Внос от Китай от юридическо лице

Force

Active Member
Здравейте Колеги. Откривам ООД, подадох документите за фирмата, но докато минат всички процедури ще мине приблизително месец. Понеже аз сам ще си внасям продуктите, през този период искам да направя първата си поръчка. Стойността ще е около 2000 лева за първата пратка. Стоките са аксесоари - очила, часовници, чанти, портфейли, колани. Няма козметика! Но понеже нямам булстат, не мога да направя поръчката през фирмата, а трябва на мое име. И логично възникнаха следните въпроси:

1. Възможно ли е продавам през фирмата продукти, които са внесени от физическо лице, а не от самата фирма?
2. Задължително ли е платя поръчките чрез разплащателната сметка на фирмата? Може ли да бъде осчетоводена стопанската операция, ако парите са изплатени през моята лична сметка?
3. След като колета бъде задържан на митница и платя мито+ддс, от кои институции трябва да бъдат проверени продуктите, за да бъдат допуснати до търговската мрежа?

Благодаря
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Първата пратка си я внеси като частно лице - отвори си банкова сметка като физическо лице и от нея преведи парите.

Предполагам че стоката ще си я доставиш с DHL - още преди да е пристигнала стоката направи следните неща, защото може да ти загубят 3-5 дни

Първо - Отиди до митницата и си извади EORI номер като физическо лице за да не губиш време като пристигне стоката -

Второ - се свържи с DHL да ти пратят бланки с документи че ги упълномощаваш да минават митница от твое име - Тези документи ги подпечатваш при нотариус и им ги връщаш.

Когато продуктите пристигнат в България от DHL по мейла ще ти поискат копия от

COMMERCIAL INVOICE (китайците най вероятно ще са ти пратили PROFORMA INVOICE поискай им същото да ти го изпратят но на него да пише COMMERCIAL INVOICE и реалната цена която си платил през банката с включен транспорт.) тоест колкото пише на фактурата толкова трябва да пише и на документа за превод

и банков суифт - Него си го копирай от интернет банкирането (прилича на обикновен текст на английски - не е познатият формуляр дето прилича на платежно)

и описание на стоките по фактура - (фактурата трябва да ти е подробно разбита по продукти не да са написали 2000 аксесоара и цена) - хубаво е да си прегледаш митническата тарифа - http://www.customs.bg:55080/tariccm/tariccm/main_BG и да видиш по кои кодове трябва да ти се обмити стоката и да им ги напишеш в описанието - те може и да не се съобразят с тях.

На база на тези документи и описанието ще ти изготвят Митническа Декларация и в нея ще изчислят колко дължиш Мито и ДДС - Ще ти напишат по кои сметки да ги преведеш - Като ги преведеш им изпращаш копия от преводите - пак по мейл

когато занесат документите на митница е възможно да ти поискат СЕ сертификати за тях - Когато внасяш с DHL обаче може и да ти се размине - ако ти искат обаче трябва да ги имаш щото иначе ще береш ядове - Тези сертификати трябва да са ти предоставени от продавача - Поискай им ги още преди да си платил стоката.
Поискай продавача да ти потвърди че стоката не е брандирана с Адидаси Пуми Найкове Вуйтон Гучи Мучи и тн. Щото ще си останеш без нея при физическа проверка на стоката.

След като минат митница обикновено на следващият ден карат стоката на място и ти оставят и документите от митницата.

След това мисля че не е проблем новоучередената фирма да закупи стоката от теб и да почне да си я продава.

