И по-горе го казаха, но и аз да си попитам:
На ясно ли сте, че няма подобен статус като "Превода е изпълнен?".

За да е минал превод трябва да има и референтен номер. И мен са ме пробвали с подобна схема и стока за 6400 при това съвсем скоро. 3 дни ми звъня да пращам, че всичко преведено, праща ми платежни, но и 3те дни аз му повтарях едно и също: Ако толкова бързаш, пусни парите с Рингс. До 2ч са при мен. Ако не, чакам да ги видя по сметка. Стока от офиса не тръгва без парите да са влезли по сметката ми, ако иска да се отказва. При мен в крайна сметка в края на 4тия ден излязоха.

Последно се пробва да ме врътне някакъв с 2500. Поразрових се за него и се оказа, че телефона не е на негово име, а на друг, който има 180 прими регистрирани, което си е повече от червен светофар.

В тази връзка мисля да си пускам за 6лв смс известяване, която Търговски регистър предлага. Уведомяват с смс при всяко внесено за промяна обстоятелство. В крайна сметка продажбата си е продажба, но не и на всяка цена и средства. Не позволявайте на това, че в момента сте малки или тъкмо прохождащи бизнеси да ви кара да предприемате необмислени действия водени от страха да не изпуснете продажба.
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Определено си става дума за измама. Мисля съм го описал добре. И пак повтарям не пиша това за да се жалвам, да с цел да предпазя потенциални потърпевши. Това, че не сме си опекли работата е ясно и признавам, голям пропуск, който ще поправя още тия дни. За онлайн банкирането, признавам не съм запознат и липсата на познания, се видя до какво води. Занимавал съм се повече с PayPal но не и такъв вид банкиране в БГ. Но определено си става дума за целенасочена измама и ако си рибката, като нас, гориш. Ако мине, мине.
 
  • Like
Реакции: veda
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Да, прочетох я сега и третата част. Просто докато съм писал не беше излязла още. Явно и отсрещната страна са някакви пишман предприемачи. Но не бива да те отчайва това. Ивестирал си в опит. И за щастие инвестицията ти е излязла почти безплатна. :) Казвам ти го не като клише, а съвсем отговорно и сериозно, като човек, който се занимава със собствен бизнес от близо 10 години и минал през доста подобни инфарктни ситуации. ;)
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Ооо този урок, ще ми е най-големия в живота ми. Той е. И добре, че наистина ми излезе безплатен! Не мога да повярвам. Искам само да добавя, че се забавих с писането на частите и не ги пуснах веднага, не защото искам да се правя на интересен и пиша някакъв роман с поредици, едва ли не, но просто до сега ги набирах.
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Какво "про" само-оставил си е видим ИП адреса.Баш измама си е това,обаче Петков в краина сметка е акнал в гащите и е превел парите.Тои ако не е измамник защо има една камарта жалби с/у него?Аз едно не разбрах-как така пращате стока напред без да сте се уверили,че парите са при вас?
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Когато се съмнявате в някоя фирма проверявайте я в Търговския регистър.

"ДЖОЯ ТРЕЙД" ЕООД
ЕИК - 201587556
ж.к. Дружба, ул. ИЛИЯН БЕШКОВ No 8
регистрирана на 08.6.2011 г.
Управители - ГЕРГАНА ПАВЛИНОВА ХАДЖИЙСКА

Не са спазвали закона и не са си публикували ГФО.

Тъй като ТР не спазват закона, в качените документи на сайта може да видите и някои лични данни, които не би трябва да са публични.

Поради тази причина, ако не искате да ви се ровят във фирмата си забелвайте на снимките вашите данни, когато ги пускате публично (ако не ви пука, тогава и така става).
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Наскоро един цитат ми се наби в главата много здраво: Ако съм научил нещо, то не е било в училище... За съжаление живота е най-големият учител.
Принципа проба-грешка и ще се научим, често ни докарва до инфарктни състояния.

Прочетох и трите части и искрено се зарадвах, че сте си взели парите. Нервите и неприятното усещане, си остава поредния житейски урок.

Или както казваше един познат ... станалото-станало, горе главата, кръгом и пак напред! Успех!
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Аз още в началото видях каква е грешката ви. Наистина много гадно. Няма да се учудя въпросният "Петков" да е влизал в ТР и да е правил проучване дали сте нови и да използва точно началната еуфория.
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Истината е, че сте имали късмета да попаднете на, както по-горе написах, пишман измамник (предприемач). Ако беше изпечен и стотинка нямаше да видите. Не защото са им толкова перфектни схемите, а защото не им пука кой и какви жалби пуска срещу тях. ;)
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Браво, че ще успяли да се измъкнете от кашата. Не го упреквайте, че не е взел първо парите, много от Вас, може би и аз самият включително щях да постъпя по същия начин.

Адмирации за уникално написаното нещо, с кеф го прочетох и ми хареса как пишеш. :)
 
От: ВНИМАНИЕ! Как нашата малка фирма стана жертва на измама и как по чудо се оттървах

Написал си цяла книга по случая, със сигурност ще имаш още приключения, онлайн търговията е така, купуват, връщат, мажат, оплакват се в КЗП, изпрал си телефона в пералнята маркера е реагирал, но той си настоява, че ти си отговорен.
Пращаш стока с извинение на майна си клиента или не я взима или казва, че не я иска, пак вътрешно за твоя сметка куриерските.
Всичко в БГ е наопаки на запад плащаш получаваш, а тука получаваш и ако може да не платиш ще е най-добре, тарикати колкото искаш и да се чудиш как им се връзват на глупавите схеми, докато един ден и теб не те вържат по идиотски.
 
  • Like
Реакции: KA7

Горе