Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

madgooglebot

Well-Known Member
Нагледен пример как се справят с кризата бългаските монополисти, отново на гърба на стадото.

Всъщност, иновативните способи са два:

Първият: Депозит. (с ножицата)
При сключване на нов договор между страните – Виваком (наричани за краткост СОПА – Съюз за Обири на Патриархалните Антихристи) и гражданинът “Х” (наричан за краткост просто ОВЦА) великите иноватори са намерили интересно решение, целящо запълване на дупките си – спешно, неотложно и почти агонизиращо задоволяване на първични нужди, като неизбежна необходимост за участие в пазара на мобилни услуги (за краткост СЕКСА). Решението е старо почти колкото света, но явно ново за крехката ни структура наречена БеГе.
Решението : просто Депозит.
Как действа Депозит-а при мобилните услуги?! Ами много просто - почти като при всеки един депозит, с тази разлика, че мобилният депозит не носи дивиденти на ОВЦА-та, а е инструмент (може би отверка...) гарантиращ задоволяването нуждите на СОПА-та в резултат от партньорството им в СЕКСА. (хмм...ножица било)
Няма лошо разбира се. Принципно мерките за безопастност са предпочитани от всеки уважаващ СЕБЕ си участник в СЕКСА играч, най-малкото за да гарантира бъдещият си силен пулс и здрава клетка.
Как изглежда в детайли този иновационен, разбиващ кризата метод. “Елементарно Уотсън..” При сключване на договор се внася сумата от 30лв.(ОВЦА-та застава гърбом към СОПА-та), която сума започва да се усвоява СЛЕД УСПЕШНОТО заплащане на две бъдещи сметки (СОПА-та участва в СЕКСА с ОВЦА-та)
Няма лошо, всичко е в рамките на максимата “Важното е да участваш в СЕКСА” Проблемът естествено и както винаги е, че единят е прее..... опа - остриган. И тук няма лошо – за стригане много.

Другият: Овърдрафт.(с машинката)
“Пусни бълъка напред и после го придърпай” (ОВЦА-та търчи паничаски напред, а СОПА-та го гони безмилостно) Е, какво лошо, нали са партньори в СЕКСА!
И както всички добри еба...... опс - играчи, иноваторите от СОПА знаят как да доразвиват идеите! Плащане напред! Ех, колко просто било...”Да Уотсън, елементарно!” По-сложното обаче е, че ОВЦА-та винаги си остава овца и винаги ще търчи напред. Напред, но с гръб към СОПА-та!
Мда, великите иновационни решения, както обикновенно се оказват не чак толкова велики, но пък за сметка на това винаги ефективни. В случая СОПА просто преоткрива топлата вода, като изисква месечните такси да бъдат плащани предварително (ОВЦА-та търчи напред....ама гърбом нали) и неплащането им съответно може да се тълкува като лоша практика в СЕКСА (СОПА-та може да бъде и ТОЯГА). И тук елементарното е сложно, единствено когато става въпрос за това, че ОВЦА-та хем си плаща, хем я ......... (за краткост – кофти участие в СЕКСА)
Всъщност, понякога има и такъв вид участие в СЕКСА – плащаш си за да те ........ стрижат. В случая обаче, ОВЦА-та пак се оказва просто само една овца, защото си е платила без дори да е била в СЕКСА. Тоест обещанията на СОПА-та за едно здраво и качествено еба... опса - участие в СЕКСА, могат да се окажат просто едно стригане.... а това го знае вече много добре всяка една ОВЦА!


А какво ще кажат ексхибиционистите....
Да, никога не съм си и представял, че банките могат да се окажат в подобно положение :lol:
 
Депозита не е новина. Преди две години като си взех нова карта от Глобул също ме накараха да внеса една месечна такса като депозит, която в последствие ми се възстановява. Какъв е проблема не разбрах? Едно време дори картите се плащаха и то на безбожни цени.
 
Те и Office One Super Store започнаха да застраховат. Кризата предразполага към креативност. И днес като минах през Мола на Стамболийски до Пикадилито вече липсва големия им офис.

Очаквайте и други фирми да "разширят" дейността си. ;)
 
От: Re: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Депозита не е новина. Преди две години като си взех нова карта от Глобул също ме накараха да внеса една месечна такса като депозит, която в последствие ми се възстановява. Какъв е проблема не разбрах? Едно време дори картите се плащаха и то на безбожни цени.

