Внесена и доставена стока БЕЗ ДОКУМЕНТИ от Китай през EU (Германия) пак без документи до България

NewGeorge

New Member
В самото заглавие всичко е казано! Китайския продавач работи със спедитор и варианта като цена е много по-приятен а и включва всички такси по освобождаване от митница и по ДДС през Германия и немска фирма Voltoo, на която китайската спедиторска фирма е заплатила. От там се заплаща на ИнТайм/UPS да ми я доставят до вратата и я доставиха без никакви документи само лепенки товарителници по кашоните. Китайския продавач след поискване и даване ми на някакви Проформи само през WhatsApp ми стъкми Инвойс който счетоводителката одобри. Такаааа обаче нямало документи транспорт, освобождаване и декларация от митницата в Германия и счетоводителката ме накара да ги искам от Китайския продавач, през спедитора до Voltoo немската фирма и нищо. Няма как да имам такива документи понеже е "данък с двойно изчистване" извършено от немската фирма. От UPS In Time ми казват че нямат документи, за доставката бил платил друг в 3 разговора с различни оператори едно и също само едни документи доказателсто за доставка ни дадоха досега!!! Счетоводителката ми се свърза с митничар от Свищов - бил съм за митническа декларация! След като в митницата ме нахокаха докато разберат за какво става дума и след консултация с началника на митницата ми казаха при нас проблеми не се виждат и че съм бил за интрастат понеже било вътреобщностно! На телефона на НАП на бутона на Интрастат операторът се ядоса и ми каза че съм избрал погрешно и не съм за него след като го информирах че от митниците казаха че съм за интрастат. Счетоводотелката и тя каза че не съм за интрастат… Отивам до НАП за едничък отговор дали мога да пусна в продажба стоката.... наредиха ми да пусна попълнен А4 лист са данните си и проблема като Запитване което сигурно ще отнеме седмица , 2 или месец!
Та всичко легално, всичко е законно и спазено спрямо 3-те или са 4-и звена по доставката само дето нямам и не било правилно към мене да има издадени документи които моята счетоводителка изисква за осчетоводяване и заприходяване към склада или подобно нещо се казва!

Това което ме вълнува е дали мога да пусна стоката в продажба или е нарушение това?

Да добавя че направих друга поръчка преди да ми дойде тази стока без документите и е пак на същия принцип освобождаване от митница и от ДДС през EU митница. Китаеца след като се бях вече попретиснил го попитах и той каза че има инвойс и товарителница в тази 2-а пратка, но за митническа декларация каза че ще направи всичко за мен по документите!
 
Последно редактирано:
Объркана работа...
Ти сега ДДС, мито или транспорт плащал ли си, ако да, то на кого/чрез кого? Или до момента си платил само сумата X на китаеца, за която имаш фактура?

П.П. Сега като чета, май не си плащал нищо друго освен на китаеца, за това и нямаш документи. Интересна услуга, не съм попадал на такава, явно той ти включва всичко в цената от до. Та, ако е така можеш да си продаваш спокойно. На счетоводителката и трябва митническата декларация и платените суми за ДДС и мито, за да - ако си по ДДС - данъчен кредит, ако не си по ДДС - да ги включи към стойността на стоката. В твоя случай друг ги е платил тези суми, включил ти ги е в цената и после ти си платил всичко и общата сума ти я има във фактурата. В смисъл така е направено, че все едно си купил от някоя БГ фирма.

Не ти дават документи, защото ти си никакъв по тия сделки, но китаеца би трябвало да ги има, ако той наема и заплаща на спедитора и другата фирма там. Най-малко митническата декларация, тя се праща най-често на този, който плаща, иначе как ще знае колко да плати?

Интересно обаче, как са я вкарали тази стока и декларирали без твое участие? Принципно получателят на стоката декларира, какво съдържа тя и е длъжен да предостави всички документи, свързани с нея, ти това не го ли направи? Или спедитора се занимава изцяло?
 
Последно редактирано:
Да де по ДДС съм а тази услуга доставка до вратата е по-ниска цена и малко повече дена но не се ходи да се разправяш по митници, а имам ЕОРИ и електронен подпис! И тази услуга е изпълняват от много време и към Румъния и наоколо и такива проблеми както се явявам аз не са имали!!!! Моите стоки мито нямат извън обмитяване са само освобождаване от митница и по ДДС но и за мито в тази опция съм си заплатил! И сега откъде документи и сега мога ли да продавам тази стока или някой ме чака да ме ушие с глоба????? Никой никъде не ми даде информация! Не можели и нямали право да ми казват една дума само е: да или не!
Не знам не се познаваме мога ли да ви се доверя като казвате че мога спокойно да си продавам?!!?
 
