Въпрос за блог на онлайн магазин

Здравейте!

Притежавам онлайн магазин за компютърни и мобилни продукти, работещ на OpenCart. С цел подобряването на SEO оптимизацията на сайта, съм решил да направя новинарски блог към него, в който ще описвам всякакви промени и тенденции в магазина и новости бранша. Относно това има два въпроса, на които съм намерил разнопосочни мнения в мрежата:

1. Кой вариант е за предпочитане да създам блога в поддомейн (примерно news.site.com) или с наклонена черта от основния домейн (site.com/blog)? Срещам предимства и недостатъци и на единия и на другия вариант - едните защитават ON Page оптимизацията, другите - трафикът от външни линкове.

2. Свързано и обвързано до някъде с горния ми въпрос - каква платформа да ползвам за създаването на блога - харесвания и лесен за оптимизация WordPress или примерно някой от модулите като Blog Manager или пък нещо съвсем друго?

Вероятно някои от вас ще ми препоръчат да ползвам и двата варианта, но на този етап какво бихте предпочели. И да може би въпроса ми е за Раздел Онлайн магазини, но бих искал да чуя мение, относно оптимизацията на сайта.

Благодаря!
 
От: Въпрос за блог на онлайн магазин

Чудесно! Благодаря за мнението! И то е като на колегата @CTAH, без който сайтът ми нямаше да е това, което е! Между друго, чета твоя Razbirach.com и - ХВАЛА! Но искам да чуя и други мнения. Нека например, ако трябва да се модерира, но защо лаптоп.бг и ардес позлват поддмейн, а са начело? Това ме кара да будя съмнения... Но моля за още мнения!
Благодаря!
 
От: Въпрос за блог на онлайн магазин

Със сигурност доброто класиране на laptop.bg и ардес не се дължи само на това, че ползват поддомейн за блога си. Според мен това са доста относителни фактори, които имат съмнителна тежест. Моето мнение също е като на Fozzy. По-добре използвай /blog/. По този начин е малко по-разбираемо, че блогът е част от главния сайт, докато при поддомейните може и да не е така.
 
От: Въпрос за блог на онлайн магазин

Искам да ви благодаря за мненията. Щом като вече и Тео Захариев е на това мнение, смятам, че по-добрият вариант е ясен. Искам да използвам и да му благодаря, за участието му в лекциите от миналата година на курса на Терелик за SEO, от чиито видеа се уча в момента. Относно въпроса - далеч съм от мисълта, че доброто класиране на ардес и лаптоп.бг се дължи на поддомейна на блоговете им, далеч съм и от мисълта, че само с мои усилия, ще постигна резултати като техните. Аргументът ми за поддомейн беше с идеята новинарският сайт - блогът да бъде като сателитка, от която да се препращат линкове към магазина. Но явно съм в грешка и е по-добре да блогът да работи на OnPage оптимизация. Само остава да избера подходящата платформа за блог - може би модула Blog Manager...
Благодаря още веднъж, ако има още мнения и аргументи, ще се радвам да прочета :) !
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за блог на онлайн магазин

Аз също съм за варианта /blog ;)
Имаме няколко магазина на опенкарта и ползваме тези варианти и нещата се развиват добре. Ползвай някой от многото модули за блог вътре в карта. Не се лъжи да ползваш WP като блог към магазина. Имаме и тази комбинация и се представя по-зле от първата.
WP си е страхотна система за самостоятелен сайт, но в комбинация с OC моето мнение е, че не се обичат много-много.
 
От: Въпрос за блог на онлайн магазин

Чудесно, благодаря ти! С малко ровичкане, виждам, че Blog Manager-a е сравнително харесван модул по форумите и има добри възможности за SEO. Вероятно ще предпочета него. И да интересна ми беше тая комбинация OC с WP и явно не е добра. OK! Много са ми полезни мненията ви, наистина! Благодаря!
 

Горе