хех томович, започнала е да ти липсва креативността :) А дадох темата точно за БеГе креативността, или как да правим пари ВСЯЧЕСКИ.
Но няма проблем, ще ти обясня. Проблема е, че 1во - Това е работа на банките, защото и де факто и де юре те работят с тези пари - говорим за 2 месеца нали. Тоест ти оставяш пари при тях на влог... дали е нещо такова а? Обаче, вместо да ползваш дивиденти за което, просто се връзваш с неписан договор.
Освен това, не виждам къде съм споменал за нова карта....

ОК няма грижи, щом смяташ, че е нормална практика...смятай си колкото искаш. Идеята обаче е, че НЯМАШ ИЗБОР! Да си говорим ли за избор, като за един от факторите на "свободната" ни икономика??

Блинки, би трябвало да се кефя, че големите започват да си бъркат по дупк...опа нишите :) Това означава само едно - нещо куца в цялата пазарна, маркетингова и изобщо икономическа картинка. По пътя на логиката монополистите държат пазара в своята ниша нали?! Тогава кой дефакто е виновен за състоянието й 8)
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Не разбрах какъв точно е проблема с депозита?
Депозит има от появата на мобилните оператори у нас. Това, че до сега един или друг не се е сблъскал с това е друга тема.
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Това, че го има, не значи, че е редно. Проста сметка показва, че ако се държи една прилична сума, на един приличен брой абонати, като депозит - облагите са съществени, но само за този, който услужливо ви пази парите.
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Я си провери договора, въпросния "Депозит" дали не е описан като "Авансово плащане" или "Предплащане". Преди три години, когато сключвах договор с ВИВАТЕЛ (тогава така се казваха) точно въвеждаха тази политика, поради зачестилите измами (все пак в голяма част от реалността в т.нар. от теб БеГе каквито са клиентите, такива са и доставчиците - не казвам, че няма изключения). Тогава въвеждаха и политиката за кредитен рейтинг - т.е. оценка до каква стойност можеш да вземеш продукт на изплащане, която оценка се базираше на средногодишното ти потребление - разбирай всички редовно платени месечни фактури за предходните 12 месеца разделено на 12.
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Не разбрах какъв точно е проблема с депозита?
Депозит има от появата на мобилните оператори у нас. Това, че до сега един или друг не се е сблъскал с това е друга тема.

Е явно и на теб ще обяснявам... щото четете през редовете :)

1во - ДЕПОЗИТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. Не пишете глупости! Ползвам шибани оператори от 15 години минимум. На толкова е и картата за която ме клатят от многооо време. (тва друг въпрос, щото когато я подслушваха не бях плащал 5 месеца и един смс дори не получих :) а сега на 15-тия ден от договора и вече ше ме спират :D :)

ОК обяснението... Проблема е че те борават с твойте пари, цели 2 месеца. Не знам кое му е неразбираемото толкова :shock: Навсякъде по света, че дори и у нас, за депозити се взимат дивиденди (знаеш ли какво е дивидент?), а в случая, не само че взимаш един по-дебел, ами и си вързан 2 месеца с услугата (колкото и да не ти е харесала например) за да си вземеш ДОРИ парите (един вид да почнат да приспадат от тях)

Нещо още да обяснявам?? Или сте се чалнали тотално :)

Май ще трябва да пускам темата и на други места, тук сте се надсмогнали явно :twisted:


Иначе... нещо за таксите в перьод :lol:
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Някой от вас знае ли как процедират Софиягаз с корпоративните клиенти?
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Сега видях двата поста.

Договора е ОК, никъде не се споменава каквото и да било за депозити...ИЗОБЩО не се споменава и за предварително заплащане на таксите (имах си аз да го пише)
Просто ме клатят! Явно ще си се люшкаме взаимно - аз имам садомазохистични наклонности, така че няма да ми е проблем :rolleyes:

Това с кредитния рейтинг е най-голяма глупост измисляна някога. Донякъде банките имат право да се дуят с тая тояга за наивници (а такива грандомани комплексирани в бг бол) Обаче монополист да ме клати на база кредитен рейтинг и при това когато той самият НЯМА НИЩО ОБЩО С КРЕДИТИТЕ си е ама баш ТупанТекноБГ изнудване

Споменах ли изнудване :)
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Благодаря на madgooglebot за развлекателното четиво! :)

И реално... си е прав. Нали за това са "монополисти", да са силни и несломими, а не да се плашат от кризи и дребни риби, които не могат да си платят сметките. Покритието срещу евентуален СЕКС за тях(ама със сменени роли), се осигурява от т.нар. кредитен лимит, които е на всяко едно лице, обвързано с договор към дадената телеком компания. Общият обем на кредитният лимит на всички потребители е един вид "краткосрочния риск" на предприемача(телекома). Като всеки един предприемач, редно и справедливо е да поемат този риск, който както икономиката гласи е "печалбата на предприемача".

