Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

lqllqlq

Well-Known Member
И ще ви кажа защо, а вие ако искате ме смятайте за балък, наивник или просто изпаднал в черна дупка...

Нямаме шанса, защото подозирам на генетично ниво ни е заложено да се вкопаваме. В тази държава никой не търси да си купи! Поне не и по нормалния начин...
Трябват му керемиди - ще си ги "набере", ама няма да купи...
Иска да вдигне ограда - ще иде да "бере тухла от Те Ке Зе Сее-то"....
Къща дигне, ама по втория начин да е...и плана, и меренето, и работниците...
Такива били пенсиите, ама нямали пари! Еми няма да има, щото и тук пак по втория начин - заплати в пликчета, осигуровки на минимума...

Иначе българина е, както казва един приятел "предприемчив. Ама по свои си начин. Гнил начин. Българинът ще съгради нещо, но ще го съгради по втора линия. Ако гради къща, то керемидите ще са бракувани, армировка, тухли, лепила плочки ще се търсят без фактура, без ДДС. И ще съгради къщата, и ще се похвали колко и как е спестил. Докато българинът пести, търговецът също пести, защото е внесъл 100 тона материал, декларирал е 50 тона и фактурира само декларираното. И така си разцъфтява сивата икономика, с неплащането на данъци и осигуровки, стимулирана от обикновения потребител и покровителствания търговец."

От известно време имам възможност да си комуникирам с англо- и румънско- говорящи. Как пък един не ме попита "Без т'ва ДДС не може ли? Що така ме товариш?" Да не говорим, че северните съседи дори се притесняват защо е 4% по-малко. Как един от тях не поиска "щото не ми трябва бележка, че не съм фирма" да не му го калкулирам?

А тука? Поне 5 от 10 дори не знаят що е то ДДС. 8 от 10 не искат да го плащат. И на работа ходят и съм сигурен, че и там са по-навити да не ги осигуряват на реалното "та да не пълнят гушата на тая държава!"

И тук гледам предприемачи от класа. Да, не всички, ама то и една птичка пролет не прави. Един да реши да отдели от времето си за да обясни как би следвало да бъде и не е нужно да чакаш много да дойде Ганьо и да му разкаже какъв убитак/балък е, защото иска да е изряден. Фактура ще пускал? На касовия ще чука? Ауееееееее, аланкоууууууууууу! Ти нормален ли си? И се почва посвещаването в тънкостите на продажбата. А това, че след време може да тегли такова тегло кой ще му каже?

И сме темерути, и сме простаци! Това е истината! 1 на 10 се сеща да поздрави, а да каже "Благодаря" или да пожелае лек ден/вечер си е в категория "Усмивки от старите ленти". Как пък един от чужденците не пропусна?! Комуникирам с араби, китайци, африканци, европейци. Ами един не пропусна, бе!

А наш Ганьо ми вика "6a izvinqva6 ma mi se s4upi kirilicata..." Какво точно на тая кирилица ти се счупи?

И не говоря само онлайн, макар онлайн да е най-страшно, защото се чувстват защитени зад анонимността на монитора. И на улицата, и в магазина...

Та мисълта ми е, че никой не ни е виновен. Ние сме си в калта, окопаваме си се сами все по-дълбоко. А нали се сещате, че от това блато излизат и "ония горе". То няма как ние да сме злато, а те все прасета, нали?
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Sad but true.... :-/
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Истината е в Германия........тука сме много зле
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Истината е в Германия........тука сме много зле

И коя истина е в Германия, че нещо не се сещам?
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

...и не знам дали в последно време аз повече се вглеждам и си мисля или то просто положението е извън контрол, ама е нетърпимо!

Преди 5 дни идиота си говори по телефона, минава с бус на червено и щеше да ме отнесе...Снощи друг на заден закова до краката ми...карайки по тротоара!!! WTF?!

И двамата ми се караха?! Аз съм бил виновен? А после що агресията избива?

За последните 7 дни 2 пъти в тъмното на метър от мен ми излиза 50-килограмово Кане Корсо. И кретена ви вика "Споко, той е добър!" WTF?!
А само преди месец стана беля с 40-килограмово Хъски. Ами 100кг съм, ама ако щете вярвайте на 4-ти ритник го поместих. И неговия човек не пропусна да ми каже колко е добро...Дет се вика да му честитя сефтето...Ами ако не беше на мен, а на някоя жена дето е 50кг с мокри дрехи?! Който има куче знае за какво говоря...

