Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Growth

New Member
Здравейте,

Извинявам се за дългия пост. Това са мемоарите на една дребна риба, лашкана от вълните на безбрежното българско законодателство...

Аз съм нов потребител но от доста време чета из форума. Искам да започна онлайн бизнес с бижута, внос от Китай (а стига бе)! Открих фирма (ЕООД), направих си сайт, намерих доставчици и т.н.

Започнах да си задавам въпроса как точно става вноса в БГ. Малко я карам отзад напред ама нищо. Реших да пия вода директно от извора и отидох до митницата тежко въоражен до зъби ... с въпроси. Първо влязох при един митнически агент малко да ме запознае с материята. В общи линии нищо не можа да ми отговори на зададените от мен въпроси:

Какъв сертификат се изисква за внос на бижута:

- от сребро;
- от покритие с благородни метали (сребро, злато, платина, родий)
- от сплави;
- от перли;

Показа ми TARIC системата и да съм търсел там каквото ми трябва. Излязох леееееко издразнен и оп директно в бърлогата на звяра (митницата).

Извадих си EORI (от нямане на работа). Служителката, която ми издаде номера беше много любезна, останах приятно изненадан. Обикновенно съм свикнал по държавните инстанции да се боря с нацупени лелки и намръщени чички... Запитах я къде мога да задам въпросите си и кой може да ми отговори изчерпателно, така че да не се налага да "престъпвам" законЯ? Тя ме насочи към длъжностно лице по високите етажи на йерархията. Казах си "баси кефа, е ся ти се отели вола брат".

Събрах смелост, няколко дълбоки вдишвания, една кратка мантра и отидох при въпросната госпожа, също много любезна и внимателна (а стига бе?).

Зададох следните въпроси:

1. Нуждая ли се от CE сертификат за бижута (всъщност аз не знам какво точно е CE сертификат ама съм чувал, че вола го има та и аз така) Какво би могло да се случи ако нямам такъв сертификат?
Отг. Говори с КЗП! За сребро се изисква сертификат за чистота на среброто (вложени метали)! По-късно разбрах, че за да се търгува с ценни метали и скъпоценни камъни се изисква и рег. в Министерството на Финансите. Не че имам намерение да търгувам с тези неща... Ако нямам сертификат за внос, който тя не успя да ми обясни какво трябва да представлява, можело да спрат пратката, да я конфискуват, да я върнат, да я задържат и да ме карат да плащам някаво складово място, мрън, мрън, мрън..., глоби мрън, мрън...

2.Възможно ли е пратката ми да бъде спряна в митници София и да ми се наложи да я освобождавам оттам? (очевидно не съм от София)
Отг. Възможно е при определени обстоятелства. Ако пратката примерно включва гучита, мучита и др. "брандове" произведени от братята китайци.

3.Какво е митото за бижута от благородни метали (сребро) и такива с покритие, перли.
Отг. Провери в ТАРИК. Е па проверих, нищо не му разбирам на TARIC-a.

4.Подходяща ли е фактурата, която съм изготвил? Трябва ли да има UNIT VALUE и UNIT VALUE + DAP (Град/МИтница) в отделни графи. Имате ли определен формуляр/изисквания към фактурата.
Отг. Нема точен отговор баце! Ако шипинга е вкаран в цената на артикула уж нема проблем! Случайно намерих един сайт на митниците в който е описано какви атрибути би трябвало да съдържа една фактура. Не че съм успокоен по темата, но все пак е нещо.

Тя: - Аз нямам право да Ви давам подобна информация, защото дори тази консултация е един вид незаконна в момента.
Аз: - Госпожо, та нали за да не правя грешки и за да не "престъпвам" законЯ, аз трябва да бъда информиран. Все пак не се опитвам да извърша углавно престъпление, а да правя малък бизнес!

От отговора, който ми бе даден се подразбра: еми да ама нали трябва да си играем на стражари и апаши. Па къф по голям апашин от мене у тая държава бе - помислих си аз ... иронично?

5.Имам ли право да внеса мостри?
Отг. Да! Но трябва пак някаква цена да им се сложи за да могат да бъдат обмитени и т.н, все пак митничарите треа се хранят.

Довиждане, усмивки... фаст фоуард, баце цъфва пред КЗП.