Тук едната идея е да оперират безрисково, мечтата на всеки един предприемач. Въпроса тук е ЗАЩО те, големите риби, да развиват голямата си дейност безрисково, когато малките риби(овцете) да кретат плахо изправени срещу вълците(тия, които са навътре в "еротичната индустрия"). И отговора е много прост - ЗАЩОТО МОГАТ. Те са баш-майсторите, те диктуват правилата, така, че могат да правят каквото си искат, стига да им позволява закона.

И другата гледна точка е както каза вече madgooglebot разположението със средства, които все още те не са "изработили". Сметнете ги по 30лв по 0,5мил(примерна бройка абонати), това са 15мил лева авансово. 5мил за фонд "Риск" и останалите 10мил банков влог. 10мил*0,004(5% годишна)=40000лв/месечно. Резултата? За овцата -30, сопата +40000. Като цяло една добра финансова стратегия. Това е все едно да искаш от шефа си да ти плати предварително заплатата или част от нея, като гаранция, че ще получиш нужното възнаграждение. Все пак ти извършваш някаква услуга, дали ще носиш тухли или ще правиш SEO, това е вид услуга, която ти предоставяш срещу заплащане. Ама не става така, ти си дребна риба и като такава, трябва да си знаеш мястото в йерархията.

Мога да дам и друг пример за "customer-friendly" обслужване от страна на Globul, на което бях свидетел преди около година. Стоя аз на опашката и пред мен един корпоративен клиент, който при момента, в който той желае да прекрати договора си, има надвнесени 500лв+. Съответно клиента желае тази сума да му бъде възстановена, тъй като той не я е изразходил. Едно на пръв поглед, доста морално и състоятелно желание. Но служителите му отговарят, че това е невъзможно и единственият вариант е сумата да бъде прехвърлена към друг абонат (все пак вече са ги взели парите, няма да тръгнат да ги връщат...).

PS: Поста ми е малко в стила на madgooglebot, надявам се да няма проблем и да не претендира за авторски права. :)
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Благодаря на madgooglebot за развлекателното четиво! :)

И реално... си е прав. Нали за това са "монополисти", да са силни и несломими, а не да се плашат от кризи и дребни риби, които не могат да си платят сметките. Покритието срещу евентуален СЕКС за тях(ама със сменени роли), се осигурява от т.нар. кредитен лимит, които е на всяко едно лице, обвързано с договор към дадената телеком компания. Общият обем на кредитният лимит на всички потребители е един вид "краткосрочния риск" на предприемача(телекома). Като всеки един предприемач, редно и справедливо е да поемат този риск, който както икономиката гласи е "печалбата на предприемача".

Тук едната идея е да оперират безрисково, мечтата на всеки един предприемач. Въпроса тук е ЗАЩО те, големите риби, да развиват голямата си дейност безрисково, когато малките риби(овцете) да кретат плахо изправени срещу вълците(тия, които са навътре в "еротичната индустрия"). И отговора е много прост - ЗАЩОТО МОГАТ. Те са баш-майсторите, те диктуват правилата, така, че могат да правят каквото си искат, стига да им позволява закона.

И другата гледна точка е както каза вече madgooglebot разположението със средства, които все още те не са "изработили". Сметнете ги по 30лв по 0,5мил(примерна бройка абонати), това са 15мил лева авансово. 5мил за фонд "Риск" и останалите 10мил банков влог. 10мил*0,004(5% годишна)=40000лв/месечно. Резултата? За овцата -30, сопата +40000. Като цяло една добра финансова стратегия. Това е все едно да искаш от шефа си да ти плати предварително заплатата или част от нея, като гаранция, че ще получиш нужното възнаграждение. Все пак ти извършваш някаква услуга, дали ще носиш тухли или ще правиш SEO, това е вид услуга, която ти предоставяш срещу заплащане. Ама не става така, ти си дребна риба и като такава, трябва да си знаеш мястото в йерархията.

