В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

mantaman

Well-Known Member
Имате ли наблюдение къде таксите за превод извън ЕС са най ниски за суми над 10 000 долара
 
Преместих темата в подходящия раздел. Като цяло таксите не те притесняват толкова, колкото комисионата след определената сума (мисля, че беше над 2К лева за БГ банките). Тези % трябва да се видят. ;) И на мен ще ми е интересно да разбера.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

За такива суми ти предлагам Western Union. Възможно ще е изплащането с банкова сметка, но таксата на 10к е 50 долара.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

WU е изключително дървена оферта

В Прокредит има само такса 50лв и не взимат процент от превода независимо от сумата
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Задължително ли е получателят на парите да види твоето име (името на твоята фирма) в банковото извлечение?

Помисли за варианти като TransferWise. Ще излезе името на фирмата на TransferWise като лице, изпращащо плащането. Може би ще споменат в описанието на трансфера и твоето име или някакъв номер на фактура или каквото там си избереш (не съм ги ползвал, само предполагам).

Някои лица отказват плащането да се извършва чрез банкова сметка на трето лице - например много инвестиционни посредници (заради законите против прането на пари и финансирането на тероризма - всеки е потенциален терорист и перач до доказване на противното).

Ако с лицето, което получава парите може да се преговаря (допуска се начин на плащане различен от банков превод, нареден директно от сметката на платеца) - има най-различни варианти (покрай увеличаването популярността на криптовалутите станаха по-популярни и разни други доставчици на платежни услуги, които не са банки и се конкурират с банките).

По принцип може да се измислят и схеми, при които таксата ще ти излезе отрицателна (на теб ще ти дават пари за да стане далаверата), обаче... (Пример: Гошо има едни пари, които са при офшорен доставчик на платежни услуги. Гошо не обича данъците. Пешо иска да прати $10'000 на Джон, обаче иска да му излезе тънко. Пешо се договаря с Гошо, последния да получи $9 500 в брой, след което да изпрати $10'000 на Джон. Така Пешо си спестява банковата такса и е с $500 на плюс. Гошо пък е спестил плащане на осигурителен рекет и данъци в държавата си - плаща само ДДС и акцизи върху това, което изхарчи в страната. Примерът е художествена измислица. Всякакви прилики с действителни лица и далавери е случайна.)

Имай предвид, че банката няма да ти каже колко са таксите на банките кореспонденти. Ще ти кажат, че това е всичко - няма други такси. Обаче банките кореспонденти (всяка от тях по веригата) ще си дръпне мъничко от сумата (примерно $10 всяка в най-добрия случай). Виж и дали имат "такса swift" допълнително към таксата, която ти кажат.

Иначе ако наистина ще те одерат само с 50 лв - не си струва да търсиш други методи. (Методът Гошо/Пешо може и да има смисъл, но само ако има начин да се гарантира, че Гошо няма да избяга с парите и няма да преведе "мръсни" пари.)
 
Последно редактирано:
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Гарантирано е и многократно проверено, като в тези пари е включена и комисионната на отсрещната банка - Всъщност таксите са 2 едната е 20лв другата е 30лв при превода има възможност да посочиш дали ти ще платиш и двете такси или само на твоята банка.
Реално превода може да ти излезе и 20лв обаче после получателя ще изпищи и почват циганиите.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Банките не са две. Може да са две, но това е много рядко явление.

Например ПроКредит Банк има следните банки кореспонденти. При плащане в долари, основната банка кореспондент е Standard Chartered Bank - New York. Ако получателят на парите има сметка в тази банка предполагам (но не съм сигурен), че няма да има трета такса (тоест получателят ще плати такса на своята банка "такса получаване" (ако има такава), изпращачът ще плати такса на своята банка "такса изпращане").


Ако банката на получателя е друга, Standard Chartered Bank (банката кореспондент) ще си удържи такса (примерно $10). Банката на получателя също ще си удържи такса (ако такава има в тарифата и).