Процедурите с нотариалната заверка и EORI номера след това трябва да ги повториш и за фирмата - За това си помисли дали да не изчакаш нейната регистрация - Ти и без това без фирма не можеш да продаваш а стоката ще ти дойде за 10-тина дни
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Банкова сметка имам. Имам ЕОРИ номер издаден на мое име. Най-вероятно няма да внасям с ДЧЛ, понеже не знайно защо, китайците и за 200 продукта дават безплатна доставка с БГ пощи, а за над 20 продукта пускат доставка с ДЧЛ - 200$. Това е масово при повечето търговци. Но не гоня срокове, затова няма значение колко бързо ще се достави. За CE сертификатите не съм сигурен, защото досега не съм срещал нито един китайски продукт със такъв сертификат. Те са по-характерни за Европейските стоки. Последния път като минавах през митница, инспекторите изобщо дори не отвориха фактурата, а директно разгледаха продуктите и според вида им изчислиха митото. ДДС-то се изчисли според предоставените от мен платежни - история на транзакциите по банка и от акаунта в сайта. Така или иначе, след като освободя продуктите от митница като частно лице, те ще ми дадат фактура с реалната стойност на продуктите + платено ддс и мито. Пратките не са много обемни - средно по 10кг.
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Въпроса ми беше, след като имам фактури от митницата мое име за внесените стоки, как да продам тази стока на фирмата? Нали аз съм физическо лице и не мога да издавам фактури към самата фирма? По презумпция би трябвало да се подразбира, че те са собственост на фирмата, след като аз съм управителя. Обаче не мога да ги посоча като разход, ако не ги продам на фирмата...
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

За CE сертификатите не съм сигурен, защото досега не съм срещал нито един китайски продукт със такъв сертификат.

Прочети за СЕ сертификатите какво представляват за какво се изискват и тн. Защото ще го научиш в последствие по трудният начин и колкото по късно се случи това толкова по голяма ще бъде болката, защото сега внасяш за 2000лв - Утре за 5000лв и накрая като стане за 50 000лв от които 25 000лв си взел на заем и няма да има кой да те спаси.

ПП
Това с фирмата мисля че ти е най малкият проблем
Първо мисля че имаш право да ги продадеш
Второ ако не ги продадеш реално фирмата ще остане с 2000лв по малко разходи и ще загубиш 200лв от данък печалба, което не е болка за умиране
Трето ако все пак искаш да имаш нещо дето да прилича на документ си купи една илианска фактура
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Няма как да продаваш нещо , което нямаш по документи
Няма как да си осчетоводиш плащането, ако е по твоята лична сметка
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Имaм чувството, че всеки си тълкувa нещaтa кaкто искa. Според мен жертвaй едни 200 лв зa счетоводител, който рaзбирa и некa той свърши рaботaтa.
 
  • Like
Реакции: 3des
От: Внос от Китай от юридическо лице

Със сигурност може да продаде нещо за което няма документ че е купено от фирмата.

Данъчните даже ще му се зарадват щото всичките приходи ще му дойдат печалба и ще плати повече данъци.

Ако си си загубил някоя фактура и след една година като почнеш приключването установиш че тази фирма от която си купил стоката вече не съществува и че не можеш да си извадиш дубликат - Какво ще стане ще те обесят ли - Фирмата ли ще ти закрият????????

Данъчните ги интересува да не пропускаш да пускаш документи за продажба - А това че не си си набавил документ за доставка си е твоя грижа - ще платиш повече данъци.

Ако има съмнение че тази стока е крадена или че е влезнала нелегално в държавата без да са платени данъци - Винаги можеш да докажеш че си я внесъл като частно лице - платил си си данъци и такси и никой не може да те барне - Имаш право не е престъпление.
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Страшно много главоболия и такси!
Форс, ако са модни аксесоари, драсни едно лично с нещата, които смяташ да купуваш, ще ти кажа от къде да си ги намериш на почти същата цена.
По зададения въпрос- вноса не можеш да го фактурираш, но не казвай че ще чукаш всичко в апарата. На приятел и познат, пак ли ще му пускаш бон!?
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Зарини ти изтрепа рибата

На него му трябва евентуално по ДОБРА цена не почти същата

Защо да не чука всичко на касовият апарат???? - Като го уловят кой ще му плаща глобите ???

И да не пусне някоя бележка на приятел - това ще го направи ли по богат ???
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Има много причини "почти същата цена" да е по предпочитана. Смятайки такси, мита, преводи и загуба на време в определени случаи ще дойде дори по изгодно. Най важното предимство остава физическия контрол на това което се купува и възможността за многократно по бърза следваща покупка.
Ние внасяме някои неща директно от Китай и ако решим да продаваме на едро, цените ни ще са по ниски от тези в алиекспреса. Други артикули пък ги купуваме точно от там, но ги откривам тук и в съседни страни също на по ниски цени.