Мога да дам и друг пример за "customer-friendly" обслужване от страна на Globul, на което бях свидетел преди около година. Стоя аз на опашката и пред мен един корпоративен клиент, който при момента, в който той желае да прекрати договора си, има надвнесени 500лв+. Съответно клиента желае тази сума да му бъде възстановена, тъй като той не я е изразходил. Едно на пръв поглед, доста морално и състоятелно желание. Но служителите му отговарят, че това е невъзможно и единственият вариант е сумата да бъде прехвърлена към друг абонат (все пак вече са ги взели парите, няма да тръгнат да ги връщат...).

PS: Поста ми е малко в стила на madgooglebot, надявам се да няма проблем и да не претендира за авторски права. :)

А така :) Темата вече си идва на мястото - разсъждения по предприемачески!
Нарочно цитирам поста за да се видят правилните, реални разсъждения, касаещи предприемчивите бизнесмени... което обаче в никакъв случай не означава, че който и да е нас/вас ще може да се възползва някога от тях, както и това, че въпреки всички дерзания и нагони... си оставаме просто една ОВЦА :)
Все пак не пречат дерзанията да се преборим поне да не сме тази с нестандартното участие в СЕКСА :lol:
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Това с кредитния рейтинг е най-голяма глупост измисляна някога. Донякъде банките имат право да се дуят с тая тояга за наивници (а такива грандомани комплексирани в бг бол) Обаче монополист да ме клати на база кредитен рейтинг и при това когато той самият НЯМА НИЩО ОБЩО С КРЕДИТИТЕ си е ама баш ТупанТекноБГ изнудване

Споменах ли изнудване :)

Не съм съгласен, че е глупост. Не може Бай Ром, да дойде с карта за 5 лв месечно, да си плати първите две такси и да вземе Android телефон за 1000 лв на изплащане. После върви го търси. А това че едно време имаше само един мобилен оператор и първата си SIM карта я купих за 180 лв е друг въпрос. Тогава наистина имаше монопол и 1 SMS струваше 1,20 лв.
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Е да, но не съм споменал за телефони/техника/джунджурии и тн глезотии на изплащане. За изплащането съм твърдо съгласен, защото всеки 3-ти в БГ е гъзар, а гъзарията трябва да има цена... иначе се изкилифенчва стандарта нали така :rolleyes:
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Искам да ви припомня, че преди време включване в услугата на Глобус се заплащаше 12 лв.
За мтел Такса включване, така се водeше в условията на ясяка абонаментна програма беше 9 лв
Изменението дойде, когато Вива-тел започнаха с Предплащане на 15-30 лв във вид на депозит, за да се застраховат, че няма да се нагрухат с "черни карти"
Известно време, за другите два оператора нямаше заплащане за включване на услугата. Последователно започнаха с пропорционално начисляване на ЧАСТИЧНА МАТ (мес.абон.такса) която съдържаше периода на включване на картата, до първия отчетен период. Към момента са на 1 пълна МАТ.

Въпроса за т.нар. депозит е решение за намаляване броя на "лошите клинети" Всяка една сим карта се заплаща и внася в Б-я. Годините преди това бяха гръцки, сега един господ знае..тогава бяха Gemplus.
 
Re: От: Re: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

хех томович, започнала е да ти липсва креативността :) А дадох темата точно за БеГе креативността, или как да правим пари ВСЯЧЕСКИ.
Но няма проблем, ще ти обясня. Проблема е, че 1во - Това е работа на банките, защото и де факто и де юре те работят с тези пари - говорим за 2 месеца нали. Тоест ти оставяш пари при тях на влог... дали е нещо такова а? Обаче, вместо да ползваш дивиденти за което, просто се връзваш с неписан договор.
Освен това, не виждам къде съм споменал за нова карта....

ОК няма грижи, щом смяташ, че е нормална практика...смятай си колкото искаш. Идеята обаче е, че НЯМАШ ИЗБОР! Да си говорим ли за избор, като за един от факторите на "свободната" ни икономика??

Блинки, би трябвало да се кефя, че големите започват да си бъркат по дупк...опа нишите :) Това означава само едно - нещо куца в цялата пазарна, маркетингова и изобщо икономическа картинка. По пътя на логиката монополистите държат пазара в своята ниша нали?! Тогава кой дефакто е виновен за състоянието й 8)

Явно нещо си афектиран, но не знам от къде и какво. Не, че ги защитвам, ама пък що да не съм опозиция като мога, пък и като не виждам нищо нередно в направеното от тях.

