Дропшипинг във/извън ЕС и ДДС в България

ExTended

Active Member
Здравейте,

Въпросът ми е малко специфичен. Имам фирма, която в момента не е по ДДС. Използвам я да публикувам и печеля пари от е-книги в Амазон и тъй като те си поемат ДДС-то при поръчки от Европа - не ми се е налагало да се регистрирам по ДДС все още. Преди години с друга фирма бях регистриран и не ме кефи много идеята за цялата бумащина свързана с това да си по ДДС, така че ако мога да го избегна ще е супер.

Защо ме интересува въпроса? Работя по отварянето на един-два онлайн магазина на принципа на дропшипинг, които ще имат за цел да продават стоки в САЩ, Европа и въобще - на всеки от седемте континента, където има интернет и куриерите могат да достигнат. Стоките ще се пращат от Азия, най-вече Китай, в някои случаи от Африка или САЩ, в зависимост от това какво се поръчва, но нямам доставчици намиращи се в Европа.

Сега тук изникват три въпроса:

1. Ако продавам стоки на територията на ЕС с българска фирма, но с доставчик от Азия, без стоките реално да минават през България като локация - трябва ли да се регистрирам по ДДС, дължа ли ДДС за тези продажби на България, на страните, в които са крайните потребители или въобще - задължем ли съм да плащам на някого ДДС в тази ситуация и ако да - на кого?

2. Ако отговора на горния въпрос е незадоволителен( т.е. че регистрация по ДДС е задължителна, защото някои от крайните потребители ще са от ЕС) - мога ли да се направя на хитър и да не се налага да се регистрирам просто като реша да не продавам стоки в ЕС? И дефакто да плащам само данък печалба в България?

3. В сайта ми, в който продавам е-книгите си ползвам плъгин, който минава продажбите през трета фирма, която автоматично начислява ДДС на потребителите с IP от Европа и го плащат те, като си одържат и комисионна за удоволствието - 1/3 от приходите ми, но мен това ме устройва, тъй като повече продавам през Амазон и не ми се занимавам да осчетоводявам три продадени книги в Швеция, две в Люксембург и т.н. Има ли някакви подобни плъгини за онлайн магазини, които начисляват точния процент ДДС спрямо IP-то на потребителя, но не начисляват ДДС на потребители извън ЕС? Това би било полезно да го знам в дългосрочен план.

Въобще - бих искал да разчитам на конкурентните ми цени да помагат за високия обем продажби и 20% надценка на всяка продажба за едното нищо ми се струва малко контра-продуктивно за шансовете на онлайн магазина, така че ако може да се избегне. Ще е супер. :)

Благодаря предварително!
 
На първия въпрос данъчните в БГ ще се пулят доста, дори и младежите. Ако фирмата е в БГ се спазват БГ законите. Ако продаваш на територията на ЕС се съобразяваш с distance sale VAT threshold, Мисля че доставчика няма голямо значение, ако крайния потребител получи просто пакет. Има милиони продавачи от Китай и къде ли не, тях кой ги пита за ддс и другите му. За 2 и 3 въпрос незнам.
 

Горе