Важен въпрос, специално за Адсенс

Pavlin_Kralev

Active Member
Привет на всички! Сега, ако взема че си направя сайт, хостнат в Малайзия и бъде одобрен за Адсенс, следва ли да се плащат данъци в България? Поправете ме, ако разсъждавам грешно. Сайтът е извън страната, трафика към него също. Рекламните елементи са на Гого (Google), а реално предлагам пространство за излучване на реклами, нали така, извън България. Ако вземат, че ми пратят примерно 200 000 Евро (дай боже всеки му тук), от там. аз длъжен ли съм да плащам данъци тук? Това ще бъде питане и към адвокат, но тук има доста запознати хора, които могет да дадат насоки. Благодаря предварително!
 
Последно редактирано:
Ако банковата ти сметка е в Малайзия си се оправяш с местните власти. Всеки случай с българска банкова сметка не можеш да се измъкнеш от данъци.
В една банкова сметка постъпват всякакви средства. Ако син праща пари на майка си от Германия например, всеки месец. и тая ли дължи данъци? Нали имаше някаква граница там, последно колко беше не помня.
 
Според мен трябва да плащаш данъци в България без значение къде имаш банкова сметка. Единственият вариант да плащаш данъци в Малайзия е ако имаш фирма там и сайтът ти е собственост на тази фирма. Но пък тогава при получаване на дивиденти/възнаграждения от малайзийската фирма, отново може да дължиш данъци в България (в зависимост от данъчните спогодби на България с Малайзия).

Чл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.
 
Трябва да плащаш данъци в България. Единственият вариант да плащаш данъци в Малайзия е ако имаш фирма в Малайзия и сайтът ти е собственост на малайзийската фирма. Но пък тогава при получаване на дивиденти/възнаграждения от малайзийската фирма, отново може да дължиш данъци в България (в зависимост от данъчните спогодби на България с Малайзия).

Да бе, сега четох и други работи. Всъщност всеки дори който се "труди" по форуми се разглежда като издател, т.е. трябва да се региструра като такъв. Боже, какви закони си имаме само.... Ще се коментира допълнително, на друго ниво.

Това е едно мнение от запознат човек:
"Твърдението, че според текста на писмото – „всички собственици на лични блогове трябва да се регистрират като еднолични търговци” не е коректно, тъй като такъв текст няма. Посочено е че лицата, които извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка по смисъла на КСО могат да се третират като самоосигуряващи се лица. Възникването на осигуряването за тези лица се удостоверява с декларация, която самоосигуряващото се лице подава в компетентната териториална дирекция на НАП", това отговориха от приходната администрация на запитване на NewBusiness.bg относно дали собствениците на блогове трябва да се осигуряват.
Твърдението, че според текста на писмото – „всички собственици на лични блогове трябва да се регистрират като еднолични търговци” не е коректно, тъй като такъв текст няма. Посочено е че лицата, които извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка по смисъла на КСО могат да се третират като самоосигуряващи се лица. Възникването на осигуряването за тези лица се удостоверява с декларация, която самоосигуряващото се лице подава в компетентната териториална дирекция на НАП", това отговориха от приходната администрация на запитване на NewBusiness.bg относно дали собствениците на блогове трябва да се осигуряват. Експерт от данъчната служба, пожелал анонимност поясни, че ако някой има приход от блогърски сайт, то той трябва да се декларира и обложи с данък. Осигуровките се плащат само ако собственикът не се осигурява никъде другаде. При положение, че от въпросния сайт не се получават приходи, трябва да се внесат само здравни осигуровки, но само ако лицето не е здравноосигурено от друго място. (Така или иначе, всеки гражданин е длъжен да има здравни осигуровки, без значение дали работи на 3 места или е безработен.)"
 
Това пък е мнение на друг запознат:
"
Чecтитa Hoвa Гoдинa и нa Bac. Блaгoдapим Bи зa дoбpитe дyми и пoжeлaния. Πoлyчaвaнeтo нa пpeвeдeни cyми oт чyжбинa ce нapичaт пpeзгpaнични пpeвoди. Aĸo жeлaeтe дa пoлyчитe пoвeчe инфopмaция зa нaчинът, пo ĸoйтo пpaĸтичecĸи ce извъpшвaт мecтнитe и пpeзгpaничнитe плaщaния, Bи cъвeтвaмe дa пpoчeтeтe Зaĸoн зa пapичнитe пpeвoди и плaтeжни инcтpyмeнти. Paзxoдитe пpи извъpшвaнe нa тaĸъв пpeвoд oбиĸнoвeнo ca зa cмeтĸa нa нapeдитeля, ĸaтo нapeдитeля мoжe дa пoиcĸa paзxoдитe дa ca зa cмeтĸa нa пoлyчaтeля, нa пpeвoдa и тexния paзмep ce oпpeдeля oт пpилaгaнaтa Tapифa oт cъoтвeтнaтa чyждecтpaннa бaнĸa. Πpи пoлyчaвaнe нa пpeвeдeнитe cyми cъщo e възмoжнo дa бъдe нaлoжeнa тaĸca, нo нe мoжeм дa пocoчим paзмep, тъй ĸaтo нe cпoмeнaвaтe ĸoнĸpeтнa бaнĸoвa инcтитyция, в ĸoятo жeлaeтe дa пoлyчитe пpeвoдa. Πoлyчeнитe cyми нe ce дeĸлapиpaт в дaнъчнитe cлyжби, нo cпopeд Baлyтния зaĸoн пpи пoлyчaвaнe нa пpeзгpaничeн пpeвoд в paзмep нaд 5000 лв. или лeвoвaтa мy paвнocтoйнocт пoлyчaтeлят нa cpeдcтвaтa тpябвa дa пoпълни Cтaтиcтичecĸa фopмa, пo oбpaзeц, yтвъpдeн oт БHБ. Cпopeд чл. 7 (4) oт зaĸoнa „Πpи пocтъпвaнe нa cpeдcтвa oт чyжбинa мecтнитe лицa – пoлyчaтeли нa cpeдcтвaтa пoпълвaт cтaтиcтичecĸa фopмa в 30 – днeвeн cpoĸ oт yвeдoмлeниeтo зa пpeвoдa”. "
 

Горе