Вътре ме посрещат две изключително любезни лелки (бе кво става с тая държава бе?)! За съжаление всичките ни инспектори са по обекти, ето ви телефоните на нашата служба или заповядайте утре в 9:00. Няколко бързи съвета от тяхна страна, усмивки, поздрави...

На другия ден. Пристигам 10мин. по-рано. Отпред се пият кафета-мафета. Заговарям главен инспектор. Тя любезно ми обяснява, че за да импортна бижута с въпросните покрития ми е необходим сертификат, който удостоверява какви сплави съдържат точно покритията. Дали има никел по тях и изобщо наличие на тежки метали. Е да ама братята китайци такива неща не дават или много трудно дават, ако се пазари за баснословна сума от тях или пък ако пазаря от производител на много качествени неща, които тук няма как да продам реално. Проблема е че аз съм харесал неща от 5-6 места. К'во прайм?

Тя: -Ами аз ще проуча въпроса и ще ти звънна следващата седмица, междувременно иди до РЗИ да попиташ те имат ли някакви условия.

Бам, баце пред РЗИ. Пак ме пращат при някаква шефка (ай сиктир от шефчета бе). Средно любезна дама на може би малко над средната възраст.
Обяснява ми, че не се изискват някакви особенни документи за внос на бижута с покритие от благородни метали само дето производителя, трябва да издаде документ за липса на наличие на кадмий, олово, никел и др. тежки метали.

Аз: - Мога ли да си поръчам мостри и да ги изследвам тук на място?
Тя: - Възможно е НОООО, е доста скъпо, такава лаборатория има само в София (естествено, на селУ за к'во ти е лаборатория) и трябва да се прави изследване на всяка нова партида, така че е добре да внасята големи количества за да Ви е изгодно.
Аз: Какви големи количества? Та аз сега започвам, с ограничен бюджет съм? Отделно трябва да поръчам от 5 места за да ми е разнообразен магазина и т.н. мога ли да плащам за 5 отделни теста?
Тя: Ами такива са нормативите. (един вид като си господин никой, яж го мек)
Аз: Мога ли да внеса бижутата и след това да ги изследвам?
Тя: За да бъдат освободени от митницата бижутата трябва да имат горепосочения сертификат за липса на тежки метали. Когато пристигне пратката, ни извикват от митницата за да я огледаме и ние изискваме от вас този сертификат.

В к'ъф филм ме вкара тая жена не знам? Направо уби и последното останало детско в мен!

Питам братята китайци, брачед ще ми издадеш ли сертификат CE или там за липса на тежки метали в бижутата?

- без отговор;
- ами не;
- такова не издаваме;
- нашата стока е достатъчно качествена, не ти требе сертификат брат;
- може при поръчка над $3000;

Много интересно, тази жена след като видя отчаяното изражение на лицето, ми подаде ръка за ръкостискане, аз бях вглъбен в себе си и се почудих защо ли? Усмихна ми се и ми каза: Значи ще се виждаме често по митниците! Сякаш ми каза: изкарах още един мухльо от бизнеса!

Тотално се филмирах и се чудя, кой път да хвана. Като се замисля к'ви боклуци се се продават по сергиите, за к'ви сертификати ми говори изобщо тази жена не разбрах... Като се замисля какви боклуци ясем и к'ви адидаси и найкове носим от на майна си райна...

Сега мисля да търся директно производители, които издават въпросните сертификати. Започнаха да ми минават разни незаконосъобразни мурафети през главата. Абе тия хора се опитват да ме направят престъпник на сила!

Ще съм благодарен за някакви съвети по темата. Може и на ЛС. Какво се случва по тези митници реално, има ли подобни проверки?

Благодаря за вниманието!
 
Последно редактирано:
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Аз не мога да ти отговоря точно какъв е закона, но ще ти кажа какво прави един приятел и засега не е имал проблеми. Потъчва си бижутата като частно лице в по малки количества. На митницата не плаща нищо. Поръчва ги на различни имена и досега на са му спирали пратки на митницата. Все пак той е дребна риба - продава в сайтовете за безплатни обяви. На месец поръчва общо по около 1000 -2000 броя - пръстени, гривни и други подобни. Вчера получи 100 броя от пръстените, които си сменят цвета. Въобще не се е вкарвал във филми като теб. И той има фирма, ама вече как се отчита не съм го питал. Важното е да не поръчваш много в една пратка. Като не ти позволяват да правиш бизнес законно...
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

