Въпрос относно печалби от Amazon.com

Mat

Well-Known Member
Здравейте!

Бих се радвал ако мога да получа малко информация по въпроса. За предпочитане безплатна, но ако някой се изяви като специалист в областта може да се договорим колко ще иска, за да ми обясни нещата по-добре. :)

По принцип смятам до няколко седмици да обсъдя нещата със счетоводителката ми, но в момента нямам излишни пари да й плащам за консултацията, така че си казах - ще попитам аз в predpriemach.com пък като му дойде времето ще се консултирам и с нея. Но просто ми е изключително любопитен отговора на въпроса ми и сега.

Сега по същество.

Наскоро решихме с колегата ми да инвестираме в издаване на Kindle книжки. Т.е. ще продаваме е-книги в Amazon.com. Направих си акаунт като физическо лице( все още не сме регистрирали фирма за този проект), чрез който ще продаваме книгите. Очакваме поне 3 000 - 5 000$ приходи на месец, може би от втория месец нататък. Някъде тогава сигурно ще регистрираме и фирмата и акаунта ще стане фирмен вместо на физическо лице. Но за сега е на мое име.

Та както и да е. Амазон поискаха да им дам информация за себе си и т.н. за да може да ми изпращат парите. Попълних и W8-BEN форма, която както знаете е( и както аз си мислех, че е) служи, за да кажеш на американският орган по данъците, че данъците ти не са тяхна грижа, а ти ще се оправяш с държавата, в която живееш и дължиш данъци на държавата, в която живееш. В случая България.

Така. Дотук добре. Попълних W8-BEN формата. Обаче се оказа, че въпреки това удържат 30% от приходите по акаунта заради данъчната система на САЩ. Сега, поразучих как са нещата, оказа се, че България има договор със САЩ, както предполагам и другите страни от ЕС, който договор определя данъка, който САЩ има право да удържа от българи и български фирми е 5% за "копирайт" продукти.

И за да мога да се възползвам от това нещо, трябва да получа някакъв номер от американския орган за данъците. Имат си телефон, става бързо самото получаване на номер. Но ме интересува - мога ли като физическо лице да получа такъв номер. И това задължава ли ме с нещо пред САЩ? Задължава ли ме да плащам нещо към тях, освен 5% които Амазон удържа, задължава ли ме да попълвам някакви други данъчни документи за данъчният орган на САЩ? Въобще - получаването на този номер дава ли им някакво право да търсят някакви документи от моя страна, като изключим информацията, която вече съм дал на Амазон?

Та това е. Ако някой може да ми отговори компетентно ще му бъда благодарен.

Поздрави!
 
Последно редактирано:
Можеш да имаш EIN като физическо лице, но имай предвид, че когато акаунтът ви стане на името на фирмата, ще ви трябва нов EIN на името на фирмата. Притежанието на EIN не те задължава с нищо друго освен 5% от приходите.

Също така имайте предвид, че за приходи от роялти ЗДДФЛ дава 40% нормативно признати разходи, тоест може да се окаже, че ще плащаш по-малко данъци като физическо лице, отколкото като юридическо. Все пак обаче зависи от това, какви са ви разходите - трябва да си изчислите във вашия случай дали е по-добре. За да го направите, накратко казано, като ФЛ ще плащаш 6% от приходите, а като ЮЛ - 14.5% от печалбата.

П.П. Щом сега започвате в KDP, не очаквайте да тече мед и масло. Изисква се опит и ноу-хау, за да сте успешни. Да очаквате $5000 другия месец звучи несериозно. Успех все пак.
 
Последно редактирано:
От: Re: Въпрос относно печалби от Amazon.com

Здравей!

Много ти благодаря за отговора, изключително полезен ми е. Да разбирам ли, че говориш като човек, който се занимава в издаване на Kindle книжки?

Ние мислим да е юридическо лице, за да можем да си плащаме за аутсорсване на услугите и всичко да е законно и т.н. Този вариант има ли го ако акаунта остане на физическо лице, както е в момента, или ще е по-трудно да се осчетоводяват нещата? Ако знаеш разбира се, не искам да те тормозя излишно. :)

Иначе тъй като с колегата имаме копирайтинг компания, а правим и SEO и Social Media Marketing за клиенти си мислим, че ще успеем бързо да наберем скорост с Киндъл книгоиздаването, но си прав, че ще има и learning curve, както при всяко ново онлайн начинание.

Още веднъж - много благодаря за съветите.

Поздрави!
 
Да, част от интернет бизнеса ми е свързан с KDP.

Като физическо лице пак всичко е законно. :) Има даже и данъчен кредит, ако ви трябва. Освен това не ви трябва счетоводител, ако сте запознати с приложимото законодателство. Като цяло всичко опира до това, как ще плащате по-малко данъци, което пък зависи от процента на разходите спрямо приходите, който още не знаете какъв е, защото нямате опит в KDP. След като вече имате фирма, питайте счетоводителя си да ви обясни надлъж и нашир нещата, защото има доста да се говори по темата, а аз нямам време да обяснявам тънкостите. :)

Щом не сте напълно нови в интернет маркетинга, не би трябвало да ви отнеме много време да започнете да вадите добри пари - не е адски трудно, но си има своите специфики.

Поздрави.
 

Горе