Тоест имаш [банка на изпращача] -> [банка кореспондент 1] -> ... -> [банка кореспондент n] -> [банка на получателя].

Първата банка има договор с изпращача (съгласно който си взима такса от него). Последната банка има договор с получателя (съгласно, който взима такса от него). Банките кореспонденти имат договор с останалите банки (съгласно който си взимат от сумата, която преминава през тях). Никъде в тарифата на първата и последната банка не пише колко точно дърпат банките кореспонденти.

Ако ПроКредит банк ти цитират таксите, описани в тяхната тарифа - значи това не са всички такси.

Някои банки нямат такса за получаване на пари по сметката.

Друг път пращал ли си чрез ПКБ на клиент на същата банка?

отсрещната банка

Сигурен ли си, че става въпрос за банката кореспондент (а не за банката на получателя)? Защото "отсрещната банка" ми звучи като "банката на получателя". А във веригата може да има още поне една банка (банки кореспонденти).

След като направиш плащането (ако го направиш чрез тази банка) питай получателя колко е получил и кажи дали хипотезата ми е вярна - банката ще те одере с двете такси и накрая ще се окаже, че и банката кореспондент (банките кореспонденти) са си дръпнали мъничко и затова са пристигнали по-малко пари. И после ще трябва да пращаш недостигащите $10-$20 с нов банков превод (или по друг начин), ако получателят се заяде.
 
Последно редактирано:
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Таксите на всички банки са долу-горе еднакви. Аз бих ползвал пейпал 3,4 превода по 2500... знаеш защо нали ;)
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Хепи много правилно съм ти написал - това са всички такси

29.33лв - ТАКСА ЗА ВАЛУТЕН ПРЕВОД;Такса изх.вал.превод

19.56лв - KОМИСИОНА РАЗНОСКИ OUR;Kомисиона разноски OUR

Можеш и двете да не ги платиш ще са за сметка на получателя - има си полета за отметки кое искаш да платиш и кое не искаш


Разноските на ПроКредит Банк (България) ЕАД са
За наша сметка
За сметка на бенифицента

Разноските на другите банки са
За наша сметка
За сметка на бенифицента

Ако платиш и двете получателя в Болшинството от случаите си ги получава чисто колкото си му пратил - понякога получават по няколко долара по малко както ти каза но това си зависи от банката на получателя или можеби от обслужващата му банка - Но реално ти няма как да ги платиш тези такси и да искаш.

Нямат допълнителни такси върху сумата но пък крус продава доста често им е малко дървен - Днес например при фиксинг 1.689120 са продавали на 1.704000 - Незнам как е в другите банки може да имат процент върху сумата но пък да продават на фиксинга.


Спеар - Сериозен бизнес с Пейпал не се прави - Ако искаш ще ти обясня защо?
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Аз веднъж-два годишно получавам преводи, изпратени с клауза OUR, но въпреки това банката кореспондент си дърпа $10 когато парите минават през нея. Отделно и банката на получателя си дърпа такса "получаване". Клаузата OUR не те спасява от таксите на банките кореспонденти (може да има и банки, при които е различно).
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Който смята да използва услугите на Western Union за подобен вид плащания, по-добре да си вземе един вазелин на отиване към офиса им...
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Който е тръгнал да прави такива плащания през WU - Няма нужда от вазелин вероятно без ще му достави по голямо удоволствие :) То и без това ще го изпердашат направо през гащите
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Както happyslacker по-горе каза в момента единствения избор е TransferWise - https://transferwise.com/u/52761 (реферален, а и първия ти превод ще е безплатен).