@ alphawow, благодаря за напътствията. След афтършока изтрезнях и започнах да измислям разни вариации по темата. Идеята беше че съм си подбрал стоката много добре (разнообразна и различна от масовия пазар) и психически се бях подготвил, че ще стартирам след около 2 месеца, че ще импортна стоката на пакети, ще си платя мито и ДДС както си му е реда и ще спя спокойно, като примерен гражданин. Е аз пак ще спя спокойно...
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Самата мисъл че ще развиваш бизнес в България е престъпна! Тези мисли, че всичко ще ти е 100 % изрядно ги забрави, няма начин. За съжаление не мога да ти помогна с информация.... Може да пообиколиш дъртите търговци на бижута, уж че ще зареждаш от тях на едро, щото вноса си ебало майката.... Все ще изкопчиш нещо. Щото как е според закона и как реално се случват работите са две съвсем различни неща :)
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Самата мисъл че ще развиваш бизнес в България е престъпна! Тези мисли, че всичко ще ти е 100 % изрядно ги забрави...
:beer: Ей това много ми хареса!

Аз съм внасял бижута и не съм имал проблеми. Замислям да предложа посреднически услуги, но все още не съм изгладил всички подробности и детайли.
Ако искаш драсни на лично за какво става въпрос и от къде си, може да опитам да ти помогна.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

За търговия с благородни метали се изисква лиценз. При положение, че бижутата ще са само платед тоест покритие или стоманени и прочие...нямаш проблеми.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Здравейте,

Аз също смятам да внасям бижута (за сега сребро) от Китай и съм поръчал вече пробни.
Growth продължаваш ли с начинанието?
zarrini аз бих бил много заинтересован ако предлагаш посреднически услуги по темата.

Поздрави,

Рами
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Ако смяташ да внасяш 2 кашончета от Китай няма проблем. Обаче ако смяташ цял контейнер препоръчвам те да се свържеш с фирма Азизал (Варна) и да поразпиташ малко. Ако не си добре подготвен и доставчика ти в Китай не е изпращал никога за страна в ЕС стока, контейнера ти ще изгори на митницата по куп закони, а отделно и ще си отнесеш АП. Отделно другите закони за изследване на метала на бижуто против алергия ще те ловят. Ако пък са реплики, смени бизнеса с износ на камъни от Белене...
Относно китайските бижута, моя съвет е по добре внасяй от Африка контейнери пясък, все излиза някой диамант. В България много трудно би вървяла търговията ако нямаш добре изградени контакти за пласиране по курортите.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Имам въпрос, да не отварям нова тема, да попитам в тая.

Предстои ми поръчка, не много голяма, от Китай, с DHL.

Видях, че DHL имат митнически услуги - освобождават ли ми пратката и каква сума им заплащам за услуга аз?
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Първо евала на автора на темата, че е обяснил филма, в който може да се вкара човек.
Имам питане.
Кое е за препоръчване - DHL митническите услуги или да се ползва митнически агент?
Горе долу какви са таксите/комисионните?
Може ли да се разчита, че митнически агент може да поеме инициативата и да уреди всичко необходимо като документи, сертификати и т.н. - ако му кажа - искам да поръчам от този китайски производител това и това...
И естествено не говорим за контейнери, а за няколко кашончета с общо тегло ~100 кг.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

И Български Пощи вече предлагат митническо представителство, доколкото видях наскоро - 12 лева на сеанс май пишеше.

Митническият агент само ти изготвя митническата декларация и ти освобождава пратката от митницата.
Даваш му пълномощно, фактурата от доставчика, и всичко останало.
Сертификат за стоката няма как да ти осигури, нито го интересуват трейдърските ти мераци, житейските планове, и т.н.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Използвай услугите на DHL е моя съвет. Упълномощаваш ги с една бланка, която те ще ти изпратят и ще ти освободят пратката безплатно. Мога да ти препратя мейла на DHL относно възможностите.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

За вноса има хубава и голяма тема, в която са покрити почти всички твойо въпроси за митница, представителство пред митница и тн.

Ако бижутата са готови - не знам.
Ако минеш на вариант Б - мъниста и някой да ги прави тук,, което ще ти даде практически неограничен и уникален брой модели ми пиши. Ще ти пусна сайта на един приятел, който е сред големите в играта с мъниста. До колкото знам по-голямата част от тия с гривните във ФБ кацат при него или някой от другите двама за материали, правят и продават. Като му знам цените от себестойност под 1лв вадят по 20,30 и нагоре за гривна, което никак не е зле.
 
