Въпрос за e-shop

Moko

Well-Known Member
Мислим тука да правим онлайн магазин и да предлагаме билкови чайчета и хапчета за малки пи*ки :lol: И понеже от отдавна ми е мерак да направя една такава мрежа се чудя - идват ми наум два варианта как да стане :

1. Прост Index с информация и дъра-бъра, който да е лесен за оптимизация и който да препраща към разлчни продукти, които ще са на различни събдомейни с блогове, за още по-лесна оптимизация
2. Изцяло блогова мрежа - блог за индекс и блогове на събдомейни.

Сигурен съм, че ще има хора, които ще дадат негативни мнения за това нещо, но сега ще ви кажа, защо ще направя мрежа на събдомейни :

1. На всеки събдомейн ще му се направи отделна оптимизация, като ще се стремим да го оптимизираме само и единствено за неговата си ниша. Това разширява списъка на ключовите думи, тъй като на един сайт с много продукти ще трябва да сложите по 2 ключови думи за всеки продукт и дотам, щото гугъл няма да прихване всичко.
2. Понеже сайтовете ще са на английски, това значи повече форуми, блогове и директории - сещате се. Главната идея е, че не всяка директория има забрана за изпращане на събдомейни и точно оттам идва най-готиното - ще се съберат много повече линкове и шансовете се вдигат много.
3. Ще се получи една inlink мрежа, едно вътрешно линкване между събдомейни и главен домейн и обратно, както и между самите събдомейни, което 100% ще повлияе допълнително и положително на Хър, Пър, Мър, Цвър и другите Гугъл шитни, както и малко на SEO-то. *

*Преди време един съфорумец търсеше линкове за автотрътка блога (сео състезанието) и му предложих няколко линка, като повечето бяха от събдомейни на блогър. Тоя пич се изцепи, че нямало смисъл повече от един блогърски събдомейн да линква към него, щото не влияело. Не знам, но на мен ми се струва супер абсурдно. Всеки блогърски събдомейн си има своите наказания, или чисто досие, както и своя PR. А и по тая логика - купете си един-единствен блогърски линк и толкоз...

Дайте сега по моя въпрос :) Аз утре отивам на морето, де, ама като се върна ще погледна по-сериозно на тоя интернет шоп :] [интернет софиянец :lol:]

Главният въпрос е - кое би било по-добре за индекс /home page/ - html+php собствена страница, или WordPress с плъгините за SEO? ;)
 
С съб домеините е по сложно и работата е много ще работи ама се чудя дали вие няма да се откажете преди да сте готови може да го направиш по просто като пренапишете всички текстове на един шоп сайт (ако може да не е стандартен темплеит от програмата за всеки случаи) на него да му добавите блог с които да му събирате веб 2.0 линкове и отделно да пуснете нетурк от блогове и други веб 2.0 сателити (само главния да е в директории мисля че е достаъчно да се получи добър микс от линкове) горното е тествано много пъти от нас и работи безотказно но ако искаш може и със съб домеини но работата е в пъти повече

Всеки блогърски събдомейн си има своите наказания, или чисто досие, както и своя PR. А и по тая логика - купете си един-единствен блогърски линк и толкоз...
с това съм съгласен даже защо да купуваш правиш си един блог на блогър и си слагаш линка и имаш линк от блогър не е прав на кое място свърши
 
Последно редактирано от модератор:
От: Въпрос за e-shop

Относно индексирането на магазини.
Аз мога да те посъветвам да си направиш магазина, да го напълниш с продукти, след което да си направиш поддомейните с по един html оптимизиран за даден продукт или категория продукти и да линкват към където трябва. Това работи 100% експериментирал съм го няколко пъти и е безотказно. Освен това ще си спестиш време имайки предвид ,че енджините за онлайн магазини са (повечето от тях) лесни за работа - лесни за добавяне на продукти.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за e-shop

Благодаря ви за отговорите момчета!
Cool, той завърши на първа страница, ако не се лъжа, но имаше много линкове, а и много се занимаваше... Сега много-много не разбрах какво искаш да ми кажеш :
казваш да вземем да напишем или пренапишен някакъв контент и да го хакнем на блог, в който да съсредоточим всички линкове. Отделно мрежата от блогове - всеки блог за различен продукт ли да е? И на събдомейни или на различни домейни да са? И последно какво имаше предвид под ''web 2.0 сателит'' ??
@palq4o - твоят метод е горе-долу подобен, само че вместо блогове да има по една html страничка? Иначе не съм се занимавал с e-shop енджини досега и не знам как действат, нито как са с оптимизацията. Точно затова смятах да пробвам с WP блог - най-лесно се оптимизира...
 