Виж дали има държавите с които искаш да работиш и пускай преводите през тях. Цената е 0.5% от превода, т.е. на превод 10 хиляди ще ти е 50 лева, но пък ще спестиш пари от превалутирането, защото ще ти дадат по-добър курс и няма да има такси за получаване в банката получател, защото превода ще е domestic.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

За по малки суми може и да е по изгодно но за суми над 10 000 със сигурност не е - Освен това не виждам как ще избегнеш превалутирането
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Защото те не превалутират дефакто. Ти внасяш лева, те изпращат от техен акаунт там валутата която искаш да изпратиш. Следващия път някой друг като иска да прати пари от страната в която ти си пратил те ползват твоите левове, а не купуват/продават от банката валута. За това и дават по-добър курс от всички банки.

И да, при по-малки суми е още по-вървежно, но и с твоя пример ще спестиш пари от липсата на превалутиране.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Радо да разбирам ли че ако днес централният курс е 1.75 за долара и ако аз им вкарам в сметката 17 500лв отсреща ще получат в Банкова Сметка 10 000 долара - минус - 0.5%

Имаш ли представа за колко време отсреща получават превода и необходимо ли е китаеца някъде да е регистриран или това него не го касае получава си парите по банковата сметка и въобще не разбира как са пристигнали
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Сега си поиграх малко да го смятам по днешният фиксинг - 1.746590 за долар

През този сайт за да получи китаеца чисто 10 000 долара трябва да им внеса 17,520.62лв

Ако го правя през банката ще ми струва - 17 560 лв + 50лв такси

Тоест на 10 000 долара се спестяват около 90лв ако смятам правилно
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

При него парите ще се получат от TransferWise и от тяхна сметка в локална банка в същата държава и ще е упоменат някакъв референтен номер, който ти си въвел при правенето на превода. Не е нужно да прави той нищо, получава си парите по банковата сметка все едно си наредил парите по SWIFT.

При изпращане на 10 000 долара в този момент трябва да им внесеш 17,472.55 лв. по сметката в Уникредит + таксата от половин процент.
В момента дск продава на 1.7858, т.е. пестиш 385.45 лв. при превод на 10 хиляди долара, като не смятам SWIFT превода..., той е отделно.

Има опция контрагента ти да получи точната сума, при нея трябва да внесеш малко повече пари, които са като гаранция за ТранферУайз срещу флуктуации докато преведат парите, като ги преведат разликата ти я връщат, твоя човек получава точно толкова пари колкото иска.

Таксата си я взимат отделно, примерно ти ще им преведеш 17,472.55 + таксата от половин процент (първия ти трансфер ще е безплатен, ако се регистрираш през реферален линк).

Преводите в Европа отнемат 3-4 дни да се получат, може да "забързаш" като платиш допълнителна малка таксичка, тогава те не чакат някой да направи обратен превод между двете валути в мрежата им, а ти превеждат превода моментално. Горе долу колкото е SWIFT превода като време.
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

А какво става ако през тези 3-4 дни докато чакат някой да направи обратен трансфер долара скочи с 5ст? а ти вече си им превел парите - Променят ли ти цената?

Също има ли възможност да се превеждат долари към долари?
 
От: В коя БГ банка са най ниски таксите за превод извън ЕС ?

Точно за това е тази опция контрагента ти да получи точно средства, примерно 2% повече пари качваш с нея. Те седят като буфер, ако през това време се покачи курса да вземат от тях колкото са им нужни. Останалите ти ги връщат по сметката като направят превода.

Ако не плащаш фактури, т.е. не ти трябва точна сума може да не я ползваш тази опция - в такъв случай ще ти преведат всички пари, които си им пратил, но по курса им за деня в който е завършен превода.

Можеш да превеждаш от една валута в друга. В момента натискат да вкарат повече държави и съответно валути и в държавите имат сметка само в конкретната домашна валута.

Това е много полезно примерно, ако в България имаш левчета, които искаш да преведеш в твоя сметка в ЮК в паундове. Или пък някой да ти плати фактура или ти да платиш. Но за момента тази опция я нямат да пращаш и съответно получаваш долари във всяка страна. USD можеш да получаваш само в САЩ.
 

Горе