Виж кой представлява България пред света-Досието на посланик Любомир Тодоров в Токио

niks

New Member
Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.
...................

Четвъртото досие е на Любомир Тодоров (1951), извънреден и пълномощен посланик в Токио от ноември 2009 г. Назначен е с указ на президента Георги Първанов. Тодоров беше разкрит като агент "Александър" на Шесто управление на ДС от 1975 г. и след това като агент "Джими" на Второ главно управление на ДС от 1984 г.

Любомир Тодоров завършва английската гимназия в Русе (1970), външна търговия в Икономическия институт в Прага, Чехия (1976) и дипломация в Дипломатическата школа в Москва (1980 – 1983). Заемал е следните постове:

Материалите за него са групирани в лично дело и работно дело, но и двете дела са прочистени. Според малкото запазени документи е видно, че Любомир Тодоров е бил вербуван през 1975 г. от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, отдел 02 (студенти и младежи) под псевдонима „Александър”. Използван е по линия на контрола на български студенти и дипломати в Чехословакия, когато е 24-годишен.

Впоследствие е изключен от агентурния апарат. През 1984 г. е възстановен като агент под псевдонима „Джими”, но за Второ главно управление на ДС. Дейността му е прекратена през 1990 г.

Личното дело е прочистено и заверено с печат и прошнуровано едва през октомври 1996 г., като в него са оставени само 16 листа. Същото се отнася и за работното му досие, в което е оставен само един лист с донесение. Няма отбелязана дата, кога е извършено унищожаването на материали, нито, кога е преведено във вид (прошнуровано и подпечатано) съгласно Инструкцията за оперативен отчет на ДС.

Архивните материали от досието се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

..........................

Такива безродни комунистически изроди трябва да се ликвидират, както и целите им родове до девето коляно:twisted:
 
Последно редактирано:

Горе