Дропшипинг: Ще го бъде ли и как?

Krizz

New Member
Здравейте хора, какво мислите по въпроса за България конкретно? Има ли бъдеще? Забелязах, че дропшипинг моделът е нашумял доста през последните няколко години в България. Какви са шансовете за реализация за новостартиращи онлайн магазини? Чух, че от година насам от НАП са се захванали вече и за онлайн магазините. Колко са задължителни регистрация на фирма и по ДДС?

Знам, че в България основно се използва наложен платеж и обичайния сценарий за дропшипинг в този случай ще е по-различен при внос от чужбина - например Aliexpress, понеже парите принципно би трябвало да се заплатят на китайските производители преди продуктите да бъдат изпратени. Не може когато дойде поръчка от Петър от Горно Нанадолнище да пренасоча поръчката на Чун Чан и той да му изпрати продукта без да съм му заплатитил преди това. А и дори да можеше, то шьофорът на DHL не трябва да занесе цялата сума на Чун Чан в Китай. Какви са примерните начини по които се извършва дропшипинг в България?
 
Щом ще извършваш търговска дейност фирмата е задължителна.
Обичайният "западен" модел с алиекспрес и подобни, е почти невъзможен тук. Българина, предпочита да работи с наложен платеж и не плаща предварително. Можеш да провериш във форума и гугъл има БГ фирми предлагащи дропшипинг на различна гама продукти.
 
В ОЛХ е пълно с дропшипинг акаунти, според мен хлябът вече намалява. А и това е по целия свят.
 
Винаги е възможно и можеш да пробваш, но не е практично. Може да използваш дропшипинг за тестване на продукти и ако видиш интерес към някой, да инвестираш чрез закупуване на голяма бройка на едро. Иначе този вид бизнес, както казаха колегите, не приляга на манталитета в нашата страна...

Фирмата ти е задължителна, но ако си много отворен пробвай без. Реално ако имаш 0 продажби няма смисъл, но аз не бих рискувал да практикувам търговска дейност без фирма.
 
По професия се занимавам с поддръжка на FB реклама за български и чуждестранни клиенти, и немалко от тях са дропшипъри. Като цяло в България може да се прави това, но не и с продукти от AliExpress, а е най-добре ако е нещо уникално сорснато от собствен дизайн на продукт или с български подизпълнител, т.е. тройна логистика.

Всичко друго опира до факта, че 90% от хората няма да платят предварително и да чакат 1 месец за продукт - за българи говорим. За това моята лична стратегия там е да дропшипвам нещо със СУПЕР премиъм качество, което българин не би могъл да докосне на живо, ако това нещо не го изработят в чужбина специално за тях, индивидуално, като съответно съм си добавил справедлива цена за това удоволствие за който иска.

Има и други варианти за правене на дропшипинг, които са лесни и не включват сорване на продукти от чужбина, но не искам да си създавам сам конкуренти, така че кой за каквото се и докъдето се сети. :)

За чужбина - както казах там работя с много големи дропшипъри. Не продваме към страни с наложен платеж като предпочитан метод на плащане. Защото няма смисъл да губим 90% от рекламния бюджет за празни кликове.

Ако правиш дропшипинг към чужбина и нямаш познанията за това как успешно се продават продукти в чужбина + 10-20-30к долара за разработка на сайт и тестване на продукти - не се хващай. Там трябва да вкараш много, преди да изкараш много. Единствените хора, които печелят от Shopify + AliExpress курсовете през последните 3 години са създателите им. Защото рекламата поскъпва кажи-речи всеки ден, дори методите да си работят, те не работят при липса на определени условия, които начинаещ в бизнеса няма как да постигне бързо и лесно, без проби и грешки и така нататък.

За България или стоката ти трябва да я имаш вече на склад, или продукта ти да е наистина неповторим и желан, ако искаш да започнеш бизнес с по-скромни средства.

Но - първо е добре да имаш купувачи, и после стока, а не обратното. Т.е. провери си идеите преди да си вкараш парите в тях.

Фирма лесно се отваря за 1 седмица, ако видиш, че поръчки има. Но трудно се закрива. Така че по-добре да изгубиш 100-200лв. за празни поръчки без фирма и после да отговориш такава, отколкото да отвориш фирма, да не потръгне и да трябва да я закриваш/държиш.

Това не е счетоводен/правен съвет - всеки си носи глава на раменете, говорим за практичност в случая.

Поздрави!
 

Горе