Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

Дискусията в 'Онлайн Магазини' стартирана от LuboUzunov, Март 24, 2016.

 1. LuboUzunov

  LuboUzunov Member

  Рег.:
  Март 5, 2012
  Съобщения:
  107
  Харесвания:
  7
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Здравейте,

  Вероятно мнозина от вас, които работят с Еконт са получили уведомително писмо за промяна на отстъпките на куриерските и пощенските им услуги:

  С няколко думи и най-общо казано, ако до сега сте използвали 20% процента отстъпка от куриерските и пощенските им услуги, то вече няма да можете да използвате отстъпката и ще трябва да преподпишете договора си с тях. Договора ви се прекратява автоматично, когато изтече едномесечен срок от датата на получаването на писмото.

  Създавам тази с тема цел да се възползваме повече фирми от въпросната точка 4, която позволява да преподпишем като група от клиенти и да използваме по-голяма отстъпка от куриерските и пощенските им услуги на Еконт:

  Ясно е, че няма да можем да съберем общ оборот от 10 000 лева, но все пак мисля, че групово ще постигнем малко повече отстъпка, отколкото индивидуално.

  Вече трети ден подред събирам информация за условията по въпросния договор за групово ползване на отстъпки и сега ще се опитам да ви разясня за какво точно става на въпрос. Ето го първо и договора:

  И тук е време да обясня всичко, което съм научил с 300 зора до тук:

  • В оборота влизат само куриерската услуга и таксата за наложен платеж/ППП (не самия наложен платеж, който трябва да вземете при продажба, а само таксата която се начислява по него).
  • ППП/наложени платежи се изплащат на всеки по отделно.
  • Отново ще си имате собствен клиентски номер, но все още не знам дали ще остане същия, който сте използвали до сега.
  • Виртуалния кабинет си е отделен за всеки.
  • Ще получавате една фактура всеки месец и всичко, което дължите по нея, ще се заплаща отложено, т.е. наведнъж всеки месец и със срок до 5 работни дни след получаването на фактурата. Ако не изчистите задълженията си, то ще бъдат предприемани горепосочените мерки от договора индивидуално, а не за цялата група.
  • Достигнатата отстъпка от групата се преизчислява на всеки три месеца, като има възможност да се поиска преизчисляване по всяко време.
  • За първото тримесечие отстъпката ще бъде изчислявана спрямо предишните месеци, макар и да не сте били в група преди това.
  • За собствениците на онлайн магазини при постигане на договорените обеми по скала, отстъпката може да се разпределя по тяхна преценка на комисиона и/или отстъпка върху цената на пратката, като отстъпката може да е не повече от 10% и комисиона от 20% приложени върху една товарителница.
  • Ще има един упълномощен от групата, който ще подпише договора.
  • В групата няма ограничение за това колко фирми могат да се включат, което е добре.
  • В групата може да се добавят още ЮЛ и след подписването на договора, като за целта той ще бъде преподписан и добавени в него новодошлите така да се каже фирми.
  • В групата могат да участват както онлайн магазини използващи модула на Еконт, така и всички останали. Няма ограничение.
  • Това, което се изисква да бъде вписано в договора за всяко ЮЛ от групата е: Име на фирмата, булстат/ЕИК и клиентски номер. В един от разговорите ми с Еконт, споменаха нещо за подписи от всички участващи в групата, но аз такова нещо не виждам да се изисква в договора. Ще попитам отново.
  • От месец Април, вече позволяват да бъдат вписвани в договора за група както фирми, така и физически лица заедно.

  Искам да се опитам да организирам групичка, пък колкото се съберем, толкоз. Мисля, че е по-добре така, отколкото по отделно. Имам все още някои въпроси, на които искам да ми отговорят, но и това ще стане. Междувременно бих искал да видя колко от вас биха се навили да сформираме един отряд.

  Бих се подписал като упълномощен представител на групата. Като разбира се преди това отново ще проверя отговорностите, които ще нося аз, а и ние като група. Защото, не искам да се получава заради един не спазил задълженията си, да страда цялата група.

  Тъй като на мен, а и на повечето от вас предполагам вече ви тече месечното предизвестие, то идеята ми е да действаме сравнително бързо и средата на април да сме готови. Ако нещата тръгнат и успеем, то никъде из форума няма да се публикува кои фирми участват и данните им. Само и единствено бройката на участниците, останалото ще се знае само от представителя на групата.