Ако мога спокойно да си продавам и със сигурност такива документи "митническата декларация и платените суми за ДДС и мито" няма да получа какво се случва по-нататък. Ако китаеца не ме е пуснал като фирма а като физ. лице??? От това ли тръгва този проблем или няма значение на човек или на фирма е както ми показва документ на който след като и поисках такъв с данни на фирмата само направи едно заместване!!! Ами ако е пуснала доставката на името ми, не на фирмата....
 
Какво точно си заплатил и на кого? Ти към кого си превеждал пари? Само на китаеца ли?
Ако си плащал само на него си търсиш от него документите.


Това дали е на ФЛ или ЮЛ не променя ситуацията и в двата случая се подава митническа декларация и като не дължиш мито, се заплаща ДДС и оттам си се освобождава пратката. Заместването в данните също не трябва да те притеснява, то това е фактурата реално. Китайците не им се занимава много с такива неща, защото им бавят оборота , не са като при нас 2 век назад, дето си мислим че като има печат нещо е по-важен и автентичен документа. Пък ако има 10 печата, значи смятай - топ, ако пък са и шарени малееее...
На фактурата трябва да има, данни на продавача, данни на купувача, вида на стоката, количества и цени, общи цени, условия на доставката примерно и тва е. Може да си я направиш и сам на ексел с неговите данни и да си я принтнеш.

Щом си по ДДС логиката сочи, че ти трябва документ за платеното ДДС, но кой го е платил това ДДС?
 
ДДС-то според UPS вероятно е платено от немската фирма Voltoo понеже тя им е платила за доставката до моята врата! Единствено съм платил на китаеца и други документи от него няма и нямало как да има каза освен Commercial Invoice! В която фактура цените са занижени спрямо в Проформата (цените са описани както съм ги заплатил) която ми се даваше първо като "валиден документ за пред счетоводство"!!!?!
И стигнахме до Инвойс-а а тази сутрин някакъв документ таблица към или от спедитора и за направлени Европа към България и то на китайски! Споменават се техни си имена а не моята фирма! Трансферен номер тоест тракинг номера на доставката ми+дестинация, тегло, канал Европейска линия тоест имената на спедитора някакво споразумение във вид на таблица а не на документ! И това е повече нямало други документи нито от тях нито от другите по доставката.
Voltoo gmbh през Google показва че извършва такава дейност за Китайците!
 
Последно редактирано:
Еми кофти работа, като цяло всичко трябва да ти е включено във фактурата само това имаш, ти ДДС не си плащал реално, те са ти го платили може би, то най-вероятно са декларирали много ниска стойност, за да им излязат добре сметките и да са на печалба. Даже може, ако е малка по размер пратка нищо да не е платено, да са го обявили под прага и да нямаш платено ДДС.

Тоест имаш си цена на стока + включен транспорт за сметка на изпращача и това е, те са поели ангажимент просто да ти я доставят. Доставката ти е включена в цената на продуктите. Няма платено ДДС, няма митническа декларация и т.н. Пратката ти най-вероятно не е задържана изобщо на митница, затова и няма документи, то и иначе би трябвало да те потърсят все по някое време.
 
Последно редактирано:
Идеята е, че независимо кой внася стоката, все някой дължи мито и ДДС.

Ако купиш от Немска фирма стока внесена от извън ЕС, която те са внесли за тяхна сметка и и просто ти слагат горница, това е едно. Тогава всички разходи ти ги има във фактурата от тях и това е единственият документ, който ти трябва, за да си продаваш легално.

Ако обаче си платил на доставчик извън ЕС да ти прати стока в ЕС, ти дължиш съответните данъци/мита по нея, и трябва да ги платиш лично или през посредник, но и в двата случая трябва да ги имаш черно-на-бяло, че са покрити от теб. За това този, който ти е взел парите за ДДС/мито ти издава фактура, независимо кой е той.

В случая не плащаш тези неща, защото вкарваш нещата в България, а защото ги вкарваш в ЕС. Някой някъде дължи пари за това удоволствие, дали си ти или твой посредник на ЕС не го интересува, просто трябва да са платени и след това отразени за сметка на физическо или юридическо лице. Твой си е проблема как общо взето.
 