блога се слага в папка на главния домеин и му се добавят статии в хелт нишата от време на време и ги събмитваш по социалките и начин трупаш и веб 2.0 линкове иначе ако направо събмитваш сайта резултата ще го делнат в 90 % от случаите
 
От: Въпрос за e-shop

Извинявам се за късния отговор, ама 5 дни нямах интернет... Та ... Когато имаме главен домейн, на който са всички продукти под формата на каталог + 5 блога на събдомейни, които описват всеки един продукт поотделно... Ако за всеки един блог от събдомейните пишем статии, едва ли ще има наказание? Все пак по същата логика трябва да ритат всички блогове от блогспот и wordpress... + т'ва едва ли ще се пишат, чак толкоз много статии и няма да е често... Имам и друг въпрос - възможно ли е да се стигне дотам, че два събдомейна да се конкурират за една ключова фраза? Да речем :

keyphrase : простак
събдомейни - a.adress.bg и b.adress.bg

Та, при търсене на 'простак' , 'а' и 'b' да са толкова добре оптимизирани, че единият да е на 1-5 място, а другия на 6-10 да речем?

Ако това е възможно, ще се получи много интересно ;] (тъп въпрос - същото не се ли отнася отново за блоговете в блогспот??)
Нещо друго ми беше на акъла ама го забравих... Като се сетя пак ще пиша..
 
От: Въпрос за e-shop

Аз пък правя всичко на отделни домейни и всеки домейн с отделен хост и подбирам съответните продукти спрямо тематиката на сайта/блога. След което ги навързвам един към друг нещо като мини мрежа, но всеки сайт си го развивам а не само да ги ползвам за линкове.

Така по-лесно се оптимизират и не се конкурират. Поддомейни не ползвам, защото мисля че "продукт.ком" се запомня по-лесно от "продукт.ала-бала.ком":)
 
От: От: Въпрос за e-shop

Аз пък правя всичко на отделни домейни и всеки домейн с отделен хост и подбирам съответните продукти спрямо тематиката на сайта/блога. След което ги навързвам един към друг нещо като мини мрежа, но всеки сайт си го развивам а не само да ги ползвам за линкове.

Така по-лесно се оптимизират и не се конкурират. Поддомейни не ползвам, защото мисля че "продукт.ком" се запомня по-лесно от "продукт.ала-бала.ком":)

Каква е гаранцията, че потребителя няма да запомни продукт.ком, от който да се прехвърли към първи.продукт.ком ? ;) По принцип повечето потребители действат машинално. Веднъж гледах един приятел как отвори един сайт - влезе в друг и цъкна на банера... Така че ;-) Всичко е шанс.. ;]
 
От: От: От: Въпрос за e-shop

Каква е гаранцията, че потребителя няма да запомни продукт.ком, от който да се прехвърли към първи.продукт.ком ? ;) По принцип повечето потребители действат машинално. Веднъж гледах един приятел как отвори един сайт - влезе в друг и цъкна на банера... Така че ;-) Всичко е шанс.. ;]

Гаранция няма. Няма лошо и да се ползват и поддомейни въпрос на предпочитания.

Ето ти един пример ако продаваш Hoodia по-лесно би се запомнил домейна ако е hoodia.com отколкото hoodia.weightloss.com. Въпреки, че и обратния вариянт е вероятен да запомни weightloss.com и от там да влезе на hoodia.weightloss.com. Обаче ако не го запомни примерно след няколко седмици реши да са си купи Худия, hoodia.com ще го намери по лесно отколкото да се чуди hoodia.там-кво-беше.com:)

В общи линии това ми беше мисълта:)
 
От: Въпрос за e-shop

много работа това бре хора не ви ли мързи ?

аз правя доста голям оборот в моите магазини но никога няма да седна да се занимавам 5 седмици с тях - не е ли по лесно да набичите рекламите по всевъзможни сайтове с обяви и регистрации?

целта на поста беше - има ли смисъл да отметнете толкова работа за нещо което я изкара я не изкара?
 
От: Въпрос за e-shop

Няма време засега - бачкаме усилено и ... Към края на септември или евентуално - октомври. Чудя се дали да не включа по нещичко и от CB? ... Нали там се продаваха всякакви стоки - и дрехи и т.н. ?
 

Горе