От: Внос на бижута от Китай - Mission Impossible?

Авторче, нормално е да искат сертификати брат. Нали не искаш да купиш на жена си обеци и утре да й окапят ушите, щото някой китаец е решил да сложи нещо в сплавта имитираща сребро? Но на всичките ти въпроси най-добре би отговорил митнически агент.
 
Здравейте,

Извинявам се за дългия пост. Това са мемоарите на една дребна риба, лашкана от вълните на безбрежното българско законодателство...

Аз съм нов потребител но от доста време чета из форума. Искам да започна онлайн бизнес с бижута, внос от Китай (а стига бе)! Открих фирма (ЕООД), направих си сайт, намерих доставчици и т.н.

Започнах да си задавам въпроса как точно става вноса в БГ. Малко я карам отзад напред ама нищо. Реших да пия вода директно от извора и отидох до митницата тежко въоражен до зъби ... с въпроси. Първо влязох при един митнически агент малко да ме запознае с материята. В общи линии нищо не можа да ми отговори на зададените от мен въпроси:

Какъв сертификат се изисква за внос на бижута:

- от сребро;
- от покритие с благородни метали (сребро, злато, платина, родий)
- от сплави;
- от перли;

Показа ми TARIC системата и да съм търсел там каквото ми трябва. Излязох леееееко издразнен и оп директно в бърлогата на звяра (митницата).

Извадих си EORI (от нямане на работа). Служителката, която ми издаде номера беше много любезна, останах приятно изненадан. Обикновенно съм свикнал по държавните инстанции да се боря с нацупени лелки и намръщени чички... Запитах я къде мога да задам въпросите си и кой може да ми отговори изчерпателно, така че да не се налага да "престъпвам" законЯ? Тя ме насочи към длъжностно лице по високите етажи на йерархията. Казах си "баси кефа, е ся ти се отели вола брат".

Събрах смелост, няколко дълбоки вдишвания, една кратка мантра и отидох при въпросната госпожа, също много любезна и внимателна (а стига бе?).

Зададох следните въпроси:

1. Нуждая ли се от CE сертификат за бижута (всъщност аз не знам какво точно е CE сертификат ама съм чувал, че вола го има та и аз така) Какво би могло да се случи ако нямам такъв сертификат?
Отг. Говори с КЗП! За сребро се изисква сертификат за чистота на среброто (вложени метали)! По-късно разбрах, че за да се търгува с ценни метали и скъпоценни камъни се изисква и рег. в Министерството на Финансите. Не че имам намерение да търгувам с тези неща... Ако нямам сертификат за внос, който тя не успя да ми обясни какво трябва да представлява, можело да спрат пратката, да я конфискуват, да я върнат, да я задържат и да ме карат да плащам някаво складово място, мрън, мрън, мрън..., глоби мрън, мрън...

2.Възможно ли е пратката ми да бъде спряна в митници София и да ми се наложи да я освобождавам оттам? (очевидно не съм от София)
Отг. Възможно е при определени обстоятелства. Ако пратката примерно включва гучита, мучита и др. "брандове" произведени от братята китайци.

3.Какво е митото за бижута от благородни метали (сребро) и такива с покритие, перли.
Отг. Провери в ТАРИК. Е па проверих, нищо не му разбирам на TARIC-a.

4.Подходяща ли е фактурата, която съм изготвил? Трябва ли да има UNIT VALUE и UNIT VALUE + DAP (Град/МИтница) в отделни графи. Имате ли определен формуляр/изисквания към фактурата.
Отг. Нема точен отговор баце! Ако шипинга е вкаран в цената на артикула уж нема проблем! Случайно намерих един сайт на митниците в който е описано какви атрибути би трябвало да съдържа една фактура. Не че съм успокоен по темата, но все пак е нещо.

Тя: - Аз нямам право да Ви давам подобна информация, защото дори тази консултация е един вид незаконна в момента.
Аз: - Госпожо, та нали за да не правя грешки и за да не "престъпвам" законЯ, аз трябва да бъда информиран. Все пак не се опитвам да извърша углавно престъпление, а да правя малък бизнес!

От отговора, който ми бе даден се подразбра: еми да ама нали трябва да си играем на стражари и апаши. Па къф по голям апашин от мене у тая държава бе - помислих си аз ... иронично?