За бона е дълга тема и нямам желание да я подхващам, но с удоволствие бих бил шута на всякакви бумащини.
 
Аз се зачудих как така 1 месец за откриване на фирма.
Аз си правих моята сам, след подаване на док с ел подпис в ТР фирмата беше открита за 3 дни. Та от къде месец?
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Зарини - Наскоро в една тема обяснявах защо няма смисъл от всичките тези гимнастики със заобикалянето на митата неплащането на ДДС-та и не пускането на Бонове

Това са упражнения за начинаещи - Които могат да струват мног скъпо на финала - Няма как да станеш голяма фирма с тези похвати
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Манта- не искам да споря, никъде не съм споменал че става въпрос за спестяване на пари или забогатяване. Доколкото знам си в цивилизована страна, тук нещата са малко по различни, поне при мен- аз за почти нищо нямам фактура, освен директният ми внос. Аз ИСКАМ да си фактурирам, но няма как.
И не бих умишлено заобиколил закон. Дано не оставям грешно впечатление.
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Въпроса ми беше, след като имам фактури от митницата мое име за внесените стоки, как да продам тази стока на фирмата? Нали аз съм физическо лице и не мога да издавам фактури към самата фирма? По презумпция би трябвало да се подразбира, че те са собственост на фирмата, след като аз съм управителя. Обаче не мога да ги посоча като разход, ако не ги продам на фирмата...

Фактура имаш от продавача а от митницата имаш декларация. И след като е внесена на физ. лице не виждам къде е проблема да си я продадеш на фирмата(бъдещата).
Моя съвет е: извади си ел. подпис на физ. лице. Подай си документите за фирма по ел. път(ако не можеш сам има кой да направи срещу заплащане), така или иначе в момента каквото и да поръчаш по рано от 1-5 март няма да ти изпратят , а до тогава съм сигурен ,че фирмата ти ще е факт и се обезсмислят всички гимнастики.
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Как се процедира в случай, че купите необемна стока на едро и тя не бъде спряна на митницата за обмитяване. Става въпрос за 100бр. кожени каишки, които не знайно как бяха доставени на адреса на фирмата. Понеже не са обмитени, нямам митническа декларация за тях, която се явява като фактура. А така нямам възможност да ги пусна за продажба. Какво сега, да се върна в митницата и да ги моля да ги обмитят ли?
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

не , разбира се :))) кога ще е готова фирмата последно?
 
От: Внос от Китай от юридическо лице

Утре ще ходя в агенцията по вписванията, трябва да правя РС и предполагам до края на месеца започваме.
 
От: От: Внос от Китай от юридическо лице

След това мисля че не е проблем новоучередената фирма да закупи стоката от теб и да почне да си я продава.

Проблемът е, че физическо лице (което не е едноличен търговец) не може да извършва търговска дейност по занятие. Какво значи "по занятие" е спорно. Но да се купува чисто нова стока с цел да се продаде (няма значение чий е собственика на фирмата) - това е търговска дейност.

Трето ако все пак искаш да имаш нещо дето да прилича на документ си купи една илианска фактура

От италианската мафия :shock: :?:

И после когато дойдат маскираните нинджи и го обявят за абсолютен престъпник - към италианската мафия ли да се обърне за помощ?

Знам за една българска фирма, която беше купувала фактури от българската мафия. После като смениха директора на НАП (и заедно с него смениха и мафията) се оказа, че фактурите не били "истински". НАП си имат един черен списък с фирми, продаващи фактури. С няколко реда код вадят от системата си списък с фирмите, които са купували фактури. И после става едно весело и интересно...

Ако една фирма е купила фактура, продала е стока на друга фирма, то последната фирма във веригата изгаря - не и признават разхода (ще трябва да плаща повече ДДС и данък печалба).
 
Последно редактирано:
От: Внос от Китай от юридическо лице

Касов апарат???
Не трябва, ако всички плащания стават по банков път.
Аз изпращам всичко през Еконт и после те превеждат всички плащания по банков път.
 

Горе