Въпрос за осигуровките през 2012

mvmrik

Well-Known Member
Ще питам счетоводителката след някой друг ден, но ми е интересно сега ако знаете - дали има някаква промяна в осигуровките - проценти, цени, кодове и т.н?

Също така до кога беше срока да се подаде тая декларация 1, където важи после за цялата година, че миналата година така изпуснах срока и после всеки месех ходех до НАП.

Аз досега плащах ЗО - 33.60, ДОО - 53.76 и ДЗПО - 21лв.
 
От: Въпрос за осигуровките през 2012

Не знам да има декларация, която важи цяла година. По принцип моя счетоводител праща декларация образец 1 всеки месец (в началото на месеца, който следва месеца, за който декларацията се отнася). Отделно има и справка-декларация по ЗДДС всеки месец горе-долу в същия срок (за тези, които са регистрирани по ЗДДС).

Имаше и една декларация ОКД-5, която се подава в НАП след като те регистрират в регистър БУЛСТАТ (самоосигуряващ се, свободна професия). Не, тази декларация не е онези бумаги, които подаваш в Агенцията по вписванията. Съвсем отделна декларация е.

Държавата само създава излишни задължения на гражданите.

Този месец се плащат осигуровките за декември 2011 и важат същите осигуровки. Трябваше днес да ги платиш най-късно - срокът за плащане на осигуровките е от 1-во до 10-то число на месеца, а срока за подаване на декларацията е до 10 дена след плащане на осигуровките. Мисля, че се гледаше не кога си пратил парите, а кога са влезли в сметката на НАП. Затова днес ако беше пратил щеше да спазиш срока да пристигнат до утре. А може и банките да благоволят да прехвърлят парите в същия работен ден, нямам представа как да разбереш кога от НАП получават парите за да знаеш дали дължиш лихви или не дължиш.

Следващия месец като плащаш осигуровките за този месец ще трябва да питаш счетоводителя си (аз още не съм питал, има време).
 
От: Въпрос за осигуровките през 2012

За мен важи за цяла година декларация 1 като я подам с код 22, аз не съм по ДДС. Разбрах вече - всичко ми е същото като миналата година и няма промени.
 

Горе