Ти не оставяш пари при влог при тях, ти оставяш авансова вноска за евентуалното ти бъдещо неплащане. Fraud protect, anyone?!

И що да нямаш избор? Имаш! Даже два! Единия вариант е да не ползваш мобилните услуги на оператора, а другия е да ползваш ваучер - за тях няма депозит.

Депозита така или иначе ти се възстановява след определен период от време - било то месец или два. Мобилния оператор се грижи да получи поне част от евентуалната сума, която може да загуби. Всяка нова карта има 50 лева лимит, да? Такса + 50те лева лимит, а бай Хасан я хвърля в близката канавка и кво правим?

Хайде да го кажа по този начин. Ти, да речем предлагаш СЕО услуга, някаква. Обаче за тази услуга искаш 50 лева месечен абонамент. Идвам аз и подписвам договор с теб за 1 година без да ти давам нито стотинка, а се разбираме в края на всеки месец да ти плащам. Бачкаш цял месец с надеждата, че аз ще ти дам тези 50 лева. Минава месеца, аз се покривам. Кво правим? За неплатените 50 лева ще ме съдиш ли? Ще дадеш 500 лева за адвокати? * Хайде постави се от другата страна и стига сте говорили така. Мобилните оператори са жилени прекалено много до сега от всякакви индивиди. Редно си е и те по някакъв начин да се опитат да се предпазят от злоупотреби. Това, че на някой не му изнася да даде 30 лева предварително, за услуга която така или иначе ще трябва да плати след 30 дни е пълна глупост.

Едит: вмъкване за звездичката. Хайде за да не излезе, че всеки може да го прави това, ще допълня това - ти може и да го направиш, защото ще имаш 1 или 2ма такива клиенти, а какво става за компании, които имат 2-3 милиона абоната? Колко време според теб ще се влачат всичките досъдебни производства? След колко време компанията ще фалира?
 
От: Re: От: Re: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Изобщо не съм афектиран. Афектиран бях преди години, когато им взех няколко домейна :clap: Афектирани са те явно :wink: Кофти им беше, че не могат да ми пръднат на .... щото тела се слушаше и реално нищо не можеха да направят. Сега са по-смели, ама след държд качулка :)

Иначе не си прав естествено. Какво значи бъдещо неплащане?? Аз нали не съм ползвал услугата, защо ще искат пари напред - глупости абсолютни! И не са месец-два, ами са си цели 3, тъй-като тази сума започва да покрива чак след 3-тата сметка. И да го варим и печем е ясно - просто си осигуряват едни 2-3 100% месеца бацален, независимо колко си съгласен с тях и техните сметки. Реално могат да те клатят всякак.
Освен това да не кажа, че някой шаро-баро, дет е бил 100 години клиент и е плащал яки цифри, като му обявят тази глупост и ще вазира с 200...ама ОК - това все пак е маркетингова стратегия нали :lol:

Колкото до тоя месец дет викаш, че няма да им платя и ще са на страшната загуба, нали ми взимат и една такса напред - така ме убеди бабичката по тела. (що зимат само дърти парясници...свежи гаджета успивачки нема ли? или понижаването на заплатите беше също част от маркетингът им :D )

И пак да повторя, че не си разбрал. Аз съм им бил клиент при подновяването на договора.. за какво осигуряване говориш незнам.

А ако кат викаш много рисков БеГе пазара, трудна работа, повечето измамници...яко тегаво, фалити чак - ами що не вазират на майната си тогава
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Добре, тези 2-3 милиона, които се споменават... каква печалба гарантират? Тъй като не съм наясно с определянето на чистата печалба според общата при телекомите, затова и питам, може някой да има идея. И тук идва въпроса от чистата печалба от тези 2-3 милиона клиенти, колко рисков капитал може да се задели за т.нар. "лоши клиенти". Аз ще дам пример със себе си, защото в момента аз съм от тези лоши клиенти, с висящи 2 фактури. Аз съм клиент близо 5г. Смятам средно по 15лв/м сметка(макар че вероятно е много повече), по 5г -> 900лв. Смятам, че съм покрил евентуалната загуба, която в момента им правя и то в пъти(/на няколко потребителя). Приложи същия принцип и нещата придобиват смисъл. Ама въпроса е друг, защо да губят, когато могат да печелят ПОВЕЧЕ вместо това.