И отивам в Здравна каса и онази с дъвката зад гишето ми вика "К'во?", което явно е съкращение от "Здравейте, с какво мога да Ви помогна?"
И се возя в асансьора, а комшия се качва и на "Добро утро" ме гледа на шамар, защото сме се изгубили в превода и за него е "Да ти еб@ майката!" тоя поздрав.
И ми късат билет в автобус, а "Благодаря" кара кондукторката да си забрави посоката...Баси шока, а?
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

lqllqlq, ако нямаш блог, трябва да си направиш :)

Да се отбележа за протокола. Аз съм от тия дето не знаят и не искат да знаят що е ДДС. Не обичам да поздравявам и да ме поздравяват. Имам неплатени здравни за цели 5 години. Нямам куче, нямам и возило :)
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

няма ами, няма да се оправим... по скоро ще се затрием
никой не ни е виновен, всеки народ си заслужава и управляващите и цялата история!
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

кво да се оправяме от ден на ден ни усложняват живота , сега искат да прекарат закон , счетоводителите ни да не могат да на представляват пред институциите само адвокат , ако мине значи трябва и на адвокат да плащаме
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

lqllqlq, ако нямаш блог, трябва да си направиш :)

Имам, но там си храня основно мобилните оператори, че са ми слабост... :)

еми като не си включил ддс-то в цената за да изглежда по-малка..кво искаш :lol:



А колко си висок? 8)

Има цена с и без ДДС. Няма как да сложа само без, нали?

184см, що? Нещо джи-джи би-джи, а-у? :D

кво да се оправяме от ден на ден ни усложняват живота , сега искат да прекарат закон , счетоводителите ни да не могат да на представляват пред институциите само адвокат , ако мине значи трябва и на адвокат да плащаме

Лобистка работа, но не е само там. Да видим дали ще мине...
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Има цена с и без ДДС. Няма как да сложа само без, нали?
Сложи цена С ддс, а който ще купува без ддс - знае колко е то и лесно ще направи сметката. обикновените хора откъде да знаят какво е това ддс, задължително ли е, не може ли без него, защо тогава е изписано отделно и т.н.

184см, що? Нещо джи-джи би-джи, а-у? :D
Мисля, че не си в нормални граници. Когато някой се хвали с килата, трябва да казва и колко е висок. Защото едно е 184, съвсем друго е 196 :wink:
и обратното важи - това, че си сто кила не ти гарантира успех пред някой който е "по-лек". Килограмите може да са ти помогнали при това куче, но има такива които ще те захапят и няма да пуснат никога - пък ти не знам как ще риташ с един крак (да не говорим, че това би ги настървило още повече).
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Аз винаги съм казвал, че причината за положението, в което се намираме, е мисленето ни. Има и нормални хора, но те са рядкост и повечето за съжаление разсъждават именно по начина, който е описан в началото на темата. Всеки гледа да мине тънко, да вземе нещо без пари и т.н, без да гледа мащабно на цялата картина, а се фокусира само върху себе си. Не се замисля за това, че по този начин индиректно вреди както на другите, така и на него самия.

Нещата ще се оправят, само когато мисленето на хората се промени. Когато изчезне егоизма и всеки започне да помага за благото на цялата общност, а не само за собственото си. Аз се опитвам да го правя и смятам, че това е единствения вариант. И тук не става дума за неща като благотворителност и други подобни, а за елементарно спазване на някои правила и мислене. Когато човек прави нещо, трябва да се замисля, по какъв начин действията му ще окажат влияние на бъдещето. Нещата са изключително елементарни, просто трябва да се спазват някои правила. Да не се изхвърля боклука на улицата (със сигурност така е по-лесно, но тези които го правят замърсяват мястото, в което живеят), да се спазват правилата за движение (почти всички катастрофи стават именно заради тяхното нарушаване), да не се купуват евтини крадени стоки (изкушаващо е да купиш нещо на безценица, но по този начин стимулираш крадците и един ден може да те ограбят теб) и др.

Има шанс нещата да се оправят, но по-голямата част от хората трябва да променят мисленето си и да осъждат постъпките на тези, които нарушават баланса, а не да ги смятат за герои. Това може да се постигне по най-простия и елементарен начин - просто започвате да правите всичко по начин, който смятате че е реден и правилен. Няма как да накарате другите да го правят, но поне ще им дадете пример.
 
Тук тия дето са зле си го отнасят. Евтино, тънко и накрая твърдо. :)

Аз паднах на една среща между изпълнител и възложител за някакъв смешен проект. "Може ли да хванеш и това в тази цена пък аз няма да ти искам фактура" И направо останах безмълвен. Всякакви смешки ги има. Аз лично тотално съм се отчаял от тукашния пазар. ;)

Днес ми звънна мой приятел да ме попита дали мога да му предоставя еди какво си, за да хване един US клиент. Явно или и той е видял дебелия с тукашните или много му се работи с чужденци, отколкото с БГ клиенти. Тук са мизерници и смотаняци. Един ми дължи вече не знам колко време дни криливи пари. Тотален срив. За това моя съвет е - добре си вържете гащите, защото с цигани не ви трябва да се разправяте. Повечето пискат какви били ромите и не знам си какво, а като почнат да се пазарят реално се вижда какви жилка носи човека пред теб. Аз лично избягвам такива хора, не са полезни и като цяло им тегля една. Препоръка - правете същото. Това е начина му да прави бизнес, това му е бизнеса му и това е той, което е много лошо, дори жалко.