Хмм. От предоставени ми 3 начина на доставка този беше драстично най-евтин. След бързи изчисления, другите 2 варианта дето се вика 1 кафе печалба на бройка от продукт! Преди да правя поръчки се подготвих ЕОРИ си издадох за опълномощяване с електронният ми подпис на куриера който ще ми доставя стоката за пред митницата. 3999$ за стока и 1000$ за доставката "power line" с двойно изчистени такси... Нормално логично е всеки да избере най-евтината доставка ако иска да има печалба! Всичките 4999$ съм платил накуп на продавача и други пари по поръчката не съм давал! Затова не трябва да имам документи а и не е правилно да ми се издадат при поискване такива, както накарах китайката да ги поиска от спедитора си а той от немската фирма която е освободила стоките и платила ДДС-то.... Решение при доставка се намери: щом било така при мене следващият път доставка по друг начин с нужните за мен документите да се намери!
Питах счетоводителката не трябва ли да се самоначисли ли ДДС по чл. 117 после по чл. 83 ли нещо такова четох някъде и не каза нищо.
Постоянно са затрупани от работа и само ги ядосвам с моя проблем.. Вторник след празниците ще отида и ще се обадим отново на UPS/In-Time понеже трябва да й обяснят как е била организирана доставката от тази немска фирма и защо няма документи които да ми издадат от UPS.
Всеки легално законно си е изпълнил задълженията. По законите никой от всичките по доставката не ми дължи документи които счетоводителката ми изисква. Не са на мое име, а на техните имена на фирмите им сигурно иначе как да остана без документи не разбирам!
 
И втората доставка уж на името на фирмата ми и по VAT бе изпратена .... и пак без документи! Сега дилърът на марката или как се води е мъж но е в Дубай и като се прибере да вземе да ми пусне каквито документи има че не ми е все тая. Намерих статия че когато не е по ДДС регнат продавача ли доставчик ли вече не помня точно в EU, стоките не се описват или завеждат в счетоводството !?!?! И това казано в известен сайт на счетоводители и то от професионален такъв! Но при мен как да се процедира с моя проблем … никой не казва ей така! Да взема да открия в кой сайт бе и да пусна запитване! Намерих линка но какво е и дали разбирам че го поствам тук и аз не знам:
>>>>>ЛИНК<<<<<
Та най-долните 2 абзаца са много обещаващо звучащи но дали те касаят мене!?!?!?!

ВИЖТЕ и това и какви отговори добре звучащи КАТО за мене са дадени!!!!
>>>>> ТУК <<<<<
 
Последно редактирано:
И втората доставка уж на името на фирмата ми и по VAT бе изпратена .... и пак без документи! Сега дилърът на марката или как се води е мъж но е в Дубай и като се прибере да вземе да ми пусне каквито документи има че не ми е все тая. Намерих статия че когато не е по ДДС регнат продавача ли доставчик ли вече не помня точно в EU, стоките не се описват или завеждат в счетоводството !?!?! И това казано в известен сайт на счетоводители и то от професионален такъв! Но при мен как да се процедира с моя проблем … никой не казва ей така! Да взема да открия в кой сайт бе и да пусна запитване! Намерих линка но какво е и дали разбирам че го поствам тук и аз не знам:
>>>>>ЛИНК<<<<<
Та най-долните 2 абзаца са много обещаващо звучащи но дали те касаят мене!?!?!?!

ВИЖТЕ и това и какви отговори добре звучащи КАТО за мене са дадени!!!!
>>>>> ТУК <<<<<
Намери ли решение? Сега съм в подобна трагикомична ситуация :/
 
Здравейте. И аз да попитам дали намерихте решение и как процедирате, тъй като съм в такава ситуация?
 
Да, знам какво означава това. Но това не оправя нещата документално. Който и да е платил, няма никакъв документ за това.
 
И аз съм в същата ситуация. Ще се радвам, ако споделите какво решение сте намерили.
Благодаря предварително!
 
Митническа декларация ще имаш единственно в случай, че Вие(вашата фирма) сте вносители на стоката. Има специален режим когато българска фирма може да е вносител в др страна от съюза. Предполагам, че китайския продавач не знае вашият ЕОРИ номер. В такъв случай няма как вносът да е за Ваша сметка или за сметка на фирмата ви.
Най-вероятно условията на доставка са DDP ( Deliveried Duty Paid), което озн., че китайската фирма или негов представител е вносител на стоката и е оформил митническия внос. Няма как да ви предоставят митническа декларация, т.к. информацията е конфиденциална. А и да ви я предоставят, няма да свърши работа на счетоводителката Ви.
Поискайте фактура с условия на доставка DDP, и няка счетоводителката ви я осчетоводи по този начин. Не ви трябва и ИНТРАСТАТ.
 

Горе