Въпроси за стартиране на freelance платформа подобна на Fiverr, Freelancer, Upwork

ico3d

Member
Здравейте,

имам няколко въпроса, които ми се въртят относно стартирането на малък сайт за услуги работещ на подобен принцип като гореизброените.

Потребителите ще се регистрират и публикуват безплатно свой задачи а когато изпълнител ги поеме сумата за изпълнението им ще трябва да се преведе на сайта. При успешно приключването на задачата сумата (без определена такса/комисионна) ще се освобождава към изпълнителя, при не (добре) изпълнена задача парите се връщат в пълен размер на потребителя. Сайта предлага услуга - вид гаранция или както му казват Escrow.

От тук вече произилизат и въпросите:
  • За това посредничество на сайта (Escrow-a) има ли някакви допълнителни законови изисквания към фирмата, която ще задържа парите?
  • Изпълнителя (частно лице, не фирма) трябва ли (по желание или по-скоро по задължение) да издава фактура на потребителя за извършената работа независимо от сумата? Това трябва да е за цялата сума или за сумата без комисионната на сайта? Има ли как отговорността за това да носи изпълнителя (например съгласявайки се при регистрация с условия за ползване на сайта)?
  • Сайта трябва ли да издава фактура на изпълнителя за стойността на комисионната? А на потребителя за преведена/блокирана сума?
  • Въобще какъв е според Вас правилния (законово) начин на работа на подобен сайт?
 
Последно редактирано:
Здравейте, с цел да не отварям същата тема ще вдигна съществуваща такава, защото ме интересуват същите въпроси.
Ще съм благодарен, ако някой може да обясни как точно стоят нещата.

Благодаря!
 

Горе