Бате, не всичките са така, повярвай ми. Работя с читави хора и реално с тях гледам да си продължа, но с такива дето спомена, няма начин и дори ги режа на цена. ;)
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Може ли някой да ми даде информация за Оранжерийни домати по мярка 112 ?
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Абсолютни помияри са 8 от 10 човека в България. Бойко може да ме дразни с изказванията си, но това че сме кофти материал е абсолютно верно. Завистници, тарикати на дребно, мързеливци, простаци..
Как като съм бил в чужбина веднъж не усетих това гадно пишкомерство, дето като влезнеш някъде и те оглеждат отгоре до долу,
Никой не се интересува от теб, ако си вършиш работата и не пречиш нан другите.
В тая държава единствено ме задържа ниските данъци, иначе отдавна да съм прескочил границата.

Абсолютно подкрепям автора на темата!
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Който е бил в чужбина или поне е имал време достатъчно време да комуникира с чужденци, с друг манталитет знае за какво става въпрос във темата...

И аз съм за, това е най-големия проблем на нацията, нормално да имаме и такива политици все пак това са същите тези хора от народа...
 
Да, абсолютно. Но силно вярва, съдейки по себе си, че повечето, да не кажа всички, нормални хора са изградили някакъв си техен механизъм, с който се справят с подобни фрикове. Това, че някой е решил да живее тънко, нон стоп да се вее комплексите пред останалите си е изцяло негов избор и не мисля, че нещата му се получават кой знае колко добре. Рано или късно се срещат двама такива кретена и става интересно. :)

В опита си съм виждал много такива и честно казано почти нищо не ме изненадва вече. Дано авторът на темата успее по-бързо да се адаптира към селенията на някои хора.

Има много примери и всеки пък, когато се сблъсквам с подобни индивиди много го добре си ги отрязвам. Дори в някои случаи играеш тяхната игра, защото няма зруг начик, за да излезеш цял, така да се каже. Дори в момента имам едни такива дето не им обръщам кой знае какво внимание, просто защото е пълна загуба на време и вече си се чувствал с тях един вид ощетен. Но това се преодолява лесно, всичко е в опита и натрупането му. ;)
 
От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Вие гледате хубавите страни на чужденците, а лошите?
защото отстрани погледнато е едно, но ако си един от тях е коренно различно

разбира се забравяте да кажете, че ни е в кръвта да мрънкаме както правим в момента
драскате по форумите за нещо което не може да промените - аз пък това не го разбирам
всички изкарват само лошите страни на нашия народ за да се чувстват някак по-величави

с това песимистично говорене не може да се променят нещата, ако всички поне за един ден бъдат оптимисти и позитивно настроени, тези които постоянно мрънкат по форумите колко зле сме били ще се депресират защото вече няма да са нищо

да обобщим за какво е темата: нашия човек е сложил цена без ддс за да изглежда по-малка, той очаква хората които разглеждат магазина да извадят калкулатора и да смятат за всеки един продукт
и не само това: първо трябва да се свържат с данъчните за да ги питат колко е ддс-то. Дано не въведат различни ддс-та за различните стоки, защото тогава ще стане мазало
аз лично не се сещам за онлайн магазин където цените са така поставени...и дори може да дадем пример с онлайн услугите които ползваме постоянно: НЯМА хостинг компания която да е разделила цените, въпреки, че голяма част от клиентите им са фирми!

значи ние може да използваме изтъркани маркетингови трикове, а хората да не могат?
 
Последно редактирано:
От: От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Вие гледате хубавите страни на чужденците, а лошите?
защото отстрани погледнато е едно, но ако си един от тях е коренно различно

разбира се забравяте да кажете, че ни е в кръвта да мрънкаме както правим в момента
драскате по форумите за нещо което не може да промените - аз пък това не го разбирам
всички изкарват само лошите страни на нашия народ за да се чувстват някак по-величави

с това песимистично говорене не може да се променят нещата, ако всички поне за един ден бъдат оптимисти и позитивно настроени, тези които постоянно мрънкат по форумите колко зле сме били ще се депресират защото вече няма да са нищо

да обобщим за какво е темата: нашия човек е сложил цена без ддс за да изглежда по-малка, той очаква хората които разглеждат магазина да извадят калкулатора и да смятат за всеки един продукт
и не само това: първо трябва да се свържат с данъчните за да ги питат колко е ддс-то. Дано не въведат различни ддс-та за различните стоки, защото тогава ще стане мазало
аз лично не се сещам за онлайн магазин където цените са така поставени...и дори може да дадем пример с онлайн услугите които ползваме постоянно: НЯМА хостинг компания която да е разделила цените, въпреки, че голяма част от клиентите им са фирми!

значи ние може да използваме изтъркани маркетингови трикове, а хората да не могат?

Оптимисте, още по-горе писах, че имам достатъчно акъл в главата за да не си го причинявам сам! Няма как да съм обявил цени само без ДДС. По-ясно кратко и точно от това не знам как да ти го кажа.

PS. И ти си в тоя форум, дори доста активен ако трябва да съдим по мненията и броят им, така че не си в групата на ония, които биха могли да сочат с пръст кой и къде пише...
 
От: От: Даже не мисля, че имаме шанс да се оправим...

Няма как да съм обявил цени само без ДДС.

Но има как да са само с ддс :)
Я кажи какъв процент от поръчките ти са от фирми, за да разберем дали и ние да сложим такива примамливи за обикновения потребител цифри :)
 

Горе