5.Имам ли право да внеса мостри?
Отг. Да! Но трябва пак някаква цена да им се сложи за да могат да бъдат обмитени и т.н, все пак митничарите треа се хранят.

Довиждане, усмивки... фаст фоуард, баце цъфва пред КЗП.

Вътре ме посрещат две изключително любезни лелки (бе кво става с тая държава бе?)! За съжаление всичките ни инспектори са по обекти, ето ви телефоните на нашата служба или заповядайте утре в 9:00. Няколко бързи съвета от тяхна страна, усмивки, поздрави...

На другия ден. Пристигам 10мин. по-рано. Отпред се пият кафета-мафета. Заговарям главен инспектор. Тя любезно ми обяснява, че за да импортна бижута с въпросните покрития ми е необходим сертификат, който удостоверява какви сплави съдържат точно покритията. Дали има никел по тях и изобщо наличие на тежки метали. Е да ама братята китайци такива неща не дават или много трудно дават, ако се пазари за баснословна сума от тях или пък ако пазаря от производител на много качествени неща, които тук няма как да продам реално. Проблема е че аз съм харесал неща от 5-6 места. К'во прайм?

Тя: -Ами аз ще проуча въпроса и ще ти звънна следващата седмица, междувременно иди до РЗИ да попиташ те имат ли някакви условия.

Бам, баце пред РЗИ. Пак ме пращат при някаква шефка (ай сиктир от шефчета бе). Средно любезна дама на може би малко над средната възраст.
Обяснява ми, че не се изискват някакви особенни документи за внос на бижута с покритие от благородни метали само дето производителя, трябва да издаде документ за липса на наличие на кадмий, олово, никел и др. тежки метали.

Аз: - Мога ли да си поръчам мостри и да ги изследвам тук на място?
Тя: - Възможно е НОООО, е доста скъпо, такава лаборатория има само в София (естествено, на селУ за к'во ти е лаборатория) и трябва да се прави изследване на всяка нова партида, така че е добре да внасята големи количества за да Ви е изгодно.
Аз: Какви големи количества? Та аз сега започвам, с ограничен бюджет съм? Отделно трябва да поръчам от 5 места за да ми е разнообразен магазина и т.н. мога ли да плащам за 5 отделни теста?
Тя: Ами такива са нормативите. (един вид като си господин никой, яж го мек)
Аз: Мога ли да внеса бижутата и след това да ги изследвам?
Тя: За да бъдат освободени от митницата бижутата трябва да имат горепосочения сертификат за липса на тежки метали. Когато пристигне пратката, ни извикват от митницата за да я огледаме и ние изискваме от вас този сертификат.

В к'ъф филм ме вкара тая жена не знам? Направо уби и последното останало детско в мен!

Питам братята китайци, брачед ще ми издадеш ли сертификат CE или там за липса на тежки метали в бижутата?

- без отговор;
- ами не;
- такова не издаваме;
- нашата стока е достатъчно качествена, не ти требе сертификат брат;
- може при поръчка над $3000;

Много интересно, тази жена след като видя отчаяното изражение на лицето, ми подаде ръка за ръкостискане, аз бях вглъбен в себе си и се почудих защо ли? Усмихна ми се и ми каза: Значи ще се виждаме често по митниците! Сякаш ми каза: изкарах още един мухльо от бизнеса!

Тотално се филмирах и се чудя, кой път да хвана. Като се замисля к'ви боклуци се се продават по сергиите, за к'ви сертификати ми говори изобщо тази жена не разбрах... Като се замисля какви боклуци ясем и к'ви адидаси и найкове носим от на майна си райна...

Сега мисля да търся директно производители, които издават въпросните сертификати. Започнаха да ми минават разни незаконосъобразни мурафети през главата. Абе тия хора се опитват да ме направят престъпник на сила!

Ще съм благодарен за някакви съвети по темата. Може и на ЛС. Какво се случва по тези митници реално, има ли подобни проверки?

Благодаря за вниманието!
Аз самата внасям стоманени и сребърни елементи за изработка на бижута от Китай и нямам никакъв проблем на митницата, и го правя без никаква протекция.Изработвам бижутата като хоби,но нямам време за тяхната реализация,ако смятате ,че това което правя ви харесва ,мога да ви ги предоставя да ги реализирате https://www.facebook.com/Carrarabg-1547318835490174/
 

Горе