  Пак казвам, няма да постигнем кой знае какво, но мисля, че ще по-добре така. Обмислете идеята и ако ви харесва, пишете. Кажете и на близки до вас фирми и доставчици, които работят с Еконт, защото имаме възможност да достигнем по-голяма отстъпка за клиентИтИ. Ако имате въпроси питайте. Аз ще записвам и ще питам Еконт-ците. Също така, ако се изискват подписи и печати от всяко ЮЛ в дружинката, ще стане доста по-трудно. Дано не е така. Има и един договор за интеграция на онлайн магазини, който предполагам повечето от вас са подписвали. За него все още не съм наясно, ще е необходим ли отново. Ако да, то той ще се пише индивидуално предполагам... Ще попитам. Просто адски трудно се докопвам до каквато и да е било информация, защото в Еконт никой не знае нищо... А и нищо чудно някои от нещата дето до сега са ми казани, да се окажат неверни. Затова ще продължа да разпитвам, няма как иначе да стане. Ако ли не... поне ще стане добра инфо тема по въпроса :)

  Също искам да отбележа, че тази тема не е създадена за да обсъждаме кой е доволен, и кой не, а за организация и взаимопомощ. Можете да си изкажете положението в тази тема от онзи ден, в която разисквахме решението на Еконт за промяна на отстъпките. И аз не съм доволен от това им решение, но ще трябва да се нагаждаме някак и тук е мястото да го решим.
   
  Последно редактирано: Апр 11, 2016
  felixthecat харесва това.
 2. CTAH

  CTAH Well-Known Member

  Рег.:
  Май 22, 2012
  Съобщения:
  2,585
  Харесвания:
  450
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Бургас
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  ТКЗС ли ще правим тука ?
  Викнете Вискяра ....
   
 3. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,748
  Харесвания:
  104
  Точки:
  63
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Това значи ли, че ако ще и 10 000 лв. оборот да направим групата, то отстъпката за клиента не може да е повече от 10%?
   
 4. CTAH

  CTAH Well-Known Member

  Рег.:
  Май 22, 2012
  Съобщения:
  2,585
  Харесвания:
  450
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Бургас
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Отстъпката за клиента не може да е повече от 10% това е ...
   
 5. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  На ТКЗС-та отдавна мина времето.
  Еконт отдавна не са ми изгодни и тъкмо сега ще ги отсвиря.
  Еконт се държат като текезесари от самото им начало - маркетинговата им политика е като на МВР: ние казваме какво ще се прави, а вие само ще изпълнявате.
  Имам добър поглед върху начина им на работа, и хич не е разумен.
  Никаква търговска гъвкавост - дали клиента е в някое забутано село, или е на главен път, дето куриера минава по 3-4 пъти на ден, цената е една и съща. Случвало се е да разкарат куриер 50 км, за да вземе обикновена пратка. При положение, че 30 минути преди това този куриер е минал край мен. Как да имат читави цени?!
  Ако другите куриери имат умни управители, сега е момента да отхапят сериозно парче от баницата на доставките. След като толкова време са устискали с по-малък трафик, офиси и цени, значи е възможно.
   
  CTAH харесва това.
 6. redrum

  redrum Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 2, 2010
  Съобщения:
  4,512
  Харесвания:
  626
  Точки:
  113
  Място:
  Ѣ
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  И какво става, ако една от тия фирми преебе нещо Еконт? Тия сериозно прекалиха. Днеска взех цените на Спиди и мисля да мигрирам натам, цените са определено дооооста по-добре. Но ще видим как ще реагират хората, разбира се.
   
 7. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
 8. nortrant

  nortrant Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 4, 2009
  Съобщения:
  5,434
  Харесвания:
  527
  Точки:
  113
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  една от най-добрите търговски практики в цялата страна е тази на куриерските фирми - цената на доставката да е еднаква за всички. Без значение дали си в голям град и малко село. В голям град не би трябвало да се циганееш за 3 лв. Освен ако не си такъв по народност/племенност или манталитет.
   
 9. Yurnero99

  Yurnero99 Active Member

  Рег.:
  Дек 8, 2015
  Съобщения:
  222
  Харесвания:
  66
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Universal Soldier
  Място:
  Bulgaria
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Като разбрах за отидох да мрънкам в офиса, който ползвам от дълго време и човека там ми каза, че той лично щял да събира хора да прави това ткзс, защото и те ще си загубят клиентите и работата. Офиса им е много оборотен ама и той се тревожи.
   
 10. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,860
  Харесвания:
  934
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  От: От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Каква е приликата/разликата относно еднаква цена и отстъпка за оборот?
  Циганеенето го оставям в мислите ти.

  Онзи ден пътувах до Шумен. Пропан-бутана за автомобили до Ловешко, включително, е 88 ст/л. Без изключения. От Габровско на изток е от 77 ст/л до 69 ст/л.
   
 11. tprodanov

  tprodanov Member

  Рег.:
  Юли 28, 2014
  Съобщения:
  437
  Харесвания:
  20
  Точки:
  18
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Еднаквата цена наистина е нещо чудесно в практиката. Защото, ако не съществуваше, тогава дотирането на неизгодни курсове трябваше да го прави търговеца, а сега го прави куриера.
   
 12. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,376
  Харесвания:
  249
  Точки:
  63
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Не става ясно защо се пънете след като можете да ползвате 20% в олх и базара
   
 13. tprodanov

  tprodanov Member

  Рег.:
  Юли 28, 2014
  Съобщения:
  437
  Харесвания:
  20
  Точки:
  18
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Аз нещо пропускам или не разбирам точно ползата от тези 20%. Нали иде реч за отстъпка от редовната им цена? Защото, ако е така наистина, то цената от врата до врата става 6,24 лв, а от офис до офис - 4.00 лв. Тези цени се допълват с наложения платеж.
  Ей богу, това са доста неприемливи условия и ти 20% не са полезни с нищо.
   
 14. Maverick

  Maverick Well-Known Member

  Рег.:
  Апр 3, 2008
  Съобщения:
  2,180
  Харесвания:
  144
  Точки:
  63
  Професия:
  www.Nmarket.bg
  Място:
  www.Nmarket.bg
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  И аз това се чудя.

  Варианта друг куриер също остава. Еконт не са единствени и незаменими.

  По принцип аз не бих си сменил куриера само защото е вдигнал малко цените. Но при мен цените са изпилени и всеки лев отгоре от доставката може да откаже клиента. Отстъпката от еконт все пак е точно за крайния клиент, а не за мен.
   
 15. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,376
  Харесвания:
  249
  Точки:
  63
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  http://olx.bg/shipping/ Офис 3.20 , адрес 5.24 Съмнявам се колкото и да се кооперирате да надминете 1000 лв оборот тоест макс 12 %
   
 16. webstil

  webstil Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2009
  Съобщения:
  1,748
  Харесвания:
  104
  Точки:
  63
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Аз това не мога да разбера. Нека някой ми го обясни, в момента ако сам си сключа договор- 9-10% отстъпка ги докарвам. Нали целта е да се съберем повече хора, за да има отново 20% отстъпка. Но ако ограничението е до 10 процента, то каква е файдата от групата ни?
   
 17. Maverick

  Maverick Well-Known Member

  Рег.:
  Апр 3, 2008
  Съобщения:
  2,180
  Харесвания:
  144
  Точки:
  63
  Професия:
  www.Nmarket.bg
  Място:
  www.Nmarket.bg
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Обяснението. Еконт дават макс 30% отстъпка от цената. Ако ти си олх, базар или друг сайт който предлага такава услуга (тип коопериране) тогава ти можеш да свалиш макс 20% от цената на еконт, а останалите 10% да останат за теб. Ако си подготвяш пратки за твоята си фирма, можеш да получиш до 30% отстъпка от цената.

  Аз така го разбирам.
   
 18. tprodanov

  tprodanov Member

  Рег.:
  Юли 28, 2014
  Съобщения:
  437
  Харесвания:
  20
  Точки:
  18
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Бе не знам, аз Еконт не ползвам, но в момента просто осъзнавам колко не стават. 5,24 лв за адрес, моята цена е с лев и половина надолу..
   
 19. Krumov

  Krumov Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 31, 2012
  Съобщения:
  1,376
  Харесвания:
  249
  Точки:
  63
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт  В момента с 30% отстъпка:

  офис/офис/наложен - 45 лв - 3.40лв
  офис/врата/наложен - 45лв - 5.50 лв
  врата/врата/наложен - 45лв - 6.60 лв

  Най-изгодната офис/офиси за сега еконт водеха по този показател с многото си офиси и доставката до 24 часа. Спиди нямат офиси навсякъде в по-малките населени места доставят бавно 3-5 дни което винаги ме е спирало да работя с тях.

  Цените са им са малко по-ниски, но липсата доскоро на опции за преглед и тест, застраховка на пратката, виртуален кабинет и липсата на модул за интерграция бяха сериозни минуси. Но сега стават по-добрата алтернатива след премахването на отстъпките.

  Останалите измислени куриери дори няма какво да ги коментирам с 3 коли за половин България и доставки по 10 дни
   
 20. tprodanov

  tprodanov Member

  Рег.:
  Юли 28, 2014
  Съобщения:
  437
  Харесвания:
  20
  Точки:
  18
  От: Групови отстъпки от куриерски услуги на Eконт

  Явно при всеки е различно. Аз ползвам Рапидо, врата/врата и условията на Еконт и преди и след отстъпките са значително по-лоши.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice