Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

Adon Djov

New Member
Здравейте,

планирам да използвам услугите на американска фирма за складиране и доставка на продуктите, които продавам главно в Америка и съм притеснен от това, че искат от мен да попълня някаква кредитна форма или формуляр, който ще съдържа информация за банката ми, номерът на сметката, ЕГН-то ми, моят адрес и този на банката в която е сметката ми и т.н. и не съм сигурен дали това не е опасно за мен от финансова и може би от правна гледна точка.

Нямам регистрирана собствена фирма все още и затова нямам EIN, SSN или друг TAX ID номер, каквито обичайно се предоставят в такива случаи, но когато попитах, от американската фирма ми казаха че може да използвам ЕГН-то си вместо тези номера.

Електронният формуляр или бланка се нарича: " Credit Application ", като информацията ще бъде изпратена, както пише на самият формуляр, до услуга или сайт, а може би някаква банка или банкова институция - " Experian " за оценяване на някакъв кредитен или платежен рейтинг " credit score report ". А аз не кандидатствам за кредит или заем, искам единствено да използвам услугите на тази или друга фирма за складиране на моите продукти. Затова не разбирам, защо всъщност би било нужно да се попълва такъв документ.

Също не съм сигурен дали попълването на такива документи и предоставянето на такава информация е обичайна практика на запад и в САЩ и дали има случаи на настъпили проблеми и злоупотреби с такава информация при други хора използвали подобни услуги.

Ще съм много благодарен за всякаква помощ и мнения на експерти в тази област.

Извинявам се за възможните допуснати грешки в термините, тъй като не съм специалист в правните и банкови въпроси.

Благодаря ви предварително.
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

В САЩ кредитният рейтинг се използва освен при даване на заеми и за оценка на риска при всякакви договорни отношения от сорта на взимане на недвижим имот под наем и сключване на договор за телефонни и др. услуги
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

Това означава ли, че не би трябвало да се притеснявам и че мога да попълня този документ със съответната информация, без опасност от получаване на някакви проблеми?
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

Не означава. Проблеми винаги може да има и то от всякакъв характер.
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

Добре, разбирам, благодаря ви.

Какво бихте ме посъветвали да предприема, при положение че нямам опит в тези неща и не съм запознат достатъчно със американската компания? Може би да ги попитам дали биха приели плащане с Paypal или друг сигурен разплащателен процесор/услуга, поне на първо време, докато установим бизнес отношенията си и може би добием някакво, да го нарека взаимно доверие, един към друг по отношение на способност за плащане(от моя страна) и качество на услугите(от тяхна)? И след това вече да оформим и попълня някакъв договор с тях или документ с който да уредим по нататъшното използване на техните услуги?

Извинявам се ако не се изразявам достатъчно професионално, но се надявам че разбирате какво искам да кажа :).
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

Ако толкова те притеснява да си даваш личните данни отвори едно ЕООД и сключвай договори през него. Така или иначе рискове винаги има когато се сключват сделки.
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

…или „интегрирай“ ром, ползвайки данните му, плащайки му за това. Или не желаеш те да се интегрират?

След като се „няма опит и незапознаване“ – ми следва четене на ревюта, отзиви и коментари у 3rd party international forums за нея компания, как се отнасят към клиентите си, дали плащат, дали са коректни, дали abuse-ват sensitive data, etc. Пък и щом е за „складиране“, то значи е силно вероятно да съм я упоменал вече тук (изключвам AMZN FBA-то, тъй като за там е ясно, че са коректни откъм data донякъде, пък и са #1 rank по shopping category, но пък това НЕ значи, че ако смяташ да им пращаш менте-артикули или артикули, нарушаващи дадени права, или дадени техни правила, или си на velocity limits, etc., че няма да ти задавят с бананец акаунтът, а с него и цялата стока, която им си „предоставил в техен warehouse“ да остане за тях, било за ползване или по-скоро унищожаване, тъй като си нарушил правилата; не малко такива случаи е имало; пропуснах и за замразените пари, но за тях е ясно).
 
От: Даване на ЕГН и банкова информация на американска фирма.

смени си гражданството с друго, тука е така - ЕГН-то ти е тайно, но за да се идентифицираш - трябва да го предоставиш защото държавата не ти предоставя друг уникален идентификатор...
 

Горе