Вярвате ли в обикновеното?

От: Вярвате ли в обикновеното?

Мисля, че проектът ти е предварително обречен на провал. Защо ли?
До колкото разбирам, искаш да направиш огромен файлов архив само дето не отчиташ, че за да се ползва от хората този архив ти трябва добра интернет свързаност. С домашен интернет може да се кара до време. Ето ти ориентир за средните цени за гарантиран интернет в България:
BG 1:1 1mbps - 2-3лв
Int 1:1 1mbps - 80-100лв
Ако го ограничиш само за България, ще си спестиш много пари, но пак вземи да смяташ. За нормална начална скорост ти трябват поне 32mbps, което прави 64лв/месец. Като понарастне трафикът (т.е. над 4 човека теглещи наведнъж постоянно) ще ти е нужен още канал. Ако пък не защитиш файловете си от hot linking каналът съвсем ще се задръсти (т.е. и 1-2Gbps няма да ти стигне тогава).
И сега идва най-забавният въпрос. Как смяташ да си избиеш тези пари след като рекламата се продава за стотинки, а пари от SMS-и и други неща не взимаш?

Хубаво, дори идеалистично звучи идеята, но е хубаво и да наблегнеш малко повече на добре познатата математика. Иначе, пожелавам ти успех каквото и да означава това.

П.П.:
Дано съм разбрал грешно понятието "като файловете ще се намират на собствени сървъри".
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Ще го обясня по-подробно.

Да вземем за пример цифрите store 1, 2 и 3.

На store 1 се намират филмите(в последствие може да се разделят да речем няколко компютъра на доброжелатели само за филми).
На store 2 е музиката(отново допускаме разделяне при евентуално развитие).
На store 3 - софтуер(важи описаното за s.1 и s.2.).

По този начин ще се избегне натоварването и на самите сървъри и на интернет връзката.
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Там дето са ти филмите ще е лудница :)
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Нещо, като "чист" торент ?
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Маттаку! Някои явно си нятат представа от интернет изобщо.
Връзката, която ползват тези машини я купуваш накуп. Дали е на първата, втората или десетата машина няма значение, защото трансферирания файл винаги прави трафик по линията, за която плащаш. Разлика от това да е на повече сървъри има от гледна точка непретоварване на процесорите на подсървърите (което по принцип трудно става при добър firewall). Това трудно би намалило разходите ти, тъй като сървърния интернет не струва 20-30лв на месец. Реалните цени вече ги посочих, макар и в приблизителен вид (всеки интернет доставчик прави дребни отклонения от стандартните оферти).

П.П.:
Тези числа като пари ги давам, тъй като имам допир до тези неща и искам да спестя по-късни мъки на автора на темата.
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Батка, не бързай да правиш заключения. Явно не си ме разбрал както трябва или аз не съм обяснил като хората.
Примерно на твоя компютър се намират песните. Ти си ги споделил("шернал") по някакъв начин. Филмите са при Пешо.
Функцията на търсачката е да търси и на двете места.
Тоест ти си плащаш за твоя интернет, Пешо си плаща за неговия. Аз просто търся във вашето съдържание. Хората свалят от Вас.

Ако има още нещо, което не е ясно - питай ;)
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Поне за това ме успокои, но тук идва един нов проблем. Кое гарантира, че машините с намерените файлове от търсачката ще са включени в момента на търсене. По мои наблюдения домашните PC-та често са offline, а и никой не би държал машина постоянно включена с постоянно натоварен нет само и само да задоволи някаква търсачка, от която не получава никакви пари.
Ако пък едно 60-80% от намерените файлове се окажат с offline хостове, това съвсем ще откаже хората да ползват конкретната търсачка. Тук трябва да се промисли нещо, макар да нямам идея какво.
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Помислих, че това ще представлява голям проблем.
Знам, че ще мога да разчитам на 5 човека например, които могат да жертват всичко, но останалите?
Реших да записвам пътищата към файловете в БД, понеже търсенето ще е много по-бързо, но верно ще е глупаво постоянно да изскача съобщение от рода на "Съжаляваме, но в момента не може да свалите файла. Сървърът, на който се намира е офлайн.".
Виждам обаче как преди имаше стимулирани хора в хъбовете и споделяха какво ли не нон-стоп, с едничката цел, когато на тях им потрябва нещо - да го намерят.
Ако имаш по-добра идея в никакъв случай няма да се разсърдя да я чуя.
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Не мога да се въздържа да кажа:Мдааа
Много съм далече от всякакви технически моменти,но как ще се реши проблема с офлайн хостовете?Доразвий идеята ако може.
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Ами и този проблем може да се реши със офлайн сървърите, като всичките данни се събират на един главен сървър и когато компа на Пешо е изключен, препраща към главния сървър, проблема с пиратството не знам как ще се реши :?
Кирев пиши ми на скайп - dark_lord93 да ти помогна с какво мога :)
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Всъщност решението е просто - като при торент тракерите. При търсене ще се прави една HTTP заявка (HEAD или GET) и така търсачката ще сканира кой го има и кой не в момента на самото търсене. Във формата за търсене в търсачката може да има избор "Налични файлове" (по подразбиране), "Офлайн файлове" (да ги видят все пак, пък после ще ги подирят пак) и "Всички файлове".
Тук мога да вметна, че е редно лесно да се предлагат и добавят нови машини с архиви, а това, че се офлайн не е съществен проблем (обясних защо).
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Именно за това говоря. Евала, че постепенно се обединяваме около идеята.
Аз съм наясно, че за да се постигне нещо трябва или голям начален капитал, или доброжеланието(споменавам го за не знам кой път, но вярвам, че го има) на потребителите.
Unwise, ще се радвам ако споделиш Skype(ако използваш), защото знам, че си навътре в нещата ;)
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Точно Skype не ползвам поради лични убеждения, които нямам намерение да променям.
Иначе идеите ми хрумнаха като се загледах какво си споменал. Споменал си хъбове и user-и, които споделят. Та ми хрумна идеята, че може да се направи нещо като хъбовете само че в WEB вариант. За да се споделя обаче, всеки споделящ ще трябва да си пусне някакво apache или нещо такова (има и други програми за web сървъри). След това той просто се записва в конкретната листа и crawler индексира съдържанието на директориите му. Така се записват колкото искат. Проблем на тази система е, че web-а е прекалено публичен и със споменатите пиратски истории може да има големи проблеми, особено когато се набират хостовете по IP адреси (или домейни сочещи към тях). Ето защо, ако не е против свободолюбивостта на идеята, предлагам първо да споделяш и тогава да получаваш достъп до останалите архиви (както е при хъбовете за p2p споделяне). Така ще има много за всички, защото всички с добро или лошо са принудени да споделят. Ако има акаунти или просто е по IP адреси, ще отпаднат и смукаческите сайтове, които си правят сайтове само за линкове и с тях задръстват трафика на сървърите.
Май, много се отплеснах.

Начини за връзка:
Email: omegako @ animerulezzz . org
Jabber ID: omegako @ animerulezzz . org
ICQ: 465203538
 
От: Вярвате ли в обикновеното?

Слагам ICQ и те намирам.
Ще очаквам идеи как да реализираме това, което ти предлагаш, понеже ми допада доста като идея.
Търсачката вече е направена по план. Всичко е нахвърляно в прости таблици, но все пак първоначалната идея е факт!
Искам да спомена, че не съм сам, а има още един човек, който помага изключително много и смея да кажа, че до момента той пише кода.
От тази основа започваме да градим, пък да видим до къде ще я докараме.
 

Горе