А ако стане така да речем че става масово хората да не си плащат сметките... корпорацията си определя граница на загуба и когато я достигне, излиза от пазара. Щом няма кой да плаща за услугата, значи няма пазар за нея и толкова. И ако останем без телекоми, тогава ще усетим загубата и с желание ще си плащаме сметките. Въпроса не е щом хората не могат да си плащат сметките, да направим така, че да няма бягане от тях, въпроса е да направим така, че хората да могат да си плащат сметките... "Not a low, a solution" (Не закон, а решение), както казва Jacque Fresco. Ама няма как да стане, защото на пазара е важна печалбата, боли те фара за съседа.

Алчността е корена на проблема. Затова и стигнахме до т.нар. криза. Какво е всъщност кризата? Недостиг на пари... сериозно? Т'ва яде ли се, пие ли се... и всъщност КЪДЕ са парите? Някъде, ама къде... Алчността води до популизма и свободията на монополистите, които наблюдаваме. Алчността доведе до факта, акционерно дружество да взима процент от всяка единица валута в економиката на нация на 3 място по население в света. А при модерната свързаност на икономиките източването става глобално... Може би там са парите. И кво става, хляб има, ама има гладни, вода има, ама има жадни, болници има, ама има болни... щот няма лев, бате. :)

Дойде ми на ум една идея, ама сигурно повечето ще ме оплюят, щото звучи малко соц, а пък соца е табу, ама и това според мен не е случайно. Примерно, загиват телекомите, всеки гражданин вкарва по левче и се изгражда инсталация със свободен достъп за всеки. Да, ще има и поддръжка, но цената й далеч няма да е това, което плащаме днес. Каква е разликата със познатия ни неуспешен соц? Ами, че я няма партията, има го народа. От народа, за народа. Без печалби, без лични интереси, само обществени, ей тогава вече няма да се стискаме и ще вървим напред, ще градим, а не само да прехвърляме левове от джоб в джоб. Наясно съм, че идеята е неприложима за всички сфери и има своите проблеми, но съм уверен, че е добра, възможна и ще я видим в бъдеще.

Извинявам се за офф-топика ама като ми е на душата, що да не си го кажа... :)
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Ето още едно доказателство, че мобиларките наблягат на "иновативните" решения :) операторите надписват сметки
Два са вариянтите: Или яко закъсвация, производна на собствените им действия. Или яко лакомия. Преценете сами :)

Еехеее Ванка, няма да я бъде тая никога вече, сам написа "Алчността е корена на проблема". Въпреки, че аз лично не виждам особена разлика - да имаш например 500 милиона и 500 милиарда... но явно с други очи гледам. Май се касае за особен вид снобарска надбревара, където реално е забравено "колко му трябва на човек", и целта е по-скоро "колко ще мога да притежавам/владея/контролирам".... някакво връщане в средновековието ще рече
 
От: Виваком вече и банка! Иновативни решения по време на криза :)

Четох по-диагонал темата та и си кажа мнението.

1-во КТБ и VTB capital, купиха БТК - така че 2 банки са собствениците :D До тук с прилики и разлики с банките.
2-то бъркате нещата няма монопол а Олигопол м/у 3 големи, така че имате избор м/у останалите
3-то имате правото да не сключвате неизгоден договор за вас, ако така приемате условията. А и реално погледнато бюджета става кът с Х сума пари за Y време, което при други обстоятелства би довело до негативност в краткосрочен план при домакинствата с ниски доходи.
4-то този депозит се пада депозиране на Х сума пари за бъдещи случаи, както и този депозит ще е изискуем по всяко време.
5-то Схемата на Ванката с кинтите и % на банката няма как да станат - така че не мисли че правят печалба по-този начин. 1во депозита в БТК е изискуем и 2ро ако окомплектоват всички 10 милки и ги сложат на лихва в банка няма вземат +40000 а + 400000 само дето и това не може стане поради горния пример, защото БТК нито са банка, а това ще е депозитна услуга която е със 100% резерв демек по всяко време ако аз я искам ми се връща, верно може се конфронтира с дадени условия, а и дори и да не е така след месец два пак си ги искам парите,на часа и са длъжни така че депозити в банки не става, само в супер ликвидни ценни книги - фин. инструменти от паричния пазар

И тука си идваме на 6-та точка предишното управление много яко забатачи БТК в дългове над милярд и нещо евра - те и сегашните собственици именно влизат на преструктурирана основна на дълг срещу капитал. Така че този депозит ще се ползва най-вече за дадени краткосрочни пасиви/разходи по различни проекти/ увеличение на оборотен капитал е добре в условия